Deze 7 tech-hacks moet je eens proberen
In een leven vol technologie kan het soms lastig zijn om te ontdekken welke tech-hacks je nu echt nodig hebt. Geen paniek, want ik heb een lijstje gemaakt van de beste en meest behulpzame hacks die je leven stukken makkelijker zullen maken.
1. De Cloud
De Cloud, ja. En nee, niet die in de lucht, maar die op het internet. Ik zie zo vaak dat jongeren hun telefoon kwijtraken of dat hun laptop kapot gaat en dat ze dan alles kwijt zijn. De Cloud is een soort online bibliotheek vol met jouw data, waar alleen jij toegang tot hebt en kan geven. Het grootste voordeel hiervan is dat je makkelijk je gegevens kan bewaren door er back-ups van te maken. Hierdoor raak je nooit meer iets kwijt en bovendien kan je er altijd en overal bij. Apps waarbij je een gratis Cloud kan aanmaken zijn OneDrive en Google Drive, maar de meeste telefoons - die geen fossielen zijn - hebben deze functie al ingebouwd.
2. Widgets
Met de meeste telefoons kun je widgets op je startscherm zetten. Hiermee kan je snel toegang krijgen tot bepaalde functies van een app, een soort miniversie van de app. Als je op je startscherm je scherm ingedrukt blijft houden, dan zie je onderin de knop widgets verschijnen en zie je dat bijna elke app er wel één heeft. Zelf heb ik bijvoorbeeld Whatsapp-widgets, zodat ik berichten snel kan lezen en verwijderde berichten nog kan zien staan. Een kalenderwidget is ook een aanrader, maar er zijn genoeg andere widgets waaruit je kan kiezen.
3. Google Lens
Je hebt vast een keer gehad dat je iets zag dat je graag wilde hebben - bijvoorbeeld bepaalde schoenen op Instagram - maar niet wist waar je dat kon kopen. Voortaan kan je de app Google Lens gebruiken om er een foto van te maken, waarna de app het internet doorzoekt met jouw foto en je resultaten geeft waar iets te koop is of online staat. Dit werkt voor spullen, maar ook voor plaatsen en soms zelfs mensen. Wel is het belangrijk dat je een duidelijke foto maakt en vervolgens het object selecteert dat je wilt zoeken.
4. Quick access
Als je bijvoorbeeld snel een timer moet zetten of een afspraak wil maken, dan kan je op je telefoon de app die je nodig hebt ingedrukt houden, waarna er een lijstje tevoorschijn komt met enkele snelle taken die je kan uitvoeren. En als je toch bezig bent, voeg de apps die je vaak gebruikt gelijk toe aan je startscherm.
5. Short cuts
Deze lijst kan bijna oneindig lang worden als ik alle shortcuts (=manieren om bepaalde handelingen veel sneller te doen) ga opnoemen, want het zijn er een hoop. Dit zijn enkele voor je telefoon die ik zelf erg handig vind. Druk je geluid- en luidsprekerknop in voor een screenshot. Hou je zaklampknop ingedrukt om de felheid ervan aan te passen. Wanneer je geluid op 100 staat, is dit niet het hardste wat je telefoon kan. Als je naar de instellingen gaat, kan je je telefoon vaak tot 30 procent hoger zetten door de optie 'veiligheidsvolume' uit te zetten. Ten slotte kan je 'surrounding noise cancelling' aanzetten als je iemand aan het bellen bent op een drukke plek. Niet elke telefoon heeft dit, maar wanneer je iemand aan het bellen bent, dan kan je de luidspreker-opties openen en vervolgens de optie 'omgevingsgeluiden dempen' kiezen.
6. Automatisering
Dit kost misschien wat tijd om op te zetten, maar uiteindelijk is het alle moeite waard. Er zijn verschillende apps waarmee je bepaalde handelingen automatisch kan laten uitvoeren. Sommige telefoons hebben zo'n app en bij andere moet je het even downloaden. Hier zijn wat ideeën als je inspiratie nodig hebt.
- Stuur automatisch een berichtje terug dat je onderweg bent als iemand je app't tijdens het fietsen. Hiervoor is het belangrijk dat je je telefoon op de 'reizenstand' zet wanneer je de deur uit gaat. Vervolgens moet je aangeven dat wanneer die modus aan staat, er automatisch een bericht wordt teruggestuurd bij het ontvangen van een bericht. Ten slotte selecteer je de apps waarvoor je dit wil doen en ontwerp je een eigen berichtje.
- Zet nieuwe nummers gelijk in je eigen playlist wanneer je ze liket. Dit is wel makkelijk om op te zetten, want bij de meeste apps moet je alleen even inloggen met je Spotify-account en een playlist selecteren voor je nummers. De rest gaat vanzelf.
- Maak custom meldingen met een geluidje voor verschillende dingen. Hierbij kun je denken aan verschillende soorten geluiden als verschillende mensen je appen of bellen. Als je tijd wilt besparen, dan kan je het makkelijk aanpassen bij de instellingen op je telefoon onder het stukje 'meldingen', maar als je echt alles uit de kast wil halen, moet je het volgende doen. Eerst selecteer je een contact en geef je aan waarvoor je een speciale melding wil maken, en vervolgens kan je je eigen geluiden toevoegen.
De mogelijkheden zijn echt eindeloos en meestal is het zo gedaan.
7. AI-assistant
Het is niks nieuws, maar toch verbaast het me dat weinig mensen gebruik maken van hun eigen AI-assistant. En dan bedoel ik niet dat je alleen roept "Hey Siri, zet mijn wekker even uit" of "Hey Google, wanneer is het 30 februari?" (en ja, ik weet dat die datum niet bestaat). Je kan het vragen om veel 'moeilijkere' taken uit te voeren, zoals kijken of je iets in je agenda hebt staan, de afspraak verwijderen of zelfs een mailtje laten schrijven naar de persoon met wie je de afspraak hebt, waarin je vraagt of je de afspraak kan verplaatsen.
Je kan het ook vragen om de foto te openen die je vorig jaar tijdens kerst had gemaakt of informatie opvragen die alleen op je telefoon staat. Sterker nog, in principe kan je bijna alles door je assistant laten doen, zoals een heel gesprek laten bedenken en te sturen naar je vrienden.
Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk.

1 seconde geleden
Jeanine
Jeanine
handig!
1 jaar geleden
AntwoordenEva
Eva
Ja, zeker handig! Heb je er al een paar uitgeprobeerd?
1 jaar geleden
Eva
Eva
Bedankt voor het delen van die tech-hacks, superhandig! Ik ben het helemaal met je eens over het belang van de Cloud. Het is echt een life-saver als het gaat om het bewaren van al je belangrijke gegevens. En die widgets zijn ook geweldig, toch? Ze maken het zo gemakkelijk om snel toegang te krijgen tot bepaalde functies van apps.
1 jaar geleden
AntwoordenSara
Sara
Ik snap dat over cloud niet, ik krijg namelijk elke dag een melding van gphotos dat mijn opslag vol is.
1 jaar geleden
AntwoordenEva
Eva
De Cloud is eigenlijk een soort online opslagruimte waar je bestanden, fotos en andere gegevens kunt bewaren. In plaats van alles op je telefoon of computer op te slaan, kun je ze veilig in de Cloud bewaren. Het handige is dat je vanaf elk apparaat toegang hebt tot je bestanden, zolang je maar verbonden bent met internet. Dus als je bijvoorbeeld een foto opslaat in de Cloud, kun je deze later gemakkelijk bekijken of downloaden, zelfs als je je telefoon niet bij je hebt. Het is een handige manier om ruimte vrij te maken op je apparaten en je gegevens veilig te bewaren.
1 jaar geleden