Kunstbende: schrijf je NU in!

Kunstbende: schrijf je NU in!

Door Lotte

Ontpop de champagne, smijt met confetti: je kan je weer inschrijven voor Kunstbende! Het nieuwe seizoen is aangebroken, en dit jaar is het thema 'Feest'. Want Kunstbende bestaat bijna 25 jaar. 'Hè, wat voor bende..?' Ondanks dat we het hier op Scholieren.com al on-tel-ba-re ke-ren over Kunstbende hebben gehad, leg ik het je nog één keer uit. 

Kunstbende is een wedstrijd voor jong creatief talent. Toen ik twaalf jaar was las ik over Kunstbende op internet, net als jij nu, en dacht: 'Mwjoh, ik doe wel mee.' Uit de biljonen categorieën (Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater) koos ik met twee vriendinnetjes voor theater. We werden geplaatst voor de provinciale voorronde in Gelderland. 

Antennes
We bedachten een stukje met rare robotantennes en glanzende Gordonbloezen en hadden zelfs een uitgebreid licht- en geluidplan. Kunstbende nam ons zooitje snotneuzen uiterst serieus en hielp ons waar ze konden. Toen kwam de voorronde, en WAUW:
 meisjes in joggingbroeken die door de gangen dansten, muziekjongens die op de trap zaten te tokkelen, de presentatoren (BN'ers!) die vlak langs je liepen... we wilden nooit meer weg. En we wonnen - amper twaalf jaar - ook nog 'ns de derde prijs. De trofee ging mee naar school.  

Het jaar daarna deden we weer mee, iets met badmutsen en kartonnen dozen, en ik deed ook mee met Film. We hadden een superleuke (helaas prijsloze) dag. Daarna begon voor mij de Grijze Kunstbende-Winter: drie jaar lang deed ik niet mee. Tót ik op mijn 16e dacht: weet je wat, ik schrijf me weer in, ditmaal met Taal! En hupla, ik won de eerste prijs en mocht naar de landelijke finale in de Melkweg. De Melkweg! Ik kon wel janken

Maddefakking finale
Als je de voorronde wint krijg je, naast een tas vol kadootjes, superfijne coachings om je act nog beter te maken. En dan die maddefakking finale, jongens. De finale in de Melkweg is de voorronde keer tien: iedereen barst van het talent, de dansende meisjes op de gang zijn van topniveau, de tokkelende jongens op de gang zijn net Mumford & Sons, de BN'ers zijn zó bekend dat je je moet bedwingen om geen handtekening te vragen. Ik won niks, maar het boeide me nóg meer niks: dit was zo cool.

Het jaar daarna deed ik weer mee. En won weer, verdikkeme, in de categorie Taal én Theater. Met twee trofeeën ging ik naar huis en een dúbbel aantal coachings stond me te wachten. Wederom naar de Melkweg, waar eerst Theater op het programma stond (eigen kleedkamer, woooh) en later Taal.  En toen de prijsuitreiking: derde prijs bij Theater! En de éérste prijs bij Taal!! Ik ONTPLOFTE van geluk! 

Draaien op Mysteryland
En win je in de finale een prijs, ben je nog láng niet van Kunstbende af. In de zomer doe je mee aan de Best of Kunstbende Tour, dus trek je vrolijke festivalletjes en intieme culturele avonden af. Naast alle fijne kadootjes (theaterkaartjes, boeken) word je als het ware de wereld in gelanceerd: Kunstbende regelt gesprekken bij mensen met verstand van zaken (voor mij Spunk en Kemna), strooit overal en nergens je naam. Zo kunnen dit jaar alle deelnemers een plaats bemachtigen op een groot podium binnen hun categorie. Zo mag de winnaar van de categorie DJ dit jaar draaien op Mysteryland! Ofwel: je wordt klaargestoomd voor het grote publiek.

Kunstbende is van begin tot eind een feest, en ik had het absolúút niet willen missen. Twijfel je of je mee moet doen? Nog niet zo veel ervaring? Geen probleem. Iedereen begint met stomme robotantennes op z'n kop, GEWOON DOEN! Luister je? Gewoon. Doen.  Hier is een link, makkelijker wordt het niet. Doe je het? Schrijf je je in? Ja? Ja? Je zult er geen spijt van krijgen! 

Gepubliceerd op 26 november 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.