ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Zakelijke gegevens:Titel: Lord of the flies

Auteur: William Golding, Hij heeft twee oorlogen meegemaakt, dit heeft zijn visie op de mensen verandert, hij heeft toen gezien dat iedereen van nature iets slechts in zich heeft en dat we zonder de normen en waarden van de maatschappij heel andere mensen zouden zijn. Hier heeft hij veel boeken over geschreven, Lord of the flies is het bekendste boek.

Jaar van uitgave: het boek werd in 1954 voor het eerst uitgegeven, het speelt waarschijnlijk iets voor die tijd, tijdens de oorlog af.Genre: het is een avonturen boek, het gaat over de avonturen van een groep kinderen op een onbewoond eiland.Inhoud:Het boek gaat over een groep van ongeveer 30 jongens tussen de 6 en 12 jaar, die met een vliegtuig worden geëvacueerd, omdat er thuis oorlog is. Onderweg stort het vliegtuig neer op een onbewoond eiland, de kinderen overleven de ramp maar er zijn geen volwassen op het eiland, en dus zullen de jongens met elkaar in leven moeten blijven tot ze gered worden. Dan komt de natuurlijk aard van de goed opgevoede kinderen naar voren.

Twee jongens uit het vliegtuig, Ralph en Piggy ontmoeten elkaar op het strand, nadat het vliegtuig is neergestort. Piggy ziet dan een schelp liggen en Ralph probeert of hij er geluid mee kan maken, als het dan lukt komt er een heel hard geluid waar alle kinderen op af komen. Ze overleggen met elkaar en bedenken dat er geen volwassenen op het eiland zijn en dat ze voor elkaar moeten zorgen ze vinden dat ze een leider moeten hebben, en ondanks dat een andere jongen Jack dat ook wou zijn word besloten dat Ralph de leiding krijgt. Jack krijgt wel de leiding over zijn eigen groep, hun taak is jagen.

De jongens besluiten dat als ze willen overleven moeten ze regels opstellen.Een klein jongetje komt naar voren uit e groep en vertelt dat hij een beest heeft gezien, maar niemand gelooft hem. Ze overleggen wat er nodig is als ze gered willen worden en bedenken dat ze dan een vuur moeten maken zodat eventuele boten of vliegtuigen aan de rook kunnen zien dat er iemand is. Ze gaan het vuur op de berg maken, zodat het goed zichtbaar is. De taak om het vuur brandend te laten houden is ook voor de groep van Jack, eerst lukt het niet om vuur te maken, maar dan gebruiken ze de bril van Piggy en lukt het. Alleen zijn ze niet voorzichtig genoeg en het halve bos vliegt in de brand, er beginnen al ruzies en irritaties te komen.

De ruzie tussen Jack en Ralph word steeds erger, ze zijn het niet eens over wat belangrijk is om te overleven. Ralph is samen met Simon hutten aan het bouwen, maar niemand helpt ze, omdat iedereen jagen leuker en belangrijker vind. Daar krijgen Ralph en Jack ruzie over, Ralph vindt het belangrijkst dat het vuur op de berg blijft branden, ook daar is Jack het niet mee eens. De enige die zich zorgen maakt over bijvoorbeeld de kleinere kinderen, is Simon, hij zoekt fruit voor ze en is een beetje op zichzelf en gaat in zijn eentje het bos in om alleen te zijn met de natuur.Roger is een jongen op het eiland, hij is heel vervelend, pest kleine kinderen door hun zandkastelen kapot te maken en stenen naar ze te gooien, hij wordt bevriend met Jack en helpt hem zijn gezicht te schminken voor de varkensjacht. Als Ralph en een paar andere jongens in een meertje op het strand zitten te baden, zien ze de stoom van en boot die langs vaart, als ze naar de berg kijken zien ze dat het vuur uit is, hun enige kans om gered te worden. Dan komt Jack blij het strand op lopen met hun eerste geslachte varken, Ralph word heel boos op hem omdat het vuur uit was, Jack biedt zijn excuses aan maar vind jagen nog steeds het belangrijkst. Na veel moeite is het vuur weer aan, ze kunnen het varken roosteren en ze dansen, pas de eerste vrolijke momenten op het eiland.

Ralph heeft er en beetje genoeg van iedereen doet wat hij leuk vind, belangrijke dingen en afspraken worden vergeten. De kleine kinderen zijn erg bang voor het beest, ook al proberen de ouderen ze er van te overtuigen dat hij echt niet bestaat. Simon maakt een spottende opmerking dat ze zelf het beest zijn. Jack probeert iedereen te overtuigen dat Ralph geen goede leider is, hij kan niet jagen en niet zingen, maar Piggy en andere jongens blijven achter Ralph staan. Hij wil zelf de leider worden en zondert zich met een andere groep, die groep word steeds groter en Jack maakt er een feestje van.

