Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Makkelijker door naar het mbo

Door Wieke

Het wordt straks makkelijker om van het vmbo naar het mbo te gaan. De onderwijs-ministers Slob en Van Engelshoven willen dat leerlingen op het vmbo al kunnen beginnen aan hun mbo-opleiding. Door opleidingen aan te bieden waar het vmbo en het mbo als het ware in elkaar geschoven worden, wordt de overstap makkelijker.

De helft van alle middelbare scholieren zit op het vmbo. Het vmbo bestaat uit de vier leerwegen: Theoretische Leerweg (TL), Gemengde Leerweg (GL), Kader Beroeps (KB) en Basis Beroeps (BB) die allemaal vier jaar duren. Na het vmbo willen veel leerlingen graag naar het mbo, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Per jaar haken er ongeveer 8000 leerlingen af bij deze overgang.

Vmbo-mbo route

Scholen mogen vanaf 2020 een in elkaar geschoven vmbo-mbo aanbieden. "Vaak wordt de overgang vmbo-mbo als lastig ervaren. Met dit wetsvoorstel bouwen we een brug voor leerlingen waardoor ze makkelijker van het vmbo naar het mbo kunnen gaan," zegt minister Van Engelshoven. "Een diploma op het mbo biedt uitstekende kansen op een mooie toekomst. Nederland zit te springen om vakmensen."

Scholen gaan deze vmbo-mbo route zelf vormgeven. Een van de manieren is om een mbo opleiding op een vmbo-school te geven. Dit zorgt ervoor dat de overgang makkelijker is, omdat de leerlingen niet hoeven te wennen aan een nieuwe school en nieuwe leraren. Een andere manier is om op het vmbo al te starten met mbo lessen. Zo kunnen leerlingen ook vast wennen aan het mbo.

Geen vmbo diploma, wel mbo 2 diploma

Met deze nieuwe wet kan je voortaan zonder vmbo BB diploma toch naar het mbo. Scholen kunnen ervoor kiezen om een 'vmbo BB-mbo' route aan te bieden, waarbij leerlingen het vmbo examen over kunnen slaan. In deze route zijn vmbo BB en mbo samengevoegd, dus is het niet nodig om je vmbo examen te halen, maar haal je in één keer je mbo niveau 2 diploma. Zo zetten scholen meer in op de praktische kwaliteiten van leerlingen.

Minister Slob heeft het druk met de doorstroom-maatregelen. Vorige week werd bekend dat hij de doorstroom van havo naar vwo eerlijker wil maken. Dat wil hij doen door landelijke regels te maken voor de doorstroom, want nu hebben alle scholen hun eigen regels. In september was minister Slob al bezig met het aanpakken van de doorstroom van vmbo naar havo op dezelfde manier.

 

Gepubliceerd op 17 januari 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.