Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo verhoog jij je cijfer zonder te leren voor de toets!

Zo verhoog jij je cijfer zonder te leren voor de toets!

Door Wu-Ji

Ben je te laat begonnen met het leren voor je toets of snap je de toetsstof gewoon niet? Dan lees je precies het goede artikel! Ik deel namelijk drie tips met je om een paar puntjes op de toets erbij te sprokkelen.

1. Voorspel de toetsvragen

Het klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk best makkelijk om te achterhalen wat er op de toets komt. Docenten geven vaak subtiele hints. Tijdens de les vertelt de docent bijvoorbeeld dat een bepaald stuk theorie belangrijk is voor de toets. Bij dat soort momenten zet ik dan altijd een uitroepteken bij de aantekening, zodat ik later tijdens het leren van de toets weet waar ik extra op moet letten.

Als jouw docent helemaal niks voorzegt, stel hem of haar dan heel veel vragen over de toets. Ik had bijvoorbeeld laatst nog een Latijn-proefwerk en er was een heel moeilijk stuk tekst dat ik eigenlijk helemaal niet wilde leren. Daarom vroeg ik voor de zekerheid aan de docent of dat stuk in de toets voorkomt en ze zei lachend op een indirecte manier nee. Hierdoor kan ik tijdens het leren vooral focussen op de andere teksten die wél in de toets voorkomen.

Probeer dus altijd de exacte vragen van de toets te achterhalen door goed op te letten in de les of door je docent heel veel vragen te stellen.

2. Neem een woordenboek mee

Het is bijna altijd toegestaan om een woordenboek mee te nemen naar een toets, dus waarom zou je dat niet doen? Als je bijvoorbeeld tijdens de economietoets uit moet leggen wat een ‘oligopolie’ inhoudt, dan kun je de definitie in het woordenboek letterlijk overschrijven. Met een woordenboek kun je dus soms gewoon gratis punten scoren bij de toets.

Een woordenboek is ook handig als je een woord op de toets tegenkomt dat je niet kent. Zo heb ik gehoord dat een leerling wat punten heeft laten liggen omdat ze niet wist wat een ‘kwartaal’ was op een wiskundetoets. Zonde! Neem dus altijd voor de zekerheid een woordenboek mee.

3. Let goed op bij de toetsbespreking

In de meeste gevallen heeft je docent waarschijnlijk jouw toets niet helemaal goed nagekeken. Check daarom altijd of er iets is misgegaan bij het optellen van de punten. Ook is het verstandig om goed mee te doen bij de toetsbespreking als je een cijferverhoging wil. Overtuig je docent en vertel hem of haar waarom je recht hebt op dat ene extra punt. Misschien heeft je docent jouw antwoord verkeerd geïnterpreteerd of is hij of zij simpelweg vergeten om een deelvraag na te kijken. Docenten zijn meestal meer bereid om je cijferverhoging te geven als je argumenten gebruikt die iets te maken hebben met de theorie van de toets. Bij een toets Nederlands is mijn cijfer bijvoorbeeld verhoogd doordat ik mijn foutgerekende antwoord op een andere manier formuleerde, waardoor mijn antwoord op die van het correctiemodel leek.

Kortom, probeer voor de toets erachter te komen wat voor vragen of welke stof getoetst wordt. Tijdens de toets is het dan handig om een woordenboek te gebruiken. En wanneer je je toets terugkrijgt, kun je proberen er wat extra puntjes bij te sprokkelen. Veel succes, ik hoop dat het jou ook lukt!

Lees ook
Hoe de Binas jou écht kan helpen bij je proefwerk

Gepubliceerd op 20 juni 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.