De tweeling, Sam en Eric zien een dode parachutist uit een neergeschoten vliegtuig op het eiland landen, door dat het beweegt op de wind denken ze dat het een beest is en ze waarschuwen de anderen. Iedereen is bang en ze denken dat ze in gevaar zijn, Jack wil op het “beest” gaan jagen. Dat doet hij, zijn groep en Ralph ook, terwijl Piggy op de kleintjes past. Ze zoeken ook bij Castle Rock, waar ze nog nooit geweest zijn, Jack wil daar een fort van maken, maar het beest is er niet en ze zoeken verder.

Ralph maakt zich zorgen over hoe vuil ze zijn en wil zijn haar knippen, hij wil ook graag naar huis, Simon probeert hem gerust te stellen. Jack zijn jacht instinct komt steeds verder naar boven. Ze spelen vaak een spelletje waarbij een van de kinderen het varken is dat de anderen moeten vangen, als een jongen, Robert het varken is, vergeten ze even dat het een spelletje is en doen hem echt pijn. In de jacht besluiten ze verder de berg op de klimmen Simon gaat dat aan Piggy op het strand melden. Uiteindelijk zien ze de dode parachutist waarvan ze denken dat het een monster is en ze gaan gauw weg.

Ze weten niet zo goed meer wat ze moeten doen, ze willen het beest vangen maar zijn bang. Jack doet weer een poging om leider te worden, hij gaat het bos in en vraagt iedereen die hem als leider wil hem te volgen, iedereen behalve Ralph, Piggy, Simon, Sam en Eric volgen hem. Door het beest besluiten ze het vuur te verplaatsen naar het strand. Het gaat niet zo goed met de jongens, ze komen te dicht op elkaars terrein met jagen en als Jack beseft dat ze wel vuur nodig hebben, stelen ze het gereedschap uit Ralphs kamp. Jack en zijn groep doen steeds lugubere dingen, ze doen een varkenshoofd op een stok om te offeren aan beest. Simon ontdekt het nu met vliegen bedekte varkenshoofd en begint ertegen te praten in zijn gedachte praat het terug, hij zegt dat het beest in iedereen schuilt en dat ze Simon gaan vermoorden dan valt hij flauw.

Ralph zijn groep is te klein om bijvoorbeeld het vuur te laten branden en hij probeert jongens terug naar zijn kamp te lokken, maar het lukt niet. Als de groep gaan dansen worden Ralph en Piggy meegesleurd en ze dansen mee, maar dan komt er iets uit het bos rennen, roepend het beest het beest, ze vallen het aan, maar het blijkt Simon te zijn, hij is dood.

Ralph voelt zich schuldig over de dood van Simon, Piggy zegt dat het maar een ongeluk is. Nu zijn hun twee nog alleen een groep met Sam en Eric. Jack word steeds gewelddadiger Castle Rock is nu hun kamp en hij slaat een jongen in elkaar om te laten zien dat je voor hem moet uitkijken en hem moet volgen. Ralph probeert de tweeling Sam en Eric bij zijn groep te houden. Jack overvalt het kamp van Ralph en ze gaan vechten, Piggy zijn bril word gestolen, hij ziet niks meer.

Ralphs groep gaat de bril van Piggy terug halen, maar het lukt niet. De tweeling word vastgebonden en Piggy wordt van een rots geduwd, hij is dood, Ralph vlucht.

Ralph verbergt zich, hij praat met de tweeling, die vertellen hem dat ze morgen op hem gaan jagen en dat ze hem willen vermoorden. Hij vertelt waar zijn verstop plek is, maar onder druk vertelt de tweeling dat door. De moord poging mislukt, maar dan zetten ze het bos rondom de schuilplek in brand. Ralph vlucht maar ze halen hem in, ze gaan vechten maar dan rent Ralph verder naar het strand waar hij tegen een marinier op rent, die het vuur en de rook zag. Ze zijn gered, de officier dacht dat het allemaal leuk was geweest op het eiland maar schrikt van de gemaakte wapens en de 2 moorden.Het einde van het boek is gesloten, je weet niet precies wat er verder met de kinderen gebeurt maar het verhaal ging over het verblijf op het eiland en dat is geëindigd. Ik had het einde wel verwacht, en vind het ook wel een goed einde.Titelverklaring:The lord of the flies, is in het boek de varkenskop op een stok, die Simon heeft vertelt dat het beest in jongens schuilde. Lord of the flies betekent letterlijk beelzebub, dat is een ander woord voor satan, dat slaat op de kinderen en de duivel die hun naar boven kwam op het eiland. Niet the parachutist was het monster maar de jongens zelf waren het monster. Ik had zelf geen betere Titel kunnen bedenkenPersonages:Er zijn een aantal belangrijke personages in het boek, deze zijn Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam en Eric. Verder zijn er nog veel meer personages, maar de meeste hebben geen naam en anders spelen ze geen rol in het verhaal.

Ralph, brengt de groep bij elkaar, Hij is een blonde, gespierde jongen van 12 jaar en is een echte leider. Hij hoort bij de betere groep, hij wil gered worden en blijft redelijk normaal, hij weet wat er echt belangrijk is. Hij kan goed opschieten met Piggy en heeft ruzie met Jack. Het is een verstandige jongen en blijft redelijk stabiel in het boek hij blijft nadenken en blijft verstandig, het verhaal werd vooral door zijn ogen vertelt en je kon wel met hem mee voelen

Jack is ook een leider maar tegenovergesteld van Ralph, Hij is ook 12 jaar heel dun en heeft rood haar. Hij kan het goed met Roger vinden en heeft ruzie met Ralph. Het slechte in hem komt naar boven en hij verandert heel erg op het eiland, hij wordt een echte wilde. Hij is heel hard en wil alleen jagen hij heeft er ook geen moeite mee iemand te vermoorden. Jack is ook heel belangrijk hij vertegenwoordigd het kwaad van de jongens. Ik kon me niet in hem inleven en ik kan me niet voorstellen dat een jongen die dingen doet die hij doet.

Piggy is vanaf het begin bij Ralph, het is een dikke jongen met een bril van ook 12 jaar. Hij heeft astma en kan niet zoveel dingen doen, hij let dus op de kleine kinderen. Hij blijft bij Ralph tot hij door Roger word vermoord. Hij heeft niet echt vrienden en is heel volwassen en serieus. Hij is wel slim maar niet echt sociaal. Met zijn bril kunnen ze vuur maken, hij is dus wel belangrijk. Ik kon me niet zo in hem inleven, hij zeurde veel en was het niet vaak eens.

Roger, is een hele gemene jongen, al vanaf het begin en dat wordt alleen maar erger. Hij is dun met dun zwart haar. Hij heeft geen genade, pest de varkens en de kleine kinderen en hij vermoord Piggy. Zijn beste vriend is jack en het enige dat hij doet in het verhaal is gemeen. Ik kon me helemaal niet in hem inleven.

Simon is wat jonger en heeft een lieve uitstraling, hij is ook heel lief, hij zorgt voor de kleine en trekt zich vaak terug in het bos hij heeft nooit iets misdaan en is de enige die dat ook niet doet, ook hij wordt vermoord, hij had helemaal geen vrienden en was heel erg op zichzelf, ik kon me wel in hem inleven, maar hij speelde geen hele grote rol in het verhaal.

Sam en Eric spelen ook geen hele grote rol, het zijn 2 personen maar ze zijn tweeling en handelen als een eenheid. Verder hadden ze niet echt iemand nodig, ze bleven heel lang aan Ralph kant staan tot ze echt geen uitweg meer zagen. Ze konden de druk nog lang aan tot het kwaad te sterk was en ze niet anders konden, ik kon me niet goed in hun inleven, ze verraden Ralph. Ze hebben niet echt veel nut in het verhaal en maken geen belangrijke ontwikkelingen mee.Thema:Het thema in dit boek is volgens mij, dat in iedereen hoe goed een mens ook is iets kwaads schuilt en onder omstandigheden kan dat er uit komen. De maatschappij met de bijbehorende regels, normen en waarde zorgt ervoor dat iedereen zich gedraagt, zodra dat wegvalt kunnen mensen zich niet goed beheersen Ik denk dat het wel duidelijk is waarom, de jongens doen alles om te overleven, ze vermoorden zelfs elkaar, het waren keurig opgevoede jongens maar alleen zonder begeleiding op een eiland verloren ze alle normen en waarde en denken ze bijna allemaal alleen aan hun zelf.Tijd en Ruimte:De tijd is niet zo belangrijk, hoogstens dat het tijdens een oorlog afspeelt. In een oorlog reageren mensen hetzelfde als de jongens op het eiland. De ruimte is wel belangrijk, een onbewoond eiland. Ze zijn afgesloten van de gewonen wereld en zijn op zichzelf en elkaar aangewezen, er zijn geen volwassenen en ze moeten overleven, er zijn weinig hulpbronnen en geen luxe, er zijn alleen een paar varkens. Zonder dit is er geen verhaal, het gaat erom hoe mensen reageren als ze moeten overleven en afgesloten zijn van de normale wereld, zonder normen en waarde.Persoonlijke mening:Ik vond het wel een goed boek, het was makkelijk te lezen, er werden niet veel moeilijke woorden gebruikt en het werd op een leuke manier vertelt. Het verhaal bleef boeien en het las makkelijk door. De schrijfstijl was ook wel goed, je kon je goed in de personages inleven en je kon een goede voorstelling van het eiland maken. Het boek maakte ook wel indruk, het was soms heel zielig en dan juist niet, het voelde net of je ook op het eiland was

Het verhaal was soms een beetje ongeloofwaardig, mensen kunnen raar reageren maar dit is wel een beetje overdreven, hierdoor word wat de schrijver met het boek wil zeggen wel duidelijk, maar het had iets minder gekund. Ook had de schrijver soms wel iets dieper op bepaalde dingen in kunnen gaan. Het boek bleef redelijk oppervlakkig en er bleef veel te raden over.

Ik vind het een goed thema, ik denk dat hij gelijk heeft en het was ook een heel origineel thema ik had er nog niet vaak wat over gelezen. Het is ook goed uitgewerkt in het boek het was heel duidelijk wat de schrijver met het boek wou zeggen.

Het meeste indruk heeft de dood van Simon gemaakt, ik vind het heel erg en kan me bijna niet voorstellen dat een groep jongens zoiets ergs doet. Ze zitten een tijdje opgesloten op een eiland en ze zijn alle normen en waarde al kwijt, ze laten niks meer van hun opvoeding zien en rennen zonder angst op een “beest” af, om hem zomaar te vermoorden zonder eerst na te denken of te kijken, en hierdoor hebben ze een onschuldige jongen vermoord.

Ik zou het boek zeker aan een ander aanraden, vooral aan iemand die niet zo goed is in engels of niet van lezen houd, het is niet echt een dun boek maar het leest makkelijk en snel en is goed te begrijpen. Het onderwerp is ook leuk en goed uitgewerkt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

je lord of the flies verslag is erg goed, ik kreeg er voor 6vwo een 7 voor. Ik had er niets aan veranderd. Heel erg bedankt!

18 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

HEEEEEEEL ERG BEDANKT dat jij je uitreksel op internet hebt gezet...
Ik zit in 4 vwo en heb eigenlijk nog anderhalve week om het boek te lezen... geen tijd en eigenlijk ook weinig zin!
Heel erg bedankt dus!!!;)

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Goed, inhoudelijk sterk en diepzinnig net als het boek ;) ciao tim

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Bedankt! Ik heb overmorgen al mijn boekbespreking, dus het werk tijd dat ik eran begon. Spijtig genoeg geen tijd om het te lezen. Zitten met ons eindwerk...

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

dankjewel voor dit verslag ik heb nog maar 10 minuten om snel een samenvatting uit me kop te leren. Ik print hem ff snel uit en stop hem in me boek

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik moet morgen het verslag inleveren, heb de film gezien maar niet het boek gelezen. meestal doe ik dit niet. maar voor deze keer wel:D... dus heel erg bedankt dat je het erop hebt gezet....

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

heey!
superthanxxx!
door deze samenvatting kan k het boek beter begrijpen =)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

wat is de literaire stroming -.-

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Wat een zinnen zeg, poeh. En er staat dat Ralph goed kan opschieten met Piggy, maar Ralph vind Piggy juist vervelend maar heeft wel enig medelijden met hem.

7 jaar geleden

Antwoorden

H.

H.

Who Cares? hahah niet hatelijk bedoeld ofs...

5 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

hee, t verslag is inhoudelijk best goed.
maar er zitten super veel grammaticale fouten in. vooral in de samenvatting. Leest niet zo prettig. alsnog bedankt ;)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

joo ideaal snap nu beter waar het boek overgaat

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik heb me enorm geërgerd aan al die taalfouten die er in staan. Zoals die dat/als constructie in de eerste zin van de tweede alinea.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Handige samenvatting!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Goed verslag, jammer van de vele spelfouten, maar dat maakt mij niet echt veel uit, ik wil gewoon her verhaal weten. ;)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

ayyy nice samenvjattung!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Terra tech hoort niet bij. Terra tech zal ook nooit bijhoren. Terra tech hoort alleen bij in orgjes zieke geest. Terra tech hoort niet bij. Terra tech hoort niet bij. Daar staat een prullenbak, daar hoor je Terra tech in te gooien: Het hoort toch niet bij. Ik houd niet van boeva. Terra tech is voor. En Terra tech is.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Piggy wordt niet van een rots geduwd. Roger gooit een grote steen naar hem die hem vermoordt.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

goed joh

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

Echt verschrikkelijk veel grammaticale taalfouten in dit verslag. Ook klopt de samenvatting niet helemaal. Je mist een paar belangrijke punten of sommige stukken kloppen gewoon niet.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast