Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2611 woorden
  • 24 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen
Shadow

Flaptekst 

Wanneer een kogel de kamer verlaat en richting het einde van de loop jaagt, komt er een einde aan een lange periode van wachten. Eenmaal in beweging vindt hij in een fractie van een seconde zijn doel, maar tot hij wordt afgevuurd is zijn bestemming een raadsel. Wat gaat er aan dat explosieve moment vooraf? In een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael Driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen – criminelen, brave Amerikaanse huisvaders, vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit als een who’ll do it. De beschouwingen van de verteller, die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoet ziet, zijn menselijker, melancholie en geestiger dan je van zo’n bescheiden projectiel zou verwachten.

Eerste zin 

Ik sta recht op in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s. 

Samenvatting 

Het boek gaat over een kogel of beter gezegd het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een kogel en speelt zich af in Amerika. Je leest over zijn gedachten en zijn leven als kogel en alles om hem heen. Zo vertelt hij in het begin van het verhaal over de revolver Henry die niet veel verteld over zijn leven buiten de lade. Henry wordt eigenlijk nooit gebruikt en voornamelijk hier en daar in en uitelkaar gehaald door de tandarts, dan maakt hij hem schoon en zet hij hem terug. De kogel hoort Nancy en haar geheimzinnige telefoongesprekken en komt er achter dat het allemaal te maken heeft met de tuinman. Nancy is Abe (de tandarts) zijn vrouw, Abe vind haar en de tuinman samen in bed van schrik sterft Nancy vervolgens aan een hartaanval. 

De dood van zijn vrouw vind Abe maar zwaar en het is net alsof hij een compleet ander mens is geworden. Na een tijdje krijgt Abe interesse in een andere vrouw die hij al kent en beslist om met haar af te spreken in een cafe in de buurt. Met zijn auto vertrekt hij naar de afgesproken plek , Henry en de kogels die in het geweer zitten neemt hij mee in de auto een van die kogels is dan ook onze hoofdpersonage. Tijdens het afspraakje wordt er in zijn auto ingebroken en zo belanden ze in de nieuwe handen. Biggo is de naam van de nieuwe eigenaar en nu zitten Henry en de kogels vast in zijn leren jas. De kogel heeft veel te zeggen over zijn reis in de jas van Biggo. De Kogel vind dat hij stinkt en ook helemaal niet de slimste is maar de rol heeft van een zware jongen door ze  vieze leren jas en Henry die nu in zijn jas zit. Hij hoord gesprekken die hij totaal niet wilt herhalen en ook is hij bang dat hij afgevuurd gaat worden voor een redenen zonder betekenis. De kogel begrijpt zelf ook wel dat hij ooit afgevuurd zal worden maar dan toch liever voor een reden met een betekenis. 

Terwijl ze aan het rondrijden zijn komt een bende drugsdealers van 5  die toevallig Biggo’s rivalen zijn. Biggo die niet de slimste is wilt uitstappen en terwijl zijn scheen tussen de deur zit wordt de deur dicht gegooid en als reactie trek Biggo de Colt. 38. Ook Al gebruikte hij het geweer nooit was dit het moment dat hij de kogels afgevuurd heeft. Henry wordt uit het raam gegooid en de kogel zit nu vooraan in de loop. 

De kogel komt er achter dat ze in de buurt zijn gegooid van mensen door dat hij de geur van hondenpoep ruikt. Weken later wordt Henry gevonden door een klein jongetje genaamd Bennie. In angst zit de kogel in de loop omdat hij niet weet was de jonge Bennie zal doen met het geweer. Bennies reactie laat zien dat de kogel zijn angsten een goede reden hadden. De jonge jongen dacht namelijk dat het speelgoed was en ook zijn oma op wie hij het geweer richt dacht dat het een spelletje is. Zijn oma komt er achter dat het geweer zeer zeker geen speelgoed is. Er wordt veel gesproken over de het geweer en de kogels in het geweer. Nadenken en onderhandelen besluit Lenny de vader van Benny het geweer toch maar mee te nemen naar huis ook al heeft hij echt helemaal niks met wapens en geweren. 

Henry rijdt zijn familie naar huis, thuis heeft hij zijn vrouw Linda en zijn twee kinderen Charmaine en Bennie. Ze wonen in de buurt van en meer maar de kogel stelt zich een prachtig huis voor bijna perfect. De angst dat de kogel gebruikt zou worden zonder reden is nu weg gezakt en hij is blij als hij niet gebruikt zal worden en met rust gelaten zou worden. Lenny legt Henry en de kogel in een kast en dat is het eerste moment dat henry wat zegt tegen de kogel. Hij legt de kogel uit over zijn bestaan als Colt. 38. 

Doordat Lenny zijn vrouw denkt dat hij vreemdgaat komt de kogel der achter dat Lenny een boek aan het vertalen is van een vrouwelijke auteur. Hij vertaalt om precies te zijn de verhalen van een vrouw die veel heeft meegemaakt. 

Er komt een Nederlandse schrijver langs met de naam Michael en hij wordt met open armen ontvangen door het gezin en vooral door Lenny. Michael komt goed overweg met de Charmaine en Lenny maar ook helpt hij Lenny tegen zijn writersblock. Tijdens de 4th of july besluiten ze met ze allen te gaan varen en door een idee van Michael gebeurde er een best heftig ongeval. Lenny en Michael krijgen een discussie en hier komt al snel omhoog dat Michael Charmaine een kusje gegeven had en Linda haar borsten had gecomplimenteerd.  

Lenny besluit dat het tijd is voor Michael om te gaan en Michael is het hier mee eens maar niet zonder dat hij Henry in zijn zak steekt en vertrekt. Michael parkeert zijn auto en draait de trommel van Henry en begint zijn spel van Russische Roulette. Dit gaat een aantal dagen door totdat Michael besluit het vuurwapen nog een keer af te vuren alleen doet hij dit, dit keer met de loop weg gericht van ze hoofd. 

Personages 

De kogel uit de middelste rij het derde gat. Hij is heel goed in observeren en hij let op alles wat om hem heen. De kogel is degene die ons alles verteld en het verhaal is dan ook vanuit zijn perspectief geschreven. 

Henry (Colt .38) hij is een geweer een revolver op precies te zijn. Hij praat in het begin van het verhaal eigenlijk niet en rond het midden begint hij voor het eerst te praten. In het begin van het verhaal wordt hij goed verzorgt en behandeld maar na dat hij uit het raar werd gegooit verslechterd zijn staat drastisch. 

Abe de tandarts de eerste  eigenaar van het geweer en de kogels Hij is de eerste eigenaar van het geweer. Over Abe leren we dat hij zijn colt. 38 beter behandelende dan zijn vrouw. ZIjn vrouw gaat dood en hij verliest zichzelf maar we zien ook hoe hij zichzelf weer terug oppakt. 

Nancy ( de vrouw van Abe). Nancy is Abes vrouw zij gaat vreemd ,met de tuinman en overleed van schrik aan een hartaanval.

Bill ( de jonge tuinman) hij is de man waar Nancy vreemd mee gaat vreemd met de jonge tuinman en ze worden betrapt door Abe. 

Biggo is Henry’s tweede eigenaar. Hij is een man met een groot echo maar toch wel een beetje dom. Nadat hij Henry gestolen had werd zijn stoere houding alleen maar erger. 

Lenny is de Henry’s derde  eigenaar. Hij is een schrijver en zorgt goede voor zijn familie daarom heeft hij Henry ook mee genomen. Om zijn gezin te beschermen. 

Bennie en Charmaine zijn Lenny’s kinderen. Bennie vindt Henry als eerst en aan zijn reactie kan je zien dat hij nog heel jong is, Charmaine is de oudere zus zij vind de Hollander heel leuk tot het incident. 

Michael is de vierde eigenaar oftewel de Hollander is een schrijver en een goede vriend van Lenny. Zijn band met de familie was heel goed tot ongeval en alle dingen die er gebeurt waren boven tafel kwamen. 

Quotes 

He who made the lamb, made me  bladzijde 65 

Life never discloses its alternatives. Nor does death bladzijde 65 

What a piece of work is men, how noble in reason, bow infinite in faculties. Bladzijde 86 

Omdat het boek in Amerika afspeeld hebben wij gekozen dat deze Engelse quotes het meest interessant waren. 

Thematiek 

Er is niet echt een specifiek probleem, alleen zijn er verschillende mensen die het wapen / object bezitten of in bezit ervan waren met verschillende emoties en gevoelens. De onderliggende gedachte van het boek is de gemengde gedachte van degene die de kogel / object in handen heeft, daarmee wordt vooral bedoeld dat de kogel wacht op zijn eigen lot en dus niet weet wat er gebeuren kan.

Motieven 

Wij denken dat de titel al een motief is want de titel is “Het licht aan het einde van de loop” En in het boek gaat het over een kogel en een “loop” is waar een kogel uit komt dus lijkt het ons dat er een verbinding in zit. Bijvoorbeeld dat wij de kogel zijn en niet moeten opgeven op onze doelen tot je bent waar je wilt zijn. Ligt aan het einde van de loop kan ook gaan over de de kogel die in de loop zit en dus letterlijk het licht ziet aan het einde van de loop. 


Motto 

The fool who persists in his folly will become wise. - William Blake

Over een kogel gevonden bij Clenchwarton

Ik vond een kogel in de klei,

Hij ligt nu op mijn tafelblad.

Hij heeft zijn grote tijd gehad,

Zijn oorlog is allang voorbij.

Patroon als hij bestaat niet meer.

De huls gebutst, het messing groen.

Trivia- auteur 

De auteur van het boek heet Martin Michael Driessen, hij is opera, toneel regisseur, vertaler en schrijver. Hij is geboren in 1954. Het eerste boek dat hij geschreven heeft heet Gers na Gers heeft hij nog 15 boeken geschreven die heetten Vader van God, Een ware held, Lizzie, Rivieren, De pelikaan, Dodendansjes, Liefde, Vrouwen en kinderen eerst, Enigma, Opstel, Mijn eerste moord, De heilige, Een schelmenroman, An den Flüssen. Duits van Gerd Busse, Gars II en zijn laatste boek Het licht aan het einde van de loop. Zijn eerste boek Gars werd in 2000 genomineerd voor de AKO literatuurprijs. Zijn werk is vertaald in de talen Italiaanse, Duits en Hongaars.

Titelverklaring

De titel ‘Het licht aan het einde van de loop’ verwijst naar de kogel die aan het eind het licht aan het einde van de loop. En daardoor  het licht aan het einde van loop ziet. Het moment dat de kogel in de loop ziet kan hij de wereld zien maar ook ziet hij alle slechte dingen die er gebeuren. Maar ook denk ik dat het te maken heeft met de toekomst van de kogel en het pad wat de kogel zal bewandelen. 

Structuur en perspectief 

De schrijf structuur is heel normaal ondanks het perspectief is het verhaal normaal geschreven. Ook is het verhaal in chronologische volgorde getypt en niet in de verleden tijd.  Je springt in het verhaal en het was zeker interessante manier van lezen. Iets opvallends is dat je van eigenaar naar eigenaar springt en daardoor van leven naar leven gaat. Er zijn geen duidelijke hoofdstukken te zien ofzo. 

Het perspectief van het verhaal is geschreven vanuit de kogel. Alles wat hij ziet deelt hij, alles wat hij te horen krijgt verteld hij en zelfs alles wat hij ruikt deelt hij met de lezer. In het begin van het boek kom je erachter dat het geen menselijk perspectief is maar van een voorwerp. 

Decor 

In het boek wordt niet specifiek verteld in welke tijd het zich afspeelt maar er worden termen zoals mobiele telefoons en computers gebruikt dus lijkt het ons wel dat het zich afspeelt in de moderne tijd. In het boek wordt weinig tot geen flashbacks gebruikt. Het verhaal speelt zich af in het land Amerika dat is ook best logisch aangezien het daar legaal is om in bezit te zijn van een wapen. Wanneer je het boek begint te lezen lees je dat je in een huis zit van een tandarts, vervolgens ga je met de hoofdpersoon mee. Hier wordt hij gestolen en reis je meet met een crimineel en zit de kogel binnen in zijn jas. Van de criminelen reis je door naar een normaal Amerikaans gezin daar leer je over wat de kogel ziet tijdens dat hij in de kast zit. En als laatste reis je mee met Michael en hier zit je op een parkeerplaats en ziet de kogel dat de zijkant van Michaels zijn hoofd. 

Schrijfstijl

De schrijfstijl is heel normaal en duidelijk er is wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van oud Nederlands. In het algemeen wordt er een hele normale schrijfstijl gehanteerd. Toch is het schrijven van uit een persoon een hele andere manier van schrijven. In dit geval wordt het geschreven vanuit het perspectief van een voorwerp 

Beoordeling 

Wij hadden over het boek vrijwel dezelfde mening, het boek had een interessante verhaallijn. Ondanks dat het boek interessant was vond Lucas het moeilijk om een begin te vinden en geconcentreerd te blijven. Braylissa vond het een stuk makkelijker om te beginnen met haar boek en bleef wat langer geconcentreerd. Beide vonden we dat het lezen wat stroef ging omdat we moeilijk door het verhaal heen kwamen. Het lezen vanuit het perspectief van een kogel was voor ons beide een nieuwe ervaring en beide vonden we het, het lezen waard. Ondanks dat Braylissa geen liefhebber is van Nederlandstalige boeken zou ze dit boek en vele andere aanraden. Lucas is een wat minder grote liefhebber van boeken maar ook hij zou het boek aanraden. 

Braylissa had zeker wel haar momenten in het boek dat ze ongemakkelijk werd en dit vooral toen de Hollander in het boek. Ook het vreemdgaan van nancy en de gedetailleerde omschrijving maakte Braylissa een beetje oncomfortabel

Recensie https://www.trouw.nl/cultuur-media/plezierig-tussendoortje-van-martin-michael-driessen-is-een-ode-aan-de-verbeelding~b45beb6b/

  • ‘Een boek met een gat, een pratende kogel, dat lijkt een hoogst origineel, maar ook een beetje vreemd, experimenteel boek te worden. Dat valt echter mee’

Ik ben het niet eens met de zin ‘dat valt echter mee.’ ik vind dat het boek heel experimenteel is omdat je in dit geval moet hopen dat de lezer het even interessant vindt als de schrijver. Ondanks dat dit niet de eerste keer is dat een boek op deze manier is geschreven ben ik van mening dat het nog steeds heel experimenteel is. 

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/martin-michael-driessen-laat-een-kogel-aan-het-woord-en-dat-werkt~b2e66f37/

  • ‘Spreken, dat doet deze naamloze kogel vrijuit, al is hij bescheiden en dienstbaar.’

Ik ben het eens met deze uitspraak, de kogel is zeer zeker bescheiden dit is duidelijk te zien in zijn manier van praten over zichzelf. Zijn bescheidenheid siert zijn character heel erg en maakt het lezen een stuk fijner. 


Overhoor jezelf 

Vraag 1 : Met wie belde Nancy in het begin van het boek?

Antwoord: Met de tuinman.

Vraag 2: Wat vond de kogel van Biggo’s zijn geur?

Antwoord: De kogel vond Biggo ongelofelijk erg stinken.

Vraag 3:  Waar was de kogel bang voor toen die bij Biggo was?

Antwoord: Dat de kogel zonder enige betekenis geschoten zou worden.

Vraag 4: Hoe wordt het wapen genoemd in het boek?

Antwoord: Henry.

Vraag 5:  Wie heeft allemaal de Kogel in bezit gehad?

Antwoord: Abe, Michael, Lenny en Biggo.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen"