Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2456 woorden
  • 24 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen
Shadow

Boekverslag: Het licht aan het einde van de loop 


Inhoud:

Eerste zin: 2

Trivia: 2

Quotes: 2

Recensies: 3

samenvatting: 4

Personages: 4

Thematiek: 5

Motieven: 5

Motto: 5

Titelverklaring: 6

Structuur en perspectief: 6

Decor: 6

Slotzin: 6

Beoordeling 7

Vragen 7



Eerste zin:

'Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.'

Flaptekst:

Wanneer een kogel de kamer verlaat en richting het einde van de loop jaagt, komt er een einde aan een lange periode van wachten. Eenmaal in beweging vindt hij in een fractie van een seconde zijn doel, maar tot hij wordt afgevuurd is zijn bestemming een raadsel. Wat gaat er aan dat explosieve moment vooraf? In een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael Driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen – criminelen, brave Amerikaanse huisvaders, vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit als een who’ll do it. De beschouwingen van de verteller, die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoet ziet, zijn menselijker, melancholieker en geestiger dan je van zo’n bescheiden projectiel zou verwachten


Trivia:

De schrijver, Martin Michael Driessen is geboren op 19 april 1954. Hij heeft zijn eerste studies niet afgemaakt. Tot hij in 1978 tot 1980 de ‘theater wissenschaften’ opleiding volgt en af maakt. Deze opleiding volgden hij in München (Duitsland). Deze kon hij volgen door zijn tweetalige opvoeding. Hij was dertig jaar opera- en theaterregisseur voor hij dat romans ging schrijven. Zijn eerste boek schreef hij in 1999 en heten: 'Gars’. In 2012 volgde 'Vader van God' een jaar later schreef hij 'Een ware held'. Verder houd Martin er van om te experimenteren met zijn onderwerpen. In het boek ‘het licht aan het einde van de loop’. Zo experimenteert hij ook met het uiterlijk van zijn boeken. In zijn nieuwste boek zit een gat, dit gat heeft een diameter van precies 9 millimeter. Dit representeert de 9 mm. kogel Waarover het boek gaat. 

Bronnen: 

nl.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Michael_Driessen

https://www.bol.com/nl/nl/c/boeken-martin-michael-driessen/18568+8299/


Quotes:

  1. The fool who persists in his folly will become wise.
  2. The pursuit of happiness
  3.  Ik ben die ik ben, en ik was eer jullie werden


Recensies: 

Kogel op zoek naar bestemming

DOOR GERWIN VAN DER WERF GEPUBLICEERD OP 26-03-2022

Een plezierig tussendoortje in het zo langzamerhand daverende oeuvre van Martin Michael Driessen.

Een boek met een kogelgat, hoe leuk is dat, je kijkt met één oog door het gat, je duwt je pink er een stukje in, even voel je je een kind met een nieuw prentenboek als je Het licht aan het einde van de loop in handen hebt. De diameter van het gat is 9 millimeter, exact de afmeting van het patroon dat in deze novelle van Martin Michael Driessen het woord tot ons richt. De kogel bevindt zich in het magazijn van een ouderwetse colt en wacht geduldig - soms ook ongeduldig - op het moment dat hij eindelijk het licht aan het einde van de loop zal zien, op scherp staat dus.

Een boek met een gat, een pratende kogel, dat lijkt een hoogst origineel, maar ook een beetje vreemd, experimenteel boek te worden. Dat valt echter mee. Driessen zet zijn klassiek aandoende, goed verzorgde stijl in om een in wezen eenvoudig, lineair verhaal te vertellen vol scherts, maar met een serieuze ondertoon. Het is speels en geestig, maar er is ook dreiging, want de lezer weet dat die kogel op een dag afgevuurd zal worden. Of toch niet? Het spel dat Driessen met de lezer speelt gaat verder dan een rond gaatje in iedere pagina waar min of meer omheen gelezen moet worden - dit werkt wel goed, op iedere pagina word je zo herinnerd aan het doel van het 'leven' van het patroon: vernietiging - hij speelt ook slim met je verwachting, want je lijkt in een Hollywood-script beland waar je maar de helft van meekrijgt, gevangen in het magazijn van die colt, luisterend naar de innerlijke monologen van een filosofische kogel: 'Ik begin hoop te koesteren dat er een wereld bestaat die mij niet meer nodig heeft.'

Martin Michael Driessen - Het licht aan het einde van de loop. Van Oorschot; 89 blz. €18,50

https://www.trouw.nl/cultuur-media/plezierig-tussendoortje-van-martin-michael-driessen-is-een-ode-aan-de-verbeelding~b45beb6b/?referrer=https%3A%2F%2Fnl.search.yahoo.com%2F


De schrijver gaat uiterst ver met zijn personificaties van het pistool en de kogel. Het wapen heeft de naam Henry. Hij zwijgt altijd, maar één keer voert hij het woord. Henry houdt een toespraak voor zijn kogels. Een heel fraai fragment in het boek. De vorm en de inhoud doen aan de Bijbel denken. Hij manifesteert zich als God. Ik ben die ik ben en ik was eer jullie werden. Verderop zegt hij: Jullie zijn mijn uitverkoren discipelen. De kogel gedraagt zich in vele opzichten als een mens. Hij gebruikt alle zintuigen: hij hoort de mensen spreken, hij ruikt de kruitdamp, hij is voortdurend aan het observeren. Ook heeft hij gevoel. Dat blijkt als hij in de cilinder van de revolver wordt geschoven. Dit gevoel is onbeschrijfelijk. Het metaal om me heen heeft logischerwijze dezelfde temperatuur als mijn huls, het is geolied en vormt een tunnel die me van alle zijden omvangt zonder te knellen. Het voelt als thuiskomen. Het mooie is dat de kogel zich de huwelijkspartner voelt van de revolver. De reis door Amerika voelt hij als een huwelijksreis.

Het boek bevat veel grappige elementen. Dat begint al bij de omslag: het kogelgat dat het boek doorboort. Dan is er het gedicht aan het begin over een kogel. Het is zogenaamd van A.E. Housman, maar in het radioprogramma De Taalstaat onthulde Driessen dat hij zelf het gedicht had geschreven, weliswaar in de stijl van Housman. Er is ook sprake van een grapje als bij de Amerikaanse familie een Nederlandse schrijver opduikt met de naam Michael. Hij was in Nederland meermalen voor literaire prijzen genomineerd. Het lijkt erop dat Driessen zich hier even laat zien. Het boekt zit vol ironie en humor, maar er worden ook diepzinnige dingen gezegd, bijvoorbeeld over het huwelijk en de zin van het leven. Dat maakt dat het boek niet oppervlakkig is.

https://www.leeskost.nl/2022/03/het-licht-aan-het-eind-van-de-loop/


samenvatting:

De verteller in het boek is een kogel. Alles wordt verteld uit de zicht van de kogel, door hoe er verteld wordt, lijkt het net alsof de kogel een mens is. De kogel ervaart gebeurtenissen als een mens en denkt

ook als mens. De kogel wordt later geladen in een colt .38 revolver. Deze revolver wordt voor het eerst gezien bij Abe, de tandarts, waar ook de kogel in de lade ligt. Uiteindelijk wordt dit wapen gestolen door criminelen, en deze criminelen willen hiermee mensen liquideren. Uiteindelijk wordt het wapen een tijdje later teruggevonden Door een klein jongetje waarbij het bijna fout gaat, dus zijn vader pakt het wapen en stop het in de boekenkast waar het uiteindelijk ligt te wachten op zijn volgende eigenaar, Michael. Michael besluit er mee naar het strand te gaan en daar alle kogels af te vuren behalve de kogel waar het verhaal over gaat, hiermee besluit hij Russian Roulette mee te spelen, een daarna weten we niet meer wat er gebeurt, hoogstwaarschijnlijk is het zo dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Personages:

De Kogel waaruit het boek wordt geschreven is de hoofdpersoon. de hoofdpersoon is dus een voorwerp. maar in het boek heeft hij wel deels zijn eigen karakter. 

hij maakt ook een grote karakter verandering door in het boek. aan het begin was hij geduldig en redelijk. echter was hij later in het verhaal zijn geduld verloren het leek alsof hij toen juist afgevuurd wilden worden.

Henry is het wapen waar de hoofdpersoon bij hoord. Een colt .38 revolver. Henry is stil. En zegt eigenlijk nooit wat. Dit komt doordat hij Snub nosed is en dus niet zo’n grote mond heeft. Je komt in het boek weinig te weten over de persoonlijkheid van Henry. echter wordt wel duidelijk dat hij nors gezelschap is. zo zegt de Kogel op de eerste pagina ‘Hij is zwaar en zwijgzaam, nogal nors gezelschap eerlijk gezegd’.

Abe is een tandarts, hij was de eerste eigenaar van Henry en de kogels. Hij is een stevige man. Hij

verzorgt Henry erg goed, hij maakt hem vaak schoon en dan haalt hij hem helemaal uit elkaar en

daarna weer in elkaar. hij heeft Henry zelf nooit hoeven gebruiken.


Nancy is de echtgenote van Abe. Terwijl de tandarts van huis is ging zij vreemd met de Tuinier. Toen Abe hen  samen in bed betrapten. overleed Nancy aan een hartaanval.

Bill is de jonge minnaar van nancy. En in het dagelijks leven is hij tuinman.

de oude vrouw is de moeder van Lenny en de oma van Bennie. De familie was bijeen toen Bennie

het wapen gevonden had en richtte op de dame. zij zag dit eerst als een grap, maar vond dit

later toch niet zo heel leuk.

Biggo is de tweede eigenaar van henry en zijn collega’s. Hij vindt Henry in de auto van de tandarts.. Biggo is een gangster. en vertoond crimineel gedrag.

Bennie is de zoon van Lenny en de broer. Hij is degene die Henry

heeft gevonden in de berm.

Lenny is de zoon van de godin, de vader van Bennie en charmaine en de echtgenoot van

Linda. Hij is ook de derde eigenaar van Henry en de kogels. Hij is eigenlijk niet zo van de wapens dus

gebruikt Henry ook niet. Hij legt hem ergens achter wat boeken in de boekenkast in zijn huis aan het

meer. 


Michael is de Nederlandse schrijver die naar Lenny kwam om het boek te vertalen, Michael leek eerst een goede man, maar dat blijkt later ook niet zo te zijn. Hij heeft geflirt met de vrouw van Lenny. Hij heeft ook Henry gestolen.


Thematiek: 

wat er vooraf gaat voordat een kogel wordt afgevuurd

en dat er vaak achter een geschoten schot/ kogel een vaak een belangrijke, of soms niet zo'n belangrijke reden zit. in het boek wordt duidelijk wat verschillende motieven kunnen zijn voor mensen om een wapen te gebruiken

het is erg makkelijk voor een wapen om in de verkeerde handen te belanden.

bijna elke gebeurtenis in het boek heeft te maken heeft met een vuurwapen en de daarbij behorende kogels. Die voortdurend wisselt van eigenaar. in de loop van het verhaal wordt duidelijk dat iedereen een andere intentie heeft. 

Motieven: 

  1. Zelfmoord

Aan het einde van het boek wordt de laatste kogel afgevuurd in het spel russisch roulette, we weten alleen niet of het zelfmoord was of dat hij tegen een rots heeft geschoten, ik denk dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Motto:

‘The fool who persits in his folly will become wise.’ - William Blake. 


Titelverklaring:

Het boek heet licht aan het einde van de loop omdat aan het einde van het boek de kogel, waar het verhaal over gaat voor afgevuurd en dan als laatst het licht aan het einde van de loop ziet.

Structuur en perspectief:

Structuur

Er is in dit boek eigenlijk geen duidelijke structuur, de veranderingen worden namelijk niet aangegeven door aparte regels en/ of hoofdstukken. 

perspectief

Het boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. De ‘ik’ persoon is de kogel waarover het boek is geschreven. Het is vanaf de eerste zin van het verhaal al duidelijk dat er van dit perspectief gebruik wordt gemaakt en wie deze verteller is. 

'Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.'


Decor:

De tijd wordt niet duidelijk aangegeven in dit boek echter is er uit de tekst op te maken dat het in de moderne tijd afspeelt. Er wordt namelijk geluisterd naar muziek van Justin Timberlake en er wordt gebruik gemaakt van mobiele telefoons. In het boek noemt de kogel op dat zij alle seizoenen hebben meegemaakt (tijdens het verhaal). Dit betekent dus dat de vertelde tijd langer dan een jaar is. Het verhaal is op chronologische wijze verteld. Er komen geen flashforwards en/of flashbacks voor in dit boek.  

De plek waar het verhaal zich afspeeld wisseld voordurend. Echter is en blijft de de kogel in Amerika. Maar niet in één specifieke plaats. Het begint in een woonhuis, het huis van de tandarts (Abe). Later wordt de kogel meegenomen naar een auto, de Ford Mustang van Biggo na hier een tijdje in rond hebben gereden werd de kogel samen met zijn ‘collega's’ verplaatst naar een binnenzak van de leren jas van Biggo. Nadat Henry en de kogels via het raam van de Mustang in de berm waren beland, speelde het verhaal zich een tijdje af in het gras. Langs een bedrijvige weg. Vlak bij de tijdelijke verblijfplaats staat een huis, dit huis is van een oudere dame. Later in het verhaal werd henry samen met de kogels verplaatst naar dit huis. Hier blijft de kogel een tijdje rondhangen totdat hij wordt meegenomen door een van de zoons van de oude vrouw, vanaf dit moment speelt het af in een Jeep Grand Cherokee. Met deze jeep verplaatsen zij een heel stuk naar het huis van de zoon (Lenny). Hierna wordt hij meegenomen door Michael, en Michael wisselt constant van locatie. 

Slotzin:

‘Ik weet niet wat hij plan is, maar ik zie het licht aan het einde van de loop’.

Beoordeling 

Wij vonden het boek in het begin beetje vaag maar opzich wel leuk, en later werd het allemaal wat duidelijker, naarmate er wat meer gebeurde. het enige wat ikzelf nog beetje vaag vind is het einde, want je weet niet precies hoe het afloopt.


Vragen


vraag 1: waarop is de titel van het boek zich gebaseerd?

antwoord: de titel is gebaseerd vanuit het perspectief van een kogel die in een wapen zit. De kogel bekijkt mensen door het gat van het wapen en ziet doordat de binnenkant van het wapen donker is, licht aan het einde van de loop.

vraag 2: waarom zou de schrijver dit boek schrijven?

antwoord; Omdat hij naar onze mening misschien wel op een andere manier wilde schrijven dan andere schrijvers, door vanuit een voorwerp te vertellen in plaats van een persoon.

vraag 3: wie of wat speelt er een grote rol in het verhaal?

antwoord: in het verhaal speelt de kogel een grote rol. Dit omdat er vanuit het perspectief van de kogel verteld wordt. Ook Henry, het wapen speelt hier dus een rol in. 

vraag 4: Waarom hebben jullie voor dit boek gekozen?

antwoord: omdat het een lekker kort boekje is en we de titel wel aansprakelijk vonden

vraag 5: zouden wij dit boek aanraden?

antwoord: Wij raden dit boek aan omdat het door de manier van schrijven erg leuk is om te lezen. 

Joost Kroeze en Coen de Krijger

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen"