5 apps die jouw productiviteit een boost geven
Heb jij vaak aan het eind van de dag het gevoel dat je meer had kunnen doen? Wil je vanaf vandaag het roer omgooien, en voortaan meer taken afronden? Dan ben je aan het goede adres. Van het verslinden van to-do-lijstjes tot het overwinnen van procrastinatie: wij hebben vijf must-have apps op een rijtje gezet die jouw productiviteit naar ongekende hoogten kunnen tillen.
1. Google Calendar
Voordat je helemaal productief aan de slag kan, is het van cruciaal belang om goed in kaart te brengen welke afspraken/verplichtingen je op dagelijkse basis hebt die je niet (gemakkelijk) kan verzetten. Denk aan school, training, muziekles, etcetera. Je wil immers wel zeker weten dat de tijd die jij uitstippelt om iets te doen, ook daadwerkelijk een goed moment is om die taak af te ronden.
Om dat te bewerkstelligen, is Google Calendar ideaal. Dit programma is gratis te gebruiken en voor praktisch iedereen beschikbaar. Je kan er je afspraken op een makkelijke en overzichtelijke manier inzetten, en je agenda live delen met anderen, zoals je familie of vrienden. Dat maakt deze tool ook gelijk handig om te gebruiken als je met mensen moet samenwerken. Andere Google-services, zoals Google Maps en Google Translate, zitten ingebouwd in de app, wat zorgt voor nog meer planmogelijkheden. Eén van de grootste voordelen van Google Calendar is, is dat het een erg toegankelijk programma is. Je bent hoogstwaarschijnlijk al wel bekend met andere Google-diensten, en Google Calendar is op een soortgelijke manier ingericht.
2. Slaapwetenschap-wekker
In het kader van productiever worden, is slaap belangrijk. Zonder een goede nachtrust is onze spanningsboog korter, raken we sneller geïrriteerd, en zijn we simpelweg sneller vermoeid. Allemaal funest voor het bereiken van onze doelen en afronden van de to-do's. Dat moeten we niet hebben, maar genoeg slaap pakken kan voor drukke scholieren soms nog best een opgave zijn.
Daar springt Slaapwetenschap-wekker in de bres. De naam is lekker direct, en zegt eigenlijk precies waar de app voor staat. Het is niet zomaar een wekker, maar zelfs een slaapwetenschappelijke wekker! Dit houdt in dat de app bijhoudt hoe lang jij slaapt en ervoor zorgt dat jij wordt gewekt rond het moment dat jij in een lichte slaapfase bent. Zo zal het makkelijker zijn om wakker te worden en begin je de dag met meer energie. Ook heeft deze wekker bepaalde geluidjes die je met een hele rustgevende vibe langzaam wakker maken, in plaats van die afgrijselijke terror-alarmgeluiden van Apple. Als kers op de taart krijg je in de app ook nog inzicht in je slaapkwaliteit- en duratie, aan de hand van allerlei grafiekjes. Superhandig dus. En het mooie is: deze app kost geen geld en is gemakkelijk te downloaden.
3. Cold Turkey
Weet jij van jezelf dat je altijd alles tot op het laatste moment uitstelt, snel afgeleid raakt door je telefoon en het lastig vindt om de focus erbij te houden? Dan is Cold Turkey voor jou echt de ideale app. Met dit programma kan je bepaalde apps, websites, of zelfs het hele internet blokkeren. Alle afleidingen zijn dan verleden tijd. Hoe het werkt, is dat je een timer zet voor een bepaalde tijdsduur, de apps/websites kiest die je wil blokkeren, en start met wat je van plan was om te doen. Zolang de timer loopt, kan je de geblokkeerde apps/sites niet aanpassen, en zelfs het verwijderen van de app zal niets uithalen. Dat maakt Cold Turkey zeer geschikt voor de hardcore uitstellers die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Er is zowel een gratis als betaalde versie, die te gebruiken is door Windows- en Apple-gebruikers.
4. Anki
Aangezien veel jongeren vaak productiever willen worden op het gebied van school, verdient ook Anki een plaats op deze lijst. Anki is een programma waarmee je flashcards kan maken. Deze flashcards leer je vervolgens door gebruik te maken van de twee allerbelangrijkste leertechnieken: active recall, en spaced-repetition. Active recall omdat flashcards an sich een actieve manier van overhoren is, en spaced-repetition door het enorm effectieve algoritme van Anki, dat precies kan inschatten wanneer jij een bepaalde flashcard kent, en wanneer je 'm moet herhalen. Als je je houdt aan dit algoritme, en je flashcards consistent doet als ze weer klaar staan om te herhalen, kan ik je ervan verzekeren dat je het materiaal in zo min mogelijk tijd tot in de details kent. Zo houd je extra tijd over voor andere dingen! Overigens is ook Anki gratis te gebruiken op computers en laptops.
5. Todoist
To-do-lijstjes zijn een simpele maar effectieve manier om snel orde te scheppen in de chaos. Hoewel je natuurlijk ook op andere manieren, zonder een app, to-do-lijstjes kan maken, heeft het kiezen voor Todoist een aantal voordelen. Zo kan je herinneringen instellen voor bepaalde taken, waardoor je nog minder snel dingen vergeet. Ook kan je makkelijk je voortgang bijhouden, door middel van grafieken en trackers. En er is nog een aantal voordelen van een app, in tegenstelling tot papieren to-do-lijstjes. Zo kan je ervan op aan dat je niks kwijt raakt, is alles makkelijk aan te passen en heb je al je lijstjes op één plek staan. De app zelf is, net zoals to-do-lijstjes, nog steeds erg gemakkelijk in gebruik, en gratis te downloaden. Al met al dus zeker het proberen waard.
1 seconde geleden
Sara
Sara
Ik heb cokd turkey gedownload, het is een echt aanrader!
Hij gaat bij mij om 23:30 aan.
1 jaar geleden
Antwoorden