Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 3364 woorden
 • 26 juni 2022
 • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Het licht aan het einde van de loop ~ Martin Michael Driessen

Flaptekst

Wanneer een kogel de kamer verlaat en richting het einde van de loop jaagt, komt er een einde aan een lange periode van wachten. Eenmaal in beweging vindt hij in een fractie van een seconde zijn doel, maar tot hij wordt afgevuurd is zijn bestemming een raadsel.

Wat gaat er aan dat explosieve moment vooraf? in een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen– criminelen, brave Amerikaanse huisvaders, vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit  als een who’ll do it. De beschouwingen van de verteller, die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoetziet, zijn menselijker, melancholieker en geestiger dan je van zo’n bescheiden projectiel zou verwachten.

Eerste zin

“Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.”

Samenvatting

Het verhaal gaat over een Colt.38 geweer en de kogels, het wordt ook verteld vanuit het perspectief van de kogels. 

het wapen gaat samen met zijn kogels van persoon tot persoon en bij elke persoon is er een hele andere situatie,

Henry, de Colt.38, en zijn kogels, zijn in eerste instantie in het bezit van Tandarts Abe en zijn echtgenote, Nancy. Zij hebben niet echt een doel met het wapen, zij hebben het gewoon in het bezit voor de veiligheid. Abe is een man met vaste gewoontes en de romantiek is niet bepaald aanwezig in hun huwelijk, Nancy kan zich daarin niet bepaald vinden en gaat het verkeerde pad op in hun huwelijk.. Als Abe een keer voor een aantal dagen op zakenreis is gaat het mis, op dezelfde dag is de tuinman bij hun aanwezig, een jonge, vriendelijke, en volgens Nancy waarschijnlijk behoorlijk aantrekkelijke jongeman. Nancy ziet deze jongen wel zitten en vervolgens belanden ze met elkaar in bed, alleen dan gebeurt er iets zeer onverwachts, Abe komt plotseling thuis van Zakenreis en betrapt Nancy en de tuinman samen in zijn eigen bed.. Abe snapt het niet en Nancy is helemaal van streek omdat ze niet zo goed weet waarom ze het heeft gedaan, ze ligt in bed en plots reageert ze niet meer, hartaanval, ze is dood.

De maanden daarna zijn zware maanden met een zwaar rouwproces, tot op een dag Abe weer op pad gaat, hij maakt zijn Colt.38 klaar om voor de zekerheid mee te nemen, laat hem vervolgens in de auto liggen en nog niet veel later is het wapen gestolen door twee criminelen. Hij maakt met deze criminelen lang niks mee totdat hij in een straatgevecht gebruikt wordt. Veel schoten luiden. Bijna wordt hij afgeschoten maar de criminelen vluchten plotseling en gooien henry met kogels en al de auto uit, om bewijs te verbergen.

Zodra Henry, de Colt.38, uit de auto van Biggo en zijn maat is geslingerd en nu in de berm is beland gaan er maanden overheen zonder dat iemand het wapen heeft gevonden, tot er op een dag een verjaardag in de tuin naast de berm is en een kindje in de bosjes aan het spelen is, hij vind het wapen maar denkt dat het speelgoed is, hij gaat naar zijn familie toe en richt hem op zijn oma omdat hij denkt dat het speelgoed is, de volwassenen zien dat het wapen echt is en nemen gauw het wapen van het jongetje af. Maar dan moeten ze gaan besluiten wat er met het wapen gaat gebeuren en wie het in bezit krijgt. Uiteindelijk wordt besloten dat dat de ouders van het jongetje zelf zijn, Lenny en Linda, eenmaal bij deze mensen thuis aangekomen wordt de Colt.38 weggestopt omdat de mensen er verder geen plannen mee hebben en het liefst het wapen niet eens in huis willen hebben. 

De man in huis is vertaler voor schrijvers van boeken, hij vertaald onder anderen voor een schrijver die tevens ook zijn beste vriend is, als deze man een keer langs komt gaan ze samen zitten werken in de werkkamer waar henry en de kogels ook bewaard liggen in de boekenkast, als Lenny op dat moment even de kamer uit is gaat de vriend even rondkijken in de kamer en vind dan het wapen in de boekenkast, hij doet er verder niks mee en de rest van de tijd wordt er niet meer naar omgekeken.

Op een dag gaat de familie samen met de vriend het water op met de boot en gaat de vriend, Michael is zijn naam, met de kinderen het water in. Hij is bij beide kinderen erg geliefd aangezien hij allemaal leuke dingen met ze doet die hun ouders nooit met ze doen. In het water gaan ze met een touw achter de boot hangen en vaart de boot verder, het jongetje heeft zijn zwemdiploma dus die hangt zelf aan het touw en het meisje zit bij michael op de rug met een zwemvest om omdat zij nog geen diploma heeft. Michael is zelf een beetje alcoholist dus voor dat hij het water in ging had hij al behoorlijk wat gedronken, dit heeft voor de situatie niet bepaald veel goeds geleverd, als ze in het water liggen krijgt hij opeens iets aan zijn been waardoor hij schrikt en daar op reageert door het touw los te laten en hij per ongeluk met zijn elleboog het jongetje raakt waardoor hij pijn heeft, het touw loslaat en in het water verdwijnt. Lenny springt er achteraan maar raakt iets waardoor hij ook in het water verdwijnt, Michael gaat als een malle zwemmen en brengt uiteindelijk iedereen weer op de boot. De kinderen en het gezin op zich zijn hierdoor er geschrokken en de kinderen vertrouwen Michael niet meer. Uiteindelijk verbreekt Lenny de vriendschap met Michael en moet michael het huis verlaten, in de dagen die volgen gaat hij dan ook telkens een rondje rijden met zijn motor en het wapen waarna hij elke keer van plan is zichzelf ermee van het leven te beroven. Michael neemt het zichzelf heel erg kwalijk en neemt vervolgens ook het wapen mee, als hij op de laatste dag richting de autodealer aan het rijden is met de motor om onderweg naar het vliegveld is heeft hij bijna alle kogels eruit geschoten behalve 1, Hij heeft er geen goede plannen mee.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Abe de tandarts

eerste eigenaar van de colt.38, hij is getrouwd met Nancy. De Tandarts is een man op leeftijd, heeft astma en overgewicht en hij heeft niet echt een heel spannend leven met zijn echtgenote. Hij houdt zich heel erg vast aan z’n vaste gewoontes waardoor zijn echtgenote op zoek gaat naar wat ‘avontuur’ in haar leven. Zodra Nancy overlijdt gaat abe een lang en heftig rouwproces door waarna hij na een paar maanden weer z’n leven gaat proberen op te pakken.

Nancy, echtgenote van Abe

Nancy is de echtgenote van de tandarts, door de vele structuur die haar man wil behouden en daardoor hun wat saaie eentonige leven, zet ze een verkeerde stap in haar huwelijk en wordt ze betrapt door haar echtgenoot die op dat moment eigenlijk op werkreis was, een niet lange tijd daarna is ze overleden. 

Biggo

Biggo is een van de twee mannen die de auto van Abe hebben gestolen en op dat moment een van de nieuwe eigenaren van de colt.38. Biggo is een niet zo’n hygiënisch persoon die met z’n maat in het criminele circuit zit.

Bennie

Bennie is een acht of negen jarig jongetje die op zijn verjaardag in de tuin van z’n oma. de colt.38 heeft gevonden nadat Biggo en z’n maat deze in de struiken hadden gedropt. Bennie zag het wapen als speelgoed en richtte het op dat moment op zijn oma, waarna de volwassenen het van hem afnamen en zo besloten wie het wapen in bewaring kreeg, zo is de colt.38 uiteindelijk bij de ouders van Bennie, Lerry en Linda terecht gekomen.

Lenny

De vader van Bennie en Charmaine, echtgenoot van Linda en tevens de nieuwe eigenaar van de colt.38. Een gevoelig en begaafde man, met krullend haar en een korte bruine baard. Hij vertaalt boeken van schrijvers, en heeft geen slechte plannen met de colt.38; Henry.


Linda

Moeder van Bennie en Charmaine, echtgenote van Lenny. Blond haar, lieve vrouw voor haar man en kinderen.

Michael

Beste vriend van Lenny en vriend van het gezin, wordt geliefd door de kinderen van Lenny en Linda. Hij is voor beroep een romanschrijver maar is niet super succesvol, erg vol van zichzelf. Michael is een alcoholist en heeft daardoor ook een onverantwoordelijke fout gemaakt bij de familie en zo eindigt de vriendschap met lenny. 

Quotes;

~“Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.” -p.9

Met deze quote wordt meteen het Ik-persoon geïntroduceerd, oftewel de kogels.

~‘’Dit was het begin van een episode waar ik niet met trots aan terugdenk.’’ -p.21

Dit geeft aan dat de kogel menselijke emoties en moralen heeft en dit komt door het hele boek weer terug.

Thematiek

Het centrale probleem is het verlangen om gebruikt te worden maar bang zijn door wie. De kogel omschrijft steeds zijn geluk als hij daglicht ziet of een duidelijk doel heeft. Hij voelt zich pas voldaan als zijn doel in het leven bereikt is, gebruikt worden. Maar niet zomaar, want

'Onder waarde afgevuurd te worden - vanuit een primitief sentiment, uit racistische haat of in het kader van een stompzinnige criminele afhandeling - is wel het laatste wat je als kogel wenst' 

De kogel heeft duidelijk voorkeuren, en wilt liever een belangrijke dood ervaren in plaats van zijn laatste momenten op aarde te spenderen in afwachting, om vervolgens te sterven in een boomstronk, of bier blikje. Voor criminele redenen wilt hij dan ook liever niet afgeschoten worden. Terwijl door het hele boek heen juist wordt omschreven hoe graag de kogel afgeschoten wilt worden en het plezier die hij ervaarde toen hij eenmaal in het wapen heeft gezeten. Het thema in het boek is dan ook het verlangen om een doel te hebben en de ondersteunende moralen die hierbij horen. De kogel heeft geen moeite om, als hij de kans had gehad, te sterven terwijl hij Hitler zijn hoofd door borden, maar vindt criminele activiteiten zonde, of zelfs 'slecht' De kogel heeft dus menselijke emoties, dit is belangrijk omdat je hierdoor de woordkeuze en motieven van de kogel begrijpt. ZIjn omschrijving en physieke vorm wordt wel omschreven als kochel, fo object, maar zijn gedachten en uitspraken zijn bijna normaal en menselijk. 


Motieven

Een terugkerend onderwerp of motief is het daglicht. De kogel heeft het steeds over de adrenaline en hoop die hij krijgt als hij het einde van de loop kan zien, of het licht door een gat in een la ziet. Ook op de laatste pagina’s wordt licht, en de zon, uitgebreid omschreven met de nadruk op de kogel die hier steeds dichterbij kwam totdat hij werd afgevuurd.

Motto

over een kogel gevonden bij Clenchwarton

ik vond een kogel in de klei,

Hij ligt nu op mijn tafelblad,

Hij heeft zijn grote tijd gehad,

Zijn oorlog is allang voorbij.

Patroon als hij bestaat niet meer.

De huls gebutst, het messing groen.

Ooit glansde hij, maar dat was toen.

Hij past in geen modern geweer.

Voor bloed en wonden ooit gemaakt

Maar ongeschonden, zonder schuld.

Hij heeft zijn missie niet vervuld

En nooit een jongenslijf geraakt.

Het ding dat zijn bestaan betreurt

Is even eenzaam als de mens. 

Een hart te treffen was zijn wens.

En dat is hem noch mij gebeurd.

A.E Housman (1859-1936)

~ dit staat in verbinding met dit verhaal omdat zoals de laatste twee stukjes tekst zeggen ‘’Voor bloed en wonden ooit gemaakt, Maar ongeschonden, zonder schuld. Hij heeft zijn missie niet vervuld En nooit een jongenslijf geraakt.

Het ding dat zijn bestaan betreurt, Is even eenzaam als de mens. Een hart te treffen was zijn wens. En dat is hem noch mij gebeurd.’’ 

de kogel waaruit wij het perspectief zien, liet op de laatste paar bladzijdes heel erg merken dat hij graag afgeschoten wilde worden, hij was er klaar voor.. en toen net op het moment dat hij dacht dat het ging gebeuren, gebeurde het niet. dus zoals de zin zegt: ’’Een hart te treffen was zijn wens. En dat is hem noch mij gebeurd.’’ is het afvuren niet gebeurd. hierom staat het met elkaar in verbinding.


Opdracht

‘The fool who persists in his folly will become wise.

William Blake’ 


Trivia – Auteur:

Martin Michael Driessen, geboren op 19 april 1954 in Bloemendaal. Driessen studeerde na de onvoltooide studies Nederlands en Sanskriet, theaterwissenschaften aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München, dit was van 1978 tot 1980, 

Driessen is een Nederlandse acteur, schrijver, vertaler en regisseur. 

Bibliografie Martin Michael Driessen:

 • Gars (1999) → Debuut als schrijver, 

genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in 2000.

 • Vader van god (2012) 
 • Een ware held (2013)  genomineerd voor de Gouden Boekenuil.
 • Lizzie (2015)
 • Rivieren (2016)

 Bekroond met ECI Literatuurprijs.

 • De pelikaan (2017)
 • Dodendansjes (2017)
 • Liefde (2017)
 • Vrouwen en kinderen eerst (2017)
 • Enigma (2018)
 • Opstel (2018)
 • Mijn eerste moord (2018)
 • De heilige, een schelmenroman (2019)
 • An den Flüssen (2019)
 • Gars (tweede, herziene druk (2020))
 • Het licht aan het einde van de loop (2022)


Titelverklaring

Het licht aan het einde van de loop is een twist op de uitspraak ‘het licht aan het einde van de tunnel’ Dit is iets goeds of fijn na een moeilijke of verdrietige periode. Het licht aan het einde van de loop is iets letterlijk . Het hele boek draait om de kogel, die wacht totdat hij afgeschoten mag worden. En voor een groot deel van het boek alleen maar mag kijken, naar het licht aan het einde van de loop. De loop is een onderdeel van een pistool. In dit geval ‘Henry’ En die afwachting tot het loslaten, tot de opluchting van de laatste momenten op aarde, dit is de kogel zijn licht aan het einde van de tunnel. En dus ook de loop

Structuur en perspectief

perspectief;

het boek is geschreven vanuit een Ik-perspectief maar met gesprekken als citaten door het verhaal heen, maar we zien het verhaal vanuit het perspectief van de kogel;

‘’ik heb zulke problemen niet. Als patroon moet je je voegen naar het gat in de cilinder dat voor jou is voorbestemd zeg ik altijd’’~Kogel

‘’Correct. En die van jou is een Vulcan. Mooi, dat donkergroen en beige… Best smaakvol, voor een man. You travel for pleasure?’ ‘For pleasure only.’’ ~ Citaat

Hij lacht, zij lacht….~perspectief Kogel


Structuur;

Het boek bevat geen specifieke hoofdstukken, het is wel opgedeeld in vier delen.

In het eerste deel is het wapen en de kogels bij de tandarts en zijn vrouw thuis waar het wapen eens in de zoveel tijd gepoetst en gesmeerd wordt maar voor de rest geen functie heeft, uiteindelijk wordt het wapen gestolen door twee mannen.

In het tweede deel is het wapen dus gestolen door de twee mannen en belanden de kogels in het criminele circuit waarna er een achtervolging volgt door de politie en het wapen uit het raam van de auto in de bosjes beland.

In het derde deel ligt het wapen eerst voor een zeer lange tijd in de struiken maar op een dag wordt hij gevonden door een jongetje die op dat moment voor zijn verjaardag met de hele familie bij zijn oma is. Hier wordt uiteindelijk besloten dat het wapen mee gaat met het gezin van het jongetje maar door het gezin wordt het niet gebruikt en belandt hij in een boekenkast.

In het vierde deel is een vriend van het gezin op bezoek en vindt hij het wapen in de kast, na een ruzie en een vriendschap beëindiging neemt de vriend het wapen mee opweg naar huis waarbij het lijkt alsof hij zichzelf van het leven gaat beroven met het wapen..

In het vierde deel is een vriend van het gezin op bezoek en vindt hij het wapen in de kast, na een ruzie en een vriendschap beëindiging neemt de vriend het wapen mee opweg naar huis waarbij het lijkt alsof hij zichzelf van het leven gaat beroven met het wapen..

Decor

Het speelt zich af ergens in Amerika, wat eerst nog niet heel duidelijk is totdat we mensen engels horen praten. De kogel zit eerst in een doosje maar al snel in Henry, het wapen. Ze worden steeds door andere mensen verkocht, weggegooid, gevonden, en verborgen. De omgeving is altijd anders. Het begon bij de oude tandarts, naar een criminele bende, toen een kinder feestje, zelfs een huisje aan een meer.  Het verhaal wordt bijna volledig chronologisch verteld. Alles wordt erg gedetailleerd omschreven dus de tijdlijn was makkelijk te volgen. Het begint bij de tandarts, en over de loop van een paar weken zien we de kogel en Henry verplaatsen en verschillende scenario's meemaken.

Schrijfstijl

De schrijver heeft een beschrijvende schrijfstijl; alles wordt heel langdradig met veel details beschreven.

‘’Auto’s parkeren op de inrit en langs het trottoir en dat gaat gepaard met het veelvuldig openen en sluiten van portieren en achterkleppen en vrolijke begroetingen over en weer.’’

Slotzin

‘’Ik weet niet wat hij plan is, maar ik zie het licht aan het einde van de loop.’’


Beoordeling

Tessa; ik vond het niet echt een prettig boek om te lezen omdat alles heel langdradig en met veel details werd uitgelegd en ik dan al gauw een beetje vergeet waar de zin om ging omdat het dan zo veel informatie is, dat vond ik de mindere kant van het boek. Verder vond ik het verhaal opzich wel leuk, van tevoren had ik heel erg gedacht dat ik het niet leuk of een beetje saai zou vinden omdat het uit het perspectief van de kogel was maar dat verraste me uiteindelijk wel omdat het toch iets is wat je niet vaak ziet en het verder wel een goed verhaal was met verschillende kanten. Ook vond ik het heel leuk dat het verhaal per persoon waar het wapen kwam, heel verschillend was waardoor je ook makkelijker kon doorlezen en het niet gauw eentonig werd.

ik zou persoonlijk het boek aanraden als je eens een keer een boek wilt lezen waar het  verhaal niet standaard uit het perspectief van een mens geschreven is. Het is zeker een keer leuk om als afwisseling te lezen, al moet je dan wel van een gedetailleerde schrijfstijl houden.

Naomi:  Het is geen slecht boek. De schrijver weet duidelijk waar hij over schrijft en kan bijzonder mooi scènes creëren en een heldere omgeving schetsen.Het is een vrij kort boek en dat vind ik fijn. Ik hou wel van lezen maar doe dit liever in het engels, de nederlandse taal heeft me nooit kunnen boeien. Maar, eerlijk is eerlijk, dit boek las lekker door, had een origineel concept, en wist je, juist door al die details, mee te nemen in de wereld die de schrijver heeft ontworpen. Dat we op het einde niet precies weten hoe het is afgelopen is dan ook niet zo relevant. We weten dat het wapen is afgevuurd ‘ik zie het licht aan het einde van de loop’ Een bijna euphories einde. Na al die tijd ziet en bereikt de kogel eindelijk het einde van de loop. En omdat we al die verschillende mensen, plekken, omschrijvingen, en gebeurtenissen zo dicht op de actie mee maken is het einde een vredige plek om dingen te stoppen, ook als we eigenlijk geen antwoorden krijgen maar alleen maar meer vragen.


Recensies

 1. ‘’Door Julius Roelants op 14/03/2022

dit is een hoogst originele en treffend uitgewerkte novelle. Meermaals heb ik het passages herlezen om de ingenieuze wijze waarop Driessen het ‘concept’ uitwerkt goed tot me te nemen. Het heeft mijn avond zeer aangenaam gevuld.’’

https://www.roelants.nl/nl/boeken-page/9789028221048/het-licht-aan-het-einde-van-de-loop#:~:text=Het%20licht%20aan%20het%20einde%20van%20de%20loop%20is%20niet,n%20bescheiden%20projectiel%20zou%20verwachten.

 1.     ‘’Door Arjen van Meijgaard op 11/05/2022

Driessen laat zich niet afleiden, blijft in de kogel zitten en beschrijft op een grappige en geloofwaardige manier deze autobiografie van een kogel.’’

https://www.tzum.info/2022/05/recensie-martin-michael-driessen-het-licht-aan-het-einde-van-loop/


Vragen; overhoor jezelf

 1. hoe is de Colt.38 in de handen van Biggo en zijn maat gekomen?
 2. Wat is de reden dat de vriendschap tussen Lenny en Michael beeïndigd werd?
 3. Is de laatste kogel uiteindelijk afgeschoten?
 4. wat vond de kogel ervan dat hij in het criminele circuit terecht was gekomen?
 5. Hoe is de vrouw van Abe overleden?

Bronnenlijst;

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen"