Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 jaar of ouder? Regel nu alvast je toekomstige kamer of huis

Door Nova

Misschien duurt het nog even voor je van plan bent om uit huis te gaan, maar je kan het jezelf nu alvast makkelijker maken: vanaf je zestiende kan je je namelijk inschrijven bij kamerwebsites en (studenten)woningcorporaties. In veel steden duurt je studie korter dan dat je ingeschreven  moet staan om een kamer te vinden: drie tot wel vijf jaar. Daardoor is het handig om je zo snel mogelijk in te schrijven.

Veel woningcorporaties verhuren woningen op basis van inschrijfduur: hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans dat je een kamer of woning vindt.

Op kamers (tijdens studie)

Of je nou al wel of niet weet waar je gaat studeren, maakt voor ROOM en SSH niet uit. Voor 35 euro sta je acht jaar lang ingeschreven bij ROOM. De site werkt samen met verschillende woningcorporaties en helpt je met het vinden van een plek in de stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Groningen, Leiden en Wageningen: keuze genoeg. Voor een eenmalig bedrag van 20 euro sta je ingeschreven bij SSH. Deze woningcorporatie verhuurt studentenkamers- en woningen in Amersfoort, Groningen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger de kans is dat je wordt uitgenodigd om te hospiteren of een kamer of woning te bezichtigen en uiteindelijk dus een plek vindt. 

Het is niet gegarandeerd dat je na een bepaalde tijd automatisch een eigen plek krijgt. Bij de meeste sites reageer je op een kamer of woning. Zodra de advertentie wordt gesloten kijkt de website naar alle binnengekomen reacties en wordt een wachtlijst gecreëerd: hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op die lijst staat. De persoon die bovenaan staat, krijgt als eerst de optie om de kamer te accepteren of niet. 

Een ander voordeel van studentenwoningcorporaties is dat verschillende corporaties, waaronder SSH en Stadswonen Rotterdam. de mogelijkheid bieden om, nadat je een studentenwoning bij ze hebt gehuurd, door te verhuizen naar een starterswoning. 

Naast ROOM en SSH zijn er ook sites die studentenwoonruimte aanbieden in niet eerdergenoemde steden als Breda, Eindhoven en Maastricht. Handig als je al wel weet waar je binnenkort het studentenleven gaat beginnen. Hieronder vind je een overzicht van welke woningcorporatie-websites actief zijn per studentenstad.

Amsterdam 

Arnhem

Amersfoort 

Breda

Den Haag

Delft 

Eindhoven

Enschede

Groningen

Leiden

Nijmegen

Maastricht

Rotterdam

Tilburg

Utrecht

Wageningen en Ede

Zwolle

Buiten deze sites om zijn er meer manieren om straks een studentenkamer of -woning te vinden, bijvoorbeeld via Facebookgroepen of sites zoals Kamernet. Hiervoor hoef je je niet (nu al) in te schrijven.

Eerste woning (na studie)

Na je studie je eerste woning zoeken voelt misschien nog heel ver weg, maar met de huidige woningmarkt kan je niet vroeg genoeg beginnen met regelen. Als je een huis wil huren, dan kan dat in de sociale huur of de vrije sector. Sociale huurwoningen zijn voor mensen met een lager inkomen en zijn vaak minder duur dan huurwoningen in de vrije sector. Om later kans te maken op zo'n woning, kan je je het beste meteen inschrijven bij een woningcorporatie. Er zijn namelijk lange wachtlijsten.

Volgens de meest recente cijfers uit 2021 is de gemiddelde wachttijd in Nederland zo'n zeven jaar. Op plekken in Zeeland en in het oosten van Groningen is dit een stuk korter en duurt het misschien twee jaar, maar in bijvoorbeeld Amstelveen en de Haarlemmermeer kan het wel zeventien jaar duren voor je bovenaan de wachtlijst staat.

Voorrang

Waar je je kan inschrijven voor sociale huurwoningen verschilt per gemeente. Als je op de website van je gemeente zoekt naar ‘woningcorporatie’ of ‘sociale huurwoning’ staat er uitgelegd waar en hoe dit kan. Hiervoor betaal je een eenmalig inschrijftarief en wordt daarna verwacht dat je elk jaar verlengingskosten betaalt. Daar heb je nu misschien weinig zin in, maar het geld zal het in de toekomst meer dan waard kunnen zijn. Als je je kansen op een woning wil vergroten of nog niet zeker weet waar je wil gaan wonen, kan je je bij meerdere gemeentes inschrijven. Niet elke woningcorporatie doet overigens aan voorrang bij een langere inschrijftijd. Sommigen (studenten)woningcorporaties verhuren woningen op basis van een loting. In dat geval hoef je je niet nu al zorgen te maken over de vraag of je je wel op tijd hebt ingeschreven.

Gepubliceerd op 30 april 2024


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?