Zehra door Nazmiye Oral

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Zehra
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2011
Pagina's
207
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zehra
Shadow
Zehra door Nazmiye Oral
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 207 pagina's
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Flaptekst

De tijd van de grote zomerbranden is aangebroken, en in een klein Turks kustdorpje wordt de gemeenschap opgeschrikt door de komst van een jonge vreemdeling – een kind dat zich Zehra noemt. Na een paar dagen bedelen klopt Zehra aan bij Havva, de lijkenwasser van het dorp, een wijze vrouw met bovennatuurlijke gaven. Zij ontdekt dat Zehra wordt geplaagd door nachtmerries over haar verleden.

Eerste zin

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk dat m.i. min of meer de functie van een proloog heeft, beschrijft de ik-figuur haar moeizame bevalling. Het lijkt er zelfs even op dat ze dood geboren is, maar ineens komt er toch weer leven in haar brouwerij.

In het volgende hoofdstuk zijn we meteen ruim dertien jaar verder, want de hoofdfiguur die pas op blz. 132 van de roman een naam krijgt (Zehra) is weggelopen van huis, heeft in een grot overnacht en komt de volgende ochtend een manke zigeunerjongen tegen die haar het een en ander vertelt over een ongeluk dat heeft plaatsgevonden waarbij een kind om het leven is gekomen, omdat haar vader dronken achter het stuur heeft gezeten. Deze manke jongen neemt haar mee naar zijn moeder die haar eerst als een indringster beschouwt, maar later toch ook de voordelen van haar komst inziet. Zehra kan haar mooi helpen bij het verkopen van de snuisterijen die de zigeunerin aan de inwoners van het dorp verkoopt (knijpers, maar vooral sexy lingerie en ook zakjes met drugs). Zehra weet al na een dag in het dorp dat ze moet weglopen bij de zigeunerin en ze wordt gesteund door een oudere vrouw die de zigeunerin desgevraagd antwoordt dat ze niemand heeft gezien, die op het meisje lijkt. De oudere vrouw wordt in het dorp Havva genoemd.

Zehra overnacht die dag op de begraafplaats, altijd een veilige plaats om te slapen, omdat de meeste mensen er niet durven te verblijven. Maar dan snapt ze ook dat ze niet op die manier dagen kan blijven rondzwerven. In talrijke dromen die ze heeft, krijgt ze een afbeelding door van een huisje waar ze moet aankloppen. Dat doet ze op een van de volgende dagen en dat blijkt het huisje van Havva (Arabische naam voor Eva) te zijn. Daarmee staat natuurlijk ook de betekenis van de naam Havva vast: Havva/Eva is “de adem van het leven”. Maar als lijkenwasser maakt ze eigenlijk meer kennis met “de adem van de dood”. 
Havva neemt haar liefdevol op, maar de eerste dagen slaapt Zehra alleen maar. Havva heeft een extraverte zus Ayse en een bijna volwassen meisje in huis (Hatun) dat haar helpt in de huishouding. De laatste is erg mooi en staat flink in de belangstelling van de mannen van de gemeenschap (o.a. Memoli), maar ze wijst vooralsnog iedereen af. Havva heeft een aantal bovennatuurlijke gaven: ze is een oude, wijze vrouw, die in het dorp dus bekend staat als de lijkenwasser, maar bovendien wordt geraadpleegd wanneer mensen bezeten zijn door geesten. Want die filosofie zit wel in de mensen van Gemlik: ze denken dat anderen een vloek over je leven kunnen uitspreken. Havva heeft bijna de functie van medicijnman in het dorpje.

Na een aantal dagen ontwaakt Zehra uit haar slaap en Havva besluit haar onderdak te blijven verlenen. Het mooie meisje Hatun vindt dat ook erg prettig, want ze vindt Zehra erg leuk en mooi. Wanneer Zehra ontwaakt, moet ze aan haar oma denken, die de laatste zes jaar op haar bed verblijft, want na een bezoek aan de badkamer was ze ineens het gevoel in haar benen kwijt geraakt. Ook zij was blijkbaar getroffen door een uitgesproken banvloek door iemand uit haar dorp. Havva herkent in Zehra bepaalde kwaliteiten die ze zelf ook heeft. Zehra heeft ook bovennatuurlijke gaven. Ook de mannen in het dorp, onder wie Memoli, beginnen naar haar te kijken. Havva begint Zehra mee te nemen naar families waar ze moet optreden als lijkenwasser. Bij een familie geroepen waar een vrouw binnen niet al te lange tijd haar laatste adem zal uitblazen, wordt Zehra geconfronteerd met beelden die op zwarte draden lijken en het stervende lichaam lijken te verlaten. Het zijn de symbolen van de slechte dingen in een mensenleven die een nieuwe plaats moeten zoeken in een ander lichaam. Zehra krijgt van Havva de raad zich altijd na zo’n situatie (de confrontatie met de zwarte draden van een dode) met licht te omhullen: zo kan ze beschermd worden tegen de slechte invloeden van andere mensen. Ten slotte stelt Havva aan haar voor om haar opvolgster als lijkenwasser te worden. 

Ze gaan samen later naar het lijk van een jonge vrouw die zelfmoord heeft gepleegd. Zehra heeft een bijzondere ervaring, maar kan die nog niet thuisbrengen. Havva zegt dat de vrouw zwanger was, maar dat de vader van het kind niet met haar wilde trouwen. In het dorp denkt iedereen dat dit Memoli is en vanuit een ander perspectief bezien, blijkt dat dit inderdaad het geval is. Hatun wijst Memoli vaak af en een beetje gefrustreerd had hij zijn pijlen op de andere vrouw gericht, maar hij was van jager tot prooi geworden en dat had hem niet gezind. Hij vreest dat de familieleden van de vrouw wraak zullen nemen.

Zehra brengt de nacht nu ook vaak door met Hatun die ook bij Havva mag slapen. Ze ligt vaak de hele nacht naar de mooie Hatun (20 jaar oud) te kijken. Hatun vraagt waarom ze dat doet en Zehra zegt dat zij van haar houdt. Op een marktdag in het dorpje ziet ze haar moeder en haar broertje. Maar de laatste herkent haar niet en voordat haar moeder haar zal zien, loopt Zehra naar het huis van Havva. Ze voelt zich echter niet lekker en ze zegt dat ze zich ziek voelt. Hatun dringt er bij haar op aan om die nacht ook bij Havva te slapen, maar die wil dat eigenlijk niet. Toch ziet Hatun gewoon door en ze kruipt bij Zehra in bed. Daar komt het tot een aantal seksuele handelingen. Hatun zit ook aan de geslachtsdelen van Zehra die er erg opgewonden van wordt.

In een droom wordt verteld dat Zehra’s moeder haar met een taxi een eind heeft weggebracht. Ze heeft al die tijd gevoeld dat haar dochter niet normaal was (enge dingen zag bijvoorbeeld) en ze wil die uit haar omgeving bannen. In het volgende hoofdstuk wordt de dood van Zehra’s vader beschreven: hij is door een vriend neergeschoten in zijn hoofd. Haar moeder houdt Zehra verantwoordelijk voor het ongeval. Dit doet ze uit een soort bijgeloof, omdat Zehra over bijzondere eigenschappen beschikt? Daarom wil ze haar dochter blijkbaar een einde uit de buurt brengen.

Memoli ziet de opbloeiende liefde tussen Zehra en Hatun met gemengde gevoelens aan. Hij voelt aan dat ze een liefdesrelatie hebben en hij zint op wraak, want anders dreigt hij Hatun voorgoed kwijt te raken. Opnieuw wijst ze hem af en ze vertelt hem dat ze van een ander houdt. Memoli kan dat niet verkroppen. Hij probeert Zehra in de grot bij zee waar ze graag komt, in de brand te steken, maar Zehra weet uit die gevaarlijke situatie te ontsnappen. Ze gaat weer naar Havva en vraagt of die haar wil helpen.

Intussen is Hatun zoek geraakt: ze is weggelopen. Haar vader, Zehra, en Memoli gaan haar met andere mannen zoeken. Na een nachtje zoeken wordt ze gevonden in de buurt van het strand. Het lijkt erop alsof Memoli gebruik heeft gemaakt van Zwarte Melek (een soort heks) die bezweringen uitspreekt over mensen in het dorp. Havva probeert met gesmolten lood dat ze over Hatun giet, de bezwering van Hatun ongedaan te maken, maar ze zegt ook dat Hatun nooit meer dezelfde zal zijn. Memoli en zijn moeder zien hun kans schoon en proberen de vader van Hatun over te halen haar met Memoli te laten trouwen. Dat gaat gebeuren, want Hatun lijkt willoos te zijn geworden. Het wordt een enerverende bruiloft: zigeuners treden er op met hun muziek. De zigeunerin van het begin van het verhaal zingt een lied van verdriet. Tegelijk met de zigeuners verlaat Zehra de bruiloft. Ze gaat naar Havva terug. 

Maar de volgende dag is Havva plotseling overleden. Het hele dorp is geschokt. De lijkenwasser is dood en moet nu zelf gewassen worden. De mannen vechten erom om haar te kist naar de begraafplaats te mogen dragen. Zehra wordt ziek, houdt het bed en wordt gekweld door angstdromen, die pas na een week of drie over zijn. Zehra voorvoelt dat ze de positie van Havva moet overnemen en ze geeft als eerste Ayse die al die tijd bij haar heeft gewaakt een healing. Het werkt. Dan krijgt Zehra weer een herinnering aan thuis. Haar moeder heeft haar niet geaccepteerd vanwege haar bovennatuurlijke gaven. Ze had haar beschouwd als een kind van de duivel. Zehra kan net als Havva het verschil tussen goed en kwaad herkennen. Een stem van Havva binnenin haar geeft aan dat ze het gevoel moet toelaten. 

Wanneer Zehra door het dorp loopt, merkt ze dat dorpsgenoten haar zien als de opvolgster van Havva. Ze moet leren ontvangen. Had Havva haar ooit aangeraden. De mensen geven haar dingen om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Wanneer ze bij Memoli langs gaat, ziet ze ook dat hij wel goed voor zijn bruid zorgt.

Zehra gaat lopen en komt op de begraafplaats terecht. Ze loopt naar het graf van Havva. Dan krijgt ze weer een visioen van haar moeder en ze krijgt het inzicht wat de taak van haar moeder was: namelijk haar te laten gaan, opdat ze zich zelf zou kunnen ontwikkelen tot wat ze nu was. Achter haar hoort Zehra een stem: het is die van Havva op wier graf ze zit. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Thematiek

Coming of age

Er zijn enkele motieven in deze roman duidelijk uitgewerkt. Je zou kunnen zeggen dat \"Zehra\" een bijzondere Bildungsroman is (coming of age) Immers, zij wordt uit haar eigen woonomgeving gebracht om in een nieuwe woongemeenschap te kunnen aarden. Daarin is ze allereerst een buitenstaander, maar ze wordt door Havva gezien als haar opvolgster. Havva erkent namelijk de bijzondere eigenschappen die je nodig hebt om als lijkenwasser en medicijnvrouw in het dorp te kunnen functioneren. Daarom neemt ze Zehra als leerlinge aan en die moet een bepaald leerproces doorlopen. Havva legt haar bijvoorbeeld uit hoe ze met de zwarte draden moet omgaan, die uit het lichaam van de stervenden komen. Ook wordt haar verteld hoe ze met de doden moet omgaan en dat ze moet leren open te staan voor de dingen die ze voelt (vgl. de situatie met de jonge vrouw die zelfmoord had gepleegd en zwanger was). Op de manier waarop Havva Zehra begeleidt, wordt het voor de dorpsbewoners acceptabel dat Zehra later de plaats van Havva gaat innemen. Eigenlijk geschiedt het dan op een natuurlijke manier. Dat kun je ook zien aan het einde van het verhaal waarin dorpsbewoners Zehra in het levensonderhoud voorzien en Zehra zal moeten leren om dat te accepteren. Zo’n soort \"toestemming\" krijgt ze ook wanneer ze in het laatste hoofdstuk het graf van Havva bezoekt. Die knikt haar lachend toe. Ze heeft daar ook het inzicht gekregen waarom haar moeder haar uit haar eigen dorp heeft weggevoerd. De taak van haar moeder was om Zehra los te laten.

Motieven

Homoseksualiteit

Zehra ontwikkelt een lesbische relatie met Hatun.

Seksualiteit

Er is ook sprake van een Bildungsroman, omdat Zehra zich in het verhaal ook nog eens bewust wordt van haar seksualiteit. In het begin van de roman is ze nog een meisje dat nog niet ongesteld is (tenminste, dat beweert ze op een vraag van Havva). Door haar milieu en opvoeding was ze eigenlijk niet tevreden met het feit dat ze een meisje was (ze vertelt over het mes waarmee ze iets tussen haar benen had willen wegsnijden en ze was jaloers op haar broertje geweest vgl. de archetypische penisnijd tussen man en vrouw). In de ontmoeting met de mooie Hatun wordt ze haar eigen seksuele gevoelens gewaar. Zo ontwikkelt zich een homo-erotische relatie tussen de beide mooie meisjes. Is dat de reden waarom Hatun in eerste instantie niet ingaat op de avances van de macho Memoli? Hierdoor voelt deze zich geroepen om met hulp van een soort heks (Zwarte Melek) een bezwering uit te spreken over Hatun. Deze trouwt later dan toch met hem, maar ze is niet meer de mooie, leuke vrouw die ze was. Zehra berust in haar situatie dat ze de nieuwe lijkenwasser van de gemeenschap wordt en dat ze ook over bovennatuurlijke gaven beschikt. Ze lijkt volledig opgenomen in de nieuwe gemeenschap.

Dood

Havva leidt Zehra op tot lijkenwasser Havva. Verder komt dit motief terug in de zelfmoord van de zwangere vrouw, de zwarte draden uit het lichaam, de dood van Havva, de dood van Zehra’s vader, maar ook de geboorte van Zehra zelf die al meteen naar de dood wijst.

Inwijding

Zehra wordt zowel ingewijd in de nieuwe gemeenschap als in de volwassenenwereld, en de wereld van seksualiteit.

Spiritualiteit

Zehra en haar leermeester Havva beschikken beide over bovennatuurlijke gaven.

Opdracht

De schrijfster draagt het boek op aan haar beide dochters: Yasmin en Leyla.

Trivia

Zehra is het debuutroman van de schrijfster.

Titelverklaring

De titel van de roman verwijst naar de hoofdfiguur en hoeft dus geen nadere uitleg.

Structuur & perspectief

De roman is verdeeld in een aantal ongetitelde en ongenummerde hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk zou goed als een proloog kunnen functioneren. De vertelster Zehra beschrijft daar haar eigen geboorte, nadat het lijkt alsof ze gestorven is.
Daarna wordt er verteld over haar vlucht van huis en haar komst in een klein Turks dorp waar ze wordt opgenomen in het kleine huisje van de wijze vrouw Havva die tevens lijkenwasser is. 
Het perspectief wisselt bovendien van ik-vertelster Zehra naar een soort alwetende verteller in een aantal hoofdstukken waarin Zehra afwezig is of slaapt. Heel erg functioneel vind ik die keuze niet. De hoofdstukken zijn vrij kort en beschrijven vooral de eerste maanden die Zehra in het dorp bij Havva doorbrengt. Ze wordt haar plaatsvervangster. Een enkele keer denkt ze terug aan het verleden (haar gedode vader, haar zieke oma en haar moeder die haar min of meer heeft losgelaten).
Aan het einde is haar grote vriendin Havva gestorven en staat ze er alleen voor in het leven.

Er zijn twee soorten vertellers in deze roman:
De eerste is de puber Zehra: ze is ongeveer 13/14 jaar oud wanneer het echte verhaal begint. In het eerste hoofdstuk wordt ze namelijk geboren en in het volgende hoofdstuk is ze gevlucht. Ze vertelt in de o.v.t. en in enkele hoofdstukken beschrijft ze flashbacks over haar eigen jeugd. Aan het begin van de roman klopt ze aan bij de oude lijkenwasser Havva. 

Omdat ze de eerste dagen slaapt, wordt er een tweede vertelinstantie in het boek geroepen. Dat moet wel haast een alwetende verteller zijn, want hij bekijkt de geschiedenis vanuit het standpunt van Havva, Hatun en ook nog een enkele keer Memoli. De verandering van vertelstructuur maakt het verhaal m.i. niet sterker.

Decor

Er wordt in het begin van de roman verteld dat er sprake is van een hete zomer, waarin bosbranden voorkomen. Maar er wordt geen enkele keer een maand of een jaar genoemd. Toch lijkt het aannemelijk dat het verhaal zich afspeelt in het moderne Turkije van de 21e eeuw. Memoli (de bruidegom van Hatun) bekijkt namelijk op een zeker moment een laptop.
Veel meer moderne tekstgegevens worden er niet verstrekt, maar wanneer in een klein Turks dorp iemand een laptop bezit, dan mag je ervan uitgaan dat het een situatie in de 21e eeuw is.

Zoals gezegd speelt de roman in Turkije. In het begin wordt verteld dat Zehra een keer in het ziekenhuis van Bursa is geweest. Op blz. 19 wordt de naam van het dorp genoemd: Gemlik. Volgens Wikipedia is dat toch een behoorlijke stad van 70.000 inwoners aan de westkust van Turkije, op 29 kilometer afstand van Bursa. De stad is gelegen aan de zee van Marmara. Dat kan dus wel kloppen. Het kan ook zijn dat de havenstad Gemlik is en dus op zeeniveau ligt en dat het daaraan grenzende dorpje in de heuvels nabij Gemlik ligt.

Niet alleen de topografische ruimte is van belang. Het gaat natuurlijk ook om het benauwende decor van het dorp waarin Havva de lijkenwasser is en bovendien een vrouw is die bovennatuurlijke gaven (als bijv. healing) bezit. Dat geeft weinig speelruimte voor een buitenstaander in die gemeenschap, zoals Zehra tenslotte is. Het gaat ook om een vorm van integratie in die gemeenschap. Aan het einde van de roman wordt ze geaccepteerd.

Slotzin

Ze zat naast me en lachte alsof er niets gebeurd was.

Beoordeling

“Zehra” is de debuutroman van Oral. Daarom moet je er met milde ogen naar kijken. Het is een beeldrijk geschreven verhaal over een meisje dat als buitenstaander in een gemeenschap verschijnt. Ze wordt door de omstandigheden in een rol gedrongen die ze zal moeten accepteren. Dan krijgt ze ook het inzicht waarom haar moeder haar heeft laten gaan. Dat heeft dus geresulteerd in een verhaal over een meisje dat de zin van haar eigen bestaan moet leren inzien.

In die zin is het wel een aardig verhaal voor scholieren om op de lijst te zetten. Maar heel eenvoudig leest het boek niet. Oral heeft er voor gekozen om de dingen niet expliciet te vertellen. Niet alles wordt even duidelijk onder woorden gebracht en er blijft wel enige ruimte voor interpretatie. 

Het lijkt me bovendien een verhaal dat meer voor jonge vrouwen geschreven is dan voor jongens en mannen. Echt veel spanning roept het verhaal niet op.
Wat betreft het gekozen perspectief heb ik wel enkele bedenkingen: de perspectiefwisseling van ik-vertelster Zehra naar een alwetende verteller vind ik niet altijd gelukkig gekozen.
Maar Oral komt er wel als schrijfster, al zal ze waarschijnlijk wel snel de beperkingen inzien van verhalen die het Turkse platteland betreffen.

Amusementswaarde voor scholieren van havo en vwo: voldoende.
Literaire waarde voor de lijst: 2 punten.

Recensies

" De zoektocht naar zichzelf en een thuis is vrij onlogisch, maar toegegeven, zo verlopen die dingen nou eenmaal in het leven. Het gebrek aan logica zorgt er echter wel voor dat de lezer zich niet kan identificeren met het hoofdpersonage Zehra." http://recensies.infonu.n...-oral.html
"eel vrouwelijkheid, verlies en verdriet, weinig diepgang en nuance: Zehra is eerder sentimenteel dan aangrijpend. En een steviger redactieronde had er nog wel wat uitgehaald." http://blogs.vn.nl/boeken...miye-oral/
"Zehra biedt al met al een boeiend verhaal, dat weliswaar niet helemaal uit de verf komt, maar dat wel nieuwsgierig maakt naar een tweede boek van deze schrijfster." http://debuten.thepostonl...miye-oral/

Bronnen

De website van de uitgever
http://www.debezigebij.nl...e-Oral.htm
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.851 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zehra door Nazmiye Oral"

Ook geschreven door Cees