Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2847 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 41 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
607
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel

De titel is Harry Potter en de Halfbloed Prins, omdat Harry Potter de hoofdpersoon is, en de Halfbloed Prins is een persoon waarvan een schoolboek is geweest waarin hij allemaal aantekeningen heeft gemaakt, waardoor Harry beter dan de anderen in dat vak is en hij noemde zichzelf de Halfbloed Prins.

Hoofdpersoon:

Harry Potter: een jongen die kan toveren en deel uitmaakt van een toverwereld, net als de meeste personen uit dit boek. Hij is eerlijk, vastberaden, en moet het op gaan nemen tegen Voldemort. Een andere grote vijand van hem is Draco Malfidus. De leraar Sneep heeft hij een hekel aan. Zijn vrienden zijn Ron, Hermelien en Ginny. Hij kan goed opschieten met het schoolhoofd Perkamentus.

Andere personen:

Ron: een roodharige jongen. Hij is vaak onzeker. Hij is een vriend van Harry en Hermelien. Ginny is zijn zusje.


Hermelien: een heel slim en betweterig meisje. Ze is bevriend met Ron (ook al heeft ze in het boek een tijdje ruzie met hem), Harry en Ginny.

Ginny: een meisje die bijna altijd wel iets met een jongen heeft (ze is waarschijnlijk dus heel knap); in het begin heeft ze iets met Daan Thomas, later krijgt ze iets met Harry.

Draco Malfidus: hij is een vijand van Harry en probeert hem altijd dwars te zitten. Zijn vader is een Dooddoener, maar nu hij in de gevangenis zit, heeft Draco zijn taak over genomen. Hij zorgt ervoor dat er Dooddoeners Zweinstein binnen kunnen komen.

Perkamentus: hij helpt Harry bij het vernietigen van Voldemort en laat hem zien hoe Voldemort vroeger is geweest. Hij is het schoolhoofd van Zweinstein.

Andere personen zijn nog:
Meneer en mevrouw Wemel: de ouders van Ron en Ginny
Korzel en Kwast: de hulpjes van Draco
Sneep: een leraar op Zweinstein en volgeling van Voldemort
Schobbejak: de nieuwe minister van Toverkunst
Droebel: de ex-minister van Toverkunst
Slakhoorn: een leraar op Zweinstein die Voldemort had verteld wat Gruzielementen waren, waardoor Voldemort nu nog leefde.
Voldemort: de grootste vijand van Harry, hij laat zich in dit boek niet zien, maar er wordt wel de hele tijd over hem gesproken, en hij geeft ook wel bevelen aan mensen, maar hij toont zichzelf niet in dit boek.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld in de 3e persoon; alsof de schrijfster dus een persoon in het boek is die niet wordt genoemd, maarwel alles aanschouwd.


Tijd

Er werd niet echt duidelijk kenbaar gemaakt in welke tijd het verhaal zich afspeelt, maar er wordt wel geschreven over een grote brug, dus het zal zich wel in deze tijd afspelen.
In het verhaal verloopt er ongeveer één jaar.
Het verhaal loopt chronologisch, maar er zijn wel terug blikken.


Plaats>/b>

Het verhaal speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk; er wordt bijvoorbeeld gesproken over Londen.

Bedoeling en boodschap

De bedoeling van het verhaal is om je te amuseren.
De boodschap van het verhaal is, geef niet op, als je een doel hebt, ga daar dan voor.

Taalgebruik

Het taalgebruik is precies goed voor mijn leeftijd, omdat ik de meeste woorden wel begrijp, maar er zijn niet te makkelijke woorden gebruikt, waardoor je goed moet opletten wat je leest, waardoor je geboeid blijft. Er worden soms wel woorden gebruikt die ik niet begrijp.

De Samenvatting

Het verhaal begint in het kantoor van de hoofdminister van Engeland. De Minister blijft steeds maar denken aan de vreemde gebeurtenissen die de laatste tijd hebben afgespeeld. Even later verschijnt Cornelis Droebel in de kamer met slecht nieuws. Ook hij heeft gepiekerd over gebeurtenissen. Het blijkt dat tovenaars en tovenaressen hierbij betrokken waren.
De Minister is sprakeloos. Droebel was al eerder langs geweest om hem op de hoogte te houden van de gebeurtenissen in de tovenaarswereld. Droebel vertelde de Prime Minister dat Voldemort en zijn volgelingen achter alle vreemde gebeurtenissen zitten. Droebel vertelde dat hij was afgetreden. De nieuwe Minister van Toverkunst was Rufus Schobbejak.
Na dit nieuws vertokken beide tovenaars.
Vele kilometers verder verschenen er uit het niets twee vrouwen. Narcissa Malfidus en Bellatrix van Detta. Toen beide vrouwen aankwamen bij een huis, belden zij aan. Severus Sneep deed open. Narcissa moest Sneep dringend spreken over iets wat ze eigenlijk aan niemand mocht vertellen. Na een tijd van discussiëren vertelde Narcissa wat ze wilde vertellen. Sneep wist hier al van via Voldemort.
Harry Potter had een brief gekregen dat Perkamentus hem zou ophalen. Toen Perkamentus er was, kreeg Harry te horen dat hij alles van Sirius geërfd had. Perkamentus had een helemaal zwarte hand, maar hij wilde daar niets over vertellen. Perkamentus en Harry vertrokken en kwamen aan bij het huis van Hildebrand Slakhoorn. Perkamentus wilde hem overhalen om leraar te worden op Zweinstein; dit lukte. Harry en Perkamentus vertrokken weer naar Het Nest, waar Ron en zijn familie woonde. Perkamentus vertelde dat alleen hij en Harry van de profetie weten, maar hij het wel aan Ron en Hermelien mocht vertellen. Ook vertelde Perkamentus dat hij Harry privé lessen wil gaan geven op Zweinstein en hij geen Occlumentielessen van Sneep hoeft te volgen.
Ze gingen nu bij het Nest naar binnen. Nadat hij gegeten had, ging hij slapen. De volgende dag werd hij gewekt door Ron, Hermelien en Ginny, die alles wilden weten. Ginny en Hermelien begonnen beiden te zeuren over die vrouw die ze Zeur noemden. Dit bleek Fleur Delacour te zijn, tegen wie hij gestreden had om de vuurbeker te winnen. Zij en Bill waren verloofd en Fleur bleef die zomer bij de Wemels logeren. Ook mevrouw Wemel mocht haar niet. Harry vertelde aan Ron, Ginny en Hermelien dat hun examenuitslagen vandaag zouden aankomen volgens Perkamentus. Toen deze aankwamen bleek dat Harry goede cijfers had, maar net niet genoeg om Toverdranken te blijven studeren.
Harry verbleef de rest van de vakantie bij the Wemels. Harry had zijn boekenlijst ontvangen en het bleek dat hij aanvoerder was geworden van het Zwerkbalteam team. De familie Wemel gaat met Harry naar de Wegisweg voor hun boeken en hun nieuwe schooluniformen. Nadat de boeken gehaald waren gingen ze naar de uniformenwinkel. Daar zagen ze Draco Malfidus, die erg schrok toen de kleermaakster zijn arm aanraakte en dus waarschijnlijk het duistere teken op zijn arm had gekregen omdat hij Dooddoener (volgeling van Voldemort) was geworden. Harry en zijn vrienden gingen naar de winkel van Fred en George.
Harry zag dat Draco alleen liep en Harry, Ron en Hermelien volgden hem. Draco bedreigde een winkelier en liet hem iets engs zien.
Toen Harry weer terug ging naar Zweinstein, werd hij in de trein uitgenodigd door Slakhoorn. Daar waren meer leerlingen. Deze ontmoeting bleek erg saai te zijn en Harry vertrok al snel. Hij begon Draco Malfidus af te luisteren; dit kon hij doen doordat hij onder zijn onzichtbaarheidmantel zat.
Toen ze allemaal in de Grote Zaal van Zweinstein zaten, werden er een paar nieuwtjes verteld: Sneep was leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten geworden en Slakhoorn was leraar Toverdranken geworden. Ook werd verteld dat je minder goede Slijmbalresultaten hoefde te hebben om toch Toverdranken te blijven volgen. Harry bleef dit vak dus volgen. De lessen bleken erg moeilijk te zijn.
Doordat hij eerst niet had verwacht dat hij Toverdranken kon blijven volgen, had hij daar geen boeken voor gekocht. Bij de les van Slakhoorn kreeg hij daarom een boek wat van de ‘Halfbloed Prins’ geweest was. Hierin stonden extra aantekeningen, waardoor Harry erg goed in Toverdranken werd. In de eerste les had Harry een flesje Felix Fortunatis verdiend, waarmee je heel veel geluk kreeg.
Tijdens de privé-lessen van Perkamentus kreeg Harry herinneringen te zien over Voldemort. Dit zou Harry helpen bij het verslaan van Voldemort. Hij zag hoe de moeder van Voldemort verstoten werd uit de familie, omdat zij van een Dreuzel (mens die niet kan toveren) hield.
De volgende dagen bleek dat Perkamentus vaak weg was.
Toen Harry weer een les van Perkamentus kreeg, zag hij hoe Perkamentus Voldemort toen hij klein was, uit het weeshuis haalde en hem op Zweinstein liet komen. Doordat Hermelien en Harry allebei wel bij het clubje van Slakhoorn hoorden kregen Ron en Hermelien erge ruzie, omdat Ron jaloers was dat hij er niet bij hoorde. Ook Ron en Ginny kregen ruzie, omdat Ron Ginny niet wilde zien zoenen met Daan Thomas die toen haarvriendje was. Harry realiseerde dat hij verliefd was op Ginny.
In de kerstvakantie verbleef Harry bij Ron en zijn familie. Harry vertelde aan Ron, Hermelien en Ginny wat hij de laatste tijd Draco had zien doen (hij had Draco een paar keer gevolgd, afgeluisterd en bespioneerd) en wist nu haast zeker dat Draco een volgeling van Voldemort was; ook begon Harry over de ‘Halfbloed Prins’. Niemand van hun allen wist wie hij of zij was. Na de vakantie gingen ze weer terug naar Zweinstein. Er kwam een bericht dat Harry en zijn vrienden en andere leerlingen die bijna 17 jaar of al 17 jaar waren verschijnsellessen mochten volgen. Dit gingen ze doen.
Harry’s lessen bij Perkamentus werden steeds interessanter. Perkamentus liet zien dat Voldemort met zijn oom sprak en daarna zijn vader en grootouders vermoorde. En ze zagen hoe Voldemort aan Slakhoorn vroeg wat hij wist van Gruzielementen. Slakhoorn werd daar boos over, en er was goed zichtbaar dat sommige delen weg waren gelaten, net of er iets verborgen werd. Zijn huiswerk was om er achter te komen wat nauw de gehele gedachte was bij Slakhoorn. Harry vroeg dit de volgende dag na een heel goede les. Slakhoorn merkte dat dit moest van Perkamentus en liep het lokaal uit.
De verschijnsellessen bleken erg moeilijk te zijn. Harry merkte op de sluipwegwijzer, waar je iedereen die in het kasteel aanwezig was op kon zien, dat Draco steeds verdween.
Ron had op zijn verjaardag, één maart, een bonbon gegeten uit de bonbondoos die Harry had gekregen van een meisje die geprobeerd had om met die bonbons, die liefdesdrank bevatten, Harry op haar verliefd te laten worden. Hierdoor werd hij helemaal verliefd op Patricia, het meisje dat Harry de bonbons had gegeven. Harry ging met Ron naar Slakhoorn om Ron te laten helpen door hem. Nadat Slakhoorn Ron een drankje gaf tegen de liefdesdrank, bood Slakhoorn Ron wat wijn aan. Door de wijn begon Ron raar te doen en niemand wist waarom.
Ron had een vergiftiging opgelopen, en moest hierdoor op de ziekenzaal verblijven.
Harry was met Zwerkbal gewond geraakt. In de ziekenzaal, waar Harry nu met Ron lag, gaf Harry zijn huiself Knijster - die hij van Sirius geërfd had - en Dobby de opdracht om Draco Malfidus te volgen en dit aan niemand door te vertellen.
Toen Harry weer een les had bij Perkamentus, kreeg hij te zien hoe Voldemort bij een vrouw, Orchidea Smid binnen kwam en daar de familietrofeeën te zien kreeg. Dit was een gouden beker die van Helga Huffelpuf geweest is en een medaillon met het teken van Zwaderich erop. De vrouw werd vermoord en Perkamentus ging er dus vanuit dat Voldemort de vrouw vermoord had, want de trofeeën waren verdwenen. Daarna liet Perkamentus Harry de herinnering zien van hemzelf. Harry zag hoe Voldemort aan Perkamentus vroeg of hij leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten mocht worden op Zweinstein, maar Perkamentus weigerde dit aanbod. Hierna rustte er een vloek op deze functie; elke leraar die dit vak nog zou gaan geven zou dit niet langer dan één jaar volhouden.
Toen Knijster naar Harry kwam, vertelde Knijster dat Draco Malfidus nog nooit van het terrein van Zweinstein was geweest en steeds met meisjes liep. Deze meisjes bleken Korzel en Kwast te zijn, die zich door middel van een toverdrank verandert hadden. Schijnbaar was Draco Malfidus steeds in de kamer van Hoge Nood, waardoor hij hem ook niet op de sluipwegwijzer kon zien. Toen Harry daar ging kijken, zag hij de meisjes, wat betekende dat Draco daar binnen was, maar kon hij niet naar binnen komen.
In die week had Hagrid een bericht gestuurd dat Aragog, een immens grote spin, was overleden en hij vroeg of Harry, Ron en Hermelien naar de begrafenis wilden komen. Dit was ’s avonds dus het moest geheim, omdat ze ’s avonds niet meer na een bepaalde tijd naar buiten mochten. Ze wilden eerst allemaal niet gaan, want Harry wilde de herinnering van Slakhoorn te pakken krijgen. Hiervoor nam hij een slok van de Felix Fortunatis, zodat hij meer geluk zou hebben.
Toen hij een slok van goedje op had gedronken, kreeg hij een gevoel dat hij toch naar Hagrid moest gaan voor de begrafenis van Aragog. Dit kwam door de werking van het goedje. Harry ging ernaartoe en zag onderweg Slakhoorn, die wel mee wilde naar Hagrid, omdat het bloed van Aragog heel zeldzaam was en daardoor ook kostbaar was. Nadat Hagrid en Slakhoorn helemaal dronken gevoerd waren kreeg Harry van Slakhoorn de herinnering. Na de begrafenis ging Harry de herinnering bekijken met Perkamentus. Daarin zagen zij hoe Voldemort aan Slakhoorn vroeg wat Gruzielementen waren en Slakhoorn had geantwoord dat het objecten waren waarin je een stukje van je ziel kon doen door iemand te doden. Zolang die Gruzielementen bestonden, kon je niet dood gaan. Voldemort had dit dus ook gedaan en zijn ziel opgesplitst in zeven delen: een in het dagboek, die Harry al verwoest had, waarschijnlijk twee in de trofeeën van Orchidea Smid, in Voldemort zelf een, waarschijnlijk een in een van de andere trofeeën van Griffoendor of Ravenklauw, een in de ring die Voldemort van zijn grootvader gestolen had, toen hij hem vermoorde, (deze Gruzielement is ook al verwoest door Perkamentus zelf) en de bedoeling was om Harry als baby te doden waarna Voldemort’s zijn laatste Gruzielement kon maken. Perkamentus zocht al langer naar de Gruzielementen en Harry mocht daar nu mee helpen. Nadat Harry alles aan Hermelien en Ron verteld had, hoorde Harry dat Ginny weer vrijgezel was.
Harry kreeg te horen dat hij nu onmiddellijk naar Perkamentus moest komen. Perkamentus zei hem dat hij samen met hem naar een Gruzielement ging zoeken. Toen ze daar heen gingen kwamen ze aan bij de kust via verschijnselen. Ze gingen een grot binnen. Daar kwam het tweetal uiteindelijk op een eilandje aan waar Perkamentus een vloeistof moest drinken om bij het Gruzielement te komen. Toen Perkamentus de vloeistof opgedronken had, was hij erg zwak. Samen met Harry ging Perkamentus weer terug naar Zweinstein.
Boven Zweinstein was het teken van Voldemort en zijn volgelingen verschenen. Harry en Perkamentus haastten zich naar het kasteel en daar zagen ze Draco Malfidus, die Perkamentus ontwapende; dit kon hij doen doordat Perkamentus zo zwak was. Draco vertelde dat hij Perkamentus moest vermoorden en de drank waarmee Ron vergiftigd was eigenlijk bedoeld was om Perkamentus de doden (de fles waaruit Slakhoorn wijn schonk was eigenlijk een verjaardagscadeautje voor Perkamentus, maar Slakhoorn had hem toch opengemaakt). Toen kwamen er meer Dooddoeners. Toen bleek dat Draco Malfidus Perkamentus niet durfde te vermoorden, vermoorde Sneep Perkamentus. De Dooddoeners vertrokken, maar Harry volgde ze. In de achtervolging kwam hij zijn klasgenoten tegen, allemaal even verward, en werd Harry achterna gezeten door andere Dooddoeners. Uiteindelijk zag hij hoe Sneep Hagrid aanviel, maar dit niet lukte, en dat Snape vertelde dat hij de Halfbloed Prins was. Sneeps moeder heette Prins van als achternaam en zijn vader was een Dreuzel, waardoor hij niet meer van vol tovenaarsbloed was.
Nadat de Dooddoeners verdwenen waren gingen ze naar de nu dode Perkamentus toe. Daar bekeek Harry het Gruzielement. Hij bleek nep te zijn. De echte was al door ene R.A.Z. weggehaald en waarschijnlijk verwoest. De dood van Perkamentus was dus eigenlijk voor niets geweest.
Harry werd door Ginny naar de ziekenzaal begeleid, waar hij de slachtoffers zag. Niemand, behalve Perkamentus en een Dooddoener was gestorven. Bill was aangevallen door de leider van de weerwolven en was verminkt. Het was niet zeker of Bill een weerwolf zou worden na deze bijt, maar Fleur Delacour wilde nog steeds met hem trouwen.
Na de begrafenis van Perkamentus, zouden de leerlingen vervroegd met de trein naar huis gaan. De begrafenis was erg mooi en Harry was erg verdrietig. Aan het einde van de begrafenis vertelde Harry dat hij voor Ginny’s veiligheid het moest uitmaken en dat hij volgend schooljaar waarschijnlijk niet op school zou komen, omdat hij naar de overgebleven Gruzielementen zou gaan zoeken. Ron en Hermelien zeiden dat zij hem wilden helpen en dat hij sowieso bij Ron mocht komen logeren. Harry zou nog één keer naar het huis van de Duffelingen terug keren, omdat Perkamentus hem aan het begin van het jaar hem had gezegd dit te doen. Hierna zou hij op zoek gaan naar de overgebleven Gruzielementen en daarna Voldemort te lijf gaan.

Mijn mening

Ik vond het een heel goed boek, alleen vond ik het jammer dat Harry het deze keerniet opnam tegen Voldemort. Toch bleef het boek de gehele tijd spannend, en bleef de vraag opkomen van: “wanneer zou Harry het opnemen tegen Voldemort?”. Hierdoor bleef het verhaal de gehele tijd spannend. Er waren ook andere gebeurtenissen waarbij ik zo snel mogelijk ging lezen om het antwoord te weten te komen, of omdat ik wilde weten wat er zou gebeuren. Ik vond het een heel spannend boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

k hab gwn et hele boekverslag uitgeprint en in geleverd,kreeg gwn een 9,5!!!!!!!!!

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"