Vals door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Vals
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1184 woorden
  • 18 maart 2011
  • 328 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
328 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
271
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Debuutprijs Jonge Jury (2012 Winnaar) , Jonge Jury (2012 Winnaar)

Boekcover Vals
Shadow
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitge…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar? 
Vals door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Van: Zillah
Klas: T3A
Datum: 09-01-2011

1. Iets vertellen over de schrijfster: Mel Wallis de Vries
2. Vals (verklaringen)
3. Personen
4. Samenvatting
5. Eindbeoordeling
6. Extra opdracht

Mel Wallis de Vries
De schrijfster is Mel Wallis de Vries. Ze is Geboren op 8 Februari 1973 in Leiden. Na de middelbare school heeft ze biologie en journalistiek gestudeerd in Groningen. Ze is daar afgestudeerd in 1997. Nadat ze is afgestudeerd heeft ze een tijd als freelance journalist geweest voor de Telegraaf( dat betekent dat ze zelf mag beslissen of ze een artikel neemt ja of nee). Toen is ze marketingfunctie gaan doen, ze is toen marketing manager geworden van een groot Beauty merk. Maar ze vond het zo jammer dat ze niet meer zoveel kon schrijven. Na de geboorte van haar eerste dochter is ze gestopt met werken, nu combineert ze moederschap met het freelance schrijven alleen dan voor haar zelf en soms nog wat advertenties of collums. Mel wist al heel lang dat ze schrijfster wilde worden. Ze had tientallen schoolschriften en notitieblokken vol geschreven met haar eigen ideeën. Ze woont samen met haar vriend en haar kinderen Pien en Teun in Amsterdam.

Weetje over Mel:
Ik ben een enorme angsthaas. Ik ben altijd bang als ik alleen thuis ben. Dan hoor ik de vreemdste geluiden in het donker. Misschien is het schrijven van spannende boeken wel een soort therapie: ik schrijf mijn eigen angsten van me af.

Ooit gezegd:
‘Toen ik een tiener was, las ik op vakanties vooral de thrillers van mijn moeder. Ik vond deze boeken ontzettend spannend, maar vond het jammer dat de verhalen over volwassenen gingen. Dat is een van de redenen dat ik spannende boeken voor tieners ben gaan schrijven. Ik miste deze boeken zelf heel erg’

1. Titelverklaring:
Vals zo heet de titel. Ik vind het opzich wel goed bij het boek passen. Want iedereen maar vooral Pippa en Casper.

2. Wat voor soort boek is Vals:
Het is een probleem boek.

3. Hoelang heb ik erover gedaan om het te lezen?
1 dag. Hij was zo spannend!

4. Hoeveel tijd verloopt er in het boek?
Een week, en daarna nog een Epiloog van 2 jaar later.

5. Schrijf een zin uit het boek waaruit duidelijk blijkt of er gebruikt is gemaakt Van de Ik-vorm/ Hij-vorm of Verteller, geef daarbij ook bladzijde aan.
‘Ik hoop dat ze opschiet . Het is hier stervenskoud.’ Zegt Abby
Bladzijde 108.

6. In welke omgeving speelt dit verhaal zich af? Omschrijf dat zo duidelijk mogelijk.
Eerst in Amsterdam, dan op weg naar de Ardennen, dan in de Ardennen, en dan weer in het Epiloog in Groningen.

7. Kan het verhaal echt gebeurd zijn? Leg uit:
Daar kan ik eigenlijk geen antwoord op geven. Er zijn genoeg gekke mensen maar omdat zo te doen ik weet niet.


8. Geef minstens 2 voorbeelden uit het boek waaraan je kunt zien in welke tijd( Verleden, Heden of Toekomst) het verhaal speelt.

Heden: ‘ Ik heb een beter idee’ Pippa krabbelt overeind.
Verleden: Een harde knal verstoorde ons gesprek.
Toekomst: ‘Proost lady’s!’ zegt Pippa. ‘ Komen jullie volgend jaar bij ons langs in Aix _ en_ Provence?

9. Wie is /zijn de Hoofdpersonen
De hoofdpersonen zijn:
Abby, Kim, Pippa en Feline.

10.Beschrijf de hoofdpersonen duidelijk( uiterlijk en innerlijk)
Kim: ze is dun en heeft blond haar, ze is/was de beste vriendin van Abby, maar word kort voor haar verdwijning heftig gekwetst door haar.

Feline: is ook een doorsnee meisje bruin haar. Ze is stil en kan niet goed omgaan met Pippa

Pippa: de knapste van het stel. Slank blond. Arrogant en zelfverzekerd die tegen iedereen gemeen doet en chanteert behalve Abby.

Abby: ook een doorsnee meisje. Heeft een vriendje Casper die uiteindelijk veel later in het boek vreemd is gegaan met Pippa.

10. Neem ook twee minder belangrijke personen( bijpersonen, geef ook van hen een beschrijving.)
Casper:ziet er uit als een fotomodel: donkere haar en felblauwe ogen.
Daan: hij is groot, mooie rechte witte tanden, donkerbruine krullen.

Samenvatting
Vier vriendinnen (Kim, Feline, Pippa en Abby) besluiten in de kerstvakantie een paar dagen door te brengen in een huisje in de Ardennen. Maar geen van allen hadden ze dit weer verwacht: sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Na een tijdje hebben de meiden geen elektriciteit meer en zitten ze vast in de sneeuw. Het enige wat ze kunnen doen is wachten. Eén van de vriendinnen, Kim, raakt zoek na een ruzie. De overgebleven drie denken dat Maud misschien naar het dorp is gelopen of ergens anders naar toe, daarom slaan ze geen alarm. Een tijdje later verdwijnt ook Feline plotseling. Dan begint de spanning van Vals toe te slaan: Pippa en Abby kunnen geen kant op, ze kunnen niemand bellen en weten niet hoe ze hun vriendinnen moeten vinden. Langzaam maar zeker beseffen ze dat ze in de val zitten

12. Heeft het boek een gesloten eind?
Ja dat heeft het zeker.

13. Vind je dit een goed eind? Leg uit waarom:
Ja omdat je weet hoe het met die vier meiden is afgelopen.

14. Wat vond je goed aan het boek? Geef twee redenen waarom je dat vind:
1. omdat het duidelijk taal is.
2. ze het spannend schrijft tot het eind en het dan niet verwacht dat degene dat allemaal heeft gedaan.

15. Wat vond je niet zo goed aan het boek? Geef twee redenen:
1. beetje iets te grove taal
2. dat er te veel in gedronken word en niet op de goede manier met jongens wordt omgegaan vind ik dan.

16. Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer. Leg aan de hand van de voorbeelden uit waarom je dat vind.
Ik denk dat ik wel een 8 ½ geef want het is een heel goed boek, het is lekker spannend en daar houd ik van. Duidelijk taal niet woorden waar ik geen bal van snap en die ik steeds moet opzoeken in het woordenboek. En dat je het in 1 ruk wil uit lezen omdat je wil weten wie dat heeft gedaan en jij gaat het zelf al invullen en dan blijkt het toch iemand anders te zijn en dat is heel raar. Maar ook wel weer grappig.

Dus ik geef een

Je eigen cover maken.
De vier vriendinnen Abby,Kim,Pippa en Feline hebben gepland om in de kerstvakantie te verblijven in een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen daar niet zo moeilijk over, maar een heftige ruzie tussen hun verdwijnt Kim. Ze gaan zoeken, maar vinden haar niet opeens krijgen ze een sms van kim dat ze op weg naar huis terug naar Amsterdam . Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

Mel Wallis de Vries is de succesvolste jeugdthriller auteur van dit moment: haar boeken zijn razend populair en worden door grote en sterk groeiende groep fans verslonden. De verhalen zijn vlot en realistische geschreven en spannend tot aan de laatste bladzijde. Mels boeken worden in verschillende landen uitgegeven.

REACTIES

S.

S.

13. Vind je dit een goed eind? Leg uit waarom:
Ja omdat je weet hoe het met die drie meiden is afgelopen.

t moet zijn 4 meiden ;-)

12 jaar geleden

Y.

Y.

ik hoop dat je het niet zo hebt ingeleverd, want je had het beter nog een keer kunnen nalezen. er staan wel wat typfoutjes in enzo

12 jaar geleden

I.

I.

nee hoor er staat 4.
ik vind het goed alleen wel een beetje korte antwoorden.

11 jaar geleden

I.

I.

in de samen vatting staat dat ze niet weten waar maud is maar dat moet kim zijn er zit helemaal geen maud in het verhaal

11 jaar geleden

P.

P.

Een beetje dom is het wel! In zo ongeveer iedere zin staat wel een spelfout! Ik hoop ook niet dat je het zo hebt ingeleverd!! xx

11 jaar geleden

A.

A.

Het is een best goede samenvatting hoor alleen iets te korte antwoorden!

11 jaar geleden

A.

A.

Dit is een goed boek! Je moet wel wat spellingsfouten verbeteren en wie is Maud eigelijk. Over hem/haar heb ik niet gelezen!

11 jaar geleden

R.

R.

hoeveel blz heeft het boek vals?

10 jaar geleden

S.

S.

kan iemand my helpe wie zyn de speurders in het verhaal en een korte beschrijving over de persoon?

10 jaar geleden

L.

L.

271 blz.

10 jaar geleden

A.

A.

hoe weet je hoe de personen eruit zien als het een boek is zonder plaatjes? is het jouw fantasie, of heb je een film gekeken...

9 jaar geleden

K.

K.

dat wordt duidelijk verteld in het boek

8 jaar geleden

N.

N.

ik heb men boek bespreking over gehad en heb een 9.5 je dankje wel voor dit info

8 jaar geleden

E.

E.

Vier vriendinnen (Kim, Feline, Pippa en Abby) besluiten in de kerstvakantie een paar dagen door te brengen in een huisje in de Ardennen. Maar geen van allen hadden ze dit weer verwacht: sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Na een tijdje hebben de meiden geen elektriciteit meer en zitten ze vast in de sneeuw. Het enige wat ze kunnen doen is wachten. Eén van de vriendinnen, Kim, raakt zoek na een ruzie. De overgebleven drie denken dat Maud misschien naar het dorp is gelopen of ergens anders naar toe, daarom slaan ze geen alarm. Een tijdje later verdwijnt ook Feline plotseling. Dan begint de spanning van Vals toe te slaan: Pippa en Abby kunnen geen kant op, ze kunnen niemand bellen en weten niet hoe ze hun vriendinnen moeten vinden. Langzaam maar zeker beseffen ze dat ze in de val zitten
hier zeg je dat eerst de elektriciteit uitviel en dan pas kim en feline weg zijn terwijl het anders om is. ook zeg je vaak ipv kim Maud. zelf snap ik helemaal niet hoe je die fout kan maken...

7 jaar geleden

P.

P.

favorite fragment ?

5 jaar geleden

O.

O.

echt sorry maar je maakt wel veel spelfouten zoals hier:'' Ik vind het opzich wel goed bij het boek passen. Want iedereen maar vooral Pippa en Casper.''

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals door Mel Wallis de Vries"