Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1205 woorden
  • 11 april 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
8 keer beoordeeld

Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-brea…

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy …

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-breasted, stiff-gaited tyrant who rules over
her charges with chilling authority. Her ward is a citadel of discipline. Strong-arm orderlies stand ready to quell even the feeblest insurrection. Her patients long ago gave up the struggle to assert themselves. Cowed, docile, they have surrendered completely to her unbridled authority.
Now, into their ranks charges McMurphy. The gambling Irishman sees at once what Big Nurse’s game is. Appalled by the timidity of his fellow patients, he begins his one man campaign to render her powerless. First in fun, and then in dire earnestness, he sets out to create havoc on her well-run ward ... to make the gray halls ring with laughter, and anger, and life.

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:

Auteur: Ken Kessey
Titel: One Flew Over The Cuckoo’s Nest
Ondertitel: Who told me dragons did not exist, then led me to their lairs.
Eerste druk: 1962
Druk van deze uitgave: 2002
Aantal pagina’s: 310 pagina’s

B. Literaire Periode (omcirkelen s.v.p.):

Middeleeuwen 2. Voor 1800 3. Voor 1900 4. Na 1900 5. Tussen de wereldoorlogen 6. The fifties 7. The sixties 8. The seventies 9. The Eightees 10. The Ninetees 11. Na 2000

Motivering van je keuze:

Ik heb dit boek gekozen doordat ik een keer een deel van de film had gezien en echt benieuwd werd naar het boek. Ik heb namelijk vaker een boek gelezen en daarna de film gezien, of andersom, en meestal vind ik het boek toch veel beter. Omdat het gedetailleerder is, en je de sfeer echt goed proeft in het boek. Ik hoop dat nu in dit boek ook weer is.


Nadere uitwerking van het boek:

De verteller van het verhaal (omcirkelen s.v.p.):
a. Maakt deel uit van het verhaal b. Staat buiten het verhaal

De tijd verloopt (omcirkelen s.v.p.):
a. Chronologish b. Niet Chronologish

Het verhaal is geschreven in de (omcirkelen s.v.p.):
a. 1e persoon b. 2e persoon c. 3e persoon

Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en de laatste pagina?
­­­­­­­­­­­­­­­
Ik denk dat er tussen de eerste en laatste pagina een 1 a 2 jaar verstrijken. Het is niet heel erg duidelijk omdat er soms de tijd heel snel gaat, dat er echt dagen, misschien zelfs weken worden overgeslagen. Maar soms wordt alles echt heel gedetailleerd beschreven.

Omschrijf het thema van dit boek in maximaal 15 woorden.

Het thema van het boek vind ik Gekheid, om Insanity zo maar te vertalen. In het boek wordt er namelijk vanuit gegaan dat iedereen die in het psychiatrische ziekenhuis zit gek is. Maar in de loop van het boek wordt er verteld dat er aardig wat patiënten er zelf voor hebben gekozen daar naartoe te gaan. En ik denk, dat als je daar ook zit je vanzelf wel gek wordt. Je hebt geen contact meer met de buitenwereld.


Geef 2 of 3 belangrijke wendingen in het verhaal.

De eerste belangrijke wending in het verhaal is natuurlijk dat McMurphy aankomt. Hij brengt vrolijkheid en een nieuwe sfeer in het ziekenhuis. Echt een beetje het zonnetje in huis. Hij laat ook aan de patiënten zien dat ze niet echt raar zijn, en geeft ze een soort van zelfvertrouwen. Hij zorgt ook voor een soort machtsstrijd tussen heb en mevrouw Ratched.

De tweede grote wending vind ik dat ze gaan vissen, een uitje helemaal geregeld (spontaan) door McMurphy,en is totaal tegen alles wat mevrouw Ratched vind. McMurphy zorgt wel voor een geweldige dag voor alle patiënten, en als ze ook weer terug zijn merk je dat de sfeer is veranderd op de afdeling. Ze leren die dag namelijk ook dat ze voordeel hebben met hun gekte, zoals op het benzinestation.

Geef aan welke passages uit het boek indruk op je gemaakt hebben en leg uit waarom.

De passage van het vissen en het feest dat McMurphy met 2 vriendinnetjes en veel drank heeft georganiseerd. In die passages van het boek is de sfeer anders. Iedereen is een stuk vrolijker en het is gewoon alles wat mevrouw (verpleegster) Ratched niet wil. Het is ook gewoon weer wat anders, en iets wat je totaal niet had verwacht. Door deze stukken in het boek verandert het verhaal ook heel erg.

Geef aan of de hoofdpersoon(of personen) een geestelijke ontwikkeling hebben gemaakt. Zo ja, wat is deze ontwikkeling dan?

Bijna alle hoofdpersonen hebben een geestelijke ontwikkeling meegemaakt. Vanaf dat McMurphy in het ziekenhuis kwam, zijn ze veranderd. Vrolijker, meer strijdvaardiger, en komen ze tot in zien dat het daar niet allemaal perfect is.

Welke vraag zou je willen stellen aan je hoofdpersoon (of personen)? Leg uit waarom je deze vraag zou willen stellen.


Hoe zou je leven denk je verder zijn gegaan als Mevrouw Ratched en/of McMurphy er nooit waren geweest.
Ik zou deze vraag aan Chief Bromden willen vragen, omdat mevrouw Ratched en Mcmurphy beide heel erg veel invloed hebben gehad op het leven van Chief Bromden en dat bewijs van spreken dit boek niet was geschreven als ze er niet waren geweest.

Zijn er biografische gegevens van de auteur die van belang zijn voor dit boek (bijv. een autobiografische roman). Zo ja, schrijf deze dan op.


One flew over the cuckoo’s nest is geschreven door Ken Kesey. Hij werd in 1935 geboren in Colorado. Hij is een keer naar Mexico gevlucht om zijn vijfjarige straf voor het in bezit hebben van marihuana te ontlopen. Op het moment dat hij werd op gepakt probeerde hij de marihuana door de wc te spoelen. Kesey heeft zelfs nog leiding gegeven aan een beweging die het gebruik van drugs, zoals LSD, wilde stimuleren. Om aan de kost te komen werd hij zaalknecht van een psychiatrische afdeling in een lokaal ziekenhuis, wat hem inspiratie opleverde voor zijn eerste roman Een ander boek van Kesey is ‘Sometimes a great notion’. In 2001 overleed hij aan de gevolgen van leverkanker. (teveel gefeest?!)


Zoek een recensie op.

Sorry, ik kon echt geen recensie vinden over het boek, one flew over the cuckoo’s nest. Heb meer dan een half uur gezocht, en vond alleen maar recensies over de film, en theater stukken.

Schrijf een korte samenvatting van het boek in maximaal 100 woorden.

Het gaat er ordelijk aan toe, op de afdeling van verpleegster Ratched van de staatsinrichting voor psychisch gestoorden. De dagindeling is strak en mevrouw Ratched heeft macht die niet licht in fysiek overwicht, maar in psychisch overwicht. Ze speelt met de angsten van haar patiënten, insinuaties, stilten, blikken en retorische vragen, meer heeft ze niet nodig om de groep te bespelen. Iedereen is doodsbang voor haar. Tot op een dag Mc Murphy op de afdeling wordt binnengebracht. Een extravert figuur, bombastisch in zijn taalgebruik, joviaal en levenswijs en qua manipulatie net zo sterk als de zuster. Maar in plaats van in dienst van het gezag zet hij zijn talenten in om alles te ontregelen. Wat volgt is een strijd om de macht over de groep, de beeldvorming en de orde op de afdeling.
Het boek is geschreven vanuit de ogen van een van de chronischen, Chief Bromden hij wordt gedreven door angsten en wanen en omdat de anderen denken dat hij doof-stom is kan hij alles makkelijk en onopgemerkt observeren.

Geef een korte mening over het boek in maximaal 100 woorden.

Een boek dat je gelezen moet hebben! Goed verhaal, goed geschreven, en totaal niet voorspelbaar. Het spel van macht is wel herkenbaar. Wel soms moeilijke woorden, maar goed te begrijpen. Ook heel mooi dat het boek wordt geschreven vanuit de ogen van een doofstomme, die veel angsten heeft, en uiteindelijk toch wel gaat praten. Ik vind dat hij ook een hele mooie manier heeft hoe hij alles beschrijft.

14. Zou je dit boek aanraden aan iemand anders? Waarom wel of niet?

JA, zeker! Geen twijfel over mogelijk voor mij. In het begin wel een beetje in de schrijfstijl en de soort woorden die hij gebruikt inkomen, maar na een tijdje leest het lekker door. En natuurlijk echt een geweldig verhaal. Soms heerlijk luchtig geschreven dat je echt moet lachen, en dat dan weer afgewisseld met serieuze stukken. Echt een klassieker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey"