Feitelijke gegevens
- 0e druk, 2024
- 156 pagina's
- Uitgeverij: Querido
Flaptekst
Jowi (17 jaar) ligt in coma in het ziekenhuis na een val van een betonnen brug. Zijn vrienden herinneren zich van die avond niet veel meer dan een spelletje truth or dare. Zeker is dat er zich veel lege bierblikjes hebben verzameld onder de brug. En dat Jowi daar plots lag te bloeden. En dat de zoon van de schooldirecteur die nacht meer heeft gezien dan hij vertelt. Het is wachten op de waarheid tot Jowi ontwaakt.
Eerste zin
Ik liep alleen langs de paarden naar de brug. Alleen wil zeggen: zonder Nika, wat voelde alsof ik mijn leiband niet om had. Ik kon het zelf niet goed geloven maar vanaf maandag zou ik terug naar school gaan.Samenvatting
[ Er zijn twee tijdlagen in deze roman die elkaar steeds afwisselen.]
Vrijdag 22 maart (ik-verteller Jowi)
Jowi (17) is met een tas vol bier onderweg naar een ontmoetingsplaats onder een brug, waar hij met zijn vrienden gaat chillen. Hij moet maandag weer naar school. Hij was de aanstichter van een leerlingenopstand met het doel om weg te lopen uit school, maar hij was de enige die er daadwerkelijk gehoor aan gaf. Hij moet maandag weer naar school. Jowi protesteerde tegen de erg slechte wiskundeleraar. Hij ontmoet Leo, Jülinde en Kilian bij de brug. Ze dollen een beetje met elkaar.
Leo gaat nog meer bier halen en Jowi is even alleen met Jülinde. Hij vindt haar aantrekkelijk. Zijn eigen (erg kleine) vriendinnetje Nika is er niet: ze doet mee aan een klimaatdemonstratie in Brussel. Jülinde vindt Nika cool, omdat ze durft te protesteren. Zelf heeft ze een lang klimaatgedicht geschreven, waar bij de meeste woorden rijmen op klimaat. Het werd geplaatst in de schoolkrant. Leo komt binnen onder de brug in "De Grot" met een nieuwe hoeveelheid bier.
Woensdag 3 april (diverse zij/hij-vertellers)
Annet vertelt over haar zoon Jowi, die nu tien dagen in coma ligt. Op zijn arm stond na het ongeluk het woord 'Sorry' , maar wat is er gebeurd? Zij is lerares Nederlands op de school van Jowi, Nika en Leo,
Nina vertelt dat ze bij de demonstratie een jongen heeft gezoend. Ze had het geappt naar Jowi en ze voelt zich daarom schuldig aan zijn val. Dat vertelt ze aan Leo. Jowi had haar nooit meer geantwoord.
Leo gaat met Jülinde naar Carlos om te vragen of die en oplossing weet voor de sleutel van de takelwagen die in het riool is gekomen. Carlos leent hun een schepnetje uit. Inderdaad lukt het om de sleutel van de truck van Jülindes vader uit het riool te vissen. Carlos is de zoon van Ernst, de schooldirecteur. Die heeft problemen met Carlos gehad, die na de universiteit een rijschool was begonnen, waarmee het misging met een les leerling. Carlos vist nu de hele dag in een vijvertje.
Vrijdag 22 maart (ik-verteller Jowi) - vervolg
De vrienden onder de brug besluiten het spel Truth or Dare te spelen. Jowi blijft wiet roken. Hij vertelt een verhaal dat zijn moeder hem met seks betrapt had met Nika in hun eigen huis. Hij vertelt ook een verhaal over zijn besnijdenis, toen hij zeven jaar oud was. Jülinde heeft er ook spijt van dat ze een meisje dat op school werd gepest niet geholpen had. Jülinde moet de truck (een takelwagen) van haar vader verzetten en heeft daarom de sleutel nodig. Jowi gaat met haar mee en schrijft iets op een papiertje en doet dat in het dashboard. Daarna willen alle vrienden verstoppertje spelen.
Woensdag 3 april (diverse zij/hij-vertellers) - vervolg
Jülinde vertelt dat ze een lichamelijk probleem heeft: ze menstrueert nog steeds niet. Ze had een keer gezoend met Leo, maar dat was geen succes. Ze wil daarna geen seks met hem. Ze voelt zich ene beetje buitengesloten.
Maar dan blijkt dat ze op vrijdag 22 maart ineens is gaan bloeden.
Nika heeft ook een probleem met haar moeder: ze vraagt zich af wat er die vrijdagvond is gebeurd. Ze gaat met Leo op bezoek bij Jowi in het ziekenhuis. Wat heeft Jülinde gedaan op de avond van de 22e maart. "Jij was er toch ook?"
Jülinde en Leo gaan het schepnet terugbrengen naar Carlos. Ze praten over vriendschap en ook over de avond van het ongeluk met Jowi. Carlos weet meer.
Vrijdag 22 maart (ik-verteller Jowi) - vervolg 3
Bij het wegloopspel lopen Jowi en Jülinde met elkaar op. Hij vindt haar aantrekkelijk en wordt verliefd op haar. Ze zoenen, hij ziet de wereld weer zitten, want hij was een beetje depressief geweest. Jowi interpreteert het zoenen zo dat hij denkt dat Jülinde wat verder met hem wil gaan. Hij wil seks met haar, maar het zou de eerste keer voor Jülinde zijn. Ze wil het nog niet, maar Jowi zet door. Ze begint ineens te bloeden en ze wordt boos: ze stuurt Jowi weg met de woorden "Ga weg."
Woensdag 3 april (diverse zij/hij-vertellers) - vervolg
Carlos vertelt dat hij Jülinde die avond tegen gekomen is dat hij haar naar huis heeft begeleid. Jülinde is vandaag eindelijk ongesteld geworden en voelt zich nu als puber beter. Ze heeft ook een vorm van seks gehad met Jowi. Dus ze hoort er nu op haar zeventiende gewoon bij. Haar moeder vindt het ook geweldig. De afspraak met de gynaecoloog kan worden afgezegd. Die dag horen ze ook dat Jowi uit zijn coma is ontwaakt. Jülinde gaat naar het ziekenhuis.
Vrijdag 22 maart (ik-verteller Jowi) - vervolg 4
Jowi loopt met een enorm schuldgevoel weg van Jülinde. Hij was ook onder de indruk dat ze zo bloedde tussen haar benen. Hij gaat op zoek naar Kilian en Leo. Op zijn arm staat het woord "Sorry" dat Jülinde erop had geschreven. (blz. 95) Hij komt Leo tegen die iets tegen hem roept. Jowi glijdt weg en valt naar beneden: een grote plas bloed kleurt het wegdek.
Woensdag 3 april (diverse zij/hij-vertellers) - vervolg
Annet zit thuis en leest de berichten op Jowi's laptop van o.a. Leo, Kilian en Nika. Dan wordt ze gebeld door de specialist met de mededeling dat Jowi bij kennis is. Ze gaat meteen op weg en bij het ziekhuis komt haar ex-man met zijn jonge vriendin ook. Jowi komt niet allerlei dingen schreeuwend wakker, maar hij zegt alleen maar het woord "sorry."
Vrijdag 22 maart (ik-verteller Jowi) - vervolg 5
Jowi is gevallen en ligt in een plas bloed. Hij hoort stemmen van de hulptroepen en hij denkt dat ook Jülinde daar snel aangereden komt. Hij roept: "Jülide ! Sorry!"
Personages
Jowi
Jowi is een zeventienjarige jongen. Hij heeft vrienden die op zijn school zitten. Jowi wil op school een opstandje creëren onder de leerlingen : de wiskundeleraar is namelijk hopeloos. Maar hij staat er natuurlijk alleen voor. Hij gaat dan van school, maar dat levert problemen op. Zijn moeder is ook lerares op de school. Jowi is depressief en loopt onder behandeling van een psychiater. Hij heeft een (klein) vriendinnetje Nika met wie hij al seks heeft. Ze is een klimaatactiviste en doet mee aan een demonstratie op de avond waarop alles onder de brug gebeurt. Die avond vindt hij Jülinde aantrekkelijk en onder invloed van joints, wordt hij verliefd op haar. Ze zoenen eerst en dan denkt Jowi dat hij verder mag gaan. Maar het zou Jülindes eerste keer zijn en ze wil stoppen. met vrijen. Jowi schrikt ervan, zeker als ze hem wegstuurt. Hij weet niet goed wat hij moet doen en hij gaat terug naar zijn vrienden onder de brug. Hij schrikt van een schreeuw van Leo en valt. In een soort visioen ziet hij Jülinde met haar takelwagen komen aanscheuren. Hij schreeuwt "Sorry". Het woord dat zij op zijn arm heeft geschreven. Hij raakt in coma en als hij tien dagen later bijkomt, is dat ook het eerste woord dat hij zegt.
Jülinde
Jülinde is ook zeventien, een aardig schoolmeisje dat snel rood wordt. Ze heeft weinig seksuele ervaring. Ook menstrueert ze niet op haar leeftijd en dat vindt haar moeder zorgelijk. Ze loopt ook bij een gynaecoloog. Tijdens de bewuste avond laat ze zich zoenen door Jowi, maar veel verder wil ze niet gaan. Ze wil dat hij stopt en als hij toch verder gaat, stuurt ze hem weg. Ze moet alleen naar huis en ene Carlos brengt haar naar huis. Ze heeft wel een beetje een schuldgevoel. Op de dag dat Jowi uit zijn coma ontwaakt, wordt ze voor de eerste keer ongesteld. Ze gaat meteen naar het ziekenhuis. Af en toe schrijft Jülinde gedichten voor de schoolkrant o.a. over het klimaat.
Nika
Van Nika weten we niet erg veel. Ze is niet op de avond onder de brug aanwezig. Ze is namelijk in Brussel aan het demonstreren: ze is een klimaatactiviste. Ze heeft een seksuele relatie met Jowi. Tijdens de demonstratie heeft ze gezoend met een onbekende jongen. Daarover voelt ze zich schuldig. Zeker toen ze hoorde dat Jowi in coma ligt.
Quotes
"We knikten alle drie. Ik nam een eerste trekje van Kilians joint en mijn gedachten dwaalden af naar seks met Nika. Dat doe ik wel vaker, op totaal willekeurige momenten aan seks met Nika denken, maar volgens de psychiater is dat eerder geruststellend dan zorgwekkend." Bladzijde 75
"Alles kwam altijd goed bij haar moeder. Ook als het niet goed kwam. Het lief van haar dochter had zich van een brug gestort, maar toch kwam het goed. Als ze heel eerlijk was, hield Nika wel van de roekeloosheid van Jowi." Bladzijde 98
"Het was de beste kus ooit, in heel mijn leven en in het leven van al wie ooit gekust heeft en al wie het ooit nog zou doen, onze tenen kusten mee, door onze schoenen heen, onze bekkens, onze schouderbladen, onze handpalmen en het wit van onze ogen." Bladzijde 107
"Misschien was het anders gelopen als we het bij het kussen hadden gelaten. Ook kussen konden we goed, alsof onze monden in speciale mallen voor elkaar gegoten waren." Bladzijde 123
"Ze had geen nee gezegd maar ook gen ja, ze had niets gezegd, ook niet dat er een boomwortel in haar rug duwde. De maan scheen half boven hen, maar ze had haar ogen gesloten, omdat dan minder eng leek." Bladzijde 139
Thematiek
Het raadsel van het ongelukOp vrijdagavond 22 maart is de 17-jarige schooljongen Jowi gewond geraakt en daarna in coma in het ziekenhuis opgenomen. Hij was onder aan de brug gevonden door zijn vrienden. Niemand weet wat er gebeurd is. Is de depressieve Jowi van de brug gesprongen, is hij door een van de aanwezigen van de brug geduwd of is er sprake van een noodlottig ongeluk? Er zijn een paar verdachten, maar de enige die het weet is Jowi zelf en die ligt in coma. Het is wachten op het moment dat Jowi uit zijn coma raakt en weer zou kunnen praten. Op woensdag 3 april is het zover. Jowi komt bij uit zijn coma.... Het raadsel wordt opgelost. Jowi heeft met een schuldgevoel na zijn aanranding van Jülinde rondgelopen: hij schrikt van Leo die hem aanroept en hij glijdt weg en valt een paar meter naar beneden. Eigenlijk heeft er dus niemand schuld.
Motieven
Drugsgebuik
De schooljongens verzamelden zich onder de brug. Ze hebben alcohol en drugs gekocht. Jowi heeft ook een paar joints gerookt, voordat hij aan de slag ging met Jülinde.
Schoolleven
Jowi heeft tot een opstand onder de leerlingen besloten vanwege het slechte onderwijs o.a. van de wiskundedocent. Hij is zelf van school gegaan, vanwege de slechte docent wiskunde. Zijn moeder is er lerares Nederlands op dezelfde school Ernst is de directeur van de school: die is niet gevoelig voor de argumenten van Jowi. De leerlingen gingen niet mee Jowi mee. Hij vond het maar lafbekken. Over drie dagen zou Jowi echter weer de lessen gaan volgen.
Whodunit
Er zit een sterk whodunit-motief achter de gebeurtenis bij en onder de brug. De vraag is wie heeft Jowi geduwd, of is hij gesprongen of is er sprake van een fatale val?
Klimaatproblemen
Nika,. het vriendinnetje van Jowi, doet mee aan klimaatdemonstraties. Ze is een klimaatfanaat. Ze is de avond van de situatie onder de brug niet bij de andere schooljongens gaan chillen.
Liefde/ verliefdheid/ seksualiteit
Jowi heeft een vriendinnetje Nika. Daar heeft hij ook een seksuele relatie mee. Maar op de avond onder de brug is ze niet aanwezig. Wel is Jülinde er en Jowi wordt een beetje verliefd op haar, misschien onder invloed van de drugs. Ze kussen elkaar en Jowi ziet dat als een aanmoediging om door te gaan. Hij doet een poging om seks met haar te hebben. Jülinde kan niet goed met de situatie omgaan en dan lijkt het meer op een verkrachting. Ze stuurt Jowi daarna weg. Hij loopt in een soort blinde paniek weg en verongelukt.
Schuldgevoel
Jowi heeft na de 'verkrachting/ aanranding' een schuldgevoel. Hij had het helemaal niet zo bedoeld, maar gedacht dat Jülinde ook seks wilde. Hij heeft er spijt van dat het zo gelopen is. Ook Nika loopt met een schuldgevoel rond: ze heeft tijdens de demonstratie een onbekende jongen gezoend. Ze had het geappt naar Jowi, maar die andere dingen aan zijn hoofd.
Inwijding
De vrijpartij van Jowi met Jülinde is de eerste echte seksuele ervaring van Jülinde. Het is de eerste keer dat ze met een jongen vrijt. Ze heeft ook een lichamelijk probleem, namelijk dat ze op haar 17e nog niet menstrueert. Ze loopt daarvoor bij de gynaecoloog. Maar de avond onder de brug is eigenlijke haar seksuele inwijding.
Echtscheiding
De vader en moeder van Jowi zijn gescheiden. Zijn vader is weggegaan en heeft een superjonge, nieuwe liefde gevonden. Jowi zegt dat ze twintig is, maar in werkelijkheid is ze 36. Jowi vindt de situatie allesbehalve leuk.
Motto
Geen motto en geen opdracht
Titelverklaring
Jowi overkomt een ongeluk op vrijdag 22 maart. Hij wordt 'onder de brug' gevonden. De grote vraag is echter, wat er is gebeurd. Is hij gesprongen (zelfmoord) geduwd (een misdaad) of gewoon gevallen (een noodlottig toeval) ?
Structuur & perspectief
Er zijn twee duidelijke verhaallijnen.
De eerste lijn is wat er gebeurd is op vrijdag 22 maart. Deze delen worden verteld door de ik-verteller Jowi.
De tweede lijn is wat er gebeurt op woensdag 3 april. Jowi ligt in coma, dus er moeten andere vertellers optreden. Het zijn personale vertellers: de vrienden van Jowi : Kilian, Leo, de meisjes Nika en Jülide, Jowi's moeder Annet, de directeur van school Ernst en diens wat zonderlinge zoon Carlos.
De twee verhaallijnen wisselen elkaar af per hoofdstuk, maar omdat er boven het hoofdstuk wordt vermeld op welke dag het is, is het verhaal heel goed te volgen.
Decor
Er zijn twee tijdlijnen vrijdag 22 maart en woensdag 3 april Er is dus een vertelde tijd van twaalf dagen. Het jaartal wordt niet vermeld, maar als je de kalender raadpleegt, kan 22 maart in 2024 op een vrijdag vallen en dan zou het een erg actueel verhaal zijn. De roman verscheen op 7 mei 2024.
Wat het decor betreft: het verhaal speelt zich af op een chill plek van jongeren onder een brug. (De Grot) Ze komen er samen om bier te drinken en wiet te roken. Evelien de Vlieger is een Vlaamse schrijfster en het ligt voor de hand dat het verhaal in Vlaanderen speelt. Nika doet bovendien mee aan een demonstratie voor het klimaat in Brussel. En vaste topografische aanwijzing (bijvoorbeeld welke stad) waat het verhaal zich afspeelt, staat niet in de tekst.
Stijl
De stijl van Evelien de Vlieger is heel helder. Ze gebruikt ook tienertaal, wat de jonge lezers zal aanspreken. Er zijn ook geen moeilijke woorden en geen ingewikkelde of lange zinnen. Er staan veel dialogen in de tekst, wat het leesplezier vaak bevordert.
Opvallend zijn de veelvuldige beeldspraken in de tekst. Ze zijn heel goed te begrijpen en bovendien realistisch en origineel.
Een paar voorbeelden ervan:
- (blz. 24:"Maar spijt is een klein lief ratje dat een vreselijke ziekte in zich draagt. Het kostte me minstens vier maanden om het dier de nek om te draaien.")
- (blz. 70: Dat er zulke ingewikkelde gevoelens konden bestaan... hij leek soms op dezelfde glijbaan naar de hel te zitten als zijn psychotische zoon.")
- (blz. 81": "Als een koning van de visvangst stond Leo haar daar op te wachten, met het net als zijn drietand."
- (blz. 83 " Ze bewogen alsof ze een gigantische verpoppende rups waren, en het had haar niet verbaasd als er plots een reuzenvlinder was opgestegen van dat houten terrasbed.")
- (blz. 124: "Als teleurstellingen zich ophopen, klonteren ze als visseneitjes aaneen tot een tros die je niet meer verstouwd krijgt.")
Slotzin
Toen zag ik haar. Ze kwam aangereden in de rode takelwagen, de sirene op het hardst, ze aaide me met de zwaailichten. Ze was gekomen. En ik wist het weer. Jülinde!Beoordeling
Evelien de Vlieger heeft een spannende jeugdroman geschreven. Het verhaal heeft twee duidelijke tijdlagen die elkaar afwisselen. Hierdoor wordt de spanning voor de lezer opgevoerd.
Het is een eigentijdse roman geworden voor young adults.
De structuur is helder, het woordgebruik ook en De Vlieger schrijft vaak mooie metaforen (beeldspraak).
Voor scholieren vanaf een jaar of vijftien een boek om aan te raden. Zou ook goed passen op een literatuurlijst voor Havo-5 Het boek heeft een fijne bladspiegel en kan daarom binnen korte tijd gelezen worden..
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden