Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

"Als je tot je 18e niet rookt, krijg je 100 E"

"Als je tot je 18e niet rookt, krijg je 100 E"

"Als je tot je achttiende niet rookt, krijg je honderd euro," stelt mijn moeder voor. "Makkie," is de reactie van mijn broertje. Dertien jaar, tweedeklasser en al heel erg wereldwijs. "Roken? Daar ga ik echt nooit aan beginnen." En als je vrienden dan wel gaan roken? "Kan me helemaal niks schelen," zegt-ie stoer. En zo is de deal gesloten met mijn ouders.

Geld geven of je rijbewijs betalen, er zijn duizenden middelen die je ouders in de strijd gooien om je van het roken af te houden. Maar of 't echt helpt? Jelle en Robin, twee brugklassers, vinden van niet. "Als ik wil roken, kan ik dat heus wel voor mijn ouders verbergen. En dan haal ik die honderd euro alsnog binnen."

Het goede voorbeeld

Het is belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven, vindt rook-maar-niet-organisatie Stivoro. Volgens het Stivoro moet je het gesprek aan gaan met je kind, voordat 'ie z'n eerste sigaret opsteekt. (zie de commercial rechts) "Maar mijn ouders roken zelf ook," vertelt Jelle. "Ze geven dus niet het goede voorbeeld, maar het maakt niet uit. Ik vind het toch vies."

"Mijn broer rookt als een ketter," zegt Robin. "Hij had een afspraak met mijn ouders: als hij tot zijn achttiende niet zou roken, zouden ze zijn rijbewijs betalen. Mijn ouders denken nog steeds dat hij niet rookt. Hij heeft me wel eens een geheim trucje laten zien: een boek, met de pagina's eruit gesneden. Daarin had hij zijn sigarettenvoorraad gestopt."

Roken = stoer

Het is gezellig en stoer om te roken. "Als een hele groep vrienden zou roken, zou ik er ook best een opsteken," geeft Robin toe. "Je bent een beetje een saai watje als je het niet doet." Jelle haalt zijn schouders op. "Dan ben ik dus een saai watje."

Is het niet juist stoer om nee te zeggen dan? "Dat is ook weer zo. Maar van een sigaret ga je heus niet dood," vindt Robin. "Mijn broer rookt een heel pakje per dag. Het enige wat hij eraan overhoudt, is dat hij stinkt."

Meisjes die roken

Sommige van mijn schoolgenoten zien er wel enorm cool uit als ze bezig zijn longkanker te krijgen.Op feestjes, ook schoolfeesten wordt aardig veel gerookt. Er is buiten op het plein genoeg plek voor zoenende stelletjes en stiekeme rokers. "De leiding is alleen maar binnen, aan het opletten of daar alles goed gaat. Buiten kan je doen wat je wilt," vertelt Jelle. "Er zijn ook een paar meiden die het stoer vinden om mee te roken," herinnert Robin zich. "Dat was op het vorige schoolfeest. Meisjes die roken, vind ik ontzettend dom. Het ziet er een beetje sletterig uit." "En bovendien zoent 't niet lekker," zegt Jelle glimlachend.

Roken, zoenen? Zijn jullie daar niet een beetje te jong voor? "Natuurlijk niet, wij zijn helemaal niet zo klein meer!" (roepen ze in koor) "Door oudere broers, zussen en vrienden kom je er sowieso wel mee in aanraking," zegt Robin uit ervaring. "En het maakt niet uit of je ouders roken en ook niet of ze je het verbieden," vindt Jelle. "Als ze je het verbieden, ga je het juist doen." "Maar als ze je er niets over vertellen, vind je het ook heel interessant," voegt Robin toe.

Sterk genoeg of niet

"Het ligt gewoon aan jezelf," zegt mijn één jaar oudere, o-zo wijze broertje. "Ik ken jongens die er niets aan vinden en die doen het gewoon niet. Je kunt als ouder wel vertellen over roken en de gevolgen, maar de jongens bepalen uiteindelijk zelf wel wat ze doen."

En dat kan te maken hebben met groepsdruk, rokende ouders (ook al geldt dat niet voor Jelle!), maar het ligt het meest aan het kind zelf. De een is sterk genoeg en de ander niet. Campagnes, zoals die van Stivoro, zijn goed, maar lang niet altijd effectief.  

Gepubliceerd op 29 oktober 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

J.

J.

Ik vind roken er nog steeds stoer uitzien, maar ik krijg er zo'n ontzettend smerige smaak van in mijn bek.

13 jaar geleden

I.

I.

Roken is echt dom, je betaalt heel veel geld om longkanker te krijgen en dood te gaan.

13 jaar geleden

F.

F.

Boeie, ooit gaan we toch dood!

13 jaar geleden

I.

I.

Roken is echt cool!!

13 jaar geleden

P.

P.

wat is er nou cool aan om een stikki in je mond te doen
het is slecht voor je en word je afgeraden. bovendien kost
het handenvol geld op jaarbasis. liever sparen voor scooter
en certificaat dan sparen voor longkanker

13 jaar geleden

:.

:.



Helemaal mee eens!

@pff:

13 jaar geleden

R.

R.

Ik denk dat het wel uitmaakt wie je vrienden zijn. Als die niet roken, rook je zelf meestal ook niet

13 jaar geleden

M.

M.

Al mijn vrienden roken, zelf is het tegen mijn principes in, dus doe ik het niet. Mijn vrienden maken er ook geen probleem van. No problem dus.

13 jaar geleden

L.

L.

je hebt helemaal gelijk!

13 jaar geleden

L.

L.

ik bedoel :
ik quote 29-10-2010 om 13:32 uur
Roken is echt dom, je betaalt heel veel geld om longkanker te krijgen en dood te gaan.

ik drukte op quote maar hij pakte m niet.
als je rookt ben je dom.

13 jaar geleden

P.

P.

als je niet rookt dan stamp ik je kapot wanneer je wel rookt vermoord ik je dus wat doe je

13 jaar geleden

W.

W.

Het is niet zo dat roken stoer is ofzo. Maar sommige mensen vinden het nou eenmaal gewoon lekker, accepteer dat nou eens. En ga niet zijken dat het slecht is, dat is onze eigen verantwoordelijkheid. Dus al die accijnzen verhogen verminderd niet het roken, maar stimuleert het stelen!

13 jaar geleden

S.

S.

lol xD !!! zukkels !!! ROKEN IS DOM !!! maar wel leuk en lekker !!!

hihiih !!!

BYe! xx!xx

13 jaar geleden

E.

E.

Ik wil me niet al teveel met dit stukje bemoeien, maar ik weet dat iedereen stiekem niet wil Roken maar het toch doet..

En wat ze zeggen in dit stukje:
Als ze je het verbieden, ga je het juist doen.Maar als ze je er niets over vertellen, vind je het ook heel interessant,

Hiermee hebben ze wel gelijk,,
Ik vind het eigenlijk super goor, maar dat is mijn menig;)

13 jaar geleden

..

..

Ik heb nog nooit gerookt. Ben het ook niet van plan om ooit te doen. Mijn moeder rookt, bij mijn opa&oma staat het altijd blauw van de rook. Misschien is dat mijn motivatie nooit te gaan roken.
Want wat heb je er nou écht aan?

13 jaar geleden

K.

K.

Ik vraag me af in hoeverre de ouders van 'geheime rokers' doorhebben dat hun kinderen regelmatig met 'n peuk in hun mond staan. Volgens mij weten -en ruiken- ze altijd meer dan je denkt.

13 jaar geleden

J.

J.

Blowen is wel stoer.

13 jaar geleden

R.

R.

ach, ik rook nu niet en ik ben het ook niet van plan. mij best als anderen roken hoor maar als ze mij ermee gaan lastigvallen douw ik dat pakje door hun strot

13 jaar geleden

R.

R.

13 jaar geleden

J.

J.

Niet rokers sterven ook.
Alsnog, beter begin je er gewoon niet aan ;)

13 jaar geleden

E.

E.

@pieter van eart
stoer man.

Roken is alleen maar DOM, en niet stoer. Zelfde als met dat idiote blowen. Ik ben 20, nog nooit geblowed. Hekel aan. En vooral als je zo jong ben, ik zie tegenwoordig overal van die broekkies van 12-13-14 staan blowen. Alsjeblieft zeg, maak wat van je leven. Chappies

13 jaar geleden

N.

N.

whahah onzin roken is niet stoer zekerniet
maar wel lekker
dood gaan we tog en ik wil niet 90 worden dus wat maakt t uit
te lang in de zon krijg je ook kk en van no veel meer dingen
en tog zijn er honderde mensen die zich neit insmeren ofzo
en daar klaagt ook nietmand oooh nu krijg je kanker en ga je jonger dood en krijg je rimpels
en bij roke wel zeker zeure slaat nergens op

13 jaar geleden

@.

@.

@es

onzin je moet je leven leven pleziermaaken
werken en geld is niet alles
dingen probeeren
blowen roken alles
anders ga je later dood en het eenige wat je hebt gedaan
is leeren werken en met je mannetje op de bank een zwoelle film kijke
dan is van het leven genieten tog beter
BAMILOVE

13 jaar geleden

R.

R.

Het klopt wel wat Weezy zegt, het stimuleert het stelen. Dat mensen het lekker vinden; klopt ook. Maar hetgene wat hier het meest besproken wordt is dat er zoals Es zegt veel jongeren kinderen roken (en blowen) omdat hun vrienden het ook doen. En zo beginnen heel veel rokers; als ze naar de middelbare school gaan en hun vrienden doen het ook. En waarom? Omdat hun het ook doen! En het is 'stoer' natuurlijk. Onzin, ik ben het met Es eens.

13 jaar geleden

N.

N.

Valt me op dat hier alleen maar voorstanders van het roken zeggen: "Je gaat tóch wel dood, je krijgt tóch van dit en dat ook kanker, er zijn zoveel andere dingen tóch wel slecht voor je."
'Toch' dit, 'toch' dat, betekend het dat je dan maar bij jezelf moet denken: Goh, levensbedreigende ziektes zijn er tóch wel zat, laat ik mezelf er eens bij neer leggen en het lekker nog meer op gaan zoeken door te gaan roken! Gewoon dom is dat. Vooral als je zo jong bent. Maar goed, dat blijf je schijnbaar altijd houden in de maatschappij.

13 jaar geleden

L.

L.

Roken is gewoon dom..
Dat mensen het lekker vinden, of het 'stoer' vinden, ga gerust je gang. Ik heb er geen last van, jij en je gezin later misschien wel.

13 jaar geleden

D.

D.

Het is slecht, en ook niet leuk voor de meeste mensen om je heen. Je stinkt, je gaat eerder dood, en je poreft geen eten geloof ik.

@ fred, jou probleem, als jij op je 55e zo graag dood wilt...

13 jaar geleden

L.

L.

Je wordt er lelijk van.

13 jaar geleden

J.

J.

Mijn vader is 17 jaar geleden zelf gestopt, mijn moeder was zwanger van mij en hij wou geen slecht voorbeeld geven.
Zonder patches, kauwgom of heel dat gedoe is hij gestopt.
Ik vind het zelf al vies en zal er nooit mee beginnen.
Ik ken heel veel mensen die roken en als ik ermee loop en ze steken hun sigaret aan ga ik wat verder stappen.
Roken is dom !

13 jaar geleden

J.

J.

Btw: meisjes die roken vind ik grof, jullie niet?

13 jaar geleden

L.

L.

rokers zijn in de meeste gevallen facking onzeker.
enige voordeel is dat het belastinggeld oplevert dus van mij mogen ze er 10 euro per pakje bovenop gooien, prima.

13 jaar geleden

M.

M.

EIgenlijk stimuleren je ouders om stiekem te roken. Als je wilt roken doe je dit toch wel

13 jaar geleden

P.

P.

ik krijg mijn rijbewijs als ik niet rook maar ookal zou ik die niet krijgen zou ik niet roken.
veel mensen denken dat ik rook omdat ze mij er uit vinden zien alsof ik rook en alsof het me niet boeit, vaak denken ze ook dat ik me ieder weekend te pletter zuip en als ik ze dan vertel dat ik NIET rook, NIET drink, en ook nog eens vwo doe dan zie ik ze mij echt aankijken van huh?
ben nu bijna 16 nog nooit 1 trekje genomen en heel affentoe 1 glaasje voor de gezelligheid, maar ik let er echt wel op dat het er niet meer worden !

13 jaar geleden

A.

A.

roken cool, wie heeft dat nou weer bedacht?? roken is niet cool (beginnende rokers roken vaak stiekem) en het is ook nog slecht voor je, maar het is wel ontzettend lekker.

13 jaar geleden

A.

A.

rokende meisjes?
Echt een afknapper : /

13 jaar geleden

M.

M.

heerlijk, roken!!, op die pakjes staat dan altijd wel ''rokers sterven jonger'', nou en, niet rokers sterven ook! lekker doen als je da wilt!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.