Gulliver's travels door Jonathan Swift

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2298 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1726
Pagina's
288
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Gulliver's travels
Shadow
Gulliver's travels door Jonathan Swift
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gulliver’s Travels

Schrijver: Jonathan Swift
Oorspronkelijke druk: 1726
Dit boek met veranderingen: 1991 (Everyman’s Library)

Dit boek bestaat uit 4 delen: A voyage to Lilliput, A voyage to Brobdingnag, A voyage to Laputa, Balnibarbi, Luggnag, Glubbdubdrib and Japan en A voyage to the country of the Houyhnhnms. Voordat deel 1 begint, is e rook nog een soort introductie, genaamd A letter from capt. Gulliver, to his cousin Sympson. De samenvatting gaat daarom per deel.

A letter from capt. Gulliver, to his cousin Sympson
Hierin doet Gulliver/Swift klagen, omdat zijn (reis)verhaal is aangepast zonder zijn toestemming. Zo zijn er dingen toegevoegd of weggelaten, zijn jaartallen onjuist en het originele manuscript is na de eerste publicatie vernietigd.


A voyage to Lilliput
Gulliver begon met leren op zijn viertiende en was altijd al vastbesloten te gaan reizen. Hij trouwde met een Mary Burton. Op 4 mei 1699 vertrok hij vanuit Bristol op reis naar de Zuidzee. Na een stevige storm sloeg het schip op een paar rotsen en zwom Gulliver naar de kust. Daar valt hij in een lange slaap en als hij wakker word merkt hij dat hij vastgebonden is. Mannetjes van 6 duim lang hadden hem gevangen genomen en brachten hem naar hun koning. Nadat Gulliver had aangegeven dat hij dorst en honger had, kreeg hij (in hun ogen) enorm veel voedsel en drank. Gulliver viel hierna in slaap, maar de “Hurgo”, de koning, wou hem zijn vrijheid niet teruggeven. Gulliver mocht slapen in een oude, verlaten tempel waar een wrede moord was gepleegd.
De inwoners van deze stad zijn erg nieuwsgierig, maar de adviseurs van de keizer willen liever Gulliver weg hebben, vanwege de voedselvoorraad die snel slinkt. In elke behoefte wordt hij voorzien: nieuwe kleding, beddengoed en hij leert hun taal. Hij moest zijn zakken laten inspecteren door 2 ambtenaren. Terwijl dat gebeurde, hield hij 2 zakken verborgen, omdat hij de inhoud liever niet wou afstaan.
Gulliver moest geloften afleggen voor zijn vrijheid, wat erop neerkwam dat hij de Lilliputters geen kwaad zou doen en Lilliput zou steunen in de oorlog tegen Blefuscu.
Gulliver werd op de hoogte gesteld van de oorlog tussen deze 2 eilanden. Er zijn hoge en lage hakken in Lilliput, er was een binnenlands conflict over de hoogte ervan. Buitenlands was er ook gevaar, want er was al een oorlog bezig vanwege het verschil tussen Lilliput en Blefuscu over het breken van eieren. De Lilliputters verwachten elk moment een aanval van Blefuscu.
Gulliver besloot de vloot van Blefuscu te stoppen en zwom ernaartoe. Met touwen en haken trok hij al hun schepen naar Lilliput, zodat ze zich wel over moesten geven. Doordat de Blefuscuanen pijlen afschoten haalde hij zijn bril uit zijn zak die hij voor de Lilliputse ambtenaren verstopt had. Door deze reddingsactie kreeg Gulliver de hoogste eretitel, maar hij weigerde de rest van de Blefuscuaanse vloot te halen, zodat de koning hem dat nooit vergaf. Het paleis stond in brand, maar ook daarbij hielp Gulliver.
Gulliver beschrijft het leven van de Lilliputters: ze schrijven diagonaal, begraven hun doden met hun hoofd naar beneden, hebben andere straffen en definities van misdrijven, voeden hun kinderen anders op en scheidden ze ze qua sekse en stand.

Gulliver heeft een paar belangrijke Lilliputters tegen het harnas gejaagd, waardoor hij voor een Raad moest verschijnen die hem zou veroordelen. Gulliver wachtte hier niet op en vluchtte naar Blefuscu. Daar geloven ze dat hij daarheen is gekomen om hun koning een eer te bewijzen. Na een kort verblijf vertrekt hij weer in 1701.

A voyage to Brobdingnag
Gulliver vertrok weer naar zee, maar door een stevige storm is hij gedwongen voet te zetten op onbekend land. Gulliver loopt alleen weg en wordt opgepakt door een reus. De boer neemt hem mee naar huis, waar hij kennis maakt met zijn nieuwe gezelschap: de boer, zijn vrouw, 3 kinderen en een oude grootmoeder. Nadat Gulliver geslapen had, komt hij 2 enorme ratten tegen, die hij afschrikt met zijn zwaard.
Één kind van de boer, Glumdalclitch, zorgt voor Gulliver. Gulliver werd al snel een bezienswaardigheid, als hij met zijn meester naar steden toe reist. Deze voorstellingen vroegen veel van Gulliver’s gezondheid, waardoor hij er geen plezier meer in heeft. Ze vertrokken naar de belangrijkste steden om meer geld te verdienen.
Gulliver wordt naar het hof ontboden en moest zijn kunsten laten zien aan de koningin. De boer verkocht hem aan de koningin, die hem als cadeau voor de koning bedoeld had. Glumdalclitch bleef bij Gulliver om voor hem te zorgen. De koning was niet zo onder de indruk van Gulliver, maar zelfs de geleerden konden niet verklaren wat Gulliver was. Al snel kreeg hij een eigen kamer inclusief meubels en kleding. Het enige wat Gulliver problemen oplevert, is de dwerg van de koningin. Die was namelijk jaloers en deed Gulliver brutale dingen aan.
Het rijk waar hij terecht is gekomen is een schiereiland, maar de bewoners daar kunnen niet de zee op, omdat zelfs hun kleinste schip de grote rotsen niet kunnen ontwijken.
Gulliver stoort zich aan een zijn kleinheid en aan de hofdames die Gulliver behandelen als een schepsel. Hij wordt verzocht een terechtstelling bij te wonen, wat Gulliver afschuwelijk vond. Speciaal voor Gulliver werd er een schip voor hem gemaakt, waarin hij kon oefenen.
De Majesteit is geïnteresseerd in de Engelse regeringsvorm en Gulliver verteld er graag over.
Gulliver stelt de Majesteit voor, uit te leggen hoe buskruit gemaakt moet worden. Die reageerde er heel geschokt op, dat zoiets zoveel schade aan kon richten en sloeg het aanbod af. Geen wet mag langer zijn dan 22 woorden, en commentaar op een wet betekent de doodstraf. In geschiedenis en wiskunde blinken ze uit, maar ze hebben geen enkele kennis van metafysica en hebben heel weinig boeken. Het leger van Lorbrulgrud stelt er weinig voor.
Tijdens een reis langs de kust was Gulliver alleen in zijn doos met een bediende. De doos werd door een arend opgepakt en in zee gesmeten, waar hij na 4 uur door een Engels schip werd opgehaald. De kapitein gelooft in het begin dat de hersenen van Gulliver zijn aangetast, omdat hij zulke onzin uitkraamt. In 1706, na een verblijf van 2 jaar bij de reuzen, was Gulliver weer thhuis bij zijn gezin.

A voyage to Laputa, Balnibarbi, Luggnagg, Glubbdubdrib and Japan
Na 10 dagen vertrekt Gulliver met William Robinson, met de bedoeling naar Oost-Indië te gaan. Gulliver werd kapitein benoemd van het schip, dat niet veel later overgenomen werd door piraten. Hierdoor moest Gulliver alleen in een kano de zee op, maar hij bereikte een eiland. Op een gegeven moment ziet Gulliver in de lucht een zwevend eiland en hij werd omhoog getrokken.
De Laputanen houden hun hoofden links- of rechtshangend, en slaan met blazen tegen elkaars hoofd om zo de zintuigen te stimuleren. Het komt namelijk vaak voor dat ze zo diep in gedachten zijn verzonken, dat ze door een klap door de flapper als het ware weer wakker worden. Gulliver werd warm ontvangen, maar merkte dat de Laputanen geen tot weinig interesse in Gulliver tonen. Laputa is vertaald als Vliegende of Zwevende Eiland. Het eiland was op weg naar Lagado, de hoofdstad. Ze waren erg bedreven in de wiskunde en met muziek, het wordt alleen niet praktisch toegepast: zo staan de huizen scheef. Ze vrezen dat de zon in de loop der tijd zó heet zal worden dat die alles vernietigd. De vrouwen aan de andere kant zijn levenslustig en willen de wereld ontdekken in plaats van op het eiland te blijven.
Het eiland kan in de lucht bewegen door een magneet; die heeft een aantrekkende en afstotende kant. Dus door de magneet te bewegen, beweegt het eiland, het kan alleen niet verder reizen dan het koninkrijk, doordat er bepaalde mineralen niet buiten het koninkrijk zijn. Als er een stad in opstand zou komen, heeft de koning 2 methoden om hen daarmee te laten stoppen: de eerste houdt in dat het eiland boven het betreffende gebied blijft zweven, waardoor er geen zonlicht of regen op het land schijnt. De tweede is dat het eiland gewoon boven op het gebied laat zakken, waardoor alles verplettert wordt. Dit gebeurt haast nooit, niet alleen omdat het niet beschaafd is, maar ook omdat er een groot risico is dat de bodem van het eiland kan scheuren.
Gulliver verlaat Laputa en reist naar Lagado, de hoofdstad van Balnibarbi. Hij verbleef bij meneer Munodi, die hem leidde door Balnibarbi. Het ene deel van het land leefde in armoe, het andere deel in overvloed. Die plannenmakers (zie opvallende kenmerken) maken absurde voorstellen, zoals iets opnieuw bouwen, en laten het onafgemaakt alleen.
Gulliver bezoekt de Academie van Lagado, waar in elke kamer een andere professor met een ander experiment bezig is.
Gulliver vond het college van de politieke plannenmakers matig, hun plannen sloegen nergens op.
Gulliver besloot naar Maldonada te gaan, maar toen hij in de haven daar aankwam, bleek dat er geen schip op weg was naar Luggnagg. Hij wou namelijk weer terug naar Engeland, maar als tijdvulling zou hij naar Glubbdubdrib gaan. Glubbdubdrib betekent het Eiland der Tovenaars of Magiërs. De gouverneur heeft de macht de doden weer op te roepen zodat die hem kunnen helpen. Gulliver mocht van de gouverneur een paar doden oproepen, en hij koos Alexander de Grote, Hannibal, Caesar, Pompeius en Brutus.
Gulliver verliet Glubbdubdrib en gaat naar Maldonada om van daaruit naar Luggnagg te varen. Hij noemde zichzelf een Hollander, omdat dat de enige Europeanen waren die naar Japan toe mochten. Gulliver ontmoet de koning van Luggnagg, waarbij hij verplicht de vloer moest likken om in de smaak bij de koning te vallen.
De Luggnaggers zijn erg vriendelijk, maar er wonen nog andere mensen in Luggnagg: de onsterfelijke Struldbruggs. Vanaf de geboorte zit er een vlek op hun hoofd, die in de loop van de tijd van kleur verandert. Het is puur toeval als er een Struldbrugg wordt geboren, het is niet genetisch bepaald. Gulliver gaat de fout in door zich onsterfelijkheid plezierig voor te stellen, terwijl dat niet zo is.
Gulliver reist naar Japan en ontmoet die koning. Hij wou niet voldoen aan “het vertrappen van het kruis” wat de koning toeliet. Toen hij aankwam in Amsterdam, reisde hij verder naar Engeland en was in 1710 weer thuis.

A voyage to the country of the Houyhnhnms
Na 5 maanden thuis gebleven te zijn vertrekt Gulliver, maar doordat zijn bemanning ging muiten, werd hij alleen in een bootje gezet. Gulliver komt op onbekend land uit en ontmoet pratende paarden, de Houyhnhnms.
Gulliver loopt met ze mee naar een groot gebouw maakt kennis met een hooggeplaatste merrie. In het begin denken de paarden dat Gulliver een Yahoo is, een nog primitief mensenras. Ze leken op mensen qua lichaamsbouw, maar ze waren veel behaarder, konden niet op hun achtrpoten lopen of praten. Een probleem voor Gulliver was het eten, wat geschikt was voor de Houyhnhnms, maar niet voor mensen. Dat werd al snel opgelost door brood te bakken en knaagdieren te vangen. De Houyhnhnms waren gefascineerd door Gulliver’s kleding.
Gulliver kon na 3 maanden de taal aardig spreken en is bekend met de gewoontes van de Houyhnhnms. De paarden kennen geen twijfel, ziektes, leugens of ongeloof.
De Houyhnhnms zijn verbaasd als ze horen waarvoor de mensen paarden gebruiken. Gulliver legt veel dingen uit over Engeland en zijn reizen.
Gulliver praat veel met een hoogstaande Houyhnhnm, wat erg vermoeiend was doordat hij alles moest uitbeelden.
Gulliver’s meester legt de gewoontes van de Yahoos uit. Gulliver was erg in dit primitieve ras geïnteresseerd en hij vraagt toestemming ze te bestuderen. Toen hij op een dag aan het baden in de rivier was, kwam er een Yahoo-vrouwtje vol verlangen op Gulliver afstromen. Deze kon net ontsnappen doordat hij een beschermer bij zich had. Er is ook bij de voortplanting van de Houyhnhnms nagedacht: zo moeten ze mooie kleurencombinaties krijgen, hoogstens één veulens van beide geslachten om overbevolking te voorkomen, kracht is belangrijk bij mannetjes en bij de vrouwtjes is bevalligheid hooggeschat.
Bij begrafenissen zijn er geen emoties. Als de Houyhnhnms oud worden, voelen ze zich zwakker worden en sterven ze niet veel later.
Tijdens een vergadering onder de Houyhnhnms is er besloten dat de Yahoos weg moeten, omdat ze een bedreiging en last vormen. Omdat Gulliver ook beschouwd wordt als een Yahoo, is hij ook gedwongen te vertrekken. Hij kreeg toestemming een boot te bouwen en daarmee weg te gaan. Gulliver wilt het liefst blijven, omdat hij hen waardeert.
Hij hoopt Nieuw-Holland te bereiken, maar word onderweg opgepikt door Portugezen. Aan boord zonderde Gulliver zich af, want hij wilt niks met Yahoos te maken hebben. Hij komt aan in Lissabon, maar vaart toch weer terug naar Engeland.
Blij met zijn gezin is hij niet, hij heeft paarden gekocht waar hij zijn meeste tijd aan besteed. Verder schrijft Gulliver over de waarheidsgetrouw van zijn reisverslag, die een tijd beslaat van 18 jaar.

Kenmerk: Roman
Genre: Fictief reisverhaal
Thema: reizen, ook het verschil van regeringen en gewoontes
Plaatsing in de tijd: van het begin tot eind van al zijn avonturen, dus van 1699 tot ….
Opvallende kenmerken: Onder elk hoofdstukaanduiding wordt er een kleine inleiding gegeven. Ook wordt er met elk * een vergelijking met personen gemaakt:
* Keizer Lilliput met George I
* Flimnap (thesaurier) met Sir Robert Walpole (oude vijand van Gulliver)
* Reldresal (secretaris) met Lord Carteret (vriend van Gulliver)
* Bolgolam (lid van de Raad van Lilliput) met de graaf van Nottingham
* Blefuscu met Frankrijk
Deel II:
* Tonkin (waar de Engelse kapitein van terugkwam) haven in Noord-Vietnam
* Nieuw-Holland (kwam het schip langs) Australië
Deel III:
* Academie van plannenmakers (na een bezoek aan Laputa kwamen de mensen verward terug en richtten dit instituut op waar ze rare experimenten uitvoerde) Londense Royal Society
* Tribnia & Langden met Britanië & Engeland
* Yedo (daar ging Gulliver naartoe) Tokio
* Nangasac (daar wou Gulliver naartoe) Nagasaki
Deel IV:
* Gulliver verteld een paar oorzaken van oorlogen, die te vergelijken zijn met theologische en liturgische meningsverschillen

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gulliver's travels door Jonathan Swift"