Steeds meer jongeren vapen: 'Niemand is met risico's bezig'

Steeds meer jongeren vapen: 'Niemand is met risico's bezig'

Door Joske

Steeds meer jongeren verkiezen e-sigaretten - ook wel vapes - boven gewone sigaretten. Je ziet ze op verjaardagen, tijdens het uitgaan en op het schoolplein. Maar wat zijn vapes eigenlijk? Waarom beginnen jongeren met vapen en zijn ze zich wel bewust van de gevolgen van deze verdampers? 

Vapes zijn verdampers die eruitzien als pennen. Bij het gebruiken van een e-sigaret komt er damp en een smaakje vrij. Vapes zijn er in verschillende soorten, maten, en kleuren. Maar ook in jouw favoriete smaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld watermeloen of aardbei. Klinkt leuk, maar deze verdampers brengen ook risico’s met zich mee. In zowel vapes als sigaretten zitten schadelijke stoffen zoals nicotine en glycerol. Deze stoffen vergroten de kans op beschadiging van je luchtwegen of op het krijgen van bijvoorbeeld kanker.

Onder jongeren zijn vapes op dit moment erg populair. Zelfs onder de les wordt er gebruik van gemaakt. Maar waarom vapen jongeren en zijn ze zich bewust van de gevolgen? Drie jongeren vertellen.

Naam: Indy
Leeftijd: 18 jaar
Klas: havo-5

1. Waarom ben je gaan vapen?
"Ik zie het veel in mijn omgeving gebeuren. Roken wordt gezien als vies en heel slecht voor je, maar vapen is vrij normaal in mijn omgeving. Mijn ouders zien het ook niet als een probleem dat ik vape, bij roken zouden ze dat wel zo zien."

2. Hoe ben je begonnen met vapen?
"Een aantal maanden geleden stond ik met mijn vriendinnen in een club. Er kwam een jongen met een vape naar me toe en hij vroeg of ik het wilde proberen. Mijn vriendinnen zeiden dat het lekker was, dus heb ik het geprobeerd. Sindsdien ben ik gaan vapen."

3. Ben je je bewust van de gezondheidsrisico’s die vastzitten aan vapen?
"Ja en nee. Ik merk dat als ik een sigaret rook, dat ik me er echt van bewust ben dat het slecht voor me is. Als ik vape, heb ik dat minder. Ik weet de risico's natuurlijk wel, maar het lijkt wel alsof niemand hier echt mee bezig is."

Naam: Gijs
Leeftijd: 16 jaar
Klas: havo-4

1. Waarom ben je gaan vapen?
"Mijn vrienden waren al eerder aan het vapen dan ik, ik wist nog niet zo goed of ik het wel wilde doen vanwege de risico's. Maar steeds meer mensen om me heen gingen vapen en toen ben ik het zelf ook gaan proberen."

2. Hoe ben je begonnen met vapen?
"Ik zag het mijn broer een keer doen. Toen mocht ik het ook van hem proberen. Sindsdien vape ik ook en ik vind het wel prima en lekker."

3. Ben je je bewust van de gezondheidsrisico’s die vastzitten aan vapen?
"Ja, ik weet dat het niet goed voor je gezondheid is, maar daar maak ik me nu niet al te druk om."

Naam: Kim
Leeftijd: 17 jaar
Klas: havo-5


1. Waarom ben je gaan vapen?
"Ik vape niet vast, af en toe in het weekend. Maar dan vooral omdat mijn vriendinnen het eigenlijk allemaal wel doen, dan gebruik ik hun vapes. Zelf heb ik ook nog nooit een eigen vape gehad of gekocht. Ik ben een tijdje geleden in aanraking gekomen met vapes. Het is erg populair op dit moment en het is lekker."

2. Hoe ben je begonnen met vapen?
"Op een feestje vroeg iemand die ik kende of ik het wilde proberen. Zo is het eigenlijk begonnen. In mijn omgeving werd het al veel gedaan, dus ik dacht al snel: waarom niet?"

3. Ben je je bewust van de gezondheidsrisico’s die vastzitten aan vapen?
"In het begin niet, je hebt eigenlijk helemaal niet door dat het zo slecht voor je is, omdat de geur zo zoet is. Ik denk dat ik het vapen daarom ook ben gaan proberen. Maar onderhand ben ik me er wel goed bewust van dat er bepaalde risico’s aan zitten. Daarom ben ik eigenlijk van plan om te stoppen met vapen."

Jonger dan 18?

Dan zul je even moeten wachten. De overheid wil namelijk niet dat jongeren aangemoedigd worden om te gaan roken. Vapen is schadelijk voor de gezondheid en de vrees bestaat dat vapen leidt tot roken. En roken is pas écht schadelijk. Er is daarom besloten om reclame voor én de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Dit verbod bestaat sinds 1 juli 2022 en geldt voor alle plekken waar e-sigaretten verkocht worden, dus ook online. Of er ook toezicht gehouden wordt is een tweede, maar wees gewaarschuwd ⚠️

Gepubliceerd op 11 oktober 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.