Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! šŸ˜·šŸ¦ šŸ« We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 259 pagina's
  • Uitgeverij: Penguin Group

Flaptekst

I can't believe I fell for it.

It was still dark when I woke up this morning. As soon as my eyes opened I knew where I was.
A low-ceilinged rectangular building made entirely of whitewashed concrete. There are six little rooms along the main corridor.
There are no windows. No doors. The lift is the only way in or out. What's he going to do with me? What am I going to do?

If I'm right, the lift will come down in five minutes.
It did.
Only this time it wasn't empty...

Eerste zin

10.00 AM. This is what I know.

Samenvatting

Het boek vertelt het verhaal van Linus, een 16-jarige jongen die op een dag wakker wordt in een lege, ondergrondse bunker. Hij schrijft zijn belevenissen op in een notitieboekje, wat uiteindelijk het dagboek vormt wat je leest.
Linus blijft niet alleen in de bunker. Er zijn zes slaapkamers en uiteindelijk zes heel verschillende mensen. Jenny is een heel jong meisje en naïef. Anja is ergens in de 20 en egocentrisch. Bird was ouder, eind 30, en nogal bazig. Fred was een drugsverslaafde, maar hielp wel mee en Russel was de oudste en erg wijs. Linus kon het niet met iedereen vinden. Hij kon het vooral met Jenny en Russell vinden.

Hoe langer ze in de bunker zitten, hoe duidelijker de 'regels' zijn. De lampen gaan 's ochtends vroeg aan, waarna de lift naar beneden komt. Dit is de manier waarop 'de man boven' met hen communiceert, voor hen zorgt en ervoor zorgt dat er in totaal zes mensen in de bunker zijn. 'De man boven' houdt ze in de gaten door middel van camera's in elke ruimte. Telkens wanneer ze iets bedenken om te ontsnappen, worden ze gestraft. Er komt bijvoorbeeld gas uit de ventilatieroosters waardoor ze bewusteloos raken, ze krijgen geen eten meer of de verwarming wordt uitgeschakeld.

Na een tijdje worden een aantal mensen langzaam gek. Anja komt niet meer uit haar kamer en later blijkt dat ze eten voor zichzelf heeft verstopt. Russell heeft een hersentumor en wordt steeds zieker. Bird is gebeten door een hond, als consequentie voor een ontsnappoging. Al met al gaat het steeds slechter met de groep. Dan komt er een brief van 'de man boven' met de boodschap dat je wordt vrijgelaten als je één van de anderen vermoordt.

Anja wordt dood aangetroffen, maar niemand weet wie het heeft gedaan. Russell wordt ook dood aangetroffen en ze verdenken Bird van beide moorden, omdat hij gebeten is door een hond en daar ziek en gek van lijkt te worden. Wanneer Bird Jenny aanvalt, grijpt Fred hem en vermoord hij Bird. Fred, Jenny en Linus blijven over.

Sinds de moorden komt er geen eten meer naar beneden via de lift. Alle communicatie via berichten en boodschappenlijstjes komt stil te liggen. De belofte dat er mensen vrijgelaten zouden worden is een leugen. Na een tijdje lijkt het alsof 'de man boven' weg is. De elektriciteit wordt afgesloten, waardoor er geen licht en warmte meer is. Ook het water wordt afgesloten. Fred, Linus en Jenny slapen nu bij elkaar op een kamer en gaan langzaam dood.

Fred pleegt uiteindelijk zelfmoord door uit een fles bleekmiddel te drinken. Jenny en Linus gaan dood door gebrek aan water en voedsel. We komen er niet achter waarom deze mensen werden opgesloten in de bunker.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Linus Weems

Linus is opgegroeid in een rijk gezin. Dit is niet altijd zo geweest: ze werden pas rijk toen zijn vader succesvol werd met het tekenen van strips. Zijn moeder is al vroeg overleden. Na het succes van zijn vader, raakte zijn vader aan de drank en stuurde Linus naar een privƩschool. Linus haatte het daar zo, dat hij er is weggelopen en op straat is gaan zwerven. Op een dag hielp hij een blinde man met het tillen van een koffer. Deze man bleek de kidnapper van Linus te zijn, toen Linus wakker werd in een bunker.

Jenny Lane

Jenny is een 9-jarig meisje. Ze komt uit een liefdevol gezin en is nog erg jong en onschuldig. Ze is de tweede persoon die in de bunker aankomt. Ze raakt al snel bevriend met Linus en slaapt bij hem op de kamer. Hij behandelt haar als zijn kleine zusje en probeert haar ten alle tijden te beschermen.

Anja Mason

Een vrouw ergens in de 20. Ze verkocht huizen in de stad waar ze vandaan komt. Ze is een succesvolle jonge vrouw, maar ook erg egoĆÆstisch. Ze verbergt eten in haar kamer voor de anderen. Uiteindelijk wordt ze gewurgd door een van de anderen.

Fred

Fred was een grote lange man en verslaafd aan heroĆÆne. Toen hij in de bunker terecht kwam moest hij eerst afkicken, waardoor hij vooral in bed lag. Hij was daarna altijd bereid om Linus en Jenny te helpen, tot 'de man boven' heroĆÆne naar beneden stuurde en hij opnieuw verslaafd raakte. Wanneer er een wilde Dobermann naar de bunker werd gestuurd, heeft hij deze vermoord om de rest te beschermen. Uiteindelijk heeft hij Bird ook vermoord, omdat Bird Jenny probeerde te vermoorden.

William Bird

Bird was een man met overgewicht en was eind 30. In de bunker kon hij het goed vinden met Anja en introduceerde hij vergaderingen met de groep. Hij was egoĆÆstisch en bazig. Hij werd gebeten door de Dobermann die als straf naar de bunker werd gestuurd. Hierdoor werd hij ziek en uiteindelijk gek: Fred heeft hem vermoord toen hij probeerde Jenny aan te vallen.

Russell

Een oude, wijze man met een hersentumor. Linus kon het heel goed met hem vinden, mede doordat Russell een bekende schrijver was. Hij had Ć©Ć©n glazen oog en door zijn tumor werd hij aan het einde nogal warrig.

'De man boven'

Je komt niet veel over dit personage te weten, behalve de vage herinneringen en speculaties van de andere personages. Ze weten dat iemand de knoppen bedient boven de bunker, maar ze weten niet precies wie en vooral niet waarom.

Quotes

"We don't have a kettle or saucepans, and we don't have a hot tap, so we're having to make tea with cold water."

Bladzijde 30

"Anyway, we got the food out and put the box on the kitchen table and then opened it up. It contained: six bottles of vodka. Ten packets of sigarettes. Three disposable lighters. Several pornographic magazines. A syringe. A metal teaspoon. A small polythene bag full of brown powder. Some newspaper clippings."

Bladzijde 106

"I've done what Jenny suggested. I've apologized to The Man Upstairs. I wrote another note. It wasn't hard. It's easy to say sorry, especially when you don't mean it."

Bladzijde 144

Thematiek

Opsluiting
De personages in dit boek worden opgesloten in een bunker door een voor hen onbekende persoon.

Motieven

Overleven
De personages proberen zo goed en slecht als het gaat te overleven. Soms krijgen ze eten, soms krijgen ze een nieuwe bewoner erbij, maar soms worden ze ook gestraft. Ze proberen te overleven, wat uiteindelijk tragisch afloopt.

Titelverklaring

De titel beschrijft precies wat het boek is: een dagboek van iemand die opgesloten zit in een bunker.

Structuur & perspectief

Het verhaal is het dagboek van Linus. Het is ingedeeld in dagen en momenten waarop Linus besluit ons te vertellen wat er gebeurt in de bunker. Dit zorgt ervoor dat je alles ziet vanuit het perspectief van Linus en daarbij ook te weten komt hoe hij over alles denkt.

Decor

Het decor is de bunker waarin het zestal wordt opgesloten. Een vrij lege bunker met witte muren, zes slaapkamers, een badkamer, keuken en lift. Er is van alles een veelvoud van zes aanwezig: zes bedden, zes stoelen, zes bekers, etc. De tijd waarin het zich afspeelt is lastig in te schatten. Linus heeft overal data opgeschreven, maar komt er na een tijdje achter dat 'de man boven' knoeit met de klok in de keuken. Het is hierdoor niet zeker of de data allemaal kloppen.

Stijl

Het is een Engelstalig dagboek geschreven door een 16-jarige jongen genaamd Linus. Het leest makkelijk weg.

Slotzin

This is what I know. It doesn't hurt anymore. This is.

Beoordeling

Het is een verdrietig en tragisch verhaal. Je komt niet te weten wat de reden is achter de kidnapping en opsluiting van de zes hoofdpersonages, waardoor het een mysterieus tintje krijgt. HEt is een makkelijk te begrijpen verhaal.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.