5 leerstrategieën voor een gegarandeerde voldoende

5 leerstrategieën voor een gegarandeerde voldoende

Door Klaas

Hard leren voor een toets en vervolgens alsnog een onvoldoende halen: niks is teleurstellender. Toen mij dit overkwam, vroeg ik mezelf continu af waar het 'm nou in zat dat ik een onvoldoende had gehaald. Althans, totdat ik begon met het uitzoeken van hoe je efficiënt leert. Er ging een wereld voor me open. Opeens kon ik heel goed verklaren waar die onvoldoende vandaan kwam…

Ik vertel je graag meer over vijf leerstrategieën waar ik gegarandeerd voldoendes mee haal.

1. Cornell-methode

Het effectief opnemen van leerstof begint al bij het maken van goede aantekeningen tijdens de les óf wanneer je de stof uit het boek aan het verwerken bent. Een handige tactiek die je kan toepassen om je aantekeningen te verbeteren, is de Cornell-methode. Deze strategie berust op het indelen van je schrift in verschillende vakken.

Bovenaan de bladzijde schrijf je het onderwerp, vak en datum. Daarna maak je een lang en smal vak aan de rechterkant van je schrift, waarin je kernwoorden noteert. Het grootste veld gebruik je voor notities. Als je klaar bent je aantekeningen, maak je vervolgens een klein vak aan de onderkant van je schrift, met een samenvatting van de leerstof. Bewaar de aantekeningen vervolgens zorgvuldig in een map en je zal jezelf de dagen in aanloop van een grote toets dankbaar zijn.

2. Visualiseer de leerstof

Bij het ene vak gaat dit makkelijker dan bij het andere, maar probeer altijd een beeld te creëren bij de stof die je aan het bestuderen bent. De voornaamste reden hiervoor is dat je de informatie dan via meerdere kanalen ontvangt, en je dus op meerdere manieren de informatie kan onthouden.

Teken bij biologie bijvoorbeeld hoe de spijsvertering werkt en maak bij geschiedenis een tijdlijn van je leerstof. Hoe je de leerstof ook wil uitbeelden, het gaat erom dat er bij jou een belletje gaat rinkelen.

3. Ken jezelf

Als je aan het leren bent voor een vak waar je wat meestal wat mindere cijfers voor haalt, is het erg belangrijk dat je inziet en toegeeft wat je sterke en zwakke punten zijn. Het is natuurlijk bevredigend om bevestigd te krijgen dat je de stof wél kent, maar idealiter focus je op de stof die je nog niet zo goed snapt.

Om dit te bereiken, is het handig om een prioriteitenlijstje te maken. Zet de onderwerpen die je wat lastiger vindt bovenaan het lijstje, en de stof die je al redelijk beheerst onderaan. Vervolgens kan je het lijstje van boven naar beneden afwerken en heb je een beter beeld van de onderwerpen waar je wat meer tijd aan moet spenderen.

4. Herhalen herhalen herhalen

Zelfs als je elke leerstrategie perfect toepast, kom je nog nergens als je niet op tijd begint. Ten eerste omdat je natuurlijk veel tijd moet steken in het leren van alle stof, en ten tweede omdat je genoeg tijd wil overhouden om je leerstof te kunnen herhalen. Goed de leerstof herhalen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar is in veel gevallen de key to succes.

Klein tipje van de sluier: iets leren en vijf minuten later nog een keer bekijken is niet de effectiefste manier van herhalen. Er is niet één specifieke tijd die er tussen de leermomenten moet zitten. Een goede richtlijn is om een onderwerp minimaal drie keer te herhalen, en er minimaal een dag tussen te houden. Wat bij woordjes stampen goed werkt, is om het aantal dagen tussen elke herhaling kwadratisch te maken. Dit betekent dat je als je een woordje kent op dag één, je op dag twee het woordje herhaalt, op dag vier nog een keer, en op dag acht nog een keer.

5. Switch tussen leermethodes

Het variëren en combineren van verschillende leerstrategieën, ofwel interleaving, kan ontzettend handig zijn als je de leerstof vooral goed moet kunnen begrijpen. Door voortdurend te wisselen van onderwerp voorkom je dat je een vast patroon krijgt en zorg je er juist voor dat je connecties gaat maken tussen verschillende onderwerpen. Resultaat: weer een bredere basiskennis. Ook zijn je hersenen actiever bezig, wat ervoor zorgt dat je sneller en meer leerstof kan opslaan. Een voorbeeld hiervan is het maken van een mindmap, en tegelijkertijd jezelf vragen stellen over de stof. Op die manier kunnen verschillende leerstrategieën elkaar versterken.

Gepubliceerd op 29 september 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.