Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2019
- 220 pagina's
- Uitgeverij: Moon
Flaptekst
Hero - trotse vmbo'er en slipperdragende lachgasjunk - weer wat leven in de brouwerij.
Melodia komt op zijn kop te staan wanneer vluchteling Ziad, een van hun nieuwe vrienden, in paniek opbelt en vertelt dat hij wordt opgejaagd door een woedende menigte die hem uitmaakt voor aanrander. Niet veel later staan een paar beruchte motorboys bij Ziad op de stoep. De pizzacrew vreest voor de ondergang van de zaak wanneer het team Ziad in bescherming neemt. Is Ziad wel zo onschuldig als hij beweert te zijn?
Eerste zin
"Je hoeft echt niet bang te zijn, ik ben er nu en ik zal je veilig thuisbrengen.? " "Please Slipper,I Rustig rijden!", riep Ziad en hij trok zijn armen strakker om mijn middel.Samenvatting
I. De grote aanval
Slipper, een medewerker van de pizzeria ' Melodia' hoort dat een vriend van hem uit het AZC in de problemen zit. Ziad wordt verdacht van aanranding van een meisje en enkele jongens willen wraak nemen. Hij vraagt aan zijn baas Haas (Iljas) of hij diens motor mag gebruiken om Ziad te helpen. Hij redt Ziad voorlopig uit de penarie. Onderweg rijdt hij over een grote hond heen en hij maakt wat schade aan de nieuwe motor van zijn baas. Wat is er aan de hand?
2. Vijf maanden voor de grote aanval
Vijf maanden ervoor moet Slipper pizza's bezorgen in het AZC. Hij ontmoet daar o.a. Ziad die gek is op dansen Bij terugkomst in de pizzeria vertelt hij dat aan Haas. Hij heeft de asielzoekers uitgenodigd een keer langs te komen. Ze komen inderdaad en zien ook de mooie Maria. Baschier, een andere asielzoeker wordt meteen op haar verliefd. Slipper heeft een crimineel verleden en loopt bij de reclasseringsdienst. Hij is nog steeds wel goed voor een paar cilinders lachgas per avond.
Haas wil wel een feestje organiseren voor de kinderen van het AZC. Alles gaat goed, totdat bij een voetbalwedstrijd twee jongens het veld oplopen die Ziad zoeken en hem een aanrander noemen.
Slipper neemt later zijn team pizzabakkers ook mee naar een schoolfeest. Lachgas speelt weer een rol en aan het einde van het feest loopt het weer fout. Een groep jongens wil Ziad hebben. Er komen daarna nogal wat reacties op de social media en die zijn zeker niet al te positief.
3. Na de grote aanval
Haas begint te twijfelen aan de onschuld van Ziad. Hij ondervraagt hem, maar Ziad zegt dat hij niets heeft gedaan. Toch komen een dag later de motorboys (Horns of Europe) naar de pizzeria en ze willen Ziad hebben. Haas houdt echter moedig stand. Ze begrijpen wel dat Ziad een tijdje moet onderduiken en ze brengen hem bij een sportschoolhouder. (Mendez)
Daarna komen de motorboys voor de tweede keer verhaal halen. Maria die een goede kickbokser is, wil er wel op los slaan. Daarna gaan de motorboys het anders aanpakken: ze pakken een paar keer de pizzakoeriers aan en slaan die in elkaar. Ook Slipper moet er aan geloven. Hij wordt beroofd, maar zijn portemonnee komt terug in de brievenbus van zijn moeder. In feite kan hij niet veel doen, want hij moet oppassen niet in de fout te gaan, anders is hij de klos. Zijn moeder let er goed op. Slipper heeft tegen zijn moeder gelogen: hij heeft haar verteld dat hij bij een Italiaan (Bannini) werkt en niet bij een 'mocro'.
Maria begint na al die zetten van de motorboys te twijfelen aan de onschuld van Ziad. Bij een dagje uit vraagt Haas aan Ziad of er echt niets speelt. Als die weer ontkent, organiseert Haas een tomatenoorlog (zoals je die in Spanje ziet) Met overrijpe tomaten worden de motorboys bekogeld, maar die nemen kort daarop wraak: ze slaan de hele pizzeria kort en klein. Bovendien steken ze de nieuwe motor van Haas in de fik. De zaak begint echt uit de hand te lopen. Haas krijgt klappen en wordt naar het ziekenhuis gebracht.
In een WhatsApp met Maria geeft Slipper aan dat hij iemand van de familie van Haas te hulp heeft gevraagd.
4. De confrontatie
Die hulp is Brahim (uit deel 1 Pizzamaffia) Hij en Haas hebben al jaren ruzie. Maar nu Haas in de problemen, wil hij de strijdbijl begraven. Je moet altijd je familie helpen. Ze praten het uit.
Ziad is weggelopen bij de sportschoolhouder. In zijn kamer is het een pokkenzooitje en er liggen ook dure camera's. Zou Ziad een crimineel zijn?
Slipper en een ander lid van de pizzamaffia worden weer eens achtervolgd, maar nu door een Golf. Hij krijgt traangas in zijn ogen en hij wordt opgepakt door de motorboys. De leider ('gangsterkop') heeft het over de eer van zijn familie en wat er zijn zusje Demi is gebeurd.
Maar ineens komen de jongens van de sportschoolhouder op het toneel. Er ontstaat een stevige knokpartij. De sportschool van Mendez laat zich niet onbetuigd.
Dan komt Demi tevoorschijn (het is het meisje dat met een afbeelding van een tatoeage was aangetroffen op een camera van Ziad.) Ze vertelt dat ze verliefd is geworden op Ziad en dat haar eerste vriendje dat niet kon hebben. Die Marcel was een nare jongen (lid van de motorboys) die uit jaloezie alles bij elkaar gelogen heeft over Ziad en d e hele buurt tegen hem heeft opgezet. Ze zegt dat Ziad moet laten zien wat hem in Syrië is overkomen. Hij trekt zijn shirt uit; hij draagt over zijn hele lichaam littekens van martelingen door het Syrische regime. Gangsterkop Simon kiest nu partij voor zijn zus en voor Ziad. Hij is verschrikkelijk boos op Marcel.
Op social media wordt er weer gesproken over Ziad en Demi, maar nu heel wat positiever.
In het laatste hoofdstuk is de pizzeria weer opgeknapt en heropend. Slipper geeft aan dat hij een date heeft met het zusje van Maria, Nora. De zon gaat weer voor hem schijnen, zoals die 'dat altijd doet in Spanje'. Demi en Ziad zetten hun verkering ook door.
Personages
Slipper
Slipper is in dit boek de verteller en de hoofdpersoon. Hij heeft een verkeerde tijd achter de rug, loopt bij de reclassering en hij doet pogingen om weer op het goede pad te komen. Dat lukt hem aardig, maar als hij met Ziad in aanraking komt, zijn er een paar situaties die niet helemaal juist zijn. Hij zou er ook beter aan doen om het lachgas te laten voor wat het is. Hij blijft Ziad steunen en geloven in zijn onschuld. En terecht... Als beloning krijgt hij een date met Nora.
Gangsterkop
Simon is de leider van de motorboys. Hij wil wraak nemen op de asielzoeker Ziad. Die zou aan zijn zus gezeten hebben en gangsterkop verdedigt de eer van zijn familie. Daar valt wat voor te zeggen, maar gangsterkop gaat erg ver in zijn wraak. Hij vernielt de pizzeria van Haas. Wanneer het op een finaal gevecht dreigt aan te komen, vertelt zijn zusje Demi dat Ziad haar niet heeft aangerand, maar dat ze juist op elkaar verliefd zijn. Dan draait Simon ook om als een blad aan een boom.
Ziad
Ziad heeft, zoals aan het einde blijkt, een bizar verleden achter de rug. In Syrië is hij gemarteld door de overheid. Hij is daarna gevlucht en uiteindelijk in Nederland terechtgekomen in een AZC. Daar ontmoet hij Slipper als die pizza's komt bezorgen. Ziad kan heel goed dansen. Ook is hij vriendelijk en zo heeft hij contact gekregen met Demi. Hij wilde dat eerst niet vertellen, maar het moet tenslotte wel. Hij laat ook zijn littekens zien die het gevolg zijn van de martelingen.
Maria
Maria werkt in de pizzeria. Ze heeft een kind maar geen man. Ze is realistisch. Twijfelt een tijdje aan de onschuld van Ziad. Als het er op aankomt, staat ze haar mannetje. Als kickbokser gaat ze de strijd aan met de chick van de motorboys, Ratface.
Haas
Haas leidt al enkele jaren de pizzeria "Melodia." Hij houdt alles goed in de gaten o.a. het gedrag van Slipper die een slecht verleden heeft. Hij blijft zijn personeel stimuleren: o.a. Maria , Slipper. Hij heeft een familiebreuk met Brahim, maar als hij in het ziekenhuis ligt, leggen ze hun ruzie bij.De familie-eer is ook voor Haas erg belangrijk. Haas wil ook een feestje organiseren voor de kinderen van het AZC. Helaas wordt het feestje verstoord. Ook gaat hij met een personeelsuitje met het pizzateam. Ze gaan jetskiën met elkaar. Haas gebruikt het liefst geen geweld. Als de motorboys komen, wil hij ze tegenhouden met het gooien met overrijpe tomaten. Dat is wel ludiek, maar het helpt niet zo goed tegen vechtersbazen.
Quotes
""Je moet niet opgeven een je school afmaken... Heb je altijd een goede back-up, maar Slipper, broer... Ik ga er hier wel voor zorgen datje geen moordenaar wordt en dat er een dag komt dat je tegen jezelf kunt zeggen: de zon schijnt als in Spanje" Bladzijde 27
""Maar jongens", ging Maria serieus verder. "Hebben jullie je dan geen seconde afgevraagd of het misschien gewoon waar is wat al die mensen zeggen? Zou Ziad niet echt iets hebben geflikt?"" Bladzijde 133
"Op een klein wit Ikea-tafeltje lag een bord waarop nog etensresten lagen. Twee halve merguezworstjes, wat stukken beschimmeld brood, slappe witte frietjes en ook een brok kaas waaruit smerige schimmelhaartjes staken, Serieus, het was een vette, smerige situatie." Bladzijde 172
""Wij van de pizzamaffia, wij zijn niet alleen vrienden, maar ook broers. We zijn familie. Allemaal boys en girls met superpowers, zoals Haas altijd zegt. En als we samen zijn, zijn we voor niemand bang."" Bladzijde 181
"Een draakje dat vuur blaast in de richting van drie hartjes [......] Dat draakje staat voor bescherming. Het vuur staat wat ik voor mijn familie voel. De hartjes staan voor mijn familie: pa, ma en m'n zusje." Bladzijde 195
Thematiek
Familiebanden/ familiebetrekkingenNet als in het eerste deel gaat dit tweede boek van de pizzamaffia over het beschermen van je familiebanden. Haas deed dat in deel I en kreeg daardoor ruzie met zijn neef Brahim. Daardoor hebben ze ruzie gekregen en elkaar een paar jaar niet gezien. Maar als de pizzeria van Haas wordt belaagd (en vernietigd) door de motorboys van Horn of Europe, roept Slipper Brahim te hulp. Nu zijn familie wordt bedreigd schiet hij Haas te hulp. Datzelfde gaat eigenlijk ook op voor de leider van de motorbende. Simon (Gangsterkop) heeft gehoord dat een asielzoeker zijn zusje heeft lastig gevallen. Hij komt voor haar op en wil de man die dat gedaan zou hebben straffen. Eigenlijk is dat niet zo'n slechte eigenschap, maar alles berust alleen maar op leugens en bedrog. De vriend van Demi heeft uit jaloezie leugens verspreid over Ziad. Die wordt dus ten onrechte verdacht van aanranding. Simon wil zijn zusje beschermen en wraak nemen. Maar dat blijkt uiteindelijk gelukkig niet nodig.
Motieven
Verliefdheid
Enkele asielzoekers worden verliefd op de mooie Maria. Slipper wordt aan het einde van het verhaal op haar zusje Nora. Hij regelt een date met haar.
Wraak
Verschillende partijen zijn steeds uit op wraak: de motorboys, de pizzamaffia en de sportschoolboys van Mendez.
Leugens en bedrog
Marcel, de eerste vriend van Demi, heeft uit wraak leugens verkocht over het gedrag van Ziad. Demi had de verkering uitgemaakt en Marcel vertelde iedereen dat Ziad Demi had aangerand. Zij ontkent dat uiteindelijk. Een andere vorm van liegen is dat Slipper tegen zijn moeder heeft gezegd dat hij bij een Italiaanse baas werkt. Ze zou het namelijk niet leuk gevonden als hij bij een mocro zou gaan werken.
Jaloezie
De ruzie om het meisje Demi heeft als oorzaak de jaloezie die één van de motorboys (Marcel) heeft t.o.v. Ziad.
Drugs(gebruik)
Slipper heeft in het verleden drugs gebruikt. Hij is er nog niet helemaal van af. Hij vindt lachgas wel leuk om te gebruiken (schoolfeest)
Discriminatie en racisme
De motorboys zijn blanke jongens, de bewoners van het AZC komen uit Afrika. De laatste worden beschuldigd van aanranding/verkrachting van een meisje uit de buurt. Uit de berichten op de 'social media' blijkt duidelijk dat een aantal schrijvers racistische ideeën heeft.
Geweld
Er zijn nogal wat gewelddadige optredens: van de motorboys, maar ook van de sportschoolmaten van de pizzamaffia. Maria doet aan kickboksen en ze staat ook haar mannetje o.a in het gevecht met de chick van de motorboys, Ratface.
Motto
"Een beetje voor de wereld en een beetje voor jezelf. "- Haas-
Trivia
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de schrijver op de Rotterdamse school "Wolfert College"op dinsdag 24 september 2019. Het boek is een vervolg op het succesvolle "Pizzamaffia." Er waren ook 100 scholieren uitgenodigd bij deze festiviteit.
Titelverklaring
De titel komt letterlijk in de tekst voor. Haas en zijn pizzateam gaan een keer met een teamuitje. Haas vaart dan op een jetski en maakt woeste sprongen met de ski op het water. Hij gilt dan: "Pizzamaffia slaat door." (blz. 138)
Er is ook nog een hoofdstuktitel "Maria slaat door." Daarin staat Maria haar mannetje. Ze is een ervaren kickbokser en ze deelt rake klappen uit aan een paar leden van de motorboys.
Structuur & perspectief
De opbouw van het verhaal is in vier grote delen.
I. De grote aanval
2. Vijf maanden voor de grote aanval
3. Na de grote aanval
4. De confrontatie
Alle vier delen worden onderverdeeld in kortere hoofdstukken met een titel. Boudou is slim met het het in/opbouwen van de spanning. Hij begint meteen te vertellen over de vlucht van Ziad uit het AZC en schrijft pas in deel II wat eraan voorafgegaan is. Op die manier word je midden in het verhaal geworpen en dan vraagt de lezer zich altijd af "wat is er al gebeurd?"
Het perspectief van de roman wordt bepaald door de ik-figuur Slipper die bij Haas in dienst is en een crimineel verleden heeft. Slipper vertelt in de o.v.t.
Bijzonderheden in de structuur:
- Het boek begint met een 'menukaart' waarin de belangrijkste personages worden voorgesteld
(Dat was ook al het geval in deel I )
- twee keer wordt er verslag gedaan van de reacties op de social media op het gedrag van Ziad
- aan het einde van deel III is er een weergave van een dialoog op Whatsapp tussen Slipper en Maria.
Decor
Alles draait in feite om de pizzeria Melodia, die gerund wordt door Haas(Iljas) en zijn team. Dat is dus naast een topografische ruimte in een plaats in de Randstad ook een symbolische (of belangenruimte). Ook het AZC is zo'n belangenruimte.
De motorboys wonen in een slechte wijk: Molenbroek.
Het is een actueel verhaal dat zich in deze tijd afspeelt. Dat kun je aan moderne tekstgegevens zien. Er is een AZC vlak bij de pizzeria. Er wordt in sommige hoofdstukjes melding gemaakt van reacties op de social media en er is een dialoog via WhatsApp tusen Slipper En Maria.
Stijl
Boudou schrijft zijn verhaal in de realistische taal van de straat. Het is ook de taal van de jongere generatie. Je noemt dat verschijnsel een groepstaal. Daarbij gebruikt de jeugd ook woorden die de oudere generaties al niet meer verstaan of begrijpen. Daarom staat er ook achterin het boek een verklarende woordenlijst. Er staan ook woorden van Marokkaanse afkomst in die lijst die al verbasterd zijn. Het taalgebruik is soms wel grof.
Er worden dus termen gebruikt als:
- What the fuck
- Motorboys! Wollah, motorboys!
- Corsa zonder te morsa!
- Mashakiel (= problemen)
- zjnoen (gek, gestoord)
Ook gebruikt Boudou beeldspraak in de vorm van straattaal.
(blz. 135) "Ook als je niet bent opgemaakt, blijft jouw gezicht zo mooi als een woestijnroos", zei Baschier vol gevoel tegen Maria.
(blz. 166) En opeens dook Brahim naar beneden en gooide hij zijn armen om Haas heen. Serieus, toen ontsnapte die vette familielijm uit hun lichamen.
(blz. 191) "Als schapen voor een offerfeest werden we uit het busje gedonderd.
Slotzin
Ik haal je op Jij altijd bij mij achterop We nemen wat voor onszelf En geven veel aan de wereld Corsa zonder te morsa!Beoordeling
De nieuwe pizzamaffia-roman is een echte Young Adult roman. Het is een eigentijds verhaal waarin de pizzeria van Haas weer een belangrijke rol speelt. Deze keer gaat het over discriminatie/racisme van een asielzoeker die ervan wordt beschuldigd een Hollands meisje te hebben aangerand.
Het verhaal wordt in een hoog tempo verteld en kent veel spannende momenten. Er blijft steeds een vraag boven het verhaal hangen of Ziad misschien toch wel schuldig is aan de aanranding. het slot is daardoor toch nog verrassend.
Voor de jeugd op school is dit dus een aantrekkelijk boek om voor de 'lijst' te lezen. Het is allesbehalve saai. De woordenlijst achterin verklaart een aantal straatwoorden die misschien nog niet iedereen kent.
Het zit er dik in dat dit boek gewoon weer een grote bestseller wordt. En terecht...
Een film van dit boek maken is natuurlijk ook weer mogelijk.
Een vette acht van scholieren.com
.
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden