Dit verandert er voor jongeren per 1 januari 2024
Er is weer gegourmet tijdens Kerstmis, de oliebollen zijn achter de kiezen, dus het is tijd voor 2024. Ook dit jaar zal er weer anders uitzien dan het jaar daarvoor.
Wij zetten de grootste veranderingen voor jongeren op een rijtje.
1. Vape-smaakjes worden verboden
Vanille, meloen, aardbei: de zoete vapewolken vliegen je waarschijnlijk om de oren, maar vanaf 1 januari 2024 steeds minder. Vanaf vandaag zijn alle smaakjes, op tabak na, verboden voor de e-sigaret. Een verkoopverbod aan minderjarigen en een algeheel online verkoopverbod waren daarvoor al van kracht.
Staatssecretaris Van Ooijen Maarten (Volksgezondheid) heeft dit verbod ingesteld omdat hij hoopt dat vapen daardoor voor jongeren minder aantrekkelijk wordt. "Vapen is een ontzettend kwalijk goedje", zegt Van Ooijen tegenover RTL Nieuws. "Het gaat om de gezondheid van onze kinderen. We weten dat het ontzettend ongezond is en dat jongeren vooral zijn gaan vapen door de smaakjes. Daarom wil ik alle smaakjes verbieden, in de hoop dat het aantal vapende jongeren drastisch omlaag gaat."
2. Telefoons in de les verboden
Waarschijnlijk verdween je telefoon de afgelopen maanden al in een telefoonzak in de klas, maar vanaf vandaag geldt er een landelijk telefoonverbod op middelbare scholen. Het verbod geldt overigens niet alleen voor je mobiel, maar ook voor je smartwatch en tablet of iPad. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen, zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag.
In het speciaal onderwijs kunnen deze afspraken betekenen dat mobiele telefoons vaker dan op andere scholen toch in de klas gebruikt zullen worden. Als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, bijvoorbeeld tijdens een les over mediawijsheid, dan zijn ze wel toegestaan.
Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken. Bijvoorbeeld om medische redenen of door een beperking.
3. Belasting op 'frisdrank' omhoog
Een colaatje of blikje sinas in de pauze wordt een stuk duurder dan voorheen. Betaalde je eerst 9 cent per liter aan verbruiksbelasting, vanaf vandaag is dat 26 cent per liter. De belasting - beter bekend als de limonadetaks - wordt toegepast op frisdranken, siropen, alcoholvrij bier, groente- en fruitsappen en andere dranken die maximaal 1,2 procent alcohol bevatten. Ook plantaardige melksoorten vallen hieronder.
4. Minimumloon gaat omhoog
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75 procent en voor sommigen zelfs meer. Ter vergelijking: een vijftienjarige verdiende in 2023 per uur 3,84 euro, nu wordt dit 3,98 euro. Dat kan maandelijks financieel gezien best aantikken! Check hier hoe het minimumloon per uur er in 2023 eruitzag, en hier hoe het er in 2024 uit gaat zien.
5. Startleeftijd pensioenopbouw naar 18 jaar
Waarschijnlijk ben je er nog láááng niet mee bezig, maar vanaf dit jaar bouw je pensioen op vanaf je achttiende. Eerder was dit vanaf 21 jaar. Ben je vanaf vandaag tussen de 18 en 21 jaar oud, dan moet je er rekening mee houden dat de pensioenpremie wordt ingehouden op je brutosalaris. Zowel je baas als jij betaalt 8,4 procent premie (de totale premie is 16,8 procent). Op je salarisstrook kun je dit rustig nalezen en checken.
6. Bier en sigaretten duurder
(Stiekem) alcohol drinken kost je volgend jaar iets meer: vanaf 1 januari geldt een hogere accijns op alcohol. De accijns stijgt met 8,4 procent. Voor de accijns op bier geldt: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de accijns. Een kratje bier zou volgens Rijksoverheid.nl gemiddeld 0,27 cent duurder worden, een flesje wijn 0,07 cent.
Vanaf 1 april gaat ook de accijns op tabak omhoog. De kosten van een pakje sigaretten stijgen dan weer. Gemiddeld ga je dan zo'n 11,10 euro betalen voor een pakje van 20 sigaretten.
Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.
1 seconde geleden
toad
toad
"Het verbod geldt overigens niet alleen voor je mobiel, maar ook voor je smartwatch en tablet of iPad"
En een Nitendo Switch (met android)? Gaming laptop? Chromebooks (iets wat meeste leerlingen hebben op school)? Ipod touch?
Leerlingen vinden echt wel een ander alternatief.
8 maanden geleden
Antwoordenrebekka
rebekka
wij mogen telefoons ook niet in de aula of in de pauze. ook al sta je buiten op het plein of in het fietsenhok, hij word afgepakt. En dat minimumloon geld toch niet voor als je zwart werkt?
7 maanden geleden
Antwoorden