Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1494 woorden
  • 22 juni 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
7 keer beoordeeld

Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-brea…

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy …

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-breasted, stiff-gaited tyrant who rules over
her charges with chilling authority. Her ward is a citadel of discipline. Strong-arm orderlies stand ready to quell even the feeblest insurrection. Her patients long ago gave up the struggle to assert themselves. Cowed, docile, they have surrendered completely to her unbridled authority.
Now, into their ranks charges McMurphy. The gambling Irishman sees at once what Big Nurse’s game is. Appalled by the timidity of his fellow patients, he begins his one man campaign to render her powerless. First in fun, and then in dire earnestness, he sets out to create havoc on her well-run ward ... to make the gray halls ring with laughter, and anger, and life.

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
• Schrijver: Ken Kesey

• Titel: One flew over the cuckoo’s nest

• Jaar eerste publicatie: 1964

• Aantal punten: 3

• 4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:

1. Randle Patrick Mcmurphy: Hij is de hoofdpersoon van het boek. Hij heeft rood haar, bakkebaarden en een litteken onder zijn neus. Hij is een veroordeelde misdadiger maar hij doet alsof hij vreemde geluiden hoort omdat hij weg wilde van het harde werken in de Pendleton Work Farm. Hierdoor wordt hij in een psychiatrische inrichting geplaatst. Hier krijgt hij al snel veel aandacht omdat hij goed kan praten en mensen aan het lachen probeert te krijgen. Mcmurphy is ook een gokker en gaat met de andere patiënten een weddenschap aan dat hij Miss Ratched gek kan maken. Dit lukt aardig maar tot hij er achter komt dat Miss Ratched bepaald wanneer iemand uit de inrichting weg mag. Hierna houd hij zich koest maar later begint het weer. De andere patiënten volgen Mcmurphy en worden zelfverzekerder.

2. The Big Nurse: Haar naam is Miss Ratched. Ze is de hoofdzuster van de psychiatrische inrichting waar Mcmurphy zit. Ze is erg strikt en streng. Alles moet volgens een vast patroon gaan en afwijkingen in het gedrag worden niet toegestaan. Ze ergert zich dan ook erg aan Mcmurphy. De patiënten vinden Miss Ratched dus niet zo aardig. Ze is echter wel een goede zuster. Ze probeert patiënten zich te laten aanpassen. Als ze afwijken van hun normale gedrag probeert ze die weer terug te krijgen naar hoe ze zich eerder gedragen hebben. Miss Ratched organiseert ook groepsgesprekken die patiënten voorruit kunnen helpen. In de inrichting wordt ze vaak uitgedaagd door Mcmurphy.


3. Chief: Zijn bijnaam in de inrichting is Chief ‘Broom’ omdat hij altijd met een bezem loopt. Hij is een hele grote man met een indiaans uiterlijk. Chief zit al ruim 20 jaar in de inrichting. Hij werd bijna behandelt met de Shock Shop omdat hij niet onder controle kon worden gehouden. Dit is een therapie waarin je in een plant verandert. Je kunt dan bijna niks meer. Hij heeft geleerd om zich nu koest te houden. Hij doet zich voor als een doofstomme. Zo kunnen de verpleegsters en dokters hem niks maken. Hij wordt beziggehouden met schoonmaken. Wel is hij bij alle groepsgesprekken en kan hij alles observeren. Later als Mcmurphy erachter komt dat hij wel kan horen en praten bouwen ze een band op. Mcmurphy laat zien dat hij wel wat kan beginnen tegen het gezag van Miss Ratched.

4. Cheswick: Hij is een dik zenuwachtig mannetje. Hij kijkt er tegen Mcmurphy. Hij is dan ook erg teleurgesteld als Mcmurphy zich koest gaat houden tegenover Miss Ratched. Hij durft eindelijk een beetje op te staan tegen Miss Ratched. Later verdrinkt hij tijdens een verplicht zwembadbezoek. Dit had tot gevolg dat Mcmurphy zich weer gaat verzetten tegen Miss Ratched.

• Perspectief:
Het boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Je bekijkt het boek via de ogen van Chief. Hij zit al 20 jaar in de inrichting en weet heel veel. Omdat hij observeert en doet alsof hij niet praat weet hij ook allemaal dingen die hij eigenlijk niet mocht weten. Je weer dus meer dan Mcmurphy. Ook maak je zo de veranderingen door.

• Thema: het gevecht van een persoon tegen een hele maatschappij. De inrichting wordt gezien als de maatschappij met Miss Ratched als bestuur. Het boek laat zien hoe oneerlijk regels en straffen soms kunnen zijn en wat een persoon er tegen kan beginnen.

• Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek (min. 40 woorden):Mcmurphy is een veroordeelde crimineel die doet alsof hij gek is om zo niet in een werkgevangenis te hoeven werken. Hij komt terecht in een psychiatrische inrichting waar Miss Ratched de baas is. Hij gaat zich verzetten tegen haar en probeert haar gek te krijgen. Op het laatst wordt er een deel van zijn hersens weggehaald waardoor hij een plant wordt. Chief kan dit niet aanzien, vermoord hem en vlucht weg uit de inrichting.

Samenvatting (min. 600 woorden):
Type deze op de achterkant van dit blad

Chief is een grote brede Indiaanse man en zit al 20 jaar vast in een psychiatrische inrichting. Hij heeft al een hele lange tijd niks meer gezegd en iedereen denkt dat hij doofstom is. In de inrichting is The big nurse (Miss Ratched) de baas. Ze wordt geholpen door drie negers.
The big nurse houdt alle patiënten in de inrichting sterk onder de duim en iedereen houdt zich gedeisd. Als de patiënten opstandig zijn kunnen ze in Shock Therapie gedaan worden wat erg pijnlijk is. In het ergste geval kunnen ze geopereerd worden aan hun hersenen waardoor ze in een plant veranderen. Ze kunnen dan niks meer en zijn nagenoeg hersendood. Dan komt er een nieuwe patiënt in de inrichting. Dit is Randle Patrick Mcmurphy. Hij is een middelgrote man maar wel erg gespierd. Hij heeft rode haren, bakkenbaarden en een litteken onder zijn neus. Hij is een veroordeelde crimineel die voorheen in Pendleton Work Farm werkte. Hij deed zich voor als psychiatrische patiënt omdat hij hoorde dat het in zo’n inrichting veel beter is dan in een werkgevangenis. Hij gedraagt zich heel anders dan de rest en is het lang niet eens met alle regels van the big nurse. Hij wil zich verzetten tegen haar. Hij houdt erg van gokken en dat gaat hij ook veel doen met de patiënten. Hij sluit een weddenschap met de andere patiënten dat hij Nurse Ratched binnen een week helemaal gek kan krijgen. Anders dan iedereen dacht lukt dit aardig. Mcmurphy is een goede prater en probeert mensen ook aan het lachen te maken. Hij wil de patiënten in de inrichting dan ook eens goed laten lachen. Omdat de patiënten zo onder de duim werden gehouden door the big nurse zijn ze dit al gauw verleerd. Mcmurphy leert hen brutaler te zijn en zich af te zetten tegen nurse Ratched. Hij verdiend een hoop sympathie van de andere patiënten. Ze gaan dus naar Mcmurphy luisteren en gaan zich met z’n alle verzetten tegen the big nurse. Nurse Ratched is absoluut niet blij met wat Mcmurphy aan het doen is. Toch grijpt ze niet in. Ze wacht totdat Mcmurphy een fout maakt of totdat hij het zat is. Daarbij probeert ze de sympathie van de patiënten terug te krijgen door aardig tegen ze te doen in zekere zin. Dit doet ze onder andere met de groepsgesprekken die vaak gehouden worden. Dit zijn gesprekken met alle patiënten die over hun problemen vertellen en over de dagelijkse gang van zake in het gebouw. In deze gesprekken probeert Mcmurphy ook vaak de spot te drijven met the big nurse.
Dan komt Mcmurphy er achter dat je niet wegkomt na een bepaalde tijd maar pas als the big nurse vind dat je klaar bent voor de maatschappij. Hij houdt zich nu koest tegen nurse Ratched. Hij neemt het de patiënten kwalijk dat ze dit niet tegen hem verteld hadden. Ook komt hij er achter dat sommige patiënten allang weg mochten maar toch blijven zitten. Ze zitten er dus vrijwillig. Er verstrijken een paar weken waarna the big nurse de zaak weer opschud en de patiënten verbiedt om te kaarten. Mcmurphy wordt kwaad en komt opnieuw in opstand tegen nurse Ratched. Hij drijft opnieuw de spot met nurse Ratched en probeert van alles te regelen voor de andere patiënten. Zo regelt hij een basketbal en een vistochtje via een dokter die het gezag van nurse Ratched ook wel is te streng vind. Na het vistochtje moeten de patiënten met speciaal spul worden gewassen tegen infecties. Een van de patiënten heeft smetvrees en raakt paniek nadat een van de negers hem wil wassen. De neger dringt door en Mcmurhy begint een gevecht met de negers. Al snel springt Chief in om hem te helpen. Chief en Mcmurphy hebben al een aardige band opgebouwd. Ook weet Mcmurphy dat Chief niet doofstom doet maar alleen doet alsof. Als straf krijgen Chief en Mcmurphy de erg pijnlijke shock therapie. Hierna hebben de andere patiënten erg veel respect voor de twee. Mcmurphy gaat een feestje organiseren met hoeren en drank binnen de inrichting. Dit doen ze natuurlijk buiten het zicht van nurse Ratched. Mcmurphy zou ontsnappen naar het feestje. Het was dus een soort afscheidsfeestje. Hij vergat alleen te ontsnappen want hij viel in slaap. De volgende ochtend worden ze gesnapt door nurse Ratched. Een van de patiënten (Billy) werd ook gesnapt en raakt daardoor helemaal in paniek. Hij pleegt zelfmoord. Als nurse Ratched de schuld bij Mcmurphy legt valt hij haar aan. Hij wordt weggevoerd. Ratched is vernedert en veel patiënten die vrijwillig in de inrichting zaten vertrekken. Mcmurphy wordt geopereerd en komt terug als een plant. Chief kan dit niet aanzien en verlost hem uit zijn leiden. Hierna ontsnapt hij en gaat hij naar Canada. Hiermee eindigt het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey"