Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Winnen met een homostrip

Winnen met een homostrip

Door Merel

Wij van Scholieren.com zijn groot fan van de Kunstbende: dé landelijke wedstrijd waar jongeren met creatief talent worden gescout.

Eerder babbelden we al met winnaars Roeloef (de toekomstige Harry Mulisch) en Wouter (de Steven Spielberg van 2030).

Tot slot is creabea Gabriëlle aan de beurt: de nummer één in de categorie Expo.

Expo?

Categorie wat precies? Dat moest ik ook even navragen, maar Gabriëlle Bol (16, Overijssel) kan het me haarfijn uitleggen: "Expo is een heel diverse tak van de Kunstbende. Eigenlijk is het gewoon alles wat je kunt exposeren. Dus denk aan schilderijen, maar ook beelden, tekeningen, aparte meubels, alles!"

Nou, ga er maar aan staan. Ik bedoel, waar begin je dan in hemelsnaam? Gabriëlle: "Ik hou al heel lang van tekenen. En dat niet alleen hoor, ook van filmpjes of kostuums maken. Maar als ik teken, maak ik vooral strips. Voorheen waren het altijd losse kleine verhaaltjes die ik bedacht. Toen ik besloot mee te doen met de Kunstbende, wilde ik graag een heel stripboek maken."

Homoseksualiteit

En niet zomaar een stripboek. Gabriëlle schreef en tekende een verhaal met een boodschap: het moet maar eens klaar zijn met het niet accepteren van homo’s.  "Ik lees steeds vaker in de krant over homo’s die gepest worden, of erger, en ik vind dat gewoon echt niet kunnen. Zelf ben ik vroeger ook gepest, dus ik kan er wat dat betreft over meepraten. Bovendien ken ik een heleboel mensen die homo zijn, en het zijn echt gewéldige mensen! Niemand verdient dit."

Ik (als tekenkneus to the max) ben heel benieuwd hoe dat dan in z’n werk gaat, zo’n stripboek maken. Hoe kom je van idee tot boek? "Het begint inderdaad in je hoofd met een idee," vertelt Gabriëlle. "Ik haal mijn inspiratie overal vandaan, onder andere uit de band Muse, daar ben ik groot fan van."

"Als ik dan iets bedacht heb, schrijf ik het nooit op. Dat werkt gewoon niet voor mij. Vervolgens ga ik het verhaal dat ik in mijn hoofd heb uitwerken in beeld en tijdens dat proces komen er altijd nog veel details bij. Ik maak schetsen die ik met inkt overtrek en later op de computer inkleur met Paint."

Uitgeverij

En nu is er dus zo’n mooi prijswinnend boek, maar gebeurt daar verder nog iets mee? "Ik heb het boek laten uitgeven bij een printing-on-demand-uitgever," zegt Gabriëlle. Ehmm.. wat? "Printing-on-demand wil zeggen dat het boek uitgegeven wordt op bestelling. Dus als iemand 'm via internet bestelt, dan wordt er één exemplaar geprint en opgestuurd." Check hier een preview - in het Engels, overigens, want die taal ligt Gabriëlle beter.

Ik zeg: supercool. "Wie weet kan het boek ook wel gebruikt worden als lesmateriaal op scholen," zegt Gabriëlle. Zie daar de oplossing voor die langdradige lessen maatschappijleer!

Professioneel striptekenaar

Gabriëlle zit nu in 4-havo, maar is al vastbesloten wat het daarna gaat worden: “Artez Arnhem, de Kunstacademie. Die werken samen met de Kunstbende, dus dat zal wel loslopen. Wat dat betreft was deze wedstrijd zeker een goede ervaring."

En daarna? Gabriëlle de zelfstandige kunstenaar, of wordt het een bedrijfje? "Ik weet zeker dat ik later stripboeken wil tekenen. Niet in opdracht voor mensen of zo, ik wil gewoon lekker mijn eigen ding kunnen doen. Ik heb zó veel ideeën, dat moet eruit!"

Gepubliceerd op 20 juni 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Ik ben HOMOS

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.