Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 473 woorden
  • 9 november 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
9 keer beoordeeld

Boekcover One flew over the cuckoo's nest
Shadow

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-brea…

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy …

“YOU FEEL THIS BOOK
ALONG YOUR SPINE. ...”
—Kansas City Star

Tired of weeding peas at a penal farm, the tough, freewheeling McMurphy feigns insanity for a chance at the softer life of a mental institution. But he gets more than he’s bargained for, much more. He is committed to the care of Big Nurse—a full-breasted, stiff-gaited tyrant who rules over
her charges with chilling authority. Her ward is a citadel of discipline. Strong-arm orderlies stand ready to quell even the feeblest insurrection. Her patients long ago gave up the struggle to assert themselves. Cowed, docile, they have surrendered completely to her unbridled authority.
Now, into their ranks charges McMurphy. The gambling Irishman sees at once what Big Nurse’s game is. Appalled by the timidity of his fellow patients, he begins his one man campaign to render her powerless. First in fun, and then in dire earnestness, he sets out to create havoc on her well-run ward ... to make the gray halls ring with laughter, and anger, and life.

One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Ken Kasey
Titel: One flew over the cuckoo’s nest
Plaats van uitgave: Londen
Jaar van uitgave: 1962

A Maak zelf een samenvatting van de inhoud van het boek in maximaal 200 woorden (aantal woorden vermelden)
Een psychiatrische inrichting wordt geleid door de gevreesde ‘Big nurse’. Er heersen strenge regels op de afdeling. Niemand komt in opstand, want de gevolgen zijn niet niks. ‘Big nurse’ kan als straf schok therapie toepassen en in het ergste geval een operatie in de hersenen laten doen. Er wordt dan een deel verwijderd, zodat je verandert in een kasplantje. Op een dag komt er een nieuwe patiënt bij, Randle Patrick McMurphy, die het gezag onderuit probeert te halen. Ook probeert hij iedereen weer wat op te vrolijken. Het lijkt eerst te slagen, en het gezag wordt dan wat slapper. Ze krijgen een basketbal en mogen een dagje vissen. Op een avond krijgen ze bezoek van een groepje vrouwen. Met veel alcohol en plezier hebben ze de nacht van hun leven. Patrick was van plan om te ontsnappen, maar hij valt in slaap. Als hij betrapt wordt, is ‘Big nurse’ woedend! Billy is ook betrapt met een meisje, en is zo bang voor de gevolgen dat hij zelfmoord pleegt. Patrick is nu zo boos, dat hij ‘Big nurse’ aanvalt. Zij komt er niet goed vanaf. Ze heeft nekletsel en zit onder de blauwe plekken. Patrick word geïsoleerd en krijgt de gevreesde hersenoperatie. Woorden: 201

B Geef in enkele steekwoorden aan wat opvalt aan de vorm EN aan de inhoud?
vorm
1 Het wordt verteld door een patiënt, Chief Bromden.

2 Veel dialogen
inhoud
1 Het wordt dus verteld hoe hij het bekijkt, vanuit zijn perspectief.
2 Er waren voor mij veel onduidelijke woorden.

C Welke vragen roept de tekst tijdens het lezen op en welke antwoorden krijg je? Welke vragen worden niet beantwoord?
vragen en antwoorden:
1 Waarom komt niemand in opstand tegen die strenge regels? Anders worden er erge straffen toegepast.
2 Waarom gingen sommige mensen vrijwillig naar die inrichting? Omdat ze in de war waren.
3 Waarom gingen ze niet weg van de inrichting? Ze waren doodsbenauwd voor de ‘Big nurse’

D Geef je persoonlijke beoordeling in maximaal 100 woorden. (aantal woorden vermelden)
Ik vond het een heel mooi boek. Ook omdat je niet vaak boeken van dat onderwerp leest. Het was soms wel wat langdradig. De sprongen in de flashbacks waren soms wel een beetje verwarrend, maar dat zorgde wel voor een beetje afwisseling. Verder was het een goed verhaal. Ik vond het in ieder geval leuk om te lezen. Woorden: 58

E Omschrijf in algemene termen, dus losgekoppeld van de inhoud, de kern van het verhaal in ± 20 woorden (de visie/de idee van het verhaal, welke mens-/ maatschappijvisie komt er in het verhaal naar voren)
De autoriteit van verzorgers naar patiënten toe, die behandeld worden als niks. Het onderdanig moeten zijn aan bepaalde personen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "One flew over the cuckoo's nest door Ken Kesey"