Paper Towns door John Green

Zeker Weten Goed
Foto van Onessa
Boekcover Paper Towns
Shadow
  • Boekverslag door Onessa
  • Zeker Weten Goed
  • 11 juni 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Paper Towns
Shadow
Paper Towns door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2008
  • 305 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. So when she climbs through his window to summon him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow. But the next morning, Q turns up at school and Margo doesn't. She's left clues to her disappearance, like a trail of breadcrumbs for Q to follow.

And everything leads to one unavoidable question: Who is the real Margo?

Eerste zin

The way I figure it, everyone gets a miracle.

Samenvatting

Proloog:

Quentin (bijnaam Q) en Margo zijn vanaf hun tweede levensjaar al buren in Jefferson Park, een suburb in Orlando, Florida. In hun jeugd zijn ze beste vrienden en hebben ze allebei een oogje op elkaar. Op een dag, wanneer ze 9 zijn, gaan ze samen spelen in het park van Jefferson Park waar ze achter een boom een lijk aantreffen. Quentin wilt zo snel mogelijk naar huis en de politie bellen, maar Margo is nieuwsgierig en gaat onderzoek doen. Het blijkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

 

Deel 1: The Strings:

9 jaar later zitten Q en Margo in het laatste jaar van de middelbare school. Ze zijn klasgenoten van elkaar maar hun vriendschap is verwaterd. Q is een teruggetrokken “nerd” die niet populair is in de klas maar ook geen doelwit is van pesten, hij heeft twee beste vrienden, Ben en Radar (zijn echte naam is Marcus) en Margo is de populairste meid van de klas en heeft een relatie met de populairste jongen, Jase. Q vindt Margo na 9 jaar nog steeds leuk, maar het lijkt alsof hij onzichtbaar is voor Margo.

Op een avond klimt Margo door Q's raam en vraagt hem of hij haar wilt helpen met een avontuur die ze heeft gepland, ze wilt nog niet vertellen wat het plan is maar Q stemt toe omdat hij graag met haar is. Het is een plan die uit negen stappen bestaat: eerst gaan ze in een aantal winkels de benodigde spullen halen, vervolgens gaan ze Jase erop betrappen dat hij met Becca (Margo's beste vriendin) vreemd gaat, een foto van Jase maken terwijl hij naakt wegrent van Becca's huis, een vis in Becca's huis verstoppen, een vis in Lacey's (de andere beste vriendin van Margo) auto verstoppen (omdat zij niet tegen Margo had verteld dat Jase met Becca vreemd gaat), een wenkbrauw van de pestkop van de school, Chuck, epileren terwijl hij slaapt, inbreken in de hoogste toren van Orlando en inbreken in Sea World. Hoewel de meeste van de 9 stappen van het plan erg riskant en spannend zijn lukt het hun om alles perfect uit te voeren zonder in de problemen te komen. Q vind het eigenlijk veel te spannend en is er niet mee eens, maar in het proces ontdekt hij dat hij een geweldige tijd heeft. In het hoogste gebouw waar ze inbreken vertelt Margo Q dat ze Orlando zat is, dat zowel de gebouwen als de mensen zo nep zijn alsof ze gemaakt zijn van papier (paper towns) en dat ze zich hier niet thuis voelt. In Sea World vertelt ze hem dat het plannen van dit soort avonturen vaak leuker is dan het daadwerkelijk doen (ze doet dit soort dingen regelmatig). Om 5 uur is het avontuur afgelopen, vlak voordat hun wegen scheiden zegt Margo tegen Q dat ze het geweldig vond om weer iets met hem gedaan te hebben. Q vraagt zich af of ze de komende tijd op school wel naar hem om zal kijken.

 

Deel 2: The Grass:

De volgende dag op school is Margo nergens te bekennen en is er verder niks veranderd. Het schooljaar nadert ten einde en iedereen heeft het over het gala. Zo gaat het de komende tijd en hoe meer tijd er verstrekt des te meer Q ongerust raakt. Margo is nog steeds niet terug en haar ouders hebben de zoektocht opgegeven omdat de politie hun vertelde dat ze nu meerderjarig is en daarom mag doen wat ze wilt. Ondertussen is er wel een ontwikkeling ontstaan in de school: Q heeft Jase met zijn naaktfoto bedreigd toen er een aantal lagere jaars gepest werden. Sindsdien zorgt Jase er voor dat Q en alle mensen die Q aanwijst niet gepest worden en heeft Q daarmee een sterke, onschendbare positie in de school verkregen. Daarnaast heeft hij het voor elkaar gekregen om een date te regelen voor het gala voor Ben: Lacey, de vriendin van Margo.

Nadat dat de ouders van Margo de politie hadden gebeld gingen zij langs bij Q's familie om te vragen of Q misschien weet waar ze verdwenen is. Q vertelt hun niks over het nachtelijke avontuur dat zij hebben gehad en zegt dat hij haar sinds dat ze die avond langs was gekomen niet meer heeft gezien. De politieagent vertrouwt hem niet en vraagt door in privé, Q laat niks los behalve zijn bezorgdheid, de politie vertelt hem dat agenten niet veel kunnen doen tegen gevallen als Margo, behalve hopen dat ze op een dag weer terug komen. Hoewel dit bezoek weinig heeft opgeleverd voor de zoektocht naar Margo, hebben de ouders van Margo wel vertelt dat Margo altijd een spoor van broodkruimels achterlaat wanneer ze verdwijnt, alleen zijn deze clue's zo vaag dat zij tot nu toe het nooit hebben kunnen ontcijferen. Dit zet Q aan het denken en hij vraagt zich af of Margo deze keer ook clue's van haar verdwijning heeft achtergelaten.

Wanneer de ouders van Margo weg zijn en Q weer gaat gamen met Radar en Ben ziet hij door zijn raam dat Margo een poster van de country zanger Woody Guthry op haar gordijn heeft geplakt waarop staat geschreven: “This Machine Kills Facists”. Dit was voor deze dag niet op haar gordijn geplakt en daarom stellen Q en zijn vrienden vast dat het een clue van Margo is, die speciaal is bedoelt voor Q. Ze besluiten te wachten tot Margo's ouders uit huis zijn zodat ze ongestoord haar kamer kunnen doorzoeken voor nog meer clue's. In haar kamer vinden ze een plaat van Woody Guthry waar een liedje genaamd “Walt Withmans Niece” omcirkeld is met permanent marker. Wanneer ze de kamer nog verder doorzoeken vinden ze de poëzie bundel van Walt Withman. Er zijn een aantal citaten gemarkeerd in deze bundel, maar Q en zijn vrienden begrijpen er niet veel van en stoppen de zoektocht voor deze dag. Hierna raakt Q geobsedeerd met de bundel, hij blijft de passages en gedichten die Margo heeft gemarkeerd herhaaldelijk lezen maar het lukt hem steeds niet om te begrijpen wat er precies mee bedoelt wordt. De gedichten komen negatief op hem over waardoor hij denkt dat Margo misschien zelfmoord heeft gepleegd.

Een aantal dagen later wordt hij door zijn Engels docent betrapt dat hij niet op aan het letten is in de les omdat hij het bundel van Withman aan het lezen is tijdens de les. Hierdoor komen zij in gesprek over de betekenis van de gedichten van Withman en vertelt de docent dat het helemaal niet over zelfmoord gaat, maar juist om het begrijpen van anderen. Withman vertelt met zijn gedichten dat als je lang genoeg iemand analyseert je die gene na verloop van tijd volledig kunt begrijpen omdat ieder mens uit hetzelfde voorkomt. Door deze nieuwe blik op de zaken ontdekt Q een clue in het gedicht die verwijst naar iets dat verstopt is in de scharnier van een deur. Eerst kijkt hij bij Margo's kamerdeur, maar hier vindt hij niks. Vervolgens kijkt hij in de scharnieren van zijn kamerdeur en daar vindt hij een briefje waarop de coördinaten staan van een vervallen mini-winkelcentrum in de buurt. De volgende dag besluiten Q en zijn vrienden hier heen te gaan. Eenmaal daar zien ze allemaal sporen dat er iemand kortgeleden is geweest en Q vermoedt dat het Margo is. Daarnaast gaat Q gebieden rondom de stad bezoeken waar een nieuwbouw project is gestart die nooit is afgemaakt, Q denkt dat Margo met Paper Towns deze wijken bedoelt, hij is bang dat hij haar lijk zal aantreffen op een van deze plaatsen.

Uiteindelijk vindt hij niks en besluit hij op de dag van het gala weer naar het mini-winkelcentrum te gaan. Hij gaat op onderzoek uit en probeert niet bang te zijn van de vervallen plek om Margo beter te kunnen beschrijven. Ergens verborgen vindt hij een deken die naar Margo ruikt, ook gaat hij allemaal reisboeken en kaarten af die in een souvenirwinkel liggen en daar ontdekt hij Margo's aantekeningen. Hiermee ontdekt hij dat op een kaart een plek in New York aangestreept is. Hij besluit zijn vrienden van een feest op te halen en gaat de volgende dag gaat op het internet zoeken naar Paper Towns in New York. Hij vindt een artikel op een equivalent van Wikipedia over het stadje Agloe en vindt in de comments een clue van Margo. Hij ontdekt dat hij op de dag van diploma uitreiking naar die plek moet rijden om er op tijd te zijn. Zijn vrienden en Lacey stemmen in om met hem mee te gaan.

 

Deel 3: The Vessel:

De jongens en Lacey houden een road-trip van iets minder dan 24 uur naar Agloe, dit wordt per uur beschreven. Wanneer zij in Agloe komen ontdekken zij dat Margo in een vervallen boerderij zich bevindt. Ze komen haar ophalen maar wanneer ze haar vinden is de situatie totaal anders dan wat zij hadden verwacht. De vrolijke spontane Margo is ineens depressief en gesloten. Daarnaast is ze geërgerd dat haar vrienden haar hebben gevonden en zegt ze dat ze nooit had bedoelt of verwacht dat haar clue's ontcijferd zouden worden. Lacey, Radar en Ben worden hier heel boos door en besluiten naar een hotel te gaan om uit te rusten en de volgende dag terug te rijden, ze vinden dat Quentin zelf moet uitmaken of hij de volgende dag met hun mee gaat of niet.

Q blijft bij Margo en zij hebben het over de betekenis van de gedichten van Withman. Daarnaast vertelt Margo hem dat ze geen zin heeft in het leven dat ze achter heeft gelaten en daarom nog niet van plan is om terug te komen. Het is immers ook veel te gênant na de wraakactie die ze is begaan. Ook vertelt ze dat ze van jongs af aan al fantaseerde om avonturen met Quentin te beleven omdat zij een oogje op hem had, maar dat hoe ouder ze werd ze steeds meer dacht dat hij inhoudsloos was en niet om haar gaf. Met hun avontuur heeft ze ontdekt dat haar vooroordelen niet klopten. Hierna zoenen ze heel veel en besluiten ze ieder hun eigen weg te gaan. Ze spreken af om elkaar in de nabije toekomst weer te zien.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Quentin

Zijn bijnaam is Q. Hij is een 17 jarige jongen die al sinds dat hij buren is met Margo verliefd is op haar. Hij is een erg rustige en introverte jongen. Hij heeft een aantal goeie vrienden op de middelbare school en is niet echt opzoek naar meer. Hij voelt zich ook niet aangetrokken tot dingen zoals uitgaan, alcohol drinken en naar het gala gaan. Hij is het liefst met zijn vrienden aan het gamen. Het enige wat hij wel wilt is meer aandacht van populaire Margo die eerst niet naar hem om keek op de middelbare school.

Radar

Zijn echte naam is Marcus, Radar is zijn bijnaam. Hij is een van de beste vrienden van Q, hij is ook erg rustig en in balans. Hij heeft een vriendin en is in zijn vrije tijd vooral bezig met het maken van een soort wikipedia pagina. Daarnaast adviseert hij Q vaak en geeft hij inzichten op dingen waar Q zich mee bezig houdt. Hij helpt Q alleen met het vinden van Margo omdat hij Q wilt helpen.

Ben

De andere beste vriend van Q. Q en Ben botsen echter vaak omdat Ben geen vrede heeft met zichzelf. Ben wilt namelijk heel graag populairder zijn op school, een leuk vriendinnetje krijgen (wat hem uiteindelijk lukt met Lacey) en is heel erg nieuwsgierig naar het uitgaans leven. Hij is ook vaak erg egoïstisch waardoor hij vaak geen aandacht heeft voor Q. Maar uiteindelijk blijkt Ben, met al zijn gebreken, toch een trouwe vriend te zijn voor Q die voor hem door het vuur gaat. Ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo te zijn.

Lacey

Lacey was voor Margo's verdwijning Margo's beste vriendin. Echter heeft Margo op de avond dat ze haar wraakactie hield met Q ook haar vriendschap met Lacey verbroken door een rotte vis in haar auto te verstoppen. Dit deed ze omdat Lacey Margo niet had verteld dat Jase met Becca vreemd ging. Uiteindelijk blijkt het dat Lacey niet wist dat Jase vreemd ging en gaat ze meehelpen met de jongens om Margo terug te vinden. Ze wordt ook het vriendinnetje van Ben in de loop van het verhaal.

Margo Roth Spiegelman

Haar volledige naam is hier ingevoerd omdat zij in het boek ook als enige met haar volledige naam wordt genoemd. Op het eerste gezicht lijkt Margo een vrolijk, spontaan en avontuurlijk meisje, maar eigenlijk blijkt het dat ze erg in zichzelf getrokken en depressief is. Haar spontane ik is een masker en dat hield ze niet langer uit waardoor ze besloot om naar een paper town te vluchten. Zij is immers een papieren meisje (ze is nep omdat ze zich anders voordoet) en die horen in papieren steden.

Quotes

""God, she is such a badass." "I know." "She's the kind of person who either dies tragically at twenty-seven, like Jimi Hendrix and Janis Joplin, or else grows up to win, like, the first-ever Noble Prize for Awesome."" Bladzijde 91
"He started hitting the car's horn, but of course the horn didn't work, so every time he hit it, he just yelled, "BEEP! BEEP! HONK IF YOU'RE GOING TO PROM WITH TRUE-BLUE HONEYBUNNY LACEY PEMBERTON! GONK, BABY, HONK!"" Bladzijde 124
"It is saying these things that keeps us from falling apart. And maybe by imagining these futures we can make them real, and maybe not, but either way we must imagine them. The light rushes out and floods in." Bladzijde 304

Thematiek

Coming of age

Ten eerste is dit een coming of age roman omdat het draait om de gevoelens die jongeren hebben wanneer ze bijna klaar zijn met de middelbare school en op het punt staan om volwassen te worden. Dit enge vooruitzicht is de reden dat Margo wegvlucht, maar dat Q alle belangrijke gebeurtenissen uit deze tijd negeert om haar op te zoeken zegt wat over hoe belangrijk Q het vind om Margo terug te vinden. Maar naast dat het een coming of age roman is in de zin dat het over het volwassen worden gaat, zie je ook dat Q zelf een mentale ontwikkeling ondergaat wanneer hij Margo's clue's probeert te ontrafelen en haar beter probeert te begrijpen. Uiteindelijk is Q het ook niet eens met Withman: hij is op het einde van het boek van mening dat je door het analyseren van iemand niet dat persoon beter gaat begrijpen maar jezelf beter gaat begrijpen en daarom mentaal groeit en de wereld beter begrijpt. Maar hoe Margo denkt en in elkaar zit zal altijd een mysterie blijven.

Motieven

Vriendschap en verraad

Ten eerste is vriendschap erg belangrijk in dit verhaal omdat Ben en Radar door het vuur gaan om Q te helpen met zijn zoektocht, maar ook Lacey doet mee met de jongens om haar vriendschap met Margo te redden. De jongeren zijn in staat om al het belangrijke van hun levensfase te laten vallen om elkaar te helpen en dat laat zien hoe hecht de band is tussen de personage's. Daarnaast was Margo's minderwaardigheidscomplex niet de enige reden dat zij wegvluchtte. Ze was Orlando ook zat omdat ze zich verraden voelde door haar vrienden omdat Jase vreemd ging met Becca (haar vriendin) en de rest van haar vrienden niet hadden verteld dat dit gaande was. Hierdoor had Margo het gevoel dat ze geen echte vrienden meer had en zag ze het nut niet meer om in Orlando te blijven. Echter had Margo niet door dat ze ook Q als vriend had toen ze wegvluchtte, en realiseerde ze zich dit pas toen het te laat was.

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang

Margo heeft geen zin om het volwassene leven te beginnen en vlucht daarom weg. Ze gelooft dat de enige manier om zichzelf te zijn en haar plichten niet op te volgen is wanneer ze niet in de buurt is van bekende mensen en veel alleen is.

Escapisme

Margo loopt weg van huis om van de volgende levensfase te ontsnappen: klaar zijn met de middelbare school en beginnen met een serieuze studie.

Eenzaamheid & isolement

Margo leek op de oppervlakte een heel leuk en spontaan meisje, maar dat blijkt niet zo te zijn. Om deze reden voelde Margo zich erg eenzaam en vluchtte ze vaak weg van huis om alleen te zijn zodat ze niet op de plek hoefde te zijn waar ze gewaardeerd wordt voor wat ze niet is. Margo voelt zich eenzaam omdat niemand haar begrijpt.

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde

De liefdesrelatie tussen Q en Margo is op het begin van het boek onbereikbaar omdat Margo niet inziet hoe waardevol en oprecht Q eigenlijk is. Margo denkt dat Q net zo oppervlakkig is als de rest van haar klasgenoten en kijkt daarom op school niet naar hem om. De avond dat ze met hem wraak gaat nemen op haar (ex-)vrienden ontdekt ze dat Q toch wel een diepgaand en goed persoon is. Maar op dat moment is het al te laat en moet ze weg. Doordat ze weg loopt van huis en ook niet terug wilt komen wanneer Q en zijn vrienden haar in Agloe vinden blijft deze liefde dan ook onbereikbaar, maar dan op een andere manier. Eerst is het mentale onbereikbaarheid en daarna wordt het fysiek.

Minderwaardigheidscomplex

De grootste reden dat Margo weg gaat is haar minderwaardigheidscomplex. Ze is erg populair op school maar niet omdat ze zichzelf is, maar omdat ze zich op school anders voordoet dan hoe ze eigenlijk is. Wanneer al haar vrienden haar verraden ziet ze het nut niet meer en krijgt ze een hekel aan zichzelf dat ze 6 jaar lang tegen iedereen loog en dat dat ook geen vruchten had afgeworpen.

Motto

And after, when we went outside to look at her finished lantern from the road, I said I liked the way her light shone through the face that flickered in the dark. - "Jack O'Lantern," Katrina Vandenberg in Atlas

People say friends don't destroy one another. What do they know about friends? - "Game Shows Touch Our Lives," The Mountain Goats

Het eerste motto gaat over de relatie tussen Q en Margo. Hoewel Q, net als zijn vrienden en klasgenoten, Margo geweldig vindt door wat ze doet, ziet hij als een van de minderen dat ze meer is dan wat ze lijkt en daarom vindt hij haar geweldig is voor wat zij is. In het zinnetje in de eerste motto wordt namelijk gezegd dat hij het mooi vind hoe het meisje van binnen uit straalt. Dit betekent dat hij haar innerlijke-ik mooi, bijzonder en belangrijk vindt. Ook refereert dit naar het feit dat Margo weg loopt van huis omdat zij het gevoel heeft dat niemand haar begrijpt en haar echte ik waardeert. Hier zit ze fout, want Q vind haar echte ik nog beter dan wat ze op de oppervlakte is.

De tweede quote gaat over de sterke en slechte vriendschappen die in het boek voorkomen. De vrienden van Margo ruïneren haar omdat zij haar niet zien en accepteren zoals ze echt is, maar alleen de Margo op de oppervlakte waarderen (behalve Lacey), daarnaast verraden ze haar door niet te vertellen dat haar vriendje met haar beste vriendin vreemd gaat. Hierdoor besluit ze van huis weg te lopen. Aan de andere kant illustreert deze quote ook dat binnen de vriendengroep van Q de jongens voor elkaar door het vuur gaan en dat daarom ook dingen worden geruïneerd, maar toch de sterke vriendschap en de welzijn van hun vrienden belangrijker is dan wat dan ook.

Opdracht

To Julie Strauss-Gabel, without whom none of this could have become real

Trivia

Toen John Green in het eerste jaar van de Universiteit zat heeft hij zelf kennis gemaakt met het begrip Paper Towns. Sindsdien is hij er gefascineerd door geraakt en zat hij er altijd over te fantaseren om het in een verhaal te verwerken.

In maart 2014 komt er een verfilming uit van dit boek.

John Green wordt er vaak van verweten dat zijn personages in ieder boek altijd hetzelfde zijn: een rustige, gebalanceerde jongen en een excentriek, spontaan meisje.

Men vermoedt dat Quentin gebaseerd is op hoe John Green zelf was toen hij 17/18 was.

Titelverklaring

De titel Paper Towns word letterlijk in het boek beschreven. Uit het Engels vertaald betekent het papieren steden, maar met de vertaling wordt je er als lezer niet veel wijzer op. Het concept paper towns is iets wat oude cartografen (mensen die kaarten maken) gebruikten als een soort copyright voor hun kaart. Het houdt namelijk in dat deze cartografen een zelfverzonnen stad ergens op een kaart plaatsten en daarmee kunnen ontdekken wanneer andere cartografen hun kaarten hadden gekopieerd door te kijken of die stad er wel of niet op staat. Soms werd een kaart zo vaak gekopieerd dat deze nep-steden echte steden werden en er gebouwen werden gebouwd. Bij Agloe was dit het geval. Op veel kaarten staat deze plaats vermeld en na verloop van tijd werd er een boerderij en winkel op die plek gebouwd waardoor Agloe van een paper town in een mini-dorp veranderde. Dit aspect van de betekenis van de titel heeft te maken met het feit dat Margo naar de oude boerderij in Agloe is gegaan toen ze weg was gelopen van huis.

Echter is er nog een betekenis van de titel in het boek te vinden. Wanneer Margo en Q de bij hoogste toren in hun stad inbreken op hun nachtelijke avontuur vertelt Margo dat ze de stad haat omdat alles van papier lijkt te zijn gemaakt: het ziet er wel leuk uit maar alles is nep. Iedereen is oppervlakkig en de nieuwbouw huizen zien er wel mooi uit maar zijn van slecht goedkoop materiaal gemaakt. Hoewel dit ook een betekenis is voor het begrip, is dit een van de eerste clue's die Margo aan Q geeft om haar te vinden. Ze introduceert hem aan het concept zodat hij haar later makkelijker kan vinden in Agloe. Daarnaast vertelt Margo op het einde van het boek dat niet iedereen in Orlando van papier is gemaakt, maar dat zij zelf een papieren meisje is en ze daarom naar een paper town is gevlucht. Jaren lang heeft ze zich op de middelbare school voorgedaan als een stoer, leuk en spontaan meisje die op wilde avonturen gaat maar diep van binnen is ze maar een saai inhoudsloos persoon.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een proloog en daarop volgen 51 hoofdstukken. Het verhaal is onderverdeeld in 3 verschillende delen genaamd the strings, the grass en the vessel. De eerste 29 hoofdstukken (deel 1 en 2) zijn aangeduid met een nummer. In het derde deel is dit anders, hier gaan Q, Radar, Ben en Lacey naar Agloe om Margo op te zoeken. De road trip duurt 21 uur dus ieder hoofdstuk is een beschrijving van een van de 21 uren. Het laatste hoofdstuk heet Agloe, en dit is waar ze Margo vinden en Q een gesprek heeft met Margo over de toekomst.

Zoals hierboven gezegd is het boek onderverdeeld in 3 delen: deel 1 heet the strings (de draden), dit refereert naar Margo's beschrijving in het boek waarin ze zelfmoord plegen vergelijkt met dat in het persoon dat zelfmoord pleegt alle draden zijn geknapt. In dit deel wordt ook de avontuur van Q en Margo beschreven en op het einde loopt Margo weg van het huis omdat ze zich niet thuis voelt in Orlando. Margo's draden zijn zodanig geknapt dat ze weg moet, en later in het boek is Q ook steeds bang dat als hij haar vind hij haar lijk zal vinden omdat ze zelfmoord heeft gepleegd.

Deel 2 heet the grass (het gras), dit is een verwijzing naar Withmans gedicht die Margo heeft onderstreept. Het idee van het gras is dat Withman gelooft dat mensen hetzelfde zijn als gras: gras bestaat uit een heleboel sprieten maar geen een is individueel, ze zijn allemaal onderdeel van dezelfde oorsprong. Dit past Withman toe op mensen: omdat mensen allemaal dezelfde oorsprong hebben gelooft hij dat als je lang genoeg iemand analyseert je in staat bent om na verloop van tijd dat persoon te begrijpen. In dit deel probeert Q Margo te begrijpen en zoekt hij naar haar clue's. Wanneer hij eindelijk begrijpt waar ze is denkt hij dat hij haar begrijpt, maar als hij eenmaal in Agloe aankomt blijkt dat niet zo te zijn. Het proberen om Margo te begrijpen heeft hem mentaal laten groeien maar iemand anders volledig begrijpen zal nooit gebeuren.

Het derde deel heet the vessel (het vaartuig), dit duidt op de auto van Q die ze gebruiken voor de roadtrip.

Het boek wordt gelezen vanuit het perspectief van Q. Hij schrijft in verleden tijd in de ik-vorm, dus het hele boek is eigenlijk een terugblik op het Margo mysterie die Q heeft opgelost. Het hoofdpersonage weet op het begin van het boek dus meer dan jij, maar hoe verder het verhaal vordert des te meer je weet wat er gaande is. Daarnaast vertelt Q ook over de gedachtes en emoties die hij had tijdens dit verhaal.

Decor

Het boek speelt zich het meeste af in de stad Orlando in Florida. De personage's wonen in een suburb genaamd Jefferson Park waar alles zich afspeelt. Orlando staat bekend om zijn vele nieuwbouw wijken die van goedkoop materiaal zijn gemaakt waardoor ze niet duurzaam zijn. Daarnaast zijn er veel nieuwbouwprojecten in de stad die nooit zijn afgemaakt. Dat het zich specifiek in Orlando afspeelt is niet nodig voor het verhaal, zolang het een stad is met zulke nieuwbouwwijken. Dit is namelijk de eerste verwijzing naar de titel: Margo is van mening dat omdat de gebouwen zo slecht in elkaar zitten ze in feiten nep zijn en daarom het een paper town is. Ook denkt Q later in het verhaal dat de onafgemaakte nieuwbouwprojecten de paper towns zijn die Margo bedoelt, maar dit zal uiteindelijk niet waar blijken te zijn.

Daarnaast is in Orlando zijn en Margo's huis belangrijk: dit is de plek waar Q de meeste clue's vindt naar Margo's locatie. Ook is het mini-winkelcentrum waar ze is geweest een erg belangrijke plek omdat Q hier eindelijk begint te begrijpen dat Margo niet altijd het positieve, spontane meisje is, maar ook vaak erg teruggetrokken is en alleen wilt zijn. Ook ontdekt hij hier een van de belangrijkste clue's: dat Margo ergens in New York te vinden is.

Agloe is een belangrijke locatie omdat dit zowel de plek is waar Margo heen vlucht als dat het een symbolische betekenis heeft. Het is een paper town die niet echt bestaat: een inhoudsloze dorp. Margo is hier heen gevlucht omdat zij zich had gerealiseerd dat ze op school nooit zichzelf was, de spontane populaire Margo was een façade om haar diepere, duistere persoonlijkheid te verbergen. Daarom vindt zij zichzelf een paper girl: wie mensen denken dat zij is bestaat eigenlijk niet echt.

Er zijn verschillende vormen van tijd die belangrijk zijn in het boek. Ten eerste is het boek een coming of age roman en is het daarom belangrijk dat het in de vroege 21ste eeuw zich afspeelt zodat de tieners die het boek lezen zich kunnen identificeren met de hoofdpersonage's en dezelfde wijze les kunnen leren als Q. Verder hebben de personage's mobieltjes en heeft Radar een smartphone (wat uniek is), dus eigenlijk zou het zich tussen het jaar 2000 en 2006 moeten afspelen (wat logisch is want het boek is geschreven in 2006). Verder is dit aspect van tijd niet meer heel belangrijk in het verhaal. Het zelfde had zich kunnen afspelen in de jaren '70, alleen zouden de hoofdpersonage's minder middelen hebben voor communicatie.

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat het boek zich afspeelt in en na de examentijd van het laatste jaar van de middelbare school. Als scholier is dit namelijk de belangrijkste tijd van je leven: eerst moet je een super belangrijk examen maken, daarna heb je een belangrijk feest (prom, of gala) en vervolgens moet je de grote mensen wereld in. Veel jongeren denken na over hun toekomst in deze periode en gaan zich belangrijke levensvragen afvragen zoals: hoe wil ik dat mijn leven er later uit gaat zien? Margo stelde zichzelf ook dezelfde vraag en realiseerde zich dat ze niet wilde wat haar stond te wachten, dus besloot ze om een laatste wraakactie te nemen bij de mensen waar ze al 6 jaar een hekel aan had en te verdwijnen zodat ze niet volgend jaar meteen hoeft te studeren en serieus hoeft te leren. Ook is dit aspect van tijd niet alleen belangrijk voor Margo, maar ook voor Q, het feit dat Q tijdens al deze belangrijke episodes uit zijn leven toch al zijn tijd steekt in het begrijpen en vinden van Margo laat zien hoe belangrijk het voor hem is. Je ziet ook een ontwikkeling bij zijn vrienden: deze houden zich ook bezig met de belangrijke gebeurtenissen in het laatste jaar van de middelbare school, maar realiseren zich langzaam maar zeker dat Margo's welzijn belangrijker is en besluiten daarom Q te helpen met zijn zoektocht.

Het laatste waar tijd een belangrijke rol in speelt is de road trip die Q en zijn vrienden maken voor Margo. Uit een cryptische boodschap op het internet ontdekt Q dat Margo de volgende dag Agloe zal verlaten en heeft hij precies genoeg tijd om er op tijd te zijn als hij zijn diploma uitreiking overslaat. De volgende dag vertrekken zij dan ook en is het een race tegen de klok: Radar moet zelfs een wiskundige tijdsberekening maken zodat zij er op tijd kunnen zijn. Omdat dit een bijna onmogelijk doel lijkt zorgt tijd er voor dat dit deel van het boek erg spannend is omdat je niet weet of ze er op tijd zullen zijn.

Stijl

Hoewel het boek ook interessant is voor volwassenen, is het duidelijk een coming of age roman voor jongeren die in de laatste jaren van hun middelbare school zitten, tussen de 16 en 18 dus. Jonger kan ook, maar dan moet diegene wel goed engels kunnen lezen.

Dit kun je afleiden uit de stijl die John Green hanteert: hij schrijft redelijk simpel Engels en kan goed spanning in zijn tekst houden waardoor je als lezen graag door wilt lezen. Daarnaast heeft hij veel verwijzingen naar bekende muzikanten en schrijvers en is het werk erg filosofisch maar om het toch leesbaar te maken voor zijn doelgroep (en de doelgroep wat bij te brengen) legt hij duidelijk uit wat dit allemaal betekent: hij doet dit op een subtiele manier waardoor het niet eens voelt alsof hij het voor zijn lezen voorkauwt. Dit doet hij door deze filosofische gedachtes en gedichten ook onbegrijpelijk te maken voor het hoofdpersonage, en door het boek heen leer je geleidelijk, samen met Q, wat het allemaal betekent.

Slotzin

Yes, I can see her almost perfectly in this cracked darkness.

Beoordeling

Hoewel ik in eerste instantie moeite had met het beginnen aan het boek, werd ik al snel in het verhaal gezogen toen ik eenmaal de proloog uit had. Het is een super spannend verhaal waarbij je je perfect in kan leven in Q en zelf ook heel graag wilt weten waar Margo is en waarom ze dit allemaal heeft gedaan. Maar naast het spannende deel van het verhaal kan je je als lezer ook goed in de personage's inleven, omdat iedereen die op de Middelbare School zit of heeft gezeten precies begrijpt waar zij zich allemaal mee bezig hielden en welke gedachtes er allemaal door hun hoofd gingen. Daarnaast is Q niet een bijzonder personage, maar een doodnormale tiener waardoor je je als tiener makkelijker kunt verplaatsen in Q dan in bijvoorbeeld Harry Potter omdat hij net zo menselijk is als jijzelf. Door de herkenbaarheid en de spanning in het verhaal had ik het boek dan ook in een paar uurtjes uit.

Daarnaast vond ik het ook erg goed dat John Green alle lastige filosofische vraagstukken in het verhaal duidelijk uitlegt waardoor het erg toegankelijk is voor de jonge lezer. De lezer leert daarom ook meteen meer over filosofie en poëzie, waardoor dit een leerzaam boek is.

Echter moet ik toegeven dat ik het boek waarschijnlijk leuker had gevonden in mijn laatste jaren van de middelbare school. Dan zou Q tegelijkertijd met mij groeien en zou ik beter begrijpen wat hij allemaal doormaakt en hoe ernstig eindexamens, het gala en de diploma uitreiking zijn. Dus als je in de bovenbouw zit is dit zeker een aanrader: het is een spannend, herkenbaar en leerzaam boek.

Recensies

"Juist deze zware hang naar vrij durven denken, ook als je daar alles wat je lief is voor moet opgeven, maakt John Green tot een auteur die je, ondanks zijn onvolkomenheden, wel in het hart móet sluiten." http://www.volkskrant.nl/...Towns.html
"Zo veel prachtige zinnen, maar zonder dat het zeurderig wordt. Zonder dat het lijkt alsof hij té hard probeert." http://www.dagdromend.nl/...per-towns/
"Met levensechte personages zet John Green de lezer aan tot nadenken over de verwachtingen die wij hebben van mensen." http://boekenkast.jimdo.c...ohn-green/

Bronnen

Engelse Wikipedia pagina
http://en.wikipedia.org/w...aper_Towns
Goodreads
https://www.goodreads.com...towns?ac=1
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

G.

G.

Volgens het boek zijn er 11 dingen die Margo die nacht moet doen.

8 jaar geleden

D.

D.

ik heb er maar 9 gezien hoor, waar dan?

7 jaar geleden

M.

M.

Een avontuur 'die', een plan 'die'.. erg jammer van de spelfouten

7 jaar geleden

M.

M.

ook veel t/dt fouten overigens

7 jaar geleden

A.

A.

hen en niet hun

6 jaar geleden

N.

N.

Hoezo zijn er 9 dingen die margo en q uitvoeren, maar ik tel er in de samenvatting maar 8?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paper Towns door John Green"

Ook geschreven door Onessa