Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Het ROC: die kutschool voor prutsers, toch?

Het ROC: die kutschool voor prutsers, toch?

Door Naomi

ROC-scholen staan bekend als kutscholen. Plekken waar alleen maar leerlingen komen die tig keer zijn blijven zitten of van school gestuurd zijn, zich een versuffing blowen en massaal spijbelen. Een afvoerput voor gasten die er niks van bakken, dus.

Een jaar geleden belandde ík na twee keer zittenblijven op het ROC. Ik schaamde me dood en wilde niet naar zo'n school met slechte reputatie waar alleen maar prutsers komen. Tien maanden later is me één ding wel duidelijk: dit is wel de beste school waar al die prutsers ooit zijn geweest.

Het is namelijk niet de school die kut is, maar de leerlingen. De meesten, dan. Die willen namelijk nog wel eens zeuren, spijbelen en lui zijn - maar zoals de school dat oplost, ben ik diep onder de indruk.

Niemand achter je kont aan

Ten eerste: een ROC-docent weet niet alleen hoe de leerstof in elkaar zit, maar ook hoe-'ie lakse leerlingen moet aanpakken. Spijbel jij? Moet je lekker doen. Maar de leraar gaat je niet achter je kont aanzitten, want dat doet iedereen je hele leven al.

Bij het missen van teveel lessen, een toets of het niet inleveren van een verslag, krijg je een standaardbrief thuis. "Als je het voor die-en-die-datum niet in orde hebt, kun je niet deelnemen aan het centraal examen voor dit vak." Geen irritante telefoontjes, moed insprekende leraren of boze ouders dus.

Geen ouders

Slapen in de les. Op 't ROC kan dat.Daarnaast ben je zélf, als enige, verantwoordelijk voor je gedrag en schoolresultaten. Op het aanmeldformulier mag je zelf aankruisen of de school wel of geen contact met je ouders op mag nemen. Nou, daar vul je dus 'nee' in.

Je ouders hoeven dus niets te weten over cijfers en aanwezigheid. Hierdoor zijn bij spijbelen en wangedrag niet je ouders de sjaak. Nee! JIJ bent de Sjaak! Je hoeft niet met een sip gezicht naar je ouders te gaan om uit te leggen waarom de school heeft gebeld. Nee, je mag met een sip gezicht een plan bedenken om jezelf uit de shit te vissen.

Zoek het maar lekker zelf uit

Welke leraar vraag ik om hulp? Waar kan ik rustig leren? Hoe laat moet ik gaan slapen om het eerste uur in de les te kunnen zitten? Je ouders hoef je niks te vragen, je bent immers volwassen.

Nee, op het ROC zoek je het maar lekker zelf uit. Op het moment dat je de stof niet meer snapt of geen recht meer hebt op een herkansing, word je vanzelf met je neus op de feiten gedrukt. Als je je best niet doet, haal je je jaar niet. En natuurlijk ben je van harte welkom om volgend jaar terug te komen, maar is dat wat je wilt? Nou nee.

Inzet = hulp

Het ROC heeft me niet alleen mijn examenstof geleerd, maar vooral geleerd dat ik in mijn leven alles zelf moet doen. Vriendinnen zijn leuk, ouders zijn lief, leraren zijn slim, maar ik moet het uiteindelijk toch helemaal zelf opknappen. Slijmen en duimen werkt op een gegeven moment niet meer om je doel te bereiken. Je hebt je eigen inzet nodig.

Zodra een leerling dát doorheeft en toepast, komt de hulp ineens wel van alle kanten. Je afdelingsleider wilt die brief best nog eens sturen ter verduidelijking, je geschiedenislerares wilt best een half uurtje met je inplannen om je te helpen en jij, jij haalt zo je jaar.

Geen stress

En dat is de grootste reden dat ik geen stress voelde tijdens mijn examens. Niet omdat ik op geluk hoopte, maar omdat ik wist dat ik mijn best heb gedaan. En mijn best doen, dát heb ik wel geleerd op deze prutsersschool.

Gepubliceerd op 7 juni 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

thanx vor j opbeurende verhaal :D. geeft weer hoop voor als ik zak en daarnaartoe moet:)

10 jaar geleden

N.

N.

hoi, wat fijn dat je het leuk vind

10 jaar geleden

L.

L.

Ik ben blij voor je dat het nu zo goed gaat op die 'kutschool' :)

10 jaar geleden

N.

N.

AWESOME, nu ga ik ophouden met me best te doen om hier terecht te komen!

10 jaar geleden

J.

J.

JELLEEEEEEEEEHHHHH!!!

10 jaar geleden

F.

F.

ik zit ook op 'n roc school, maar bij mij worden je ouders gewoon gebeld overal om? nou lul ik me er wel onderuit fzo, maar sommige ouders worden gewoon 20x per jaar gebeld! :s

10 jaar geleden

A.

A.

thanks! ik ben nu ook voor de tweede keer havo vier blijven zitten en moet ook naar het roc, ik had er al wel zin in maar nu alleen nog maar meer!

10 jaar geleden

M.

M.

ja allemaal leuk en aardig het klopt wel wat je zegt maar het blijft een klote school. Communicatie dat woord hebben ze daar nooit geleerd. je leverd een verslag in, en dan word na elke dag erachteraan gezeten pas na drie weken verteld of het goed is maarja ik kan wel honderd probleem gevallen opnoemen ik heb mijn opleiding gehaald en zit nu op nog zo'n probleem school. Ik werk me helemaal uit me naat en ik doe het allemaal zeer goed maar communicatie zit er niet in hoor. Niemand is verantwoordelijk voor de problemen die er zijn, en het word ook niet opgelost. Al die problemen komt van hoger af. niemand op de school heb er wat mee te maken. Zelfs de directie niet. Die kerels die daar boven zitten lachen je weer uit als zij jou schoolgeld weer hebben ontvangen. Dus vertel mij nou niet dat het allemaal zo goed geregeld is. En dan heb je een diploma gekregen. En wat nu. Niemand staat te wachten op weer zo'n lui persoon die een diploma heeft gehaald op het roc. Want daar staat toch de opleiding bekend om.

10 jaar geleden

I.

I.

Ik word anders wel de hele tijd plat gebeld, maar ik neem toch niet op :)

10 jaar geleden

C.

C.

Thank God! Someone with brains sepkas!

10 jaar geleden

R.

R.

beetje jammer dat ze bij ons niet alleen slechte leerlingen hebben maar ook slechte leraren waardoor je bijna egen les hebt.

9 jaar geleden

H.

H.

ik ben het er helemaal mee eens rocs zijn gewoon helemaal niets zet duizenden leerlingen in en school en laten we dan kijken wat er gebeurt en tussentijds geld binnenstromen het slaat nergens op ik heb mijn tijd daar letterlijk weggeluierd of ik kon niet veder telkens wanner te laat of iemand wat belangrijks moet gaan vragen mocht je en 15-30 wachten voor iets dat een minuut kan duren ook zijn meeste leraren en juffrouws op dit soort scholen close minded hun manier en punt vaak ook geen respect voor jou levens wijze en omgaang met ouders en denken je na 2x te zien je alweer wel te kenen belachelijk wat en klein beeld ze hebben n lekker in hun systeem werken ik vind het vaak asocialen mensen die maar naar en manier van leven kijken dit is natuurlijk niet voor all van hun bedoelt maar het zijn simpele mensen die leven voor en in het systeem ze weten niet beter en willen ook niet verder kijken

klein denken maakt het gewoon makkelijker om voor hun te leven.

8 jaar geleden

T.

T.

Bij mijn roc zitten ze alleen maar achter je aan. Je moet er elke dag zijn, en een heel drama waneer je telaat bent. Er wordt geen rekening gehouden met dat veel van ons stage lopen van 13:30 tot 24:00 op drukke avonden. En dan moet je de volgende dag weer 07:00 opstaan om naar school te gaan. Ik leer wel heel veel, daar niet van. Maar veel van ons hebben leterlijk alleen in het weekend nog tijd om te werken. Studiefinancering of BBL geld krijgen we niet.

8 jaar geleden

T.

T.

En communicatie is ook heel erg slecht. Wij komen vaak naar school en worden dan pas vertelt dat wij de eerste 2 uur vrij zijn. En dit gebeurde de eerste 4 weken 3x op maandag.

8 jaar geleden

L.

L.

Godvergeten veel spijt dat ik BBL ben gaan doen op deze school. Ben 25 en werk al 4 jaar full-time en wordt hier behandeld als een 13 jarig kind. Ook de klasgenoten van 30+ die verplicht door hun werk naar deze school worden gestuurd. Kutschool. Blij als ik klaar ben...

7 jaar geleden

N.

N.

Sorry maar wat een Bullshit. Het is isschien een goede school als je echt hersendood bent maar als je iets wilt leren ben je echt op de verkeerde plek op het ROC. Als ik had geweten dat het zo erg was, had ik beter mn best gedaan op de middelbare school zodat ik Havo kon gaan doen. Ik ben nergens, echt nergens, zo ongelukkig als op mijn ROC Midden Nederland.

6 jaar geleden

J.

J.

Na speciaal basisonderwijs mocht ik als één van de weinige naar het vmbo. Het is me gelukt om mijn vmbo-t diploma te halen. Op het mbo was ik was één van de gemotiveerde leerlingen. En ja, ik heb hulp ingeroepen om mijn doel te kunnen bereiken, maar het is mij wel gelukt. Het ergste op het mbo vond ik de groepsopdrachten, omdat lang niet iedereen zich aan de afspraken hield.

6 jaar geleden

P.

P.

ben ik de enige die actief kiest om naar het roc te gaan?

6 jaar geleden

F.

F.

Ik ben echt bang volgend jaar roc wat een slechte reputatie..... Ik kan wel janken ?

5 jaar geleden

A.

A.

Wat een schijt verhaal.

5 jaar geleden

J.

J.

Ik heb als buitenstaande begeleider van leerlingen te maken gehad met ROC Nijmegen. Voor mij de slechtste school die ik ooit heb meegemaakt. Een hele grote organisatorische wanorde. Absoluut falend verzuimsysteem waarbij sommige vaak afwezige leerlingen een goed aanwezigheidspercentage hebben en weer andere een aantoonbaar onterecht te laag aanwezigheidspercentage hebben. Toets cijfers in het systeem kloppen niet en leraren en studiebegeleiders zijn ongeïnteresseerd, nalatig of onbereikbaar. De algemene sfeer is er een van "het is niet mijn verantwoording". Loop eens naar binnen en ga 10 minuten op het plein om je heen staan kijken. Of moet ik zeggen: "Voel de sfeer eens terwijl je daar staat". Mijn kinderen zullen onder geen enkele omstandigheid naar deze school mogen. Ik denk dat ze nog beter af zonder opleiding. Op ROC Nijmegen leer je precies hoe je het in de maatschappij niet moet doen. Belachelijk dat dit nog kan anno 2017. Zo nou jij weer :)

4 jaar geleden

D.

D.

Dit geld ook voor de vestiging in Almelo. Leraren die niet kunnen motiveren, lesgeven is wat anders dan kennis overdragen! Examinatoren die niet op komen dagen en leraren die dan maar het examen beoordelen. Oude lesmethodes welke niet bij de werkelijkheid aansluiten zoals nagels vijlen met een ijzeren vijl. En veel slagen niet bij tussentijdse examens zodat ze lekker kunnen verdienen aan een herexamen a 30 euro. En waarom ze gezakt zijn ? Geen idee. En zo kun je nog wel een poos doorgaan.

4 jaar geleden

M.

M.

Wat een onzin ! Hebben bovengenoemde leerlingen soms geld gekregen om dit te schrijven. Het is een school, die arrogant, egocentrisch en niet mee denkt met de leerling . De afdeling Techniek is gewoon te erg. Ik ben kapot gemaakt door een leraar. Zou graag mijn verhaal in de publiciteit brengen, maar ik moet zelf nu verder. Een leraar m.de B. kan doen wat hij wilt en de directie doet niets.

4 jaar geleden