Phileine zegt sorry (2003)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2488 woorden
  • 13 oktober 2007
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag Phileine zegt sorry

1. Zakelijke gegevens
Titel: Phileine zegt sorry
Regisseur: Robert Jan Westdijk
Producent: Motel Films Fu Works
Land / Jaar 1e uitgave: Nederland 2003
Speelduur: 95 minuten

2. Opbouw
Stemmingsinleiding:
Phileine is met Max in het park. Max zegt dan dat hij haar iets moet vertellen. Phileine stapt dan uit zichzelf en zegt dat ze het haat als mensen zeggen dat ze iets moeten vertellen. Ze wil dan de trekker van een pistool over halen die ze tegen haar slaap houd, maar hij is niet geladen. Ze schreeuwt dan tegen haar zelf dat ze haar bek moet houden en niet moet gaan janken. Dan gaat het beeld over naar Phileine, die in zwart pak met een pistool door een witte ruimte loopt. In de ruimte komt ze allemaal oude naakte mensen tegen, die aan het vrijen zijn. Iets waar ze helemaal niet van houdt, bejaardenseks. Ze loopt door, en zakt op haar knieën waarna ze steeds harder haar naam hoort.

Expositiescènes
(2 maanden eerder) Phileine wordt wakker nadat Dylan haar roept. Hij zegt dat hij naar het feest van zijn vriend moet. Phileine zegt dat ze ziek is en niet gaat. Ze besluit om toch te gaan. Op het feest komt ze haar vriendinnen Lala en Fleur tegen maar haar vriend is er niet. Met z’n drieën fietsen ze naar Dylan’s huis en ze zien een jong meisje uit het raam kijken. Ze roepen Kinderporno en gooien het raam in met bakstenen. Dan gaan ze terug naar het feest. Kraken een teer jongenszieltje af. Even later komt Dylan aangestormd en vliegt Phileine aan maar Max de vriend van Dylan (die jarig is) komt er tussen en gaat met Dylan vechten. Als Phileine naar de wc gaat wordt Max erbij geduwd en wil Phileine met hem seks op het 1e gezicht hebben. Daarna hebben ze veel plezierige momenten en komen ze weer bij het park waar Max vertelt dat hij naar New York moet. Nadat Phileine Max heeft uitgezwaaid op het vliegveld komt ze thuis waar haar moeder is. Als ze dan op haar kamer zit mist ze hem en roept ze heel hard: MAX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.


Motorisch moment
MAX!!!!!!!! nu gaat het beeld over naar dat Phileine uit een taxi in New York stapt.
Ze belt aan bij de flat van Max en gaat naar binnen. Daar ontmoet ze Jules en Gulpje.
Ze wacht op het bed van Max tot hij komt. Samen gaan ze Regen en Wind maken zoals Max dat noemt. Die avond is er een feest waar ze nog mee mensen ontmoet. Leonard, L.T., en Joanne (julia) de tegenspeelster van Max (romeo). [Je kan zeggen dat dit nog allemaal bij de Expositiescènes hoort maar als Phileine ‘Max’ roept is dat wel het motorisch moment]

Verwikkelingscènes:
Conflictscènes:
- Phileine - Joanne: Phileine mag Joanne niet, omdat zij in het toneelstuk Julia is en Max Romeo. Ze denkt dan dat Joanne seks heeft gehad met Max.
- Phileine - Max: Phileine ziet Max zoenen met Joanne in de kleedkamer en ze is kwaad, omdat Max de vriendin van Phileine wel heeft uitgenodigd voor de repetities en haar zelf niet.
- Phileine - Reginald(regisseur): Hij wil dat Phileine weggaat, en zich niet met de acteurs bemoeit. Phileine zegt dan dat hij heel lelijk is en dat valt bij Reginald niet zo goed.
- Phileine - Jules: Phileine denkt dat Jules een vrouw is. Voor Jules is dat de druppel die de emmer doet overlopen want hij is wel een man. Hij noemt haar een “onaardige, cynische alleshater” en hij vind haar een nep wijf.

Crisissituatie:
Phileine gaat nog een keer naar de repetitie toe, en ziet Max als hij aan het repeteren is. Ze is boos omdat hij niet verteld heeft waar hij mee bezig is. samen gaan ze naar zij flat en maken het weer goed; maar als Max verteld dat morgen de première is, en dat hij blij is dat Phileine er ‘vrede’ mee heeft. Zegt Hij dat hij zich een stuk geruster zal voelen bij de prémière. Phileine wist daar nog niks van, en als Max sorry zegt slaat ze hem vol op zijn neus. De volgende morgen maken ze weer ruzie omdat Phileine geen sorry wilt zeggen. Phileine gaat die dag naar Lala toe die ook in New York is, omdat haar vriend opnames maakt van de repetities en de prémière. Lala zegt dat liefde en vriendschap elk een verbond is, en dat zij zich maar aan een verbond kan houden. Ze vindt liefde een sterker verbond en breekt als het ware de vriendschap met Phileine, die dat helemaal niet leuk vindt.


Finale Climax:
Ze gaat naar de première en dan ziet ze dat Max Joanne beft en dat Joanne Max pijpt. Ze staan dan op het punt om “het” te doen. Phileine staat dan op en begint tegen Max te schreeuwen dat het zo niet verder kan. Ze loopt naar hem toe en laat hem kiezen tussen of met haar mee gaan en nergens meer over praten of het toneelstuk afspelen en haar nooit meer zien.

Peripetie:
Max komt Phileine halen in het hotel en neemt haar mee op z’n schouder. Als hij haar eindelijk neerzet heeft hij voor haar een cadeautje maar die krijgt ze alleen als ze iets zegt (sorry) maar ze weet niet wat. Max gooit het pakje weg en loopt boos weg en zegt dat hij haar een kans gegeven heeft en dat hij dat niet van haar kan zeggen.

Ontknoping
Phileine pakt het pakje en ziet dat er een rood jurkje in zit en toegangskaartje. Ze gaat naar het feest dat op kaartje staat en vindt daar Max, maar die wil niks van haar weten. Ze vraagt dan aan Gulpje of Leonard Aids heeft. Ze bekend en Phileine word onzettend boos dat ze dat niet eerder tegen haar gezegd heeft. Dan gaat Phileine naar het podium en als ze begint te praten wordt ze eraf gehaald. Phileine begint dan tegen Max Sorry te schreeuwen. Ze komen weer bij elkaar.
Stemmingsuitleiding
Phileine en Max beginnen te schreeuwen. De rest schreeuwt mee (op Gulpje en Lala na)Dan komt de aftiteling en zie je Phileine er bij staan in het rode jurkje. Ze stapt dan uit zichzelf (heeft dan een zwartpak aan) en vraagt “Zeg jij sorry Phileine?” dan antwoord ze (de rode) “Ja ik zeg sorry

3. Personages
Phileine:
Phileine is de protagonist. Ze een jonge vrouw die midden in het leven staat, ze heeft bruin haar en een goed figuur met gemiddelde lengte. Phileine is egoïstisch en ze zegt dat ze het plezier in het leven alleen voor zichzelf vind mogen. Ze is erg eigenwijs en brutaal. Ze heeft veel humor, die niet voor iedereen altijd even leuk is. Ze heeft veel lol met haar vriendinnen, en heeft altijd wel een weerwoord. Ze is soms echt onverstaanbaar. Toch is ze ook wel kwetsbaar met liefde betreft want ze vindt het absoluut niet leuk als ze Max met Joanne op het podium ziet.

Max:
Max is de antagonist. Hij is de vriend van Phileine. Hij heeft krullerig, donker blond haar, heeft een soort baardje. Hij is best wel lang en ziet er goed uit. Hij is veel rustiger dan Phileine en ook wat wijzer. Hij is ook zo slim om Phileine nog een kans te geven, en haar niet zo te laten gaan. Een van de belangrijkste dingen in het leven zijn voor hem Phileine en toneel.


De tritagonist:
De tritagonist is Max, hij ging naar New York om aan een ‘grensverleggend’ toneelstuk mee te doen. Maar ook kan je zeggen dat het Phileine zelf is, want met haar gedrag werkt ze zichzelf tegen. Als zij eerder sorry had gezegd was er minder gebeurt. Ook kan je zeggen als Max eerlijker was geweest met wat hij aan het doen was, hoefde Phileine minder boos te worden.

Andere Bijfiguren:
Andere bijfiguren zijn:
- Gulpje de beste vriendin van Phileine in New York. Woont bij Max
- Lala een vriendin uit Utrecht, die ze ook in New York tegen komt
- L.T. de reserve CBS weerman, die ook bij Max woont is de vaste vriend van Joanne.
- Joanne is de tegenspeelster van Max in het toneelstuk Romeo en julia.
- Jules de travestiet woont evenals bij Max. Phileine wist alleen eerst niet dat het een man was.
- Leonard hij heeft aids en woont ook bij Max.

4. Filmische invalshoeken
Filmische vertelstandpunten
In de film komt het Personaal filmisch standpunt voor. Want Phileine zegt veel over andere mensen, maar dat is dan ook gelijk haar mening over die mensen.

Camerastanden
· Neutraal perspectief

- Scène 4 van 0:15:09 tot en met 0:17:04. Phileine is thuis in Utrecht met haar moeder aan het praten. In dit fragment zit ook als het ware een wijze les namelijk “als jij mij belooft dat je altijd met een condoom neukt”.
- Scène 7 van 0:36:06 tot en met 0:37:00. Phileine en Gulpje zitten in een café in New York en zijn aan het praten. Ook in dit fragment is een duidelijk neutraal perspectief gebruikt.

· Vogelperspectief
- Scène 4 van 0:18:30 tot en met 0:18:47. De camera filmt Utrecht van bovenaf en dan wordt er New York gefilmd. Hierdoor lijkt het net of je met Phileine meereist naar New York. Ook hoor je in dit fragment Phileine heel hard MAX gillen.
- Scène 6 van 0:35:09 tot en met 0:35:17. Phileine wordt weggestuurd uit het theater. Doordat dit zo gefilmd is, lijkt Phileine heel verdrietig.
- Scène 10 van 1:03:03 tot en met 1:03:08. De camera filmt New York van boven af. Het geluid wat je bij dit fragment hoort is de stem van Max die als het ware over heel New York heen galmt, als hij PHILEINE gilt.
- Scène 12 van 1:24:57 tot en met 1:25:11. De camera filmt steeds verder weg van New York. Zodat je het gevoel krijgt van de film is klaar en alles is weer goed tussen Max en Phileine.

· Kikkerperspectief
- Scène 10 van 1:05:55 tot en met 1:06:04. De camera filmt in dit fragment Phileine van onderaf zodat ze heel groot toont en het ook nog lijkt dat ze echt heel hard aan het snurken is.
- Scène 11 van 1:14:52 tot en met 1:15:33. De camera filmt Max en Phileine van onderaf zodat ze heel groot tonen in New York. In dit fragment lijkt het of het heel goed gaat met Phileine en Max, maar in de volgende scène is dat weer niet zo. Je wordt dus als het ware een beetje voor de gek gehouden door de camera.

Montagetechnieken
· Analogiemontage
- Scène 4 van 0:18:30 tot en met 0:18:47. Je ziet in dit fragment een toren in Utrecht en dan zie je een toren in New York. De functie van dit is om de vloeiende overgang te krijgen van Utrecht naar New York.

- Scène 1 van 0:01:39 tot en met 0:01:50. Je ziet in dit fragment de revolver die Phileine vast houdt. Dan zoomt de camera in op de revolver en zoomt daarna weer uit. De functie van dit is om de vloeiende overgang te krijgen.
· Elliptische montage
- Scène 4 van 0:17:26 tot en met 0:18:28. Je ziet in dit fragment Phileine alleen in Nederland en middenin het fragment verschijnt op het beeld 3 maanden later. Dit zal gedaan zijn omdat het verhaal anders te saai werd.

Buitenbeeldse laag
· De buitenbeeldse verteller
In de film Phileine zegt sorry zit geen een buitenbeeldse verteller.

· De buitenbeeldse muziek
- Scène 2 van 0:04:38 tot en met 0:04:52. Je ziet Dylan weggaan naar het feest en je ziet Phileine uit het raam kijken naar zijn fiets. Later die avond besluit Phileine toch nog maar naar het feest te gaan. In dit fragment wordt spanning opgewekt. De spanning merk je het beste als Phileine uit het raam kijkt naar Dylan’s fiets.
- Scène 2 van 0:05:29 tot en met 0:06:18. Je ziet in dit fragment Phileine samen met Fleur en Lala naar het huis van Dylan gaan. In dit fragment wordt spanning opgewekt. Deze spanning stopt wanneer Phileine, Lala en Fleur drie stenen door de ruit van Dylan’s huis gooien. De spanning in dit fragment merk je het beste wanneer Phileine samen met Fleur en Lala naar Dylan zijn huis fietsen.
- Scène 3 van 0:12:56 tot en met 0:13:47. Je ziet Phileine en Max van elkaar afscheid nemen op het vliegveld. In dit fragment merk je dat ze heel droevig zijn. Dit kun je goed merken aan de muziek. De muziek heeft namelijk iets slepends iets onverdraaglijks.


5. Enscenering
1. Belichting
Scène 1 van 0:00:21 tot en met 0:01:13. Je ziet in dit fragment Max en Phileine in het park zitten. De symbolische functie in dit fragment laat zien hoe Max en Phileine zich voelen. Ook zal er waarschijnlijk een verzachtende filter bij het filmen zijn gebruikt, want alles ziet er heel mooi en vredig uit.

2. Kostuums, haardracht en grime
Scène 4 van 0:19:56 tot en met 0:21:09. Je ziet in dit fragment voor het eerst Jules. Jules is een soort travestiet. De symbolische functie in dit fragment is om overduidelijk aan te geven dat de personage een travestiet vertegenwoordigt.

3. Mimiek
Scène2 van 0:06:35 tot en met 0:06:51 en scène 7 van 0:35:18 tot en met 0:35:28. In scène 2 zie je Phileine, Lala en Fleur mensen als het ware beschieten. En in scene 7 zie je alleen Phileine mensen beschieten. De symbolische functie laat veel over het karakter van Phileine, Lala en Fleur zien, want alleen hun doen het in de film. Ook laat het veel over het karakter van Phileine, Lala en Fleur zien, want als ze dit doen zijn ze heel zelfverzekerd van zichzelf.

4. Locatie
Scène 1 tot en met scène 4 (0:00:21 tot en met 0:18:28). Je ziet in dit fragment Phileine in Utrecht met haar vrienden, haar vriendje Max en haar moeder. De symbolische functie laat zien dat Phileine heel gelukkig is en goede herinneringen aan die ruimte (Utrecht) heeft.

5. Intonatie

Scène 9 van 0:53:36 tot en met 0:54:28. Je ziet in dit fragment Gulpje Bef afkraken waar Befs vrienden bijstaan. De symbolische functie laat zien dat Gulpje een hele specifieke intonatie heeft bij het gevoel dat ze heeft (ze was op dat moment boos op Bef).

6. Motieven
Dynamisch motief: ruzie

Phileine maakt met iedereen ruzie, vooral met Max wat ze ook wel steeds weer oplossen. Maar ze beginnen gewoon weer opnieuw.

Leidmotief: het praten over seks.
Phileine mag graag met haar vriendinnen in het openbaar over seks praten. Elke keer dat ze met Gulpje in een café zit doen ze dat dan ook.

7. Thema
Het thema is een algemeen menselijk probleem namelijk:
Het ontdekken van de realiteit en de zoektocht naar jezelf en liefde.
Phileine heeft aan veel mensen een hekel en ze vertelt dan ook iedereen eerlijk wat ze van iemand vind. Bij voorbaat mag ze mensen niet en doet ze bot. Het kan haar eigenlijk ook niet schelen wat mensen van haar denken.
Aan het eind van de film heeft ze zichzelf als het ware ontdekt. Ze krijgt zelfs schuldgevoelens, ze ziet dat ze dingen fout heeft gedaan en omdat ze zoveel van
Max houdt en hem niet wil kwijt raken zegt ze voor het eerst in haar leven “Sorry”..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Phileine zegt sorry (2003)"