Obstructie door Suzanne Hazenberg

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Obstructie
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
245
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Obstructie
Shadow
Obstructie door Suzanne Hazenberg
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 245 pagina's
  • Uitgeverij: AmboAnthos

Flaptekst

Jurist Dink Storp is bijna vijftig. Zijn vader leeft nog en zijn vrouw, met wie hij een jongvolwassen zoon heeft, is best oké. De midlifecrisis is zonder Harleys of affaires aan hem voorbij gegaan, maar echt gelukkig is hij niet. Zijn baan bij het Instituut voor Financiële Waarborg begint hem steeds meer tegen te staan en zijn baas maakt hem het leven zuur. Hoe nu verder? Als hij niet zo’n last had van obstipatie, zou Dink om zijn situatie kunnen lachen.

Wanneer de ellende een dieptepunt bereikt besluit Dink dat hij nog één keer iets wil doen wat de moeite waard is. Niet alleen wil hij de wereld een dienst bewijzen en het justitiële systeem een loer draaien, vooral wil hij nog eenmaal een intense emotie voelen, de kick beleven van iets doen wat hij nooit eerder heeft gedaan. Hij besluit om zijn gehate baas te vermoorden.

Een moord voorbereiden en uitvoeren blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn. Zal Dink, voorheen een volstrekt normale en rechtschapen burger, ook werkelijk tot zijn daad overgaan?

Een met vaart en humor geschreven psychologische thriller over een man die gebukt gaat onder levensvragen, zich met zelfspot staande houdt en zich uiteindelijk vastklampt aan een laatste poging zijn leven zin te geven.

Eerste zin

Samenvatting

Dink Storp is jurist. Hij is 48 jaