Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2010
- 215 pagina's
- Uitgeverij: Poidum te Amsterdam
Flaptekst
De ontwapenende Bobby en de bebaarde Thomas ontmoeten elkaar op een bootje in de Amsterdamse grachten. Liefde op het eerste gezicht, maar niet zonder hindernissen. Want wat te doen als de een nogal hoge eisen stelt aan een relatie? En de ander er al eentje heeft? In haar zomerse debuutroman laat Floor Westerveld zien dat liefde alles kan overwinnen. Als je maar durft.
“Vrouw met bloem zoekt man met baard” is gebaseerd op Floors eigen leven. Een feelgood-liefdesverhaal om in één adem uit te lezen.
Samenvatting
Bobby van Kesteren (27 jaar, vlotte vrouw) heeft enkele relaties achter de rug. Ze houdt het af en toe op een (seks) afspraak met ene Marnix (9 jaar ouder). Op de dag waarop het verhaal begint, komt er in de gracht een bootje voorbij varen waarop haar vroegere baas Herre vaart. Hij nodigt haar uit mee te gaan varen en ze ontmoet op die boot een man met een baard, Thomas. Hij is niet direct haar type (ze houdt niet van baarden) maar hij blijkt erg leuk te zijn en ze hebben die avond dolle pret met elkaar. Ze flirten flink en ze moet op de kade wildplassen waar hij bij zit. Ook spreekt ze af een column te schrijven over “Dingen die niet kunnen”.
Ze ziet hem eigenlijk wel zitten zegt ze tegen de vriendin met wie ze in een grachtenpand samenwoont (Evelien). Wanneer ze op diens aanraden een mail stuurt naar Thomas, krijgt ze een antwoord dat hij wel twee tandenborstels in de badkamer heeft staan. Dat is een hele domper voor haar, want ze wil niets beginnen met een man die een relatie heeft.
Thomas is ook gecharmeerd van Bobby maar heeft ook een leuke vriendin Kirsten. Zijn vriend Sam raadt hem aan geen gekke dingen te doen. Ze hebben samen een Stichting Geefpapier. Wie een pakje laat inpakken bij Geefpapier, moet 1 euro betalen en dat bedrag gaat naar een goed doel.
Bobby heeft zich tijdelijk in de armen gestort van Marnix. Bij hem thuis wordt ze ’s ochtends op haar mobiel gebeld door het blad dat de column van “Dingen die niet kunnen” wil plaatsen. Thomas leest de column ook. Hij is van de hand van Floor Westerveld (een pseudoniem dat Bobby gebruikt) Hij is een beetje ontdaan erdoor. Zijn vrienden waarschuwen hem Kirsten (een heel mooie vrouw) niet te bedriegen.
Bobby werkt in de Tweede Kamer. Ze mailt van daaruit naar Thomas dat ze niet meer met hem wil afspreken vanwege zijn relatie met Kirsten. Maar hij ontmoet haar weer een keer tijdens het stappen. Bobby viert dan "Independance Day” met haar vriendinnen. Ze drinken nog wat met elkaar en zij vertelt hem over haar ex en hij haar over zijn ex (Julia) Als Bobby vertrekt, zoent hij haar voor de eerste keer. Bobby praat met Evelien over Thomas en zegt dat ze niet verliefd is. Ze weet dat ze Thomas zal moeten loslaten en wil een week in een klooster in België gaan mediteren. Dat doet ze ook en ze beheerst de kunst van het loslaten, totdat ze Thomas weer ziet.
Thomas krijgt seksproblemen: hij kan het niet meer met Kirsten en mailt naar Bobby om een afspraak te maken. Hij laat de afspraak doorgaan en neemt dus een groot risico in zijn relatie met Kirsten. Hij moet met Sam naar Amerika om zijn Stichting Geefpapier te promoten en laat voor Bobby een brief achter op Schiphol. Die weet ze met de nodige problemen te veroveren en ze schrijft hem dan twee brieven. In de ene zegt ze dat ze van hem houdt en de andere mag hij pas openmaken als hij die gevoelens beantwoordt. Bobby vertelt dat ze enkele weken naar Togo zal gaan om aidsvoorlichting te geven.
Thomas wordt in Amerika niet helemaal lekker: hij belt naar Kirsten om haar te vertellen dat hij een andere vriendin heeft. Kirsten zegt dat ze weg is als hij uit Amerika komt. Dat doet ze inderdaad. Ze heeft alle spullen meegenomen. Thomas voelt zich alleen en eenzaam. Bobby zit immers in Togo waar ze aan de bevolking aidsvoorlichting (het gebruik van condooms die ze zelf nooit heeft gebruikt) uitlegt. Ze praat met ene Afi die haar over de liefde uithoort. Waarom zou ze Thomas niet delen met Kirsten. Dat is toch heel normaal in Afrika?
Thomas heeft de tweede brief open gemaakt en moet nu een speurtocht langs vriendinnen van Bobby afleggen. Hij mag hun telkens één vraag stellen. Hij moet naar marktplaats om die instructies te krijgen. Ook moet hij een pakje gaan ophalen bij een vrouw Maria, maar hij komt midden in de hoerenbuurt terecht. Wel krijgt hij een briefje met de landingstijd van Bobby op Schiphol over enkele dagen.
Hij gaat naar Schiphol en ziet dat Bobby eerst op een oudere man afloopt. Het blijkt haar vader te zijn. Dan ziet Bobby hem en ze is heel blij dat hij op haar staat te wachten.
Haar vader vraagt aan Thomas waar hij afgezet wil worden. “Bij Bobby thuis”, zegt Thomas.
Thematiek
Liefdesrelatie: happy endHet thema is eigenlijk alleen gebaseerd op “leuke vrouw zoekt leuke man. En dan kun je wel eens vallen op een man die niet in eerste instantie jouw type is. Bobby valt eerst niet op mannen met baarden, maar wanneer Thomas erg leuk blijkt te zijn, gaat ze wel door de knieën. Het is echter een aantrek -en afstootspelletje, want Thomas heeft een relatie (Kirsten) en Bobby wil niets met een man die al een relatie heeft. Toch komen ze na enkele omzwervingen weer bij elkaar. Het obstakel van de relatie met Kirsten wordt opgeruimd. Kirsten ruimt namelijk zelf het veld en niets blijkt een relatie tussen Bobby en Thomas meer in de weg te staan. Ze laat hem het spel van een speurtocht spelen en hij komt er uiteindelijk achter dat ze over enkele dagen op Schiphol zal komen te staan. Wanneer ze daar bruin gebrand in de aankomsthal binnenstapt, ziet ze er heerlijk uit en is er natuurlijk geen weg meer terug voor Thomas. Hij gaat met haar mee. Een echte feel good story dus.
Motto
Het motto is een songtekst van Baz Luhrmann “Everybody ’s Free (To wear sunscreen)":
Maybe you ‘ll marry, maybe you won’t
Maybe you’ll have children, maybe you won’t
Maybe you’ll divorce at 40, maybe you ’ll dance the funky chicken on your 75th wedding anniversary
Whatever you do, don’t congratulate yourself too much, or berate yourself either
Your Chances are half chance.
So are everybody else’s.
Het kan in je leven dus allemaal goed uitpakken en minder goed (trouwen, kinderen krijgen, scheiden). Daarvoor hoef je je zelf niet te feliciteren of te veroordelen. Je hebt namelijk altijd 50% kans in je leven, net als iedereen.
Titelverklaring
De titel wordt ergens achterin het verhaal verklaard door de manier waarop Bobby weer contact zoekt met Thomas. Hij moet als het ware een speurtocht afleggen. Op www.marktplaats.nl staat de advertentie waarin een vrouw met bloem in het haar een man met baard zoekt. Daarmee wordt ook duidelijk dat met de heruitgave van het verhaal de eerste titel “Dingen die niet kunnen”door de uitgever verworpen is.
Structuur & perspectief
Het boek heeft een dubbele verhaallijn. Er zijn in totaal 41 hoofdstukken. Ze zijn getiteld met de namen van de twee ik-vertellers: Bobby van Kesteren en Thomas Noordnat. Die vertellen hun eigen avontuur aan de lezer; soms loopt dat parallel aan elkaar en zijn er dubbelingen en soms gaan de verhaallijnen uit elkaar. 21 hoofdstukken zijn voor rekening van Bobby, en 20 voor Thomas. Onder de namen van de verteller staat voor de lezer exact vermeld welke datum het is, welk tijdstip en op welke plaats het verhaal zich afspeelt. Dat is dus heel gemakkelijk te volgen. De volgorde van de hoofdstukken is strikt chronologisch en loopt van vrijdag 25 mei tot 22 augustus 2007. Er is sprake van een opening in handeling (je zit als lezer meteen in het verhaal zonder voorgeschiedenis) en een gesloten einde (het is duidelijk dat Bobby en Thomas verder zullen gaan).
In het nawoord geeft Floor Westerveld dat het verhaal op haar eigen leven is gebaseerd. Ze heeft in 2007 een man met een baard ontmoet op wie ze verliefd is geraakt. Ze zegt verder
dat de andere personages fictief zijn. Grappig is wel dat ze een Droste-effect in de structuur brengt door in het verhaal Bobby een column te laten schrijven onder de naam Floor Westerveld.
Er zijn dus twee vertellers in de o.t.t. (Bobby en Thomas) zie hierboven. Thomas zit in het bedrijfsleven en heeft een Stichting Geefpapier opgericht.
Bobby werkt voor een Tweede Kamerlid in Den Haag en schrijft bovendien columns voor enkele bladen.
Decor
Ook dit verschijnsel is al onder structuur besproken. Er worden enkele maanden in het jaar 2007 besproken (25 mei tot 22 augustus 2007).
De meeste gebeurtenissen spelen zich af in Amsterdam. Dat staat duidelijk aangegeven. Aan het einde van het verhaal gaan de beide hoofdpersonages naar het buitenland: Thomas gaat naar Amerika om zijn Stichting Geefpapier te promoten en Bobby gaat in Togo aidsvoorlichting geven. Ze komen weer samen op Schiphol aan het einde van het liefdesverhaal.
Beoordeling
Een boek van het echte chicklit-genre, aangenaam om te lezen, maar toch niet direct de pageturner zoals sommige fans op de website schrijven. De structuur is helder te volgen (verteller, plaats en tijd), ook voor de niet al te ervaren lezer.
Leuk boek voor scholieren en tieners. Makkelijk om te lezen, zelfs voor vmbo-kandidaten aantrekkelijk om op de lijst te zetten. Er is niets tegen chicklit, maar voor literatuur is iets meer nodig. Toch is het niet ondenkbaar dat Floor Westerveld ooit zal doorbreken.
Literaire waardering voor havo en vwo-kandidaten: 1 punt.
Recensies
"Het leest in één adem uit en staat vol met kwinkslagen en Bridget Jones-momenten." http://www.telegraaf.nl/v...nen__.html
"Dit boek is op en top chicklit en een echte aanrader voor iedereen die van een mooi liefdesverhaal wil smullen!" http://www.chicklit.nl/bo...iet_kunnen
Bronnen
Website van de schrijfster
http://www.floorwesterveld.nl/Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden