Eindexamens 2025

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

LAKS start actie om eindexamen 25 procent te laten meewegen

Scholierenorganisatie LAKS wil ervoor zorgen dat het eindexamen in de toekomst nog maar voor een kwart van je eindcijfer telt in plaats van voor de helft. Met de slogan #25procentCSE starten ze vandaag een landelijke petitie die pleit voor een hervorming van het toetssysteem.

Zelfs al sta je alleen maar negens en tienen: als je het eindexamen verprutst, krijg je alsnog geen diploma. Het LAKS vindt het oneerlijk dat een momentopname als het centraal schriftelijk examen voor zo'n groot gedeelte bepaalt of leerlingen slagen. "Een leerling die jarenlang hard werkt, verdient het niet om afgerekend te worden op één dag waarop het even tegenzit. Het eindexamen moet je kansen vergroten, niet beperken", pleit Puk van Donken, voorzitter van het LAKS.

Prestatiedruk en examenklachten

Het LAKS wijst erop dat de examens prestatiedruk met zich meebrengen, iets waar bijna de helft van de scholieren mee kampt. De jongerenorganisatie noemt het examen daarom niet meer iets van onze tijd. Puk betoogt: "Het onderwijs moet ook zorg dragen voor onze jongeren. In een tijd waarin het mentale welzijn van jongeren ernstig onder druk staat, is het hoogstnoodzakelijk om met elkaar de enorme stress onder scholieren aan te pakken." Daarnaast noemt het LAKS de honderdduizenden klachten die ze binnenkrijgen over de examens als reden voor structurele verandering in de toetsing.

Geen momentopname

Door deze petitie hoopt het LAKS het gesprek te openen in de politiek en bij belangenorganisaties. Ze benadrukken het belang van een brede opleiding, waarbij leerlingen niet afhankelijk zijn van een momentopname om te slagen.

Wil jij ook dat het examen in de toekomst voor 25 procent mee gaat tellen? Teken dan via deze link de petitie.

Gepubliceerd op 26 mei 2025


Reacties Reacties

7

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
  • G
    Gilbert
    📚️ Docent
    1 maand geleden
    Er zitten grote verschillen in de schoolexamens. Docenten mogen zelf bepalen hoeveel een toets meetelt en bij sommige vakken is de vrijheid van de stofinhoud enorm. Wij kunnen bijv. een luistertoets voor 10% laten meetellen, terwijl een andere school er 20% van maakt.
    Dat is de reden waarom leerlingen gemiddeld een 5.5 voor het CE moeten halen en het CE voor 50% het eindcijfer bepaalt. Het CE kun je immers landelijk vergelijken. Iedere leerling maakt dezelfde CE's met dezelfde normering en weging. Het is dus wel zo eerlijk dat het CE belangrijk is.

    Als daar iets aan veranderd moet worden, dan zul je dus eerst iets aan de verschillen bij de schoolexamens moeten doen.
    1 maand geleden
  • M
    Marjon
    📣 Meelevende ouder
    1 maand geleden
    Ben het hier helemaal mee eens!!! Ook op de basisscholen ligt nu al minder druk op de eindexamens.
    Het kan toch niet zo zijn dat je 6 jaar lang vwo elk jaar zonder onvoldoendes haalt, en dan examens door stress en spanning verprutst je kunt zakken n, helemaal door die 5,5 regel.
    Een moeder van vwo 6 lln
    1 maand geleden
    • L
      Lea
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @Marjon precies!
      1 maand geleden
  • D
    docent
    📚️ Docent
    1 maand geleden
    ik vind de ce 5,5 regel belangrijker om af te schaffen. Die skaat werkelijk nergens op. Bewijs je jaren dat e het kan en dan door stress kun je nog zakken. Dan test je toch geen niveau
    1 maand geleden
    • L
      Lea
      🥷 Anonieme strijder
      1 maand geleden
      @docent denk je met deze petitie dat de ce 5.5 regel blijft staan? Had gehoopt dat met deze petitie daar ook wat in veranderen ging
      1 maand geleden
  • M
    MJ
    🥷 Anonieme strijder
    1 maand geleden
    Wat ik bijzonder vind, dat er geen eenduidigheid in schoolexamens is, zodoende is op bepaalde scholen het erg makkelijk om een dikke 7/8 voor de vakken te staan. Terwijl diezelfde leerlingen op andere scholen met moeite, met een 5/6 of zelfs lager de eindexamens in zouden gaan. Die momentopname is zeker niet fijn, maar dat geldt ook voor de SE. Scholen die makkelijke SE geven; dan is de kans aanwezig dat het CE tegen valt, buiten het enkele CE voor een vak die tegenvalt en bijzonder moeilijk blijkt (waar de klachten dus over blijven binnenstromen). Die laatste kunnen leerlingen met makkelijke SE's qua cijfer beter handelen dan diegene die altijd volledig de T2 vragen voor de kiezen hebben gehad en daardoor niet zo'n hoge uitgangspositie hebben weten te behalen. In feite zijn het dezelfde diploma's maar er is nogal wat verschil in hoe makkelijk deze te behalen zijn (ook wat betreft SE herkansingen; op bepaalde scholen worden die makkelijker gegeven).

    Wij zien dat hier op VWO niveau; 5 vriendinnen op 5 verschillende scholen VWO en zeker 3 die héél makkelijke SE's geven (2 vd 5 krijgen de SE niet af omdat het teveel is en moeilijk in te korte tijd, terwijl ze continu aan het schrijven zijn. Die andere 3 krijgen easy en minder vragen en grotendeels zelfs meerkeuze dus bij evt tijdsnood kunnen zij altijd nog gokken/iets invullen).
    Maar het zou die leerlingen die het niet zo moeilijk wordt gemaakt, natuurlijk worst zijn, grotere kans op slagen is altijd fijn. Interesseert ze niet wat voor 'niveau' het diploma is en een vervolgopleiding of werkgever weet dat ook niet. Er staat immers VWO op. Maar daar zit toch helaas een duidelijk verschil in.

    Dus ik ben geen voorstander voor 25% mee laten tellen zo lang scholen zelf de SE's mogen bepalen. Zolang scholen zelf de SE's mogen bepalen is het ook juist goed, dat die 5,5 regel er is. Immers die leerlingen die dikke 8-en staan voor easy SE's en op het CE gemiddeld niet een 5,5 kunnen scoren, dat klopt dan toch ook niet. Dat heeft niet alleen met stress te maken maar dan beheers je de stof gewoon niet goed genoeg. (Of denk je dat je 'safe' bent en voer je bewust niets meer uit omdat ze denken dat het wel goed komt, die zijn er ook plenty). Met de 5,5 regel betekent het immers niet dat je geen onvoldoende mag halen maar deze moeten gecompenseerd worden met andere CE cijfers. Moet toch wel mogelijk zijn op 7/8 vakken zou je denken.

    Ik zou liever zien, dat er gekeken wordt naar de Ne, EN, WI regel. 2 vd 3 moeten een 6 of hoger zijn en 1 mag een 5 zijn (maar niet lager!). Weet je hoeveel leerlingen wiskunde écht niet kunnen en zich helemaal uit de naad werken en hopen dat ze uiteindelijk genoeg hebben voor een 4,5 omdat een 4 voor wiskunde niet mag?! Wat ik te gek voor woorden vind, is dat je voor elk ander vak een 4 mag staan (mits compensatie) maar als dat wiskunde/ne/en betreft ben je gewoon gezakt al sta je voor de andere vakken allemaal een 10! We wonen in Nederland dus dat Nederlands per sé een 6 moet zijn (of minstens een 5) helemaal begrijpelijk, maar wiskunde....serieus...
    1 maand geleden
  • S
    Ste
    🥷 Anonieme strijder
    4 weken geleden
    Om de CSE 25% te laten wegen vind ik juist een slecht idee. Omdat je voor het CSE heel lang de tijd hebt om te gaan voorbereiden. Bovendien zou de SE / mondeling examen erg zwaar wegen waardoor je moeilijk kunt verbeteren.
    4 weken geleden

Praat mee!

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?