Zeemansbruid door Judith Visser

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Zeemansbruid
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 17 oktober 2015
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2012
Pagina's
272
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zeemansbruid
Shadow
Zeemansbruid door Judith Visser
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 269 pagina's
  • Uitgeverij: Xander

Flaptekst

Ursula Klein is leuk, blond en single. Iedere ochtend jogt ze met haar broer over de Erasmusbrug om daarna als rechercheur bij de Rotterdamse politie aan het werk te gaan. Maar wie is de maniakale tegenspeler van Ursula die levenloze en naakte lichamen van afgedankte vrouwen in de Rotterdamse straten achterlaat? Vanaf het moment dat ook haar broer ongewild betrokken raakt bij deze zaak is Ursula niet meer te stuiten en is ze gedwongen haar eigen grenzen steeds opnieuw te verleggen. Kan ze nog iemand vertrouwen?
 

Eerste zin

Hij keek om zich heen. Het leek wel een droom. Zo zag de hemel eruit, dat moest wel. Dat was zijn hemel en hij was god.

Samenvatting

Omdat de drie vertellers elkaar in korte hoofdstukken afwisselen is er in deze samenvatting voor gekozen om de twee verhaallijnen zoveel mogelijk bij elkaar te houden. De aangeboden inhoud is dus wat structuur betreft anders dan de volgorde in het  in het boek.

Er is een hij-verteller die nog geen naam krijgt, die een experiment met een aantal vrouwen uithaalt. Vier vrouwen lijken wat bijzonder en apathisch te reageren, één vrouw (Irma) is levensecht. Al snel wordt duidelijk dat Irma (20) een levensechte, bloedmooie studente medicijnen aan de Erasmus-universiteit  en dat de hij-verteller haar daarvan kent. De andere vier vrouwen blijken REALDOLLS te zijn: levensechte poppen waarmee eenzame mannen seks kunnen bedrijven. Het wordt al snel bizar wanneer de verteller Irma heeft gedood en haar in een operatiezaaltje prepareert (later blijkt het een vorm van balsemen te zijn) om vervolgens te proberen seks met haar te hebben. Deze bizarre vorm van seks heet necrofilie, maar leidt bij de man die ook veel medicinale kennis heeft, niet tot een orgasme. Hij wordt eigenlijk boos. Hij heeft Irma vier weken ervoor opgedaan en hij was bezeten van haar schoonheid. De verteller kickt namelijk alleen op bloedmooie vrouwen. Steeds meer wordt over hem verteld. Hij woont in een mooie villa die zijn vader voor hem heeft achtergelaten. Die vader blijkt plastisch chirurg te zijn geweest die vrouwen nieuwe borsten en vagina’s gaf. Het streven naar de perfecte vrouw zit dus diep in de genen van de verteller.

Intussen heeft de lezer kennis gemaakt met de Rotterdamse rechercheur Ursula Klein die samen met haar broer Dorian elke ochtend een rondje jogt. Daarna gaat ze naar haar werk waar ze met haar collega Jeff meestal moorden moet oplossen. Jeff is een gemankeerd rechercheur, want zijn vrouw heeft een jaar ervoor zelfmoord gepleegd. Ze had zoveel verdriet vanwege een miskraam die ze had gekregen dat ze dood wilde. Jeff bekent dat hij haar een handje heeft geholpen door haar een duw van de trap te geven. Hij zuipt daarom teveel en Ursula waarschuwt hem daar wel voor. Dorian die gymleraar is, heeft via een website over papegaaien een nieuwe vriendin Fay opgeduikeld, die ook een papegaai heeft. Ze is een wat bijzonder meisje dat zichzelf erg lelijk vindt, maar voor Dorian is ze juist erg mooi. Op een ochtend wacht Ursula tevergeefs op haar broer, maar al snel wordt duidelijk waarom. In de stad worden lijken van naakte vrouwen op bekende plaatsen aangetroffen (bij de Erasmusbrug, bij het Kleinpolderplein, Hofpleinfontein). Maar bij het lijk dat naar beneden is gesmeten vanaf een viaduct, is Dorian in een slip geraakt en hij ligt als gevolg daarvan in het ziekenhuis. Intussen is snel duidelijk geworden: de naakte vrouwen zijn levensechte poppen die in de volksmond ”zeemansbruiden” worden genoemd.

Tegelijkertijd komt het bericht binnen dat er een jonge, mooie studente van de Erasmus is vermist. Ursula bezoekt haar broer in het Erasmus Ziekenhuis, maar hij kan nog niets vertellen. Later wordt ook de vierde naakte pop gevonden, bij het vliegveld van Rotterdam. Steeds is er een man in de buurt geweest die een bakfiets berijdt en daaruit de naakte, toegetakelde poppen trekt. Op camerabeelden is hij echter niet te herkennen. Hij heeft een litteken in zijn gezicht.

Weer even terug naar de hoofdstukken met een hij-verteller. Hij is opgegroeid bij zijn vader die dus plastisch chirurg was en de vrouwen mooier maakte. Op zijn veertiende jaar had zijn vader voor hem geregeld dat hij met korting naar een bloedmooie Poolse hoer Magdalena mocht. Vier jaar lang bezoekt hij haar elke week, totdat ze zwanger blijkt en het hoerenleven uitstapt. De verteller is erg boos daarover. Hij krijgt na de mislukte ingreep bij Irma een beter idee. Hij gaat weer terug naar het bordeel aan de Bergweg en wil Magdalena ontmoeten. Die heeft intussen een dochter Eva die in groep 4 zit (en dus acht jaar is) Dat houdt meteen in dat de Hij-verteller 26 jaar moet zijn en dus al een redelijk oude student medicijnen is. Hij wil dat Magdalena bij hem thuis komt om met hem te neuken, maar dat wil ze liever niet. Hij belooft haar echter veel geld en ze komt toch. Dan blijkt dat het een rare kwibus is, want hij vindt nadat ze zich heeft uitgekleed dat ze teveel buikvet heeft gekregen en daarmee niet meer voldoet aan zijn ideaalbeeld van de perfecte vrouw. Daar gaat hij een oplossing voor verzinnen. Hij geeft haar curare, hongert haar uit en bindt haar vast. Ze zal zo wel binnen enkele weken afvallen. Later krijgt hij de moeder van de hoer aan zijn deur, maar hij wimpelt haar af.

In de andere verhaallijn is rechercheur Ursula op zoek naar de dader achter de poppen. Er zijn er vier gestolen bij een escortbureau die ze huurde onder de naam van Marko Slagmolen, maar dat is een student die enkele jaren ervoor om het leven is gekomen. Het spoor loopt dood. Intussen weten de lezers ook wat meer over de lotgevallen van Fay, die een zwaar minderwaardigheidscomplex aan haar jeugd heeft overgehouden. Haar vader experimenteert bij haar met medische verbeteren: hij zaagt haar benen door om die met 5 cm lange pinnen te verlengen, hij corrigeert haar ogen die niet meer op de ogen van haar moeder (spleetogen) mogen lijken. Fay krijgt er nog steeds nachtmerries van en durft niet zonder zonnebril op straat. Toch gaat ze wel Dorian bezoeken.

Intussen is ook Irma naakt op het Beursplein (vlak bij de Koopgoot) gevonden. Ze is echter een echt vrouwenlijk en nu is er dus sprake van moord. Pathologisch onderzoek wijst uit dat ze gebalsemd is en de dader moet dus de beschikking gehad hebben over formaline. Hij zal dus iets met medicijnen en ziekenhuizen moeten hebben. Onderzoek op de Erasmus Universiteit brengt aan het licht dat er een jongen is die verliefd was op Irma. Ze had het uitgemaakt en Jeff (die nog steeds veel te veel zuipt na zijn werk) denkt dat hij een goed motief heeft om de moord op Irma te plegen. Maar de jongen (Barry Vaandrager) is woedend op een andere student, de oudere Rick West, die een eigen villa heeft van zijn vader die plastisch chirurg was. De puzzelstukjes beginnen in elkaar te passen. Ursula trekt de gegevens na en komt erachter dat de vader van Rick West vastzit in de gevangenis omdat zijn dochter hem vanwege ongeoorloofde operaties aan haar lichaam heeft aangeklaagd. Ze blijkt Fleur West te heten. Op dit moment weet de lezer wel dat Fay en Fleur dezelfde personen zijn. Ursula laat uitzoeken waar Rick West woont en dat is in het oude huis van zijn vader, de cosmetisch chirurg. Rick is de Hij-verteller van het begin, Fleur (Fay) is zijn zus. Hij heeft intussen weer een bizarre streek uitgehaald, want het afvallen van de Poolse hoer ging niet snel genoeg en hij heeft haar vastgebonden op een hometrainer waarbij de trappers  automatisch werden aangedreven. Magdalena is daardoor bijna een lijk.

Hoewel ze van de zaak is afgehaald door haar leidinggevende, gaat Ursula toch naar de Straatweg en ziet dat Barry Vaandrager bij het huis aanbelt. Er is geen tijd te verliezen en ze gaat ook naar het huis. Wanneer ze aanbelt, ziet ze het lijk van Barry (met een mes in zijn rug gestoken) en zelf wordt ze ook neergesabeld. Ze blijkt later platgespoten te zijn. Rick West (de hij-verteller) laadt haar in de bakfiets en legt haar hartje Rotterdam (Coolsingel) naakt neer. Ursula komt weer bij in het ziekenhuis en gaat er ook weer snel weg. Ze trekt even in bij Jeff (haar teveel zuipende collega). Rick West gaar naar Fay/Fleur en bedreigt haar lievelingsdier, papegaai Fontana. Hij wil geld van haar hebben om naar het buitenland te vluchten. Fay gaat weg, bezoekt eerst Dorian in het ziekenhuis en gaat daarna geld pinnen. Ursula heeft nu door hoe de vork in de steel zit en gaat naar Fay’s huis. Rick is in de slaapkamer maar die ziet ze niet. Fay tipt later de politie. Rick wordt opgepakt, Magdalena vrijgelaten. Als Fay nu met Dorian gaat, lijkt alles oké. Maar er gebeurt nog iets onverwachts.

Wanneer Ursula bij Jeff terugkeert, is er veel mis. Hij ziet er onverzorgd uit, hij is dronken en hij verwijt Ursula dat ze net zo denkt als zijn vrouw die zelfmoord heeft gepleegd. Hij bekent nu tegen haar dat hij haar een handje heeft geholpen door haar een zetje in de rug te geven. Ursula wil ontsnappen, maar komt ten val. Ze wordt met een schedelbasisfractuur naar het ziekenhuis gebracht. Dorian wil haar daar bezoeken, maar ziet dat Jeff een kussen op haar gezicht wil drukken. Fay en Dorian grijpen in. Fay laat Jeff struikelen en knijpt zijn keel dicht. Jeff struikelt van de trap wanneer Dorian zich uit noodweer verdedigt. Hij valt en breekt zijn nek. Hij wordt gecremeerd en Ursula krijgt een nieuwe vrouwelijke partner. Voorlopig op een wat rustiger afdeling van de politie.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Fay- Fleur West

Fay (Fleur) West is de zus van Rick West. Zij is geestelijk beschadigd door haar vader die allerlei cosmetische ingrepen op haar heeft uitgevoerd. Haar benen zijn verlengd, maar bij haar ogen die hij heel rond heeft gemaakt, is er iets misgegaan. Fay durft de wereld niet meer onder ogen te zien, maakt bij toeval kennis met Dorian Klein die veel voor haar voelt. Fay heeft een minderwaardigheidscomplex van hier tot Tokio en loopt altijd met een zonnebril op. Aan het einde toont ze zich toch dapper, want ze verraadt de verblijfplaats van Rick aan de politie en grijpt ook in wanneer Jeff Ursula wil doden. Ze zal gelukkig worden met Dorian.

Rick West

Rick West is een midden twintiger, student medicijnen die helemaal verknipt is door zijn opvoeding, Zij vader die cosmetisch chirurge was, heeft zijn zusje verminkt, maar ook een vreemde invloed gehad op zijn gedrag. Als hij veertien is, mag hij van zijn vader naar de hoeren. Met Magdalena houdt hij het vier jaar vol maar daardoor is hij natuurlijk helemaal gestoord. Hij hecht erg veel waarde aan uiterlijk school en wil de perfecte vrouw hebben. Aangezien die niet bestaat , moet hij zich tevreden stellen met Real Dolls. Maar ook die brengen uiteindelijk geen seksuele bevrediging, waardoor hij zich weer op mooie vrouwen stort. Irma moet het ontgelden en later weer Magdalena. Hij is echt gestoord en hij wordt door toedoen van zijn zus uiteindelijke gepakt.

Ursula Klein

Ursula Klein is een jonge, ambitieuze rechercheur die al op haar vijftiende wees is geworden. Ze heeft een leuke band met haar broer met wie ze dagelijks jogt. Als hij slachtoffer is van een ongeval gaat ze zakelijke en privé-doeleinden vermengen. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door haar leidinggevende, maar ze zet dapper door. Ze grijpt toch weer in wanneer ze iets ziet gebeuren wat niet door de beugel kan bij Rick West. Bijna wordt ze zelf slachtoffer. Ook waarschuwt ze haar collega Jeff voor het vele drinken dat hij doet, maar uiteindelijk is ze nog bijna slachtoffer van zijn handelwijze, omdat hij haar uit een vreemd soort wraak wil doden. Ze overleeft alles en Jeff niet. Toch ziet ze de wereld weer goed tegemoet als alles is afgelopen.

Quotes

"“Even twijfelde ze. Ze wikkelde een lange lok om haar vinger en keek hem nadenkend aan. Terwijl andere studenten het gebouw in en uit liepen, wipte Irma op haar hakken heen en weer. Ze nam een slok van haar blikje om hem uiteindelijke vrolijk aan te kijken. “Ach waaroom ook niet.?”" Bladzijde 19
"“Ja, er zat maar één ding op: deze hoeren moesten vernederd worden, zoals ze hem ook vernederd hadden. Hij zou ze met gelijke munt terugbetalen, met fooi zelfs. Hij zou ze publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Stuk voor stuk zouden ze krijgen waar ze eigenlijk om vroegen. " Bladzijde 43
"“Ik deed een nieuwe poging om overeind te komen, maar hij hield me stevig tegen. “Iedereen weet dat lange benen een teken van schoonheid zijn, ging hij verder”en het zag er niet naar uit dat jij nog veel zou groeien: je moeder is immers ook altijd kleine gebleven. Dus ik besloot om je te helpen. " Bladzijde 94

Thematiek

Misdaad: algemeen

Deze achtste thriller gaat over een seksueel gestoorde psychopaat. Rick West is door zijn opvoeding ernstig misvormd. Op dertienjarige leeftijd heeft hij zijn moeder vermoord, wat door zijn vader verder is verzwegen. Hij moest als veertienjarige van zijn vader naar de hoeren en hij heeft dat vier jaar gedaan, totdat de door hem uitverkoren hoer in verwachting was. Daarna heeft hij zijn seksuele lusten botgevierd op realistische poppen, totdat die hem ook niet meer konden bevredigen. Hij is op zoek naar de perfecte vrouw, die natuurlijk niet bestaat en heeft al zijn seksuele hoop gekoesterd op seks met een dode. Als blijkt dat hij in dat geval niet kan klaarkomen, gaat hij nog gekkere dingen doen. Hij wil van de wat dikker geworden hoer Magdalena weer een slanke vrouw maken op een idiote wijze: hij verdooft haar, hongert haar uit en laat haar vastgebonden op een hometrainer zitten. Gelukkig wordt hij uiteindelijk opgepakt, door toedoen van zijn zus. Alles berust in feite op niet-realistische verwachtingen met betrekking tot de perfecte vrouw.

Motieven

Whodunit

Hoewel de lezer ook meeleest met de dader is er niet veel bekend over hem. Het boek is opgedeeld in 2 perspectieven: die van de dader en Ursula die onderzoek doet naar wie de dader zou kunnen zijn. Vanuit Ursula\'s perspectief is het dus een whodunit verhaal.

Schuld (gevoel)

Rick is niet de enige gestoorde man in het verhaal. Als alles al lijkt opgelost te zijn (het boek is natuurlijk ook een whodunit en een whydunit) komt Jeff nog uit de kast. Het blijkt dat hij altijd krokodillentranen heeft gehuild, want hij heeft zelf zijn depressieve vrouw een zetje gegeven. Zij en haar nog ongeboren kind zijn daarbij omgekomen. Gekweld door schuldgevoel stort hij zich in de drank, maar ontwikkelt ook nog wraak -en haatgevoelens tegenover zijn collega, die er een andere opvatting op nahoudt wat betreft zelfmoord. Hij wil haar dan nog doden, maar door de oplettendheid van Fay en Dorian gaat dat gelukkig niet door.

Trivia

Wanneer je deze thriller op je literatuurlijst wilt zetten, doe je er goed aan eerst het boek te lezen voordat je aan deze samenvatting begint. Ga je eerst het uittreksel lezen, dan is de spanning van het lezen van het boek eraf. En dat mag je de auteur niet aandoen. Die heeft er namelijk voor gezorgd dat door de structuur van de thriller de spanning tot het einde toe gewaarborgd is.

Titelverklaring

De titel “Zeemansbruid” wordt op pag. 82 uitgelegd. Het gaat om poppen waarmee zeelieden op zee seks kunnen bedrijven. Rick West huurt in deze thriller Real Dolls van een escortbureau.

Structuur & perspectief

De roman telt een heleboel korte hoofdstukken (ongeveer 4 blz. gemiddeld). Boven het hoofdstuk staat vermeld wie de verteller is. Er zijn drie vertellers: HIJ, URSULA en FAY. In het begin van het verhalen wisselen vooral Ursula en HIJ elkaar af. Fay komt nog niet veel in het verhaal voor. Naarmate het einde van de roman in zicht komt, verdwijnen de hoofdstukken met Hij en wisselen vooral Fay en Ursula elkaar als verteller af. Van de 60 hoofdstukken neemt Ursula er 27 voor haar rekening, Hij 18 en Fay 15. De Hij-verteller is een personale verteller die in d e o.v.t. vertelt welke seksuele capriolen hij uithaalt bij mooie poppen en vrouwen. Ursula Klein is een ik-vertellende recheurcheur bij de Rotterdamse politie in de o.v.t en Fay (Fleur) is een ik-vertellende zus van de HIJ-verteller. Er wordt vrijwel chronologisch verteld. Alleen in de hoofdstukken van HIJ zijn er enkele die teruggaan in de tijd (bijvoorbeeld naar vier weken terug toen de verteller Irma ontmoette)  

Decor

Wanneer het verhaal speelt, kun je niet uit de tekst opmaken. Je mag aannamen dat het in de zomer speelt , want het is warm en ’s ochtends als Ursula en Dorian joggen al vroeg licht. Judith Visser laat niets los over de maand of het jaar, maar er is zeker sprake van een actueel verhaal, want internet en iPhones spelen een rol in het verhaal.

Minder geheimzinnig doen de vertellers over de plaats waar de thriller zich afspeelt. Zoals gewoonlijk laat de schrijfster haar verhaal in Rotterdam spelen, omdat ze die stad goed kent. Ze wil haar personages plaatsen in een omgeving die ze goed kan beschrijven. Zo worden in deze roman bekende plaatsen als de Erasmusbrug, de Erasmus Universiteit, de Straat weg en de Heemraadsingel genoemd. Ook voor de schrijver van deze samenvatting die de stad goed kent, is dat wel leuk om te zien waar de handelingen zich afspelen.

Stijl

De stijl van Judith Visser is heel verfrissend. Ze schrijft sterke dialogen en er is een enorm tempo in het verhaal. Ze schrijft helder met beeldspraak die er toe doet en zeker niet overdadig overkomt. Er zijn natuurlijk expliciete beschrijvingen van seks in deze thriller en daar moet je wel een beetje tegen kunnen. Maar seks is weer in (vgl. de 50-Tintenreeks die in 2012 heel populair werd). In tegenstelling tot enkele andere Nederlandse thrillerschrijfsters – Loes den Hollander, Suzanne Vermeer - ontstaat er bij Judith Visser geen huis -tuin en keuken gewauwel, wat ook voor de mannelijke lezer erg prettig is.

Slotzin

Na het joggen at ik mijn ontbijt in de serre en keek naar het verkeer dat ondermijn raam voorbijraasde. Wolken dreven opzij en de zon liet zich voorzichtig zien. In de verte klonken sirenes. Een nieuwe dag was aangebroken.

Beoordeling

“Zeemansbruid” is de achtste thriller die Judith Visser heeft geschreven en behoort  met “Stuk” en “Oversteken” tot de top-drie in haar werk. Het is recht-toe-recht-aan geschreven, zoals het een echte Rotterdamse schrijfster betaamt. Alles heeft te maken met het grote thema.

De drie vertellers zijn functioneel, omdat die in het eerste deel de spanning er goed inhouden. Door de enorme vaart die in het verhaal zit, zal de lezer geneigd zijn steeds maar door te lezen. Het verhaal is spannende en opwindend dat het ook voor jongens in de examenklassen leuk is om te lezen. De amusementswaarde is hoog (een ruime 8) mits je een beetje met expliciete seksscènes uit de voeten kunt. De literaire waardering  op de lijst is 2 punten. Als je thrillers van je docent op de lijst mag zetten, kun je beter voor niveau kiezen dan voor populariteit en ik zou dan boeken van Esther Verhoef, Lineke Dijkzeul maar zeker ook Judith Visser aanbevelen.

Recensies

"Als je leest dat twee personages elkaar ontmoeten op een papegaaienforum, dan is de kans groot dat je in een boek van Judith Visser beland bent. En klinkt dat ongeloofwaardig? Niet eens." http://scriptor-boekrecen...d_21.html
"Zeemansbruid is gewoon een frisse, onomwonden thriller, geschreven in prettig heldere stijl. Een politiethriller waarin de actie niet verzandt in introspectie, maar juist bruist van impulsiviteit. Niet denken maar doen. Deze Ursula mag bést vaker langskomen. " http://www.crimezone.nl/w...sbruid.htm

Overhoor jezelf

De thriller heeft drie vertellers. Welke zijn dat ?
Wat vindt de moeder van Dorian ervan dat hij verkering heeft met Fay?
Wat is er met de moeder van Fay gebeurd?
Wat is een zeemansbruid?
Rick West dropt vier Real Dolls op bekende plekken in de stad. Op welke plaats wordt geen pop gedropt?
Zowel Dorian als Fay bezitten een papegaai. Wat roept de papegaai van Fay steeds?
Wat doet Rick West met het lichaam van Irma?
Wat is er in het verleden met de vrouw van Jeff, de rechercheur, gebeurd?
In welke stad speelt het verhaal zich geheel af ?
De vader van Fay heeft enkele operaties opgevoerd bij Fay. Welke is mislukt?
Welke bewering over de structuur is juist?
Wat vind je in deze thriller het belangrijkste motief (= thema)
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.185 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees