Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1638 woorden
  • 26 oktober 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens:
De schrijver:
J.K. Rowling

Titel van het boek:
Harry Potter en de halfbloed prins.

Uitgeverij:
De Harmonie Amsterdam.

2. Eerste persoonlijke reactie:
Ik heb het boek gekozen, omdat ik Harry Potter boeken erg leuk vind. Ik vind dit boek het leukste van de Harry Potter serie. Ik wou een ander soort boek kiezen dan mijn eerste boekverslag. En ik vind dat het is gelukt. Ik vond het boek erg spannend. Ik vond dat er ook een grappig stuk in het boek zit. Ik moest niet in het boek inkomen, omdat ik alle andere Harry potter boeken al had gelezen.

3. Samenvatting van de inhoud:
De belangrijkste gebeurtenis:
Ik vind de belangrijkste gebeurtenis dat Harry Potter en professor Perkamentus ontdekken van de gruzielementen.

Personages:

Hoofdpersonen:
Harry Potter: Hij is zeer moedig en deinst niet snel terug. Hij is verliefd op Ginny Wemel. Hij wil graag mensen beschermen.
Uiterlijk: Hij draagt een ronde bril. Hij heeft kort haar, maar dat blijf niet altijd goed zitten.
Andere gegevens: Hij heeft een onzichtbaarheidmantel. Hij is aanvoeder van het zwerkbalteam van Griffoendor. Zijn beste vrienden zijn Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Hermelien Griffel: Zij is het slimste meisje van de afdeling Griffoendor. Zij bemoeit graag met andermans zaken en wijst ze terecht. Toch geeft ze veel om haar vrienden.
Uiterlijk: Ze heeft een beetje betweterig gezicht. Ze heeft een grote bruine bos krullen.
Andere gegevens: Ze geeft veel om huiselven.

Ron Wemel: Hij is meestal nogal onzeker, maar komt op voor zijn vrienden. Hij kan van het drie het minst goed toveren.
Uiterlijk: Hij heeft rood haar zoals alle andere Wemels.
Andere gegevens: Hij is wachter van het zwerkbalteam van Griffoendor.

Bijpersonen:
Draco Malfidus: Hij heeft dit jaar een opdracht gehad van Voldemort om Perkamentus te vermoorden. Hij zit bij Zwarderich.

Professor Sneep: Hij is leraar verweer tegen zwarte kunsten. Hij heeft een onbreekbare eed afgelegd met de moeder van Draco. Professor Sneep moet Draco beschermen.

Professor Perkamentus: Hij heeft Harry beloofd om alles te vertellen van Voldemort. Hij neemt Harry mee in de herinneringen van verschillende mensen die iets weten over Voldemort.

Korte inhoud:
Professor Sneep heeft een onbreekbare eed afgelegd met de moeder van Draco Malfidus. Hij moet hem beschermen en helpen als Draco zijn opdracht niet lijkt te lukken. Zijn opdracht was op professor Perkamentus te vermoorden.

Harry Potter moest met professor Perkamentus mee om te proberen om professor Slakhoorn weer te laten werken bij Zweinstein. Harry ging naar ´Het Nest´. Dat is de woning waar de familie Wemels woont. Hermelien was daar al. Ze gingen met z´n 3e

naar wegisweg om hun schoolspullen te gaan kopen. Ze zagen Draco bij de kleermaker. Hij schrok toen de kleermaker aan zijn linkerarm zat. Harry, Ron en Hermelien hadden een vermoeden. Dat is de plaats waar de dooddoeners het duistere teken laten tatoeëren. Ze gingen naar topfopshop. Dat is de zaak van Ron’s oudere tweelingbroers. Ineens zag Harry Draco lopen op weg naar Odius&oorlof. Draco bedreigde de winkelier en liet zijn linkerarm zien. Draco is een dooddoener.

De eerste les toverdranken had Harry geen boek. Dus kreeg hij tijdelijk een boek van professor Slakhoorn. Dat boek was van de halfbloed prins geweest en die had aanwijzingen over toverdranken en nieuwe vervloekingen erin gezet.

Toen Ron, Hermelien en Harry terug kwamen van Zweinsveld zagen ze Katja Bell in de lucht hangen. Ze had een vervloekte ketting aangeraakt die bedoeld was voor professor Perkamentus.

Harry kreeg soms privé les van professor Perkamentus. Daar ging hij herinneringen bekijken van mensen die eens een gesprek hadden met Voldemort. Professor Perkamentus had er ook één van professor Slakhoorn. Maar daar had Slakhoorn mee geknoeid. Het was Harry´s taak om de goede te krijgen-

Harry en professor Slakhoorn gingen samen naar Hagrid, omdat Aragog was overleden. Harry probeerde zo die goede herinnering te krijgen. Hij deed een geluksdrankje in zijn glas die hij ooit had gewonnen bij toverdranken. En wachten dat professor Slakhoorn dronken was. En doordat is het hem gelukt om hem te krijgen.

Professor Perkamentus was er blij mee. Ze gingen samen de herinnering bekijken. Nadat wisten ze het zeken, Voldemort had zich in 7 delen gedeeld. Ze hadden er al 2 vernield.

Ineens had Harry een brief gehad dat hij snel naar professor Perkamentus moest komen, omdat hij er één had gevonden.

Toen ze terugkwamen van het avontuur was professor Perkamentus erg verzwakt. En ze zag en het duistere teken boven Zweinstein en dat is een slecht teken. Harry moest professor Sneep gaan halen met zijn onzichtbaarheidmantel. Voordat hij dat wou doen werk er door iemand een ontwapening spreuk schreeuwde. Tijdens die spreuk had professor Perkamentus een verlamspreuk op Harry uitgesproken. Draco was het. Kort na hem kwamen er vijf dooddoeners. En later kwam professor Sneep. En de dooddoeners zeggen: ‘ We hebben een probleempje, de jongen kan het kennelijk niet. Toen smeekte professor Perkamentus dat professor Sneep het moest doen, en hij deed het. Harry ging het groepje dooddoeners achterna. Hij riep spreuken uit van zijn toverdrank lesboek. Toen zei professor Sneep: ‘ Je gebruikt mijn eigen spreuken tegen mij, en ja ik ben de halfbloed prins.

Even later was Harry bij Hermelien en Ron en maakte het medaillon open:

Aan de Heer van het duister

Ik weet dat ik allang dood zal zijn voor u deze leest, maar ik wil dat U weet dat ik uw geheim ontdekt heb. Ik heb het echte Gruzielenment gestolen en ben van plan het zo snel mogelijk te vernietigen. Ik bereid me voor op de dood in de hoop dat u weer sterfelijk zult zijn als u uiteindelijk uw gelijke ontmoet

R.A.Z

4. Bespreking van een verhaalaspect:
Spanning:
Er zit veel spanning in het boek. Zoals open plekken en lokale spanning. Op het eind zit de meeste spanning.

Thema:
Het thema is de strijd tussen goed en kwaad, de strijd tussen Harry en Voldemort. Het enige verschil met de andere boeken is dat de kant van het goede eindelijk iets heeft gevonden om de kwade kant te kunnen bestrijden en niet alleen te verdedigen.

Opbouw:
Het verhaal is chronologisch verteld, al zitten er wel een paar flashbacks in als Harry en professor Perkamentus gebruik maken van herinneringen van anderen te bekijken. Verder zitten er nog een paar referenties in het verhaal verwerkt die terugwijzen naar de vorige boeken.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het heden, al is het moeilijk om een periode in te schatten, aangezien er in de wereld van de tovenaars maar weinig techniek voorkomt.

Ruimte:
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt in Zweinstein af.

5. Leeservaringen:
Onderwerp:
Het onderwerp van mijn boek spreekt me aan. Ik vind het wel leuk om een verzonnen boek te lezen. Het verhaal heeft geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Ik ben door dit verhaal een beetje aan het denken gezet. Hoe het zou aflopen met Harry. Omdat ik de film al had gezien wist ik al waar het over ging. Ik ben niet door het lezen over het onderwerp anders gaan denken. Het onderwerp wordt goed en grondig uitgewerkt. En het is verrassend uitgewerkt. Je ziet het verhaal niet van de slechte kant, alleen van de goede. Ik heb alleen over dit onderwerp de Harry Potter’s boeken gelezen.

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenis om door te blijven lezen. Het verhaal gaat om de gebeurtenissen maar ook wel om de gevoelens van de personen. Het verhaal heeft over zich geheel heel veel indrukt op me gemaakt. Vooral toen ze gingen zoeken naar het gruzielment. De gebeurtenissen zijn natuurlijk niet geloofwaardig. Ik vind het verrassend en origineel. Ik heb nog nooit deze gebeurtenissen meegemaakt. En ik hoef het ook niet mee te maken.

Bouw:
De gebeurtenissen volgen logisch op elkaar op. En het wordt steeds spannender. Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw. Ik vind dat er maar een verhaallijn in het boek zit. Het verhaal bevat ook tijdsprongen. Door het einde moet je het volgende boek ook gaan lezen, omdat het spannend stopt.

Taalgebruik:
Ik vond het verhaal niet moeilijk te lezen. Het bevat geen moeilijke woorden. Er zitten veel dialogen in het verhaal.

6. Informatie over de auteur:
Een korte levensbeschrijving:
De voornaam van J.K. Rowling is Joanne. Ze wou niet dat haar voornaam op de Harry Potter boeken kwamen, omdat ze dan bang was dat er niet veel jongens haar boeken zouden lezen. Joanne studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de Universiteit van Exeter. Ze studeerde in 1986 af. In 1990 vertrok ze naar Portugal, om Engelse les te geven. In Portugal ontmoette ze de Tv-journalist: Jorge Arantes. Met wie ze trouwde. In 1993 kreeg ze haar eerste dochter. Nadat ze was gescheiden ging ze in Edinburgh wonen. Dat ligt in Schotland. Ze schreef daar twee boeken voor volwassenen. Ze vond zelf dat de boeken niet goed genoeg waren om naar een uitgeverij te versturen. In 1990 kwam ze tijdens een treinreis op een verhaal over een jonge tovenaar. Dat was het begin van de Harry Potter boeken. Nadat het eerste deel dat door enkele uitgevers was afgewezen, werd het uiteindelijk in 1997 uitgegeven door uitgeverij Bloomsbury. Haar agent verkocht het boek wat later aan een Amerikaanse uitgeverij Scholastic. Het leverde Joanne €100.000 op! Na een spannende start kwam het boek in 1999 op de eerste drie plaatsen in de boekverkooplijsten. Dat was in Amerika en Engeland. Toen waren er nog maar drie verschenen. In 2003 kreeg Joanne en haar man een zoon. En in 2005 kregen ze een dochter. In de zomer waren er meer dan 350 miljoen exemplaren van de zeven boeken verschenen in 65 talen verkocht, die bij elkaar ruim € 8 miljard opleverden. Daarmee was Joanne de rijkste vrouw in Engeland.

Soorten boeken die de auteur schrijft:
Ze schrijft voor tieners, die ook onder volwassenen vallen. En volwassenen.

Een verband tussen leven en werk:
Ik denk dat er een verband is tussen leven en werk, omdat tovenaars niet in het echt bestaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"