Kunstbende-finale: een groot spektakel

Kunstbende-finale: een groot spektakel

Door Noah

Het is zaterdag 3 mei, de dag waarop alle jonge kunstenaars uit alle hoekjes en gaatjes van ons land bij elkaar komen. Creativiteit hangt in de lucht. Vandaag vindt namelijk de finale van Kunstbende plaats, die dit jaar als thema 'Wordt vervolgd...' heeft. Dromen en dansen op een fantastische dag die 100% in het teken staat van jong talent.

De sfeer bij De Melkweg in Amsterdam, waar de finale plaatsvindt, is niet te omschrijven. De zenuwen en tegelijkertijd het plezier zijn van de gezichten van de finalisten af te lezen. Druk worden de laatste puntjes op de i gezet zodat de jongeren - in de leeftijd van 13 t/m 19 jaar - aan de jury mogen bewijzen dat zij de beste zijn.

Net als vorig jaar kom ik vol goede moed aanfietsen bij De Melkweg. Met een programmakrantje en mijn perspas in de aanslag begin ik mijn tocht door de kunstwereld. Kunstbende is bedoeld voor jong talent: de hele dag door zullen er in elke zaal jongeren staan, die laten zien wat ze kunnen. Of dat nou in het teken van Theater & Performance, DJ, Dans, Expo, Muziek, Taal, Film & Animatie of Fashion is; iedereen doet zijn stinkende best de jury te overtuigen. Elke provincie is vertegenwoordigd in de verschillende categorieën. 

Mooi contrast

Het kunstspektakel begint met de opening in de MAX-zaal. Luidkeels wordt er voor elke provincie gejuicht. Als de hosts zijn voorgesteld en de sponsors zijn bedankt kan de show eindelijk beginnen. Licht uit, spot aan. Ik begin mijn dag bij de categorie Expo. Prachtig wordt elk werk gepresenteerd. Er worden zelfs kunstwerken live herboren, wat een fantasie. Ook in de Film & Animatie-zaal is het publiek enthousiast. Er komen kinderverhaaltjes als 1001 nachten langs, maar in het filmpje erna wordt een cokedealer bruut vermoord. De films zijn totaal verschillend. Het contrast is mooi.

Lef en talent

Nog zwaar onder de indruk van sommige kunststukken, verplaats ik mij naar de Rabo-zaal, waar Theater & Performance op mij staat te wachten, mijn persoonlijke favoriet. Er wordt tegen het publiek geschreeuwd, we worden door de spelers uitgelachen, toegelachen. Hans Klok 2.0 lijkt hier te worden geboren: een klein ventje van 14. Wat een optreden! Wat een lef en talent onder deze jonge 'kinderen'. Na een dansoptreden waar je U tegen zegt, loop ik verder naar Fashion, waar ik wat rust hoop te vinden.

Maar integendeel, ook dit is spektakel. Op de catwalk lopen modellen met niet meer dan vuilniszakken en creaties van bierdoppen aan. De jury inspecteert ze zorgvuldig, er worden ijzige blikken geworpen. Ook tussen de finalisten wordt er geen lachje uitgewisseld, The Game Is On. 

The Game Is On bij de modellen op de catwalk.

Het dak gaat eraf

In de DJ- en Muziekzaal gaat het dak eraf. Mensen staan te schreeuwen en te juichen. De pubers op het podium springen vol energie in het rond; de ene knetterende band volgt na de ander. Een fantastisch gezicht, het hele publiek doet mee. De DJ's weten met hun house en skrillex zelfs de oude-van-daagjes mee te krijgen: wat een energie, en wat een enthousiasme!

Traan

Het einde begint te naderen, dus ik glip tussendoor nog snel naar Taal, waar de woorden in de lucht hangen, zo prachtig wordt er verteld. Het raakt me zo, dat ik her en der zelfs een traan laat. De woorden op papier worden tot een levend verhaal gevormd, en de finalisten nemen het hele publiek mee op avontuur. Prachtig, iedereen is er stil van. 

Prijsuitreiking

Als alle finalisten aan de beurt zijn geweest is het tijd voor de prijsuitreiking. Een groep dansers moedigt het publiek aan op en neer te springen, totdat de uitslag eindelijk bekend is. Per categorie zijn er drie winnaars. Hier vind je ze allemaal op een rijtje.

Blogger Lotte (rechts) door het dolle heenScholieren.com-blogger Lotte gaat zelfs met twee prijzen naar huis. Ze wint een eerste prijs voor Taal en de derde prijs voor Theater & Performance. Het geluk onder de winnaars is onbeschrijfbaar. Het gedans, geschreeuw en gejuich gaat ver na de uitreiking nog buiten de deuren van De Melkweg door. De finale was wederom geweldig, en alle finalisten gaan met een gerust hart naar huis. Gewonnen of niet, dit wordt namelijk nog Wel Vervolgd...

Een podium vol winnaars.

Gepubliceerd op 4 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.