Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examenchat Natuurkunde

Examenchat Natuurkunde

Door Roos

Examenchat Natuurkunde

Zaterdag 14 mei was er slechts een chat, Natuurkunde. Docent Ade schoof voor de tweede keer aan om jullie van dienst te zijn. Maar helaas voor Ade bleken jullie op zaterdagmiddag ofwel in de zon te zitten studeren ofwel met hele andere dingen bezig te zijn. Gelukkig is Ade van alle markten thuis en bood hij aan ook nog een verdwaalde scheikundige of wiskundige vraag te beantwoorden. Het resultaat zie je in de chatlog hieronder. Helemaal onderin vind je ook de links naar de andere chats!

Chatlog

Roossmetsers welkom Ade!
Docent_Ade: Hoi, Ik ben er, brand maar los met je natuurkunde vragen....
Docent_Ade: En een verdwaalde scheikunde vraag mag ook als het zo rustig is!

xbosankaa: Kunt u misschien uitleggen hoe je de tempratuur meet met een NTC?
Docent_Ade: @xbos: door er een heel kleine spanning over te zetten, dan gaat er een stroompje lopen. Nu kun je de stroomsterkte meten. Afhankelijk van de temperatuur heeft de NTC een weerstand. Dus je meet de weerstand en die geeft via een grafiek die je moet kennen voor die NTC de tempertuur.
Docent_Ade: Wat men ook wel doet; zet de NTC in serie met een andere weerstand. Dan kun je de spanning meten over de NTC (immers de spanning wordt verdeelt over de weerstand en de NTC) en zo kun je de weerstand bepalen.
xbosankaa: Danku wel !

Roossmetsers Als je nog meer vragen hebt, je hebt het rijk bijna allees xbosankaa;)
xbosankaa: Ja ik had nog een vraag hahah.
Docent_Ade: kom maar op met je volgende vraag!
xbosankaa: Wat doet de relais eigenlijk allemaal ?
Docent_Ade: Relais doet maar één ding: het is een schakelaar. Even voor zekerheid, je moet op havo zitten, anders is dit zonde van jou tijd. Klopt?
xbosankaa: Ja
xbosankaa: Ik zit op havo
Docent_Ade: Een relais is dus een schakelaar, als je bijvoorbeeld een lamp aan wilt zitten, dan maak je een 230V stroomkring met daarin de twee rechterpootjes op systeembord van het relais als schakelaar. Als je nu 5 volt op het linkerpotje zet, dan gaat de schakelaar dicht en gaat de lamp branden.
Docent_Ade: die 230V lamp brandt natuurlijk niet op de 5 volt van het systeembord, dus dan trek je met de 5 volt alleen de schakelaar dicht. Dat werkt met een elektromagneetje.
Docent_Ade: kijk maar eens goed naar het symbool en probeer de schakelaar te herkennen
xbosankaa: ow okee, net zoals een knipperlicht van een auto of niet?
Docent_Ade: Ja, in auto's zitten heel veel relais. Een knipperlicht heeft natuurlijk ook iets nodig dat aan en uit gaat; het relais gaat alleen open als er weer 0Volt op de ingang staat.

Jon: bestaat er eigenlijk goede software om met een systeembord te oefenen?
Jon: of in mijn geval te spelen.
Docent_Ade: Ja; google op systeembord en je vindt hem meteen. Werkt prima.
Jon: hmm.. niet voor de mac :(
Docent_Ade: geloof ik niet nee; je zult je moeten verlagen tot iets normaals...

xbosankaa: Als je een schakeling maakt met de NTC staat de schakeling altijd in serie of niet?
Docent_Ade: Vaak wel, moet niet perse; ntc weerstand is meestal niet zo groot en dan zou de stroomsterkte erg groot zijn. Met een voorschakel weerstand wordt stroomsterkte klein en kun je de spanning meten ipv de stroomsterkte, dat is wat eenvoudiger.
xbosankaa: Oke, danku wel
xbosankaa: :)
xbosankaa: bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen @Docent_Ade
Docent_Ade: graag gedaan!
xbosankaa: Iedereen succes met jullie examens!
Roossmetsers doei!
xbosankaa: Doeii

Docent_Ade: Kun je toch zien dat natuurkunde veeeel gemakkelijker is dan scheikunde; toen was het veel drukker.....(of zou het het mooie weer zijn) :-)

Chaima123: zou ik hier een vraag voor wiskunde kunnen vragen?
Chaima123: alsjeblieft:(
Roossmetsers ik weet niet of Ade wat van wiskunde weet?
Docent_Ade: Chaima, heb ik een vraag van je gemist?
Docent_Ade: probeer maar
Chaima123: oke ik ga de vraag nu even typen
Chaima123: Docent_Ade: hoe bereken je dit. Marieke heeft een stappenteller gekocht. Ze ziet dat ze gemiddeld maar 4000 stappen per dag zet. De huisarts geeft haar het advies het aantal stappen met elke week met 10% te verhogen totdat ze boven de 10.000 uitkomt. en nu is de vraag. Na hoeveel weken zal marieke volgens dat advies het `eerst dan 10.000 per dag zetten. laat zien hoe je aan je antwoord komt.
Chaima123: ik weet hier niet hoe ik moet beginnen..
Docent_Ade: Je zou het eerst eens kunnen proberen: na 1 week: 1,1*4000 = 4400 stappen; na twee week: 1,1*440 = 484; na drie week 1,1 *484 = ... (kan ik niet meer uit mijn hoofd). Ik gok na 9 week ben je er al en dat is best op te schrijven!
Docent_Ade: (let ff niet op mijn 0 te weinig!)
Chaima123: hoe kom je aan 1.1?
Docent_Ade: 100% had je en er komt 10% bij, dus 110%. Eigenlijk is 100% van iets gewoon 1* iets. Dus 110% van iets is 1,1 keer iets (snappie?)
Annelotte_1568: kun je niet gewoon met machten werken, bij die som
Docent_Ade: Dat kan wel en dat doe ik ook, maar dan in stapjes; ik gok dat het gaat om havo wiskunde A en dan hoeft dat niet. Maar natuurlijk kun je ook de volgende vergelijking oplossen: 4000 * 1,1^x = 10000
Annelotte_1568: ja okee
Docent_Ade: @chaima; ben ik duidelijk geweest voor je?

Bilqiss: Ik heb een vraag over constructie tekenen
Bilqiss: hoe moet dat
Docent_Ade: bedoel je het samenstellen van krachten?
Bilqiss: Je moet laten zien wat hij kan zien via de spiegel.
Docent_Ade: @Bilqiss: of bedoel je het tekenen van een beeld bij het onderwerp licht? of breking?
Bilqiss: Je moet gedeelte van de kamer via de spiegel kan zien tekenen.
Bilqiss: op examen nask 1 2007 tijdvak 1, opgaven 11.
Docent_Ade: Ok: stappen plan: teken spiegel en je oog. 2: spiegel je oog (dus haaks op de spiegel je oog tekenen alsof je die in de spiegel ziet). 3 teken vanuit de gespiegelde oog de twee uiterste lichtstralen langs de randen van de spiegel. 4 vanaf de spiegel ga naar het oog (immers de lichtstralen gaan niet naar het gespiegelde oog, maar naar het echte oog.
Bilqiss: Kunt u ook stap 4 uitleggen, die snap ik niet.
Docent_Ade: stap 4: je hebt dus de lichtstralen vanuit het gespiegelde oog langs de randen van de spiegel getekend. Maar dan is het alsof de lichtstralen naar het gespiegelde oog gaan, en dat is niet zo, maar dat lijkt wel zo. In plaat van naar het gespiegelde oog, gaan ze naar het oog dat echt is. Dus als ze de spiegel raken dan gaan ze eigenlijk niet rechtdoor naar het gespiegelde oog, maar ze spiegelen naar het echt oog toe. en dat moet je tekenen.

Denise_7396: Ik heb een vraag over scheikunde kan dat ook?
Docent_Ade: scheikunde mag ook
Denise_7396: top!
Denise_7396: Ik heb het examen sk 2010 tweede tijdvak gemaakt (VWO). En ik heb hier een aantal vragen over.
Denise_7396: Opgave 1, nummer 3 moet je een een bepaald aminozuur fragment in structuurformules weergeven. Toen ik echter in het uitwerkingen formulier keek, zag ik dat wanneer de H van de (eerste) NH-groep omhoog gericht wordt er maar 1 punt toegekend wordt in plaats van twee. Ik had ook de H van de NH-groep omhoog gericht. Waarom moet deze naar beneden gericht worden? Wat is het verschil?
Docent_Ade: @denise; ik ga ff snel checken wat er staat, kom ik zo op terug
Denise_7396: Ok, ik heb nog meer vragen over dat examen!
Denise_7396: Opgave 1, nummer 5, ik snap niet hoe ze aan de berekening komen die naar het antwoord van basenpaar 1510 leidt. (2010 -II SK1,2)
Denise_7396: En.... Opgave 2, nummer 9, waarom wordt in plaats van COOH (voor het zuur) COO getekend zonder H, waardoor er O min komt te staan?
Docent_Ade: @denise vraag 3: je leest antwoord model niet goed: als je het begin goed hebt, dus een ~CH dan krijg je een punt, dus rest kun je verdienen met de andere dingen goed doen. Omhoog of omlaag maakt natuurlijk niet uit, maar je moet aan het einde geen NH2 tekenen, dus alsof het aan het begin van de keten zit.
Denise_7396: Ok! Dus het maakt niet uit of het omhoog of omlaag getekend is. Gelukkig. Dan heb ik alle punten! :)
Jon: high five!
Docent_Ade: @DEnise vraag 9: in de opgave staat "Pyruvaat is het zuurrestion van pyrodruivenzuur". Je moet dus weten dat zuurrestion het restant is van het zuur pyrodruivenzuur en dat is dus het genoemde ion.
Denise_7396: ok, en dat minnetje is herkenbaar voor een zuurrestion?
Docent_Ade: nou; het was natuurlijk COOH (met een dubbel gebonden O en een OH), an als die als zuur reageert gaat de H= eraf en hou je COO- over
Denise_7396: Aha! Vraag 9 is duidelijk; bedankt! Verder snap ik de analyse methoden (spectrometrie en chromatogafie) nog niet helemaal. En om er dan mee te rekenen.... al helemaal niet.
Docent_Ade: chromatografie: Reken je altijd met oppervlak. Je injecteert een bekende hoeveelheid stof en daarvan meet je het oppervalk onder de grafiek. Als je nu een onbekende hoeveelheid hebt, dan kun je door oppervalk te vergelijken de hoeveelheid berekenen.
Docent_Ade: Spectrometrie: met rekenen de Transmissie en extinctie niet door elkaar halen. Dat hoef je niet te onthouden want de formules staan in tabel 37C

hernameissanne: ik snap de significante cijfers niet
hernameissanne: als je het zo schrijft...
Docent_Ade: significante cijfers: als je het niet snapt: natuurkunde 2 significante cijfers, scheikunde 3 en je zit 98% van de keren goed, hoef je er ook niet meer over na te denken. Het werkt echt!

saartje_6013: Ik heb een vraagje! Natuurkunde 1,2 examen 2009 tijdvak opgave 19: Hoe moet je het berekenen van de E aanpakken?
Docent_Ade: waar ging die vraag over (heel kort dan herken ik het wel)
saartje_6013: H = Q x (E/m)
saartje_6013: Q was 20
saartje_6013: en ik snap dat je eerste de E moet berekenen van het alpha deeltje
saartje_6013: De stap: 4.79 x 1.602 x 10^ -13 begrijp ik, maar de stap 3600 x 3,7 x 10 ^ 4 niet..
saartje_6013: en ook nog die keer elkaar, zelf had ik dit niet bedacht.

Docent_Ade: En in de E zit de truc: de energie van alle straling samen is: de activiteit (dat is het aantal deeltjes per seconde) * de tijd in seconden * de energie van één deeltje. Tijd is 3600 sec, energie van één deeltje haal je uit tabel 25. maar in tabel 25 staat de energie in MeV en die moet je omrekenen naar Joule. Achteraan de tabel staat de omreken factor, dat is die door je genoemde factor.
Docent_Ade: je zou kunnen zeggen: E= Activiteit*tijd*energie één deeltje (soms nog * rendement)
saartje_6013: natuurlijk! dit schrijf ik even op, ik vergeet vaak dat A (t) = aantal deeltje PER SECONDE
Docent_Ade: @saartje; meest gemaakt fout, je bent niet alleen.
saartje_6013: Bedankt! Wat voor onderwerpen verwacht u in het vwo examen 2011? Of is dat erg lastig om te zeggen?
saartje_6013: Natuurkunde *
Docent_Ade: Ja dat is lastig; ik ben bang dat er modelleer werk in zit, want dat zat er vorig jaar helemaal niet in. Verder heb ik met mijn klas zitten brainstormen over de actualiteit van ruim een jaar geleden; er waren geen kernrampen geweest, sterker nog, overal worden nieuwe kerncentrales gebouwd. Ik zou dat stuk uit het boek over de werking van kerncentrales goed doornemen. En de vuvuzela met staan de golven!
saartje_6013: Dat is een hele goede, de vuvuzela! o jee! niet modelleren...
Docent_Ade: ik zei niet voor niets; ik ben bang dat modelleren erin zit, maar dan is het wel aanpassingen op een bestaand model.

Denise_7396: Maar waar staat die oppervlakte van de chromatografie dan voor? Wat zegt de oppervlakte onder zo'n piek? De hoeveelheid van de stof?
saartje_6013: oppervlakte is kwantitatief en waar de piek zit, is kwalitatief voor de stof @ Denise
Denise_7396: Kan iemand mij nog nader toelichten wat je nou kan met de oppervlakte onder zo'n piek bij chromatografie? Wat weet ik als ik de oppervlakte van zo'n piek weet?
Docent_Ade: dan weet je alleen wat als je eerst een referentie chromatogram hebt gemaakt. Je neemt dezelfde stof en dan een bekende hoeveelheid. Daarvan maak je chromatogram. Die piek heeft een oppervlak van zeg 10. Als je nu een onbekende hoeveelheid hebt en het opperval is 4, dan weet je dat de concentratie 4/10 e is van het referentie mengsel.
Denise_7396: O, werkt het zo! Dan ga ik nog een aantal examens zoeken waar de analyse methoden erin zitten! Bedankt voor de uitleg.

Bilqiss: Docent_Ade: weet u een goede website voor uitleg van Nask 1
Bilqiss: natuurkunde
Docent_Ade: Nask1; www.digischool.nl
Docent_Ade: of www.natuurkunde.nl, maar die is vaak wat lastig; ik zou je eigenlijk nog het meest je eigen boek aanraden voor uitleg.

Roossmetsers Bedankt Ade!
Docent_Ade: Graag gedaan en veel succes! Sprokkel die puntjes bij elkaar door alles op te schrijven wat je weet!!!!
Atsiekratsie: Goede middag.

 

Bekijk ook de uitwerkingen van de andere chats:

Nederlands

Scheikunde

Biologie

Duits

Economie

Engels

Geschiedenis

Wiskunde

Aardrijkskunde

Frans

Gepubliceerd op 18 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Zou iemand me kunnen helpen met elektriciteit?

11 jaar geleden

T.

T.

mischien kan ik je helpen waar gaat het over?

8 jaar geleden

S.

S.

@Shareen: misschien even proberen op het forum: forum.scholieren.com. Bovenaan staat het examenforum.

11 jaar geleden

T.

T.

Weet iemand een websait voor nask van vmbo zodat ik beetje op me tablet kan leren? Dat gaat stuk makkelijker

8 jaar geleden

J.

J.

wat is stroomsterkte precies?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.