Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2013
- 169 pagina's
- Uitgeverij: Free Musketeers
Flaptekst
Zijn zoals alle anderen, dat wil Levi het allerliefst, maar diep in zijn hart weet hij dat hij anders is. Levi twijfelt over zijn seksuele voorkeur, of beter gezegd: Levi vecht tegen zijn seksuele voorkeur. Zo neemt hij verkering met een meisje, waar hij heel veel van houdt, maar niet op de juiste manier. Hij ontwijkt het contact met homoseksuele jongens zoveel mogelijk en ontkent zijn eigen verlangens. Want zolang hij het ontkent, is het er niet.
Eerste zin
De straatlantaarns verlichten de lange snelweg.Samenvatting
Het verhaal begint met Levi die samen met Ferry en Laura is uit geweest, ze gaan nu naar huis toe. De hele nacht ligt Levi te woelen, hij denkt terug aan de tijd dat hij nog deed alsof hij heteroseksueel is. Al snel blijkt dat hij op school wordt uitgescholden en dat zijn vader gemeen is tegenover homo’s. Dan ontmoet hij Kim, een meisje van wie hij denkt te gaan houden. Hij krijgt verkering met haar en hij voelt zich prettig van haar. Toch kan hij het moeilijk vertellen aan de mensen om zich heen, het komt gewoon niet uit zijn mond. Al snel ontdekt hij echter dat Kim toch net even iets meer voor hem voelt dan hij voor haar. Voor hem is de seks niet zo geweldig als voor haar. Uiteindelijk is het Kim die het uitmaakt, of eigenlijk beslissen ze het samen, het gaat gewoon niet meer. Hierbij is nog niet bekend voor haar dat hij homoseksueel is. Intussen laat Levi ook stukjes uit het heden zien, waar Ferry en hij gelukkig zijn. In het verleden ontmoet hij een homoseksuele jongen die hij eigenlijk liever ontloopt. En hij merkt dat hij Kim mist, daarom gaat hij naar haar toe. Ze krijgen weer wat, maar hij kan alleen maar aan die ene jongen denken. Echter gaan jongens met wie hij omgaat zich afvragen of hij niet ook homo is. Levi voelt dat hij dit niet langer meer volhoudt. Hij maakt het opnieuw uit met Kim, dit kan hij haar niet aandoen.
De eerstvolgende stap is dat Levi naar Laura toe stapt. Hij vertelt haar als eerste dat hij homoseksueel is. Hij krijgt meteen support van haar, maar daarmee is nog niet alles opgelost. Wanneer Levi nog een jongen ontmoet genaamd Giovanni, lijken Jason en Giovanni om Levi te vechten. Levi in enorm in Giovanni geïnteresseerd, maar Levi houdt zich nog steeds af. Voor de rest van de buitenwereld is hij immers nog gewoon hetero. Kort daarna vertelt Levi het de rest van zijn vriendinnen ook, ze staan gelukkig allemaal achter hem. Dan blijkt dat ze op schoolreisje gaan en hij vraagt of hij op de meisjeskamer mag slapen. Met de conrector spreekt hij af dat hij bij de meiden mag slapen zolang hij de klas vertelt dat hij homo is. Eigenlijk vindt Levi dit enorm lastig, maar wanneer ze eenmaal in de bus zitten wordt hij gestimuleerd om het te vertellen. Gelukkig komt het goed aan bij zijn klasgenoten. Tijdens het reisje gaat alles prima. Wanneer ze weer op school zijn, is het wel anders, maar het is in ieder geval de wereld uit. Intussen flirten Jason en Giovanni nog steeds met hem. De eerste houdt hij af, tot de tweede voelt hij zich wel aangetrokken. Helaas voor hem is het enkel lust, geen liefde. Dit merkt hij pas na een tijdje. Hij heeft zijn zus ook al verteld dat hij homo is en zij spoort hem aan om het aan hun ouders te vertellen, maar hij durft niet. Zeker omdat zijn vader altijd zo hatelijk is tegenover homoseksuelen. Uiteindelijk schrijft hij een brief aan zijn ouders waarin hij alles uitlegt. Zijn moeder accepteert het meteen, maar zijn vader heeft hier een tijdje voor nodig. Gelukkig draait hij uiteindelijk wel bij. Daarnaast stopt Levi met zijn opleiding, omdat hij zich daar niet goed voelde. Ook raakt hij één van zijn vriendinnen kwijt omdat hij zich nu anders gedraagt, zij vindt het te overdreven. Levi ontdekt dat hij zowel voor Jason als Giovanni niets meer voelt. Hij merkt echter dat hij zich aangetrokken voelt tot een jongen die hij eigenlijk helemaal niet kent, hij is gewoon helemaal ondersteboven van zijn profielfoto. Hij durft geen berichtje te sturen, maar wanneer die jongen genaamd Ferry een berichtje stuurt, is hij helemaal blij. Al gauw blijkt er een goede klik te zijn, maar misschien ook wel meer dan dat. Daarnaast doet Levi mee aan de Mr Gay verkiezingen. Dit zorgt er beide voor dat hij meer zelfvertrouwen krijgt. Hij wordt uiteindelijk niet de winnaar, maar het heeft hem veel moois bezorgd. En daarbij heeft hij nu een vriendje van wie hij houdt. Degene van de stukjes in het heden.
Personages
Levi
Levi is een jongen van 19 jaar oud. Hij twijfelt aan zijn seksuele voorkeur, of eigenlijk negeert hij dit. Hij neemt verkering met een meisje. Hij houdt van haar, maar merkt aan alles dat het niet is zoals het moet zijn. Levi heeft alleen maar vriendinnen en bij zijn zus kan hij altijd terecht. Toch heeft hij het moeilijk, hij is bang voor de reacties van anderen. Als hij het uiteindelijk vertelt, voelt hij wel een soort van opluchting. En uiteindelijk vindt hij ook nog eens een lief, leuk en knap vriendje.
Kim
Kim is het meisje met wie Levi verkering neemt. Ze heeft gevoelens voor hem die hij niet kan terugkeren. Ergens wist zij wel dat Levi op jongens viel, zeker nadat Levi het uitmaakt als hij met een homoseksuele jongen in contact is gekomen. Wanneer hij het haar eindelijk vertelt, heeft ze er vrede mee.
Ferry
Het vriendje van Levi in de tegenwoordige tijd. Uiteindelijk leidt het verhaal in de verleden tijd wel tot het vinden van Ferry en het krijgen van een relatie, maar dit is vooral te lezen in de stukjes in het heden.
Quotes
"Uit pure angst voor mijn gevoelens en gedachten, greep ik met beide handen mijn laken vast. " Bladzijde 41
"‘Ik slaap in Berlijn bij de meiden op de kamer. Omdat ik niet op meiden val.’" Bladzijde 93
"‘Ja,’ antwoordde ik vol vertrouwen. ‘Ja, ik geloof in mezelf.’ " Bladzijde 149
Thematiek
Homofilie/ homoseksualiteitIn de samenleving is homoseksualiteit altijd een taboe geweest. Dit boek illustreert hoe moeilijk het is voor jongens, maar ook voor meiden, om uit de kast te komen en te zijn wie zij werkelijk zijn.
Motieven
Vriendschap
De vriendinnen van Levi staan altijd voor hem klaar, ook als hij hen vertelt dat hij homo is.
Discriminatie
De vader van Levi zegt alleen maar vervelende dingen over homoseksualiteit, een van de redenen waarom Levi het niet durft te zeggen.
Trivia
‘Losse kettingen’ is het tweede boek van Monique Pieters
Het boek is deels tot stand gekomen door Brian Davenschot, die zijn gevoelens en gedachten heeft geuit
Monique heeft een blog waar zij dagelijks over lifestyle schrijft: www.writingmonique.nl
Titelverklaring
Levi voelt zich opgesloten, want hij kan zichzelf niet zijn. Op school wordt hij uitgescholden en thuis doet zijn vader alleen maar gemeen tegenover homo’s. Hij wil niet op jongens vallen, dus doet hij zoveel mogelijk om dit te ontkennen. Wanneer hij er dan eindelijk voor uit komt, voelt het alsof deze benauwende kettingen figuurlijk van hem af vallen.
Structuur & perspectief
Het verhaal is geschreven vanuit Levi. Zijn gedachten, gevoelens en handelingen zijn te lezen vanuit de ik-persoon. Het verhaal is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken met daarin twee gedeeltes: de stukken die cursief zijn, gaan over het heden en de overige stukken gaan over het verleden.
Decor
Over het verhaal gaan meerdere jaren. De stukken die worden beschreven door Levi zijn een aantal jaar geleden gebeurd. Intussen is dit allemaal achter de rug. Het verhaal vindt plaats op het station, op school, in de stad en thuis bij verschillende mensen.
Stijl
Het boek wordt verteld in twee verschillende stijlen, namelijk de tegenwoordige- en verleden tijd. Er wordt gebruik gemaakt van korte zinnen, daarbij worden er geen moeilijke woorden gebruikt.
Slotzin
‘Ferry en ik… een droom die nooit zou stoppen.’Beoordeling
Allereerst vind ik het een mooi thema, dat hier zo in een boek over wordt geschreven. Verder kon ik me niet echt herkennen in het boek, maar toch was ik gedreven om door te lezen. Halverwege vroeg ik me echter wel af waar het verhaal heen zou leiden. Ik dacht namelijk naar het moment dat Levi uit de kast zou komen, maar dit kwam dus halverwege al aan bod. Uiteindelijk leidde het ertoe dat Levi eindelijk gelukkig is en zijn eigen weg is in geslagen. Dit vind ik nog een mooier einde, omdat verhalen meestal stoppen op het moment dat het ‘goed’ is en niet het leven hierna. In dit geval dus wel. Wel vind ik het erg zonde dat er zoveel (structurele) taalfouten in staan: hij vind, komma niet op de juist plaats, soms geen spaties, jou als bezit e.d. Dit haalt de kwaliteit iets naar beneden, helaas.
REACTIES
1 seconde geleden