Lord of the flies door William Golding

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Lord of the flies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1294 woorden
  • 19 mei 2011
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Heer der vliegen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1954
Pagina's
272
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Lord of the flies
Shadow

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opni…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, als vormen van bijgeloof en toerisme voor die de mensen overwonnen dacht te hebben. De schooljongens blijken al snel te vervallen tot niets minder dan barbarij. 
Goldings boek uit 1954 is geschreven in een prachtige, beeldende, maar ook moraliserende en didactische Tijl. In 1963 werd het verfilmd, waarna het boek nog populairder werd, ook in Nederland.

William Golding (1911-1993) studeerde natuurkunde en Engelse letterkunde in Oxford. Hij gaf lange tijd les in Salisbury, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij het bevel voerde op een marineschip en betrokken was bij het tot zinken brengen van de Bismarck en bij de invasie in Normandië. Hij kreeg zowel de Booker Prize (1980) als de Nobelprijs voor de literatuur (1983). 

Lord of the flies door William Golding
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Information
Title: Lord of the Flies
Author: William Golding
Name of publisher and place: Faber and Faber in Queen Square London
Druk: 3th
Genre: Adventure
Prizes: William Golding was awarded the 1983 Nobel Prize in Literature


2. Summary and Analysis

Er lopen 2 jongens over het strand. Ze zitten vast op een onbewoond eiland door een vliegtuigcrash. Ze leren elkaar kennen en ze besluiten de andere kinderen die ook op het vliegtuig zaten te zoeken.

Ralph en Piggy vinden dat ze een vergadering moeten bijeenroepen en een lijst op maken van de namen van iedereen. Ze vinden een grote witte schelp en al gauw heeft Ralph de manier om er een sterke toon uit te halen. De anderen horen dit en komen allen op het geluid af naar het strand. Ook komt er een groep van het koor met als hoofdman Jack. Ze houden een eerste vergadering en ze besluiten Ralph tot voorzitter of hoofdman te kiezen. Jack wordt de leider van de groep jagers die samen het koor vormen. Ralph en nog 2 andere gaan op verkenning uit op het eiland. Ze ontdekken zo dat er onder meer voedsel ter beschikking is en dat er varkens op het eiland zijn. Ze besluiten een vuur te maken voor boten die voorbij komen. Ze vinden een methode met de bril van Piggy maar de eerste keer gaat het mis. Ze branden per ongeluk de helft van het eiland weg. Later gaat het beter omdat ze dan hun verstand meer gaan gebruiken.

Alles gaat goed tot Jack de leiding van Ralph niet meer volgt. Er is niemand die helpt met het opbouwen van huisjes voor onderdak. Ze gaan allemaal jagen omdat dat veel leuker is dan hutten bouwen. Ze doen ook niet wat er van hen verwacht wordt. Op een dag zien Piggy en Ralph dat er een schip ver aan de horizon is maar ze zien ook dat de rook die op de bergtop zou moeten opstijgen er niet is. Ze doen nog een laatste poging voor het vuur terug aan te maken maar tevergeefs. De wachters die op het vuur moesten letten waren namelijk gaan jagen. Al gauw komt er ruzie en Jack richt een nieuwe groep op. Deze “wilden” namen het grootste deel in waaronder ook de bergtop. Ze houden enkel een vuur aan voor voedsel klaar te maken. De groep van Ralph is veel te klein om hun vuur aan te houden en hun groep wordt steeds kleiner.

Op een dag stelen de “wilden” de bril van Piggy en dus hebben Ralph en Piggy geen vuur. Ze besluiten de bril terug te halen maar Jack weigert dit. Piggy die niet veel ziet komt in opspraak en maakt een val van de berg op een rots in de zee. Piggy is dood en wordt met het water de zee in gesleurd. Nu is Ralph enkel nog met de tweeling in de groep maar deze worden gevangen genomen en gedwongen om zich bij Jack ‘s groep aan te sluiten. Nu Ralph alleen is wordt er jacht op hem gemaakt.

Op de valavond voor “de jacht” verstopt Ralph zich eerst in de buurt van het kamp van de “wilden” en valt daar in slaap. Hij wordt wakker van een gekrijs en merkt dat de ergste nachtmerrie kan beginnen. Jack valt hem aan door grote rotsblokken van de berg te laten rollen. Het dichte oerwoud wordt in 2 gesneden en in brand gestoken. Ralph steekt een “wilde” die op hem afkomt neer en vlucht verder voor de anderen. Hij wordt gevangen door het vuur en de groep maar kan nog vluchten naar het strand. Daar ziet hij een zeeofficier die de rook van het vuur bemerkt had. De officier is geschokt omdat er zovele gedood zijn. Ralph en de anderen huilden van de emoties. Ze waren gered.Important characters

Ralph: 12 years old and blond. he only thinks about the most important things and wants to get off the island badly. He also is a great leader.

Jack: 12 years old, red hair and thin. He is also a kind of leader, but more the bad guy. He doesn’t mind to kill somebody. And friends with the bully Roger.

Roger: A mean guy with black hair. He’s the one that kills Piggy. And has no compassion at all.

Simon: He’s a nice but rather young boy. He never harms something, he also lives in his own world.

Piggy: He’s a rather fat kid with glasses. He is also 12 years old. He’s serious and grown-up, but he also whines a lot and never agrees with someone. He has asthma so he cannot do much. He mostly looks after the little children

Eric and Sam: They help Ralph a lot to stop the evil, Jack, but he eventually gets them.


4 verklaring van de titel

Lord of the flies means: Beelzebub, which is an other word for Satan. Jack putted the pigs head on a stick. Simon learned by watching to the by flies covered head that there was no beast but the children were the ‘’beast’’ and jack turned evil.


3 Theme

Explanation of the title
Jack and the other hunters think there’s a beast on the island. They want to give it a gift so it won’t harm them. The gift is a head of a pig they caught during the hunt. They would put the head on a spear and put it in the ground. Because it’s very hot on the island the head starts to rot and attracts flies. Due to the flies the head is called the lord of the flies. Literally it is an other word for Satan, that points to the children. The island brings up the worst in all the children.

Wich situations occur often in the book?

Tense situations between the children, where there are clearly two sides on the island, and they both want to survive.

How does the primary character feels?
He has to make tough choices for the group, the children expect a lot of him. They all want to survive no matter what, it turns them into beasts.

How does it end?

All the children get rescued by a marine.

Motive

In the story the growing fear of the Beast is equal to the growing need for blood and savagery.


4. Structure

Point of view?
The narrator speaks in the third person.

In what order is the story told?
The story is told in chronologic order, no flashbacks, no flash forwards. I think the story takes about a year, because the hair of the children grew from short to long, and hair doesn't grow very fast.

In what way does the narrator bring tension in the story?
By describing situations extensively, you can use your imagination to recreate the situation in you head.5. Author

Golding, Sir William Gerald (1911-1993), has written many books, like The Inheritors (1955), and Pincher Martin (1959). These books have similar themes as Lord of the Flies. Publishing Lord of the Flies wasn't easy, after 21 rejections he found a publisher who was willing to publish his book. Lord of the Flies was a great success and is considered one of the great works of the 20th century, and later on he even won a Nobel prize for literature.


6. Opinion

My father had this book lying on his bookshelf and told me this book was a real boy's book and I would like it. It made me curious, because I haven’t read many of those books and I got fed up reading all those romantic novels. When I think of a boys’ book, I think of killing, blood, science-fiction and especially no romantic stuff. So this was the right book for me and my predictions, of what the book would be like, weren’t far off. All the elements, which I said earlier, were ingredients of "the Lord of the Flies".

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lord of the flies door William Golding"