Technische Analyse : Het licht aan het einde van de loop.
Flaptekst:
Wanneer een kogel de kamer verlaat en richting het einde van de loop jaagt, komt er een einde aan een lange periode van wachten. Eenmaal in beweging vindt hij in een fractie van een seconde zijn doel , maar tot hij wordt afgevuurd is zijn bestemming een raadsel.
Wat gaat er aan dat explosieve moment vooraf? In een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael Driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen- criminelen , brave Amerikaanse huisvaders , vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit als een who'll do it. De beschouwingen van de verteller , die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoet ziet, zijn menselijker, melancholieker en geestiger dan je van zo'n bescheiden projectiel zou verwachten.
Martin Michael Driessen (1954) is regisseur, vertaler en schrijver, en publiceerde verschillende romans en verhalenbundels. Voor Rivieren ontving hij de ECI- Literatuurprijs, de roman De Pelikaan werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.
Eerste zin van het boek:
Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega´s.
Samenvatting:
De verteller in het boek is een kogel. Alles wordt verteld uit de perspectief van de kogel, maar de kogel lijkt in het boek op een mens. De kogel neemt de gebeurtenissen waar als een mens en denkt ook als een gewone mens. De revolverkogel zit samen met negen andere kogels in een kartonnen doosje. De baas is Henry, een zwijgzame Colt. 38 en ze bevinden zich in een nachtkastje van een tandarts. De tandarts is al op leeftijd en geeft nauwelijks aandacht aan zijn vrouw Nancy. Nancy gaat vreemd met de tuinman omdat ze aandacht te kort heeft en liefde nodig heeft, terwijl de kogel alles meekrijgt. De tandarts komt thuis en betrapt hun, daarna overlijdt Nancy plotseling door een hartinfarct. Paar van de kogels komen terecht in de handen van een crimineel. Ze belanden in de bosjes en worden gevonden door een hond.
Het pistooltje beland ook bij een kind. Het ging bijna per ongeluk fout. Daarna komen de kogels door het verjaardagsfeestje terecht bij een van de mensen die op bezoek was en via via komt hij terecht bij een vertaler.
De kogel heeft maar beperkt zicht door zijn plekje en krijgt maar een deel van alles mee.
Als Michael een keertje alleen thuis is, komt hij de kogel Henry tegen in zijn kast. Hij doet ´m in zijn zak en neemt ´m elke ochtend mee op zijn motor. Hij speelt elke ochtend Russisch roulette. Michael heeft Henry helemaal uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het blijft een vraag of hij dood gaat of niet.
Personages:
Kogel: Verteller van het verhaal. Hij zit eerst in een doosje maar belandt steeds in verschillende situaties ,bij verschillende mensen in een pistooltje.
Abe: Abe is de tandarts waar de kogels eerst bij waren.
Biggo: Biggo probeerde de auto van Abe te stelen , terwijl de kogels in de auto zaten. Biggo werd de tweede eigenaar van de kogels.
Lenny: Lenny is de derde eigenaar van de kogels, maar had niet echt interesse in wapens. Hij bewaarde de kogels in zijn boekenkast.
Godin: Godin is de moeder van Lenny. Ze kreeg een kogel op haar gericht, maar vatte het op als grap.
Linda: Linda is de echtgenote van Lenny en de moeder van Bennie en Charmiane.
Michael: Michael is een Nederlandse schrijver en logeerde bij Linda en Lenny. Zijn personage leek eerst positief en goed te zijn, maar dat veranderde. Hij stal Henry (kogel), flirtte met Linda, Charmaine gekust en op schoot gehad.
Citaten:
“We zijn ons bewust van ons belang, hoeveel nutteloze tijd er ook verstrijkt¨, blz 1
¨Maar is het niet begrijpelijk dat ieder van ons naar iets hoger streeft, net als de mens die ons maakte¨ , blz 13
¨Ḧet gaat zo: een vogel kwinkeleert welluidend maar zinloos voor zich heen, zo'n anderhalve minuut lang, het lijkt lange tijd nergens over te gaan, maar dan zet er opeens een ruisende , brede melodie in vol wijsheid, inzicht en belofte. Die breekt even plotseling weer af, de vogel kwinkeleert nog even onbeduidend voor zich heen en dan is het afgelopen.¨ blz 42
Thematiek:
De thema van dit verhaal is eigenlijk de eindpunt van de kogel(s).
De kogel is het hele boek bezig met nadenken over door wie, wanneer en op wat hij afgeschoten gaat worden.
Zelf wilt hij afgevuurd worden door iemand met pit, maar wel om een positief reden of doel. Hij wilt ook niet iemand doden.
Motieven:
Er zijn aantal motieven herkenbaar in het boek, zoals het wisselen van plaats en eigenaar als kogel. Er wordt verteld hoe en bij wie de kogel terecht komt en hoe diegene uiteindelijk van de kogel afkomt.
Er komen ook wel aantal ongelukken voor in het boek ,zoals een hartinfarct, schietpartij en een boot ongeluk.
Motto:
The fool who persists in his folly will become wise - William Blake
Met deze zin begint het boek (niet het verhaal zelf , maar het boek).
Opdracht:
Het licht aan het einde van de loop. Autobiografie van een kogel van Martin Michael Driessen werd in opdracht van Uitgeverij Van Oorschot te Amsterdam gezet uit de Janson door Perfect Service te Reeuwijk , gedrukt en garenloos gebrocheerd door Wilco te Amersfoort. Het omslagontwerp werd vervaardigd door Christoph Noordzij.
De auteur kreeg voor het schrijven van dit boek een beurs van het Nederlands Letterenfonds
Trivia- auteur:
De auteur van het boek ¨Het licht aan het einde van de loop¨ is Martin Michael Driessen. Hij is een regisseur, vertaler en schrijver.
Titelverklaring:
¨Het licht aan het einde van de loop¨
Dat is wat de kogel aan het einde van dit boek ziet. De loop moet het uiteinde van het geweer voorstellen, waar de kogel in zit.
Structuur en perspectief:
Structuur- Het boek bestaat uit een doorlopend verhaal vanuit maar een perspectief ,zonder hoofdstukken. Het boek heeft 89 bladzijden.
Perspectief- Het verhaal wordt vertelt door een kogel die steeds een nieuwe eigenaar en plekje krijgt. Dat weet je ook door de citaten die soms in het boek voorkomen. Een voorbeeld daarvan is: ¨Met het verstrijken van lange periodes waarin niets gebeurt zijn wij kogels vertrouwd , maar het ligt natuurlijk in de aard van mensen en dingen dat ze gekend willen worden, dat ze een opgave willen hebben.¨
Decor:
Tijd/jaar: Het wordt niet echt duidelijk een precieze tijd aangeven of genoemd in het boek. Er wordt wel gebruik gemaakt van Iphones. Dat betekent dat het sowieso een verhaal is van ons moderne tijd. Het verhaal duurt wel ongeveer een jaar.
Plaats: Het verhaal speelt zich af op meerdere locaties , omdat de kogel steeds een nieuw plekje krijgt. Dus het boek gaat met de kogel mee.
Stijl:
De stijl van het boek is best bijzonder ,want je wordt meegenomen in een gedachtegang van een voorwerp in plaats van een mens. Je gaat met de kogel mee in verschillende situaties alsof het een echt denkende mens is.
Slotzin:
Het boek eindigt met:
¨Ik weet niet wat hij van plan is, maar ik zie het licht aan einde van de loop¨
Beoordeling:
Wij vonden het boek eerst best onduidelijk, het duurde wel even tot we ons realiseerden dat het over een voorwerp ging. Voor de rest was het toch wel bijzonder en interessant om eens een ander soort boek met een ander soort perspectief te lezen, want het is toch wel anders om mee te gaan in een hoofd van een voorwerp in plaats van een mens. Wat het boek wel soms vaag en onduidelijk maakte ,was zijn volgorde . HEt was heel onduidelijk of het over een flashback ging of niet,
Recensies:
¨Driessen laat zich niet afleiden, blijft in de kogel zitten en beschrijft op een grappige en geloofwaardige manier deze autobiografie van een kogel. Er zitten minder laagjes en verhaallijnen in dan in Specht en zoon, maar de vergelijking zit hem dan ook meer in het object dat ons mensen beschouwt dan in het verhaal zelf.¨
https://www.tzum.info/2022/05/recensie-martin-michael-driessen-het-licht-aan-het-einde-van-loop/
In een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael Driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen – criminelen, brave Amerikaanse huisvaders, vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit als een who’ll do it. De beschouwingen van de verteller, die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoetziet, zijn menselijker, melancholieker en geestiger dan je van zo’n bescheiden projectiel zou verwachten.
https://nrcwebwinkel.nl/het-licht-aan-het-einde-van-de-loop
Vragen, overhoor jezelf:
Wat is het verband tussen het verhaal en de titel?
-De titel is letterlijk de laatste zin van het boek en is wat de kogel beschrijft te zien.
Waar speelt het verhaal zich af?
-Het verhaal speelt zich in Amerika af.
Watvoor schrijfstijl heeft dit boek?
-De schrijfstijl van dit boek is een ¨Verhalende schrijfstijl¨
Wat zou de gedachte kunnen zijn achter dit boek?
- Misschien om te laten zien dat het ook wel interessant is om met een voorwerp mee te kunnen kijken ,omdat voorwerpen ook dingen en situaties meemaken.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden