Waarom doen jongens zichzelf pijn?

Waarom doen jongens zichzelf pijn?

Jongens houden van pijn. Voor de grap. Ze zetten zichzelf onder stroom, doen gevaarlijke stunts en spuiten citroensap in hun ogen. Jorieke vindt het totaal niet grappig: wáárom vinden jongens het leuk om zichzelf zoveel pijn te doen?

In deze nieuwe rubriek schrijven Hidde en Jorieke elkaar brieven. Over typische jongen/meisje vraagstukken waar niemand je het antwoord op kan geven. Ze schreven bijvoorbeeld al over 'gevoelige meisjestweets' en 'meisjes die te lang bellen'. 

Jorieke: het meisje

Lieve Hidde,

Ik hoor gelach achter de computer vandaan. Tranen rollen over zijn wangen, en hij grijpt naar zijn buik van het lachen: mijn broer kijkt Jackass.

Ik kijk over zijn schouder mee en zie een man die nietjes in zijn arm aanbrengt. Vervolgens komt er een man in beeld die zichzelf aan zijn onderbroek ophangt, waarna hij eruit scheurt en keihard op de grond valt. Auwtsj.

Nu weet ik wel dat deze gasten er onmeunig veel voor betaald krijgen, maar meisjes zie ik dit niet doen. Een echt mannending, dus. Je ziet het ook in het dagelijks leven: jongens begroeten vrienden door keihard op elkaars schouder te slaan, ze spuiten citroen in hun ogen tijdens het drinken van tequilla en doen graag gevaarlijke stunts met hun skateboard of fiets (die dan weer misgaan). Maar wat is er dan zo grappig aan pijn lijden?

Lieve Hidde, waarom vinden jongens het leuk om zichzelf zoveel pijn te doen?

Liefs,
Jorieke.

Hidde: de jongen

Lieve jorieke,

Waarom wij 't grappig vinden om in het gezicht getrapt te worden,  een zwembad in gelanceerd te worden of onder stroom te worden gezet? Simpel, 't zit in onze natuur.

En dat zeg ik niet om mij er gemakkelijk vanaf te maken, want we kunnen er écht niks aan doen! Waar jullie emotionele tweets sturen om aandacht te krijgen, flikkeren wij graag in een winkelwagentje uit de achterbak van een auto. Ook wij willen graag aandacht, waardering en bevestiging, al laten we dat niet altijd zien.

Ander voorbeeld: kleren. Als jullie weer eens kleding hebben gekocht, laten jullie 't vast zien aan vriendinnen. "Wat vind je ervan?" vraag je. Doen wij ook. Het enige verschil is dat wij niet altijd kleren aan hebben en dat onze vrienden je vooral keihard uitlachen. Wij jongens zijn nu eenmaal géén watjes.

Ik doe er niet aan mee, trouwens. Ik heb 'n andere hobby.

Liefs,
Hidde.

Gepubliceerd op 7 december 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

LOL

11 jaar geleden

L.

L.

LOL [:

11 jaar geleden

J.

J.

Dat een meisje van nature van kleding houd, betekent niet dat we watjes zijn. Jongens zijn lichaamelijk sterker gebouwd maar meisjes zijn wetenschappelijk bewezen mentaal veel sterker dan een jongen. Probeer jij maar eens een week lang te bloeden zonder dood te gaan, kijken of dat lukt. Jullie jongens snappen niet waarom meisjes zo emotioneel tweeten, maar denken jullie nou echt dat wij wel snappen waarom jullie het leuk vinden om jezelf pijn te doen? N.E.E.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.