Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 271 pagina's
  • Uitgeverij: De Fontein

Flaptekst

Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar? 

Eerste zin

Alles is wit. Lichtgevend wit.

Samenvatting

Proloog

Een meisje wordt wakker in een witte wereld. Ze weet niet waar ze is. Ergens hoort ze een andere meisjesstem waarvan ze zeker weet dat ze die eerder heeft gehoord. Als de meisjes elkaar eindelijk gevonden hebben, gebeurt er iets waardoor ze allebei weer weten wat er aan de hand was. Helaas is het te laat om voor dit gevaar te vluchten.

Kim

Kim begint met inpakken voor de vakantie met haar drie beste vriendinnen: Abby, Feline en Pippa. Met z'n drieën gaan ze naar het vakantiehuisje van Abby's ouders in de Ardennen. Ze controleert of ze alles heeft ingepakt en neemt voor de zekerheid ook maar haar schoolboeken mee. Inmiddels zijn haar vriendinnen met de auto gearriveerd. Pippa zit achter het stuur en rijdt, soms met een iets te hoge snelheid, naar de Ardennen. In de auto voelt Feline zich niet zo goed, ontvangt Abby een berichtje van haar vriendje Casper, heeft Pippa het grootste woord en voelt Kim zich een beetje buitengesloten. Na een tijdje stoppen ze bij een tankstation om te tanken en om snacks en sigaretten te halen. Pippa vraagt of Feline voor haar wil afrekenen, maar Feline antwoord dat ze dat niet wil omdat ze nog 250 euro van Pippa tegoed heeft. Abby schiet het geld uiteindelijk voor. Na wat onenigheid over de route, arriveren de vriendinnen bij het vakantiehuisje. Ze halen de spullen uit de auto en bepalen wie welke slaapkamer krijgt. Pippa en Abby liggen bij elkaar op de mooiste kamer. Kim en Feline delen een andere slaapkamer. Kim vind dit eigenlijk niet zo leuk. Abby was altijd haar beste vriendin, maar het lijkt of Abby nu meer met Pippa optrekt.

Die avond gaan de vriendinnen fonduen en wordt er aardig wat wijn gedronken. Tijdens het fonduen gaan de gesprekken vooral over hoeveel jongens de vriendinnen gezoend hebben en met wie ze allemaal naar bed zijn geweest. Uiteindelijk krijgen Feline en Pippa een beetje ruzie en gaat Feline boos naar bed. Voordat ze naar bed gaat schrijft ze nog in haar dagboek. Als Kim en Feline in bed liggen, lijkt het alsof ze voetstappen horen. Uiteindelijk blijkt het geluid een tak te zijn die tegen hun raam zwiept. De volgende ochtend komen de vier meiden erachter dat de voordeur de hele nacht op een kier heeft gestaan, terwijl Kim zeker weet dat ze de deur op slot had gedaan. De meiden denken dat Kim dit toch is vergeten omdat ze wat aangeschoten was en ze besteden er verder geen aandacht meer aan. De vriendinnen gaan een eindje wandelen, maar besluiten al snel weer terug te gaan omdat er een sneeuwbui aankomt.

Op de terugweg komen ze drie jongens (Daan, Stijn en Jeroen) tegen die in een huisje in de buurt logeren. Hoewel niet iedereen op de jongens zit te wachten, nodigt Pippa ze die avond uit voor een drankje in hun huisje. 's Middags hoort Abby voetstappen op de trap terwijl er niemand liep, maar ook hier wordt verder geen aandacht aan besteed. Ook onthult Pippa het nieuws dat ze samen met Abby een jaar naar Aix-en-Provence gaat om daar te studeren. Voor Kim is dit een klap in haar gezicht want dit betekent dat ze Abby inderdaad kwijt is. 

Die avond komen de jongens en dat wordt een ongelooflijke rotzooi. Bijna iedereen is dronken. Kim wordt boos op Abby omdat ze niks wist van de plannen rondom Aix-en-Provence. Uiteindelijk krijgen de twee vriendinnen ruzie. Kim kruipt bij Daan op schoot. Daan troost haar, maar hij heeft ook hele andere plannen. Hoewel Kim aangeeft dat ze niet wil dat Daan aan haar zit, doet hij dat toch. Kim wordt angstig en rent naar buiten. Ze besluit pas weer naar binnen te gaan als Daan weg is. Als Kim door het raam naar binnen kijkt ziet ze iets vreemds.

Feline

Feline wordt de volgende ochtend wakker met een kater. De vriendinnen merken dat Kim niet meer in het huisje is en dat ze haar sinds de avond ervoor niet meer gezien hebben. Ze denken dat Kim met Daan mee is gegaan. Ze proberen Kim te bellen, maar ze neemt niet op. Feline wil naar het huisje van de jongens om te kijken of Kim daar is. Tijdens hun wandeling besluit Feline om Pippa nog een keer te confronteren met het feit dat ze nog 250 euro van haar krijgt, maar Pippa wordt boos. Als ze bij het huisje van de jongens aankomen, zien ze dat daar helemaal niemand meer is en dat er ook geen auto meer staat. Gelukkig heeft Abby een berichtje ontvangen van Kim waarin staat dat ze met de jongens mee is gegaan naar Amsterdam. Hoewel Feline er geen goed gevoel over heeft, besluit ze het toch maar te geloven.

Als Abby, Feline en Pippa bij het huisje komen ligt er een dode vos op hun deurmat. Feline gooit de dode vos in de biobak. Daarna gaat ze in bad. In bad herinnert ze zich allemaal dingen die ze samen met haar vader gedaan heeft. Haar vader verloor in juni zijn baan en daardoor begon hij steeds meer alcohol te drinken. Ook hadden haar ouders steeds vaker heftige ruzies. Haar vader werd opgenomen in een kliniek. Feline is meegegaan naar de Ardennen als afleiding. Haar vriendinnen weten niks over deze vervelende thuissituatie. Wel heeft ze in haar dagboek alles opgeschreven over de situatie met haar vader. Als ze zich wil aankleden, merkt ze dat het boekje niet meer in haar tas zit. Ze zoekt overal, maar kan het boekje niet meer vinden.

Tijdens het avondeten vertelt Abby dat haar ouders waarschijnlijk gaan scheiden. Ook oppert Abby dat ze misschien een dagje eerder naar Amsterdam kunnen. Pippa wil dit absoluut niet, maar Feline geeft ook aan dat ze, al het niet sneeuwt, de volgende dag wel naar huis wil. Als Abby naar bed is, laat Pippa zien dat ze het boekje van Feline heeft. Pippa heeft alles gelezen. Feline kan haar boekje terugkrijgen, maar dan betaalt Pippa haar die 250 euro niet terug. Feline wordt zo kwaad dat ze Pippa een klap geeft. Hierdoor geeft Pippa het boekje al helemaal niet meer terug. Feline loopt kwaad naar buiten. Ze besluit een eindje te gaan lopen.

Abby

Abby wordt wakker met een schuldgevoel omdat ze met Jeroen heeft gezoend, terwijl ze een relatie heeft met Casper. Ze vertelt aan Pippa hoe ze zich voelt. Pippa stelt haar gerust en zegt dat ze zich niet zo veel zorgen moet maken. Toch zit het Abby niet helemaal lekker en ze begint na te denken. Ze denkt aan hoe ze Casper heeft ontmoet, aan hoe haar vader vreemdging met zijn assistente en de ruzies thuis. Ondertussen is het buiten nog steeds enorm slecht weer. Als Pippa en Abby hun ontbijt al op hebben, is Feline nog steeds niet beneden. En dan valt de elektriciteit ook nog uit. Pippa wil dat Abby naar haar vader belt om te vragen wat ze moeten doen, maar ook de telefoon doet het niet. Pippa en Abby gaan op zoek naar Feline, maar ze kunnen haar nergens vinden. Ze gaan haar buiten zoeken, maar kunnen haar niet vinden. Als ze terugkomen in het huisje merkt Abby op dat er voetstappen in de hal te zien zijn die niet van een van hen zijn. Pippa maakt zich nergens zorgen over. Abby en Pippa besluiten binnen te blijven. Ze komen erachter dat ze Feline sinds de avond ervoor niet meer gezien hebben. Abby heeft haar wel 's nachts horen lopen op de trap. Pippa denkt dat Feline is gaan wandelen, maar niet meer is teruggekomen. Plotseling ziet Pippa het mobieltje van Kim op het aanrecht liggen.

Pippa komt erachter dat Kim hun wel een berichtje heeft gestuurd via haar mobieltje, terwijl haar telefoon nu gewoon op het aanrecht ligt. Abby en Pippa worden bang. Ze denken dat iemand anders misschien een berichtje via het mobieltje van Kim heeft verzonden. Abby en Pippa besluiten naar het dichtstbijzijnde politiebureau te rijden en Feline en Kim als vermist op te geven. Ze pakken hun spullen in, graven de auto uit de sneeuw en stappen de auto in, maar de auto start niet. De benzine is op. In de sneeuw zien ze benzine liggen. Dit betekent dat de tank lek is... of dat iemand de benzine uit de auto heeft laten lopen. 

Terug in het huisje gaan steken de meiden de kaarsen aan en rusten ze even uit. Omdat het zo koud is, willen ze de open haard aansteken. Ze lopen samen naar de houtblokken, maar vinden daar de sjaal van Feline. Met bloed is er 'jullie gaan eraan!' opgeschreven. Pas dan worden Abby en Pippa echt bang. Ze weten zeker dat er iemand een gemeen spel met hen aan het spelen is. Ze gaan op zoek naar het jachtgeweer van Abby's vader. Omdat het zo donker is in het huisje valt Pippa van de trap waardoor haar enkel erg veel pijn doet en ze niet meer goed kan lopen.

Pippa en Abby gaan met de kaarsen aan in de woonkamer zitten. Ze weten niet goed wat ze moeten doen. Abby besluit dat ze naar het dorp moet om hulp te gaan halen. Pippa blijft in het huisje omdat ze niet goed kan lopen. Buiten is het nog steeds noodweer en Abby heeft geen goed zicht. Ze hoort het geluid van iemand die adem uitblaast achter haar. Uit paniek schreeuwt ze heel hard Pippa's naam.

Pippa

Pippa zit alleen in het huisje te wachten tot er hulp komt. Ze zou willen dat haar vader er was om haar te redden. Haar vader kwam haar altijd helpen met zijn geld als Pippa zich in de nesten had gewerkt. Dan hoort ze Abby haar naam schreeuwen. Ze gaat naar buiten. Eigenlijk had ze best met Abby mee kunnen gaan want haar enkel deed helemaal niet zoveel pijn, maar ze durfde niet. Nu moet ze wel. Als ze buiten is, ziet ze Abby, maar Casper duikt ook ineens achter haar op. Pippa begrijpt er niks van en vraagt Casper om hulp. Ze begrijpt niet dat Casper eigenlijk de boosdoener heeft die al het gedoe heeft veroorzaakt. Dan blijkt dat Casper verliefd is op Pippa en dat ze stiekem met elkaar afspreken. Pippa zei dat ze van plan was om haar verhouding met Casper eerlijk aan Abby op te biechten, maar Casper wilde dit absoluut niet. Casper vertelt dat Abby's vader zijn reclamebedrijf wil reorganiseren. Abby's vader kon kiezen uit twee reclamebureaus waarvan eentje met de vader van zijn schoonzoon (Casper) als directeur. Het is heel logisch dat hij dan voor het bedrijf met de onbekende directeur zal kiezen. Abby's vader is de grootste klant van het bedrijf van de vader van Casper. Zonder Abby's vader redt de vader van Casper het financieel niet. Als Pippa aan Abby verteld had over haar relatie met Casper, was Abby's vader erg boos geworden op Casper en dan maakt het bedrijf van zijn vader geen enkele kans meer. Ook vertelt Casper dat hij Kim en Feline eerst uit de weg moest ruimen voordat hij aan Pippa kon beginnen. Verder wordt duidelijk dat Casper Pippa met Stijn heeft gezien en daar is hij erg boos over. Pippa wordt boos en Casper begint haar te wurgen. Gelukkig steekt Abby daar net op tijd een stokje voor: ze schiet met haar geweer op Casper. Abby heeft alles gehoord en is erg boos op Pippa. Abby belt de politie.

Epiloog

Twee jaar later gaat het wat beter met Abby. Casper heeft Kim in de Ardennen bewusteloos geslagen en afgevoerd naar het schuurtje. Hij heeft het valse berichtje vanaf Kims mobieltje gestuurd. Ook Feline is bewusteloos geslagen en opgesloten in het schuurtje. Het bloed op de sjaal van Feline bleek achteraf het bloed van de dode vos te zijn. Abby heeft haar eindexamen gehaald en is gaan studeren in Groningen. Uiteindelijk hebben zijn Kim en Feline er gezond vanaf gekomen en ook Casper heeft het schot overleefd. Abby heeft geen contact meer het haar vroegere vriendinnen.

Personages

Kim

Kim is rustig en erg serieus bezig met school. Ze neemt zelfs haar biologieboeken mee op vakantie! Ze vindt het erg jammer dat haar beste vriendin Abby nu zo veel met Pippa optrekt en ze voelt zich dan ook een beetje buitengesloten.

Feline

Feline is erg rustig, maar wanneer ze wat gedronken heeft, kan dat nog wel eens veranderen. Feline heeft wat problemen thuis waarover ze niet met haar vriendinnen durft te praten. Verder heeft ze eigenlijk een hekel aan Pippa.

Abby

Abby is erg vriendelijk en kan het met iedereen vinden, maar ze heeft niet het lef om tegen Kim te zeggen dat ze met Pippa in het buitenland gaat studeren. Verder heeft ze als enige van de vier meiden een vriendje: Casper. Ze mist hem erg als ze op vakantie zijn. Abby's vader heeft een goedlopend reclamebedrijf. Het vakantiehuisje in de Ardennen is dan ook van Abby's vader. De ouders van Abby zitten midden in een echtscheiding.

Pippa

Pippa is erg brutaal en arrogant, maar ook erg levendig. Ze weet de sfeer wel vaak te verpesten met haar gemene opmerkingen. Haar vader is erg rijk en ze krijgt alles wat ze wil. Verder heeft Pippa stiekem een relatie met Casper, het vriendje van Abby.

Casper

Casper is het vriendje van Abby. Hij lijkt heel zorgzaam door de berichtjes die hij haar stuurt en doordat hij haar troost als ze het moeilijk heeft, maar niets is minder waar. Ondertussen heeft hij een relatie met Pippa. Ook kan hij erg boos en agressief worden. Op zo'n moment is hij tot heel veel in staat...

Quotes

"Opeens verandert er wat. Ik voel dat we niet meer alleen zijn."

Bladzijde 252

"De helling wordt vlakker. Het bos minder dicht. Beneden, in een open kom tussen de heuvels, zie ik de vage omtrekken van een huis."

Bladzijde 111

"Jeroen vindt Abby leuk. het is me ineens duidelijk. Hij slooft zich uit met een fles cola en wodka. Zijn blonde haar hangt warrig over zijn voorhoofd."

Bladzijde 81

"Het is stil en schemerig in de auto. De voorruit is bedekt met een dikke sneeuwlaag. Het is net alsof we in een veilig hol zijn gekropen, ver weg van de buitenwereld. Ik zucht en leun achterover. Tranen prikken achter mijn oogleden."

Bladzijde 207

Thematiek

Vriendschap
Het thema van dit boek is ‘vriendschap en verraad’. Hoewel Kim, Feline, Abby en Pippa beste vriendinnen lijken, wordt het tegendeel bewezen: Pippa heeft een relatie met het vriendje van Abby, Abby zegt niks tegen Kim over haar jaar in Aix-en-Provence en Pippa dreigt de inhoud van het dagboek van Feline te verspreiden. De vriendinnen lijken elkaar goed te kennen, maar dit blijkt dus niet zo te zijn. Ook zijn de vriendinnen niet altijd erg aardig tegen elkaar. Hiermee haalt Mel Wallis de Vries een thema aan dat van alle tijden is: iedereen heeft wel een keer een vriendschap gehad met iemand die niet bleek te zijn wie je dacht dat hij/zij was.

Motieven

Wraak
Pippa heeft een relatie met Casper, maar wil dit opbiechten aan Abby. Casper wil dit absoluut niet en wil daardoor wraak nemen op Pippa. Als hij dan ook nog Abby ziet zoenen met Jeroen, is hij helemaal niet meer te houden. Wat hij precies van plan was, wordt in het boek niet helemaal duidelijk. Het is echter wel duidelijk dat hij uit is op wraak op Abby en Pippa en dat hij daarvoor eerst Kim en Feline uit de weg moest ruimen.

Liefde
Doordat Casper vreemdgaat met Pippa en Abby vreemdgaat met Jeroen, komen de vriendinnen in nare situaties terecht. Eigenlijk is het vreemdgaan de oorzaak van de verdwijningen van Kim en Feline en de constante spanning daaromheen. Verder is er natuurlijk ook nog de vader van Abby die vreemdgaat, waardoor haar ouders gaan scheiden.

Familiegeheim
Naarmate het verhaal vordert, blijkt dat de vriendinnen helemaal niet zoveel over elkaar weten als ze dachten. Zo bevindt Feline zich in een lastige thuissituatie doordat haar vader in een kliniek zit vanwege alcoholproblemen en gaan de ouders van Abby scheiden omdat haar vader is vreemdgegaan. Feline en Abby zeggen hier liever niet zo veel over.

Trivia

Van het boek 'Vals' is ook een musical gemaakt! Helaas draait de musical niet meer.

Op de site van Mel Wallis de Vries staat dat ze al haar hoofdpersonen op mensen baseert die ze echt heeft gekend, maar dat ze wel hun namen veranderd.

'Vals' was in 2012 de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury.

Titelverklaring

De titel van dit boek is 'vals'. Dit kan op heel veel gebeurtenissen in het boek worden toegepast. Allereerst maakt Pippa continu valse opmerkingen naar haar vriendinnen. Ook is het vals van Abby dat ze niks tegen Kim heeft gezegd over het feit dat ze met Pippa een jaar in het buitenland gaat studeren. Verder is Abby vreemdgegaan met Jeroen, wat ook vals is van haar. Pippa gaat op haar beurt vreemd met Casper en zegt hier niks over tegen Abby. En dan zoent Pippa ook nog met Stijn. Casper wil wraak nemen op Abby en Pippa, maar laat daarvoor eerst Kim en Feline verdwijnen. Verder is er natuurlijk ook nog het valse berichtje van Kim waarin staat dat ze naar Amsterdam is. Kortom, er is een hoop gedoe en weinig eerlijkheid tussen de vier vriendinnen. Niets is zoals het lijkt en daardoor ontstaan er een hoop valse situaties.

Structuur & perspectief

Dit boek bestaat uit een proloog, vier delen met in totaal 39 hoofdstukken en een epiloog. In de vier verschillende delen is elke keer een andere vriendin de ik-persoon. De indeling van het boek ziet er dus als volgt uit:

- Proloog

- Deel 1: Kim (hoofdstuk 1 t/m 12)

- Deel 2: Feline (hoofdstuk 13 t/m 21)

- Deel 3: Abby (hoofdstuk 22 t/m 36)

- Deel 4: Pippa (hoofdstuk 37 t/m 39)

- Epiloog (met Abby als ik-figuur)

De hoofdstukken worden dus elke keer verteld vanuit een verschillende ik-persoon. In het eerste hoofdstuk (van deel 1: Kim) staat het volgende geschreven:

"Ik open mijn kledingkast. Waar is mijn strakke spijkerbroek gebleven? Ik peur de planken af."

Dit voorbeeld illustreert goed de ik-persoon (op dit moment Kim). Als lezer weet je net zo veel als de ik-personen. Je weet dus net zo veel als de vriendinnen weten. Als Pippa in hoofdstuk 37 naar buiten gaat om Abby te zoeken, weet ze niet wat met Abby gebeurd is en wat er allemaal precies aan de hand is. Als lezer weet je dus ook niet meer dan de het ik-personage weet. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk:

"Opeens verandert er wat. Ik voel dat we niet meer alleen zijn. Het is net alsof het donker achter Abby beweegt. Een grote, inktzwarte schaduw rukt zich los uit het duister. Angst overspoelt me. Ik stik er bijna in. ik ga rechtop staan. Ik durf niet te kijken, maar doe het toch."

Decor

Tijd

Het verhaal speelt zich grotendeels ongeveer twee jaar geleden af. In de epiloog blikt Abby terug op hun vakantie in de Ardennen. Die vakantie is dan twee jaar terug. Het is in ieder geval duidelijk dat het verhaal zich ongeveer rond het heden afspeelt. Er komen mobieltjes voor in het verhaal en er worden songteksten van een paar jaar terug aangehaald. Behalve het bestaan van mobieltjes en auto's is het jaartal niet erg belangrijk voor het verhaal. Wat wel belangrijk is, is dat het verhaal een paar dagen voor kerst afspeelt. De wintertijd is belangrijk voor de steeds grimmig wordende sfeer in het verhaal. 

Decor

Het verhaal speelt zich grotendeels af in (het vakantiehuisje in) de Ardennen. Het verhaal begint in Amsterdam, maar daar speelt alleen het vertrek naar de Ardennen zich af. Het afgelegen huisje in de besneeuwde Ardennen zorgt allereerst voor een sprookjesachtige kerstsfeer. Al gauw beginnen er rare dingen te gebeuren en dan verandert deze prettige sfeer al gauw in een grimmige en donkere sfeer. Door de sneeuw zitten de vriendinnen opgesloten in het vakantiehuisje. De wind waait hard om het huis en de temperatuur ligt erg laag. Het decor van dit boek is erg bepalend voor de spanningsopbouw. De schrijfster heeft dus niet voor niets het decor van een afgelegen huisje in de Ardennen gekozen.

 

Stijl

Mel Wallis de Vries heeft een vlotte en realistische schrijfstijl. Doordat de dialogen en de gedachten van de personages zo echt lijken, word je makkelijk meegenomen in het verhaal. Er worden ook veel moderne woorden gebruikt waardoor de lezers (waarschijnlijk jongeren) zich met de personages kunnen identificeren. Korte zinnen worden afgewisseld door langere zinnen waardoor het verhaal begrijpelijk blijft en vlot wegleest. Ook maakt Mel Wallis de Vries gebruikt van cliffhangers aan het eind van sommige hoofdstukken. Het hoofdstuk heeft dan expres een spannend einde, waardoor je graag verder wilt lezen. Verder hebben sommige personages humor en dat maakt het boek soms erg grappig. 

Slotzin

De echte wereld is buiten.

Beoordeling

Dit boek is geschikt voor iedereen die van spannende verhalen houdt. De grimmige wintersfeer en de reeks aan vreemde gebeurtenissen maken het verhaal zo spannend dat je het in een keer uit wilt lezen. Ook de personages zijn erg realistisch en herkenbaar. De vriendinnen zijn zo verschillend dat iedereen zich wel in één van de vriendinnen kan herkennen. Ook de persoonlijke problemen thuis en de relaties die voorkomen in het boek maken het boek nog aantrekkelijker: het is hierdoor niet zomaar een verhaal over vreemde verdwijningen, er zit veel meer achter dan je eerst denkt. Ook de vlotte schrijfstijl van Mel Wallis de Vries zorgt ervoor dat het boek gemakkelijk leest en dat je helemaal opgaat in het verhaal.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.