Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik ben een nerd op het ROC

Ik ben een nerd op het ROC

Door Naomi

Ik ben, net zoals deze ongetwijfeld lieve jongen, best wel een nerd.Bijna iedereen heeft wel eens van het ROC gehoord. Dit is namelijk, over heel Nederland verspreid, het Regionaal Opleidingen Centrum. Dit kan een VMBO, HAVO of VWO opleiding zijn, of een MBO of HBO. Je hebt er van alles. Alle soorten opleiding en alle soorten mensen…

Ik heb vorig jaar voor de tweede keer mijn 5e klas van het VWO niet gehaald, waardoor ik dit jaar naar een andere school moest om een diploma te halen. De meest logische route was 4 en 5 HAVO in één jaar op het ROC.

Het was de handigste keuze en ik had er ook totaal geen moeite mee. Het enige wat ik eng vond, was dat ik niet wist of ik de voordeur van mijn nieuwe school open zou moeten trekken of duwen. Het staat namelijk nogal stom als ik in mijn eentje heel hard aan een deur ga staan trekken die alleen opengaat als je hem een duwtje geeft, of als ik heel ‘nonchalant’ maar wel hard tegen die grote deur aanloop omdat ik niet weet dat ik hem open moet trekken.

Maargoed, eigenlijk is natuurlijk het enige belangrijke dat ik dit jaar een keertje wél ga halen. En dat ik op school zo hard mijn best doe dat ik buiten school mijn vrienden nog kan zien en dingen kan doen die ik leuk vind. Maar, het was best eng, die ‘vreemde deur’.

Het is daar allemaal heel snel vanzelfsprekend geworden en iedereen op het ROC was wel aardig. Ik kwam een paar mensen tegen die ik kende en hoorde allerlei verhalen. Waarom ze er zaten, welke lessen ze vooral spijbelden om met Hansje te gaan blowen, hoe lang ze al op het ROC zitten en waarom het ROC zo fucking kut is. Ik hoorde het allemaal een beetje aan en kon er wel om lachen maar ik voelde niet echt een sterke drang om ook stoere verhalen op te hangen die toch niet waar zijn. Dus ik vertelde gewoon waarom ik daar zat.

…Ik had zes jaar lang heel erg mijn best gedaan op het VWO, maar mijn vriendinnen, sporten, slapen, uitgaan en eten was gewoon iets leuker dan school en dus lukte het me slecht om vol energie aan school te zitten. Ik kon me slecht concentreren, blablabla, maar ik spijbelde niet en ik deed wel mijn best. Ik versliep me wel regelmatig, maar ik blowde niet, omdat ik dat vies vind. Ik had nu een nieuwe agenda gekocht die ik goed bij zou gaan houden, was gestopt met hockey en wilde voorlopig even niet uitgaan omdat ik de zomer goed benut had en gewoon alleen op het ROC zat om mijn diploma zsm te halen…

Dit wordt door veel mensen op het ROC als een goed nerd-achtige-leventje gezien omdat iedereen op school spijbelt, niemand zijn 80% aanwezigheid haalt en de leraren je toch niet kennen. Ze kunnen je niet de les in sleuren en het is jouw leven.

Ik snap helemaal hoe die anti-nerd gedachte gaat. Toen ik vijftien was dacht ik namelijk ook wel eens zo. Maar ik snap niet dat ze niet inzien dat je, als je op het ROC zit, je best wel stom bent als je je school wéér keihard verneukt. Dat is gewoon echt zonde van je tijd. Vind ik. Ik was bang dat ik door het lakse volk gedemotiveerd zou worden, maar na een maandje hier heb ik dat helemaal niet meer. Ik zou het juist alleen maar kutter vinden als ik volgend jaar niet meer mijn eigen nerd-achtige-leventje van het laatste jaar op kan dreunen. Dan zou ik namelijk als 2e jaars ROC’er heel stoer moeten doen terwijl ik het eigenlijk allemaal hard verpest heb. Ik wil het gewoon per se halen en ik hoop ook echt dat het me gaat lukken.

En eigenlijk is het ook best lekker. Doordeweeks doorwerken en in het weekend écht vrij hebben. Het maakt niet uit als ik brak ben, want ik hoef op zaterdag of zondag toch niks meer te doen. Zolang ik doordeweeks maar mijn nerd-achtige-leventje blijf leven. Best motiverend dus, zo’n stelletje prutsers om je heen.

Gepubliceerd op 19 oktober 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Wat leuk geschreven! En ik hoop echt voor je dat je het dit jaar haalt!

13 jaar geleden

G.

G.

Geniaal geschreven !! En s6 dit jaar :)

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb ongeveer om dezelfde redenen 1 jaar VAVO gedaan. Gelukkig hab ik door mijn verbeterde inzet mijn diploma gehaald. Maar echt serieus, wat een gespuis loopt daar rond zeg. Ben blij dat ik nu weer op een 'normale' opleiding zit

13 jaar geleden

P.

P.

heel erg veel succes!!

13 jaar geleden

A.

A.

Ik doe ook zoiets vergelijkbaars maar bij mij op school zijn ze juist allemaal heel open en spontaan en doet iedereen goed zijn best terwijl het er toch nog heel erg gezellig is. Wel komt iedereen altijd standaard te laat omdat we geen bel hebben maar dat maakt niet uit.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.