Doorstromen naar VWO wordt eerlijker door nieuwe regel

Doorstromen naar VWO wordt eerlijker door nieuwe regel

Havo-leerlingen op een strenge school hebben geluk: een nieuwe regel zorgt ervoor dat ze makkelijker naar het VWO kunnen doorstromen. Minister Arie Slob nam het initiatief voor deze wet. Binnenkort zal er een landelijke regel komen, waar iedere school zich aan moet houden. 

Op sommige scholen moet je een gemiddelde van een 7.5 hebben om naar het vwo door te stromen, op anderen is een motivatiebrief genoeg. Dat is oneerlijk, vindt de minister van het Onderwijs. Een landelijke regel zou een goede oplossing zijn. Hoe die nieuwe eis er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Een mogelijkheid is dat  havisten straks een extra vak nodig hebben om door te kunnen stromen. 

De voorzitter van LAKS, Jordy Klaas, is tevreden met de verandering. ‘’Ik ben blij. Iedereen krijgt zo een gelijke kans om naar het vwo te gaan. Het systeem van nu, waarbij scholen zelf bepalen wanneer een leerling mag doorstromen, is onrechtvaardig." 

Toch zitten er addertjes onder het gras, vindt Jordy. ‘’Natuurlijk is niet alles goed: want stel dat er een landelijke regel komt dat leerlingen gemiddeld een 7.5 nodig hebben om naar het vwo te gaan, dan is dat nadelig voor de scholier.’’ Gelukkig is de kans dat dit gebeurt klein. Aannemelijker is dat havisten een extra vak gevolgd moeten hebben. Dat lijkt Jordy een beter plan, hoewel hij vindt dat ook daar haken en ogen aanzitten. ‘’Een leerling moet dan wel in 3havo al weten dat hij een extra vak moet kiezen. Daarvoor moet hij goed geïnformeerd zijn door de school. Ook loop je het risico dat scholen alsnog verschillende eisen gaan stellen: dat je bijvoorbeeld gemiddeld een 7.5 moet staan om een extra vak te kiezen. Dan hou je het probleem in stand.’’

Havo-leerling Selma (16) reageert blij als ze hoort over het voorstel. ‘’Op mijn school mag je geen zessen staan om naar het vwo door te stromen. Als je dan hoort dat op andere scholen een motivatiebrief voldoende is, is dat oneerlijk. Ik hoop dat een betere, nieuwe regel ingaat voordat ik eindexamen doe, zodat ik makkelijker kan doorstromen.’’

Gepubliceerd op 10 januari 2019
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.