Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

C. Vergelijking

1. Inhoud:

(Dit zijn er drie die wel in het boek staan, maar die in de film minder of niet naar voren komen.)
· Phileine heeft voordat ze naar NY vertrekt nog contact met Max om hem het goede nieuws te vertellen dat ze hem komt bezoeken…en wel nú i.p.v. de aankomende zomer. Hij reageert hier uitgelaten op, maar kan haar helaas niet ophalen van het vliegveld omdat hij zogenaamd een heel erg belangrijke repetitie heeft.
· Het avontuur in het park waar een groepje dealende zwarten een opgewonden rondhuppelende blanke man bedelen met geroep, getrap, geslaag en gegil, om vervolgens al rappend uit elkaar te gaan.


· The Late Show van David Letterman.

2. Personages:

In het boek waren veel meer personages aanwezig zoals:
· Phileine's heenreis-echtpaar Fabian met de bungelende onderkin en Lena met de permanente sla mij-uitdrukking op haar gezicht.
· Phileine's al tien jaar lang officiële 'beste vriendin en andersom' Kim
is trouwens in de film stiekem het karakter Lala (een mengelmoes van Kim en Lala uit het boek)
· Mamma & Pappa Ruth
In de film is eigenlijk mamma van Joanne mamma Ruth.
· Max' gezellige homobuurechtpaar Benny & Marc
Het innerlijk van Max is in de film iets anders dan in het boek, want in de film richt Max zich iets meer op het gevoel van Phileine
In het boek komt Jules veel meer naar voor dan in de film, maar de maker van de film vond Jules zo leuk dat hij hem er toch heeft in gestopt.


In het boek komt de naam van Lala’s vriendje (Christiaan) niet voor terwijl hij in de film toch wel vaak in beeld komt.

3. Tijd:

In de film komen gebeurtenissen soms eerder of later aanbod dan in het boek zoals:
· Als Max Phileine na een achtste allerlaatste It Aint Over gelukzalig verteld dat hij morgen zijn scène met Joanne veel gerustellender kan spelen moet hij dit bekopen met een oog waarvan hij nog niet beseft dat het morgen en overmorgen extra goed geschminkt zal moeten worden om de blauwe plek te maskeren. In de film komt hem dit goedje tegemoet op een andere tijd op een andere plaats, namelijk: vóór de première van rOmEO-n-jULieT tijdens een kaarsrijk badpartijtje.
· Phileine wordt met haar Max verenigd als hij een uur na de afgesproken tijd de huiskamer binnenstapt, guitig, jonge-prinserig. In de film overvalt ze hem tijdens een klassiek 'spiegelshot' als hij laat op de avond thuis komt.

4. Motieven:

De motieven in de film zijn ongeveer gelijk aan de motieven in het boek. Het dynamische motief is nog steeds ruzie, want Phileine wil dat alleen zij lol in het leven mag hebben en als de anderen dat ook hebben dan wordt ze kwaad en gaat ze heel bot doen. Dat doet ze ook als ze de mensen bij voorbaat al niet aardig vindt.
Het leidmotief is ook nog steeds praten over seks, want als ze met Gulpje in een café zit is bijna altijd het 1e onderwerp waar ze het over hebben: seks.

5. Thema:

Ook het thema is nog steeds het algemene menselijke probleem: het ontdekken van de realiteit en de zoektocht naar jezelf en liefde. In het begin doet ze nog heel bot tegen mensen en weet ze eigenlijk nog niet echt wie ze zelf is. Steeds dichter aan het eind komt ze er toch beetje bij beetje achter wie ze is en wat ze allemaal gedaan heeft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.