Kamer zoeken? 4 tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht

in opdracht van het CCV en het ministerie van Justitie en Veiligheid

In mijn zoektocht naar een kamer vond ik een prachtig ruimte in hartje Amsterdam compleet met regendouche, dakterras en kookeiland. Een mooier huis kon ik me niet voorstellen. Dit alles werd aangeboden voor maar 600 euro per maand, voor Amsterdamse begrippen een koopje. Om te kunnen reageren op de kamer, moest ik alleen even 50 euro inschrijfgeld betalen aan de verhuursite.

This article is also available in English.

Achteraf bleek die verhuursite helemaal niet te bestaan en ben ik mijn geld dus kwijt. Studenten zijn een makkelijke prooi voor oplichters die doen alsof ze je een kamer aanbieden. Er zijn namelijk veel meer studenten dan leuke kamers, dus de vraag is groot en de student vaak wanhopig. In dit artikel lees je over de manieren waarop oplichters te werk gaan en hoe je kan voorkomen dat je zelf opgelicht wordt als je een kamer wilt gaan huren.

Tip 1: Doe een Google Image search

Als je gaat speuren naar kameradvertenties, kom je dus regelmatig uit op verhuursites. Sommige van die sites zijn helemaal fake, maar maken wél gebruik van advertenties van bestaande kamers. Als jij reageert op die woning, krijg je geen reactie van de verhuursite. 

Dit is lastig te voorkomen, maar er is een truc. Upload voor je inschrijft voor een verhuursite eerst even de foto's van de kamer op Google Images. Zo kan je checken of de foto's niet ergens anders op internet te vinden zijn en of de kamer wel echt te huur is.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Schrijf je dan in bij een bekende verhuurmakelaar. Die publiceert vaak zijn aanbod gratis, regelt bezichtigingen en bemiddelt tussen jou en de verhuurder. Op de website Consuwijzer.nl vind je hier meer informatie over. 

Tip 2: Betaal nooit bemiddelingskosten

Na lang zoeken vind je een toffe kamer online en wil je graag de kamer komen bezichtigen. De kamerverhuurder vraagt hiervoor 'bemiddelingskosten'. Je betaalt dit, maar hoort daarna nooit meer wat van de kamer.

Dit is makkelijk te voorkomen: betaal nooit bemiddelingskosten als (potentiële) huurder. Als de verhuurder dit vraagt, weet je al zeker dat er iets niet in de haak is. Administratiekosten, advieskosten, commissiekosten, contractkosten, sleutelgeld of eenmalige kosten zijn andere populaire benamingen die oplichters gebruiken om geld af te troggelen van weerloze studenten in spe.

Wat een verhuurder wel mag doen, is een borgsom vragen. Dit bedrag krijg je namelijk weer terug als je de kamer opzegt en in nette toestand achterlaat. Zorg wel dat je de afspraken over de borg vastlegt. Wordt er gevraagd om het geld naar een buitenlandse rekening over te maken of te betalen via een onbekend betaalsysteem? Dan is het tijd om achterdochtig te worden. 

Tip 3: Kopie ID? Zeg nee!

Je ziet een mooie kamer, maar de verhuurder woont in het buitenland. Hij wil alleen zijn kamer aan jou verhuren als hij zeker weet dat jij betrouwbaar bent, dus hij vraagt om kopietjes van ID-kaarten uit te wisselen. Een paar weken later worden jouw identiteitsgegevens misbruikt om een lening af te sluiten.

Dit is makkelijk te verhelpen: kopie ID? Zeg nee! Stuur nooit zomaar een kopie van je ID of paspoort. Als je toch een kopie stuurt, gebruik dan de kopie ID-app van de overheid en streep je BSN nummer weg. Je kan via de app eventueel ook een watermerk toevoegen.

Tip 4: Reken jezelf niet rijk

Verder, reken jezelf niet rijk bij lage prijzen. Als je een kameradvertentie tegenkomt die 'te mooi lijkt om waar te zijn', dan moet je extra alert zijn. Vergelijk prijzen op verschillende websites om een indruk te krijgen van wat 'normaal' is in de stad waar jij een kamer zoekt. 

Hoe kom je dan aan een goede kamer?

Het is een goed idee om je (online) zoektocht te beginnen bij betrouwbare studentenhuisvestingsorganisaties. Heb je toch een mooie kamer gezien op een andere site? Doe dan goed onderzoek naar de verhuurder. Als je de tips opvolgt, is de kans dat je slachtoffer wordt van een oplichter heel klein. Wat mij verder nog heeft geholpen: vertel iedereen dat je een kamer zoekt. Je tante, je tachtigjarige buurvrouw, de voetbalvriend van je broer, iedereen. Een paar maanden terug vertelde mijn moeder aan iedereen die maar wilde luisteren dat ik een kamer zocht, super awkward. Maar zo heb ik inmiddels wel een hele chille kamer gevonden. 

Toch opgelicht?

Neem contact op met de politie of doe een melding bij de fraudehelpdesk.nl

Dit artikel is aangepast in juli 2021.

Gepubliceerd op 2 augustus 2021

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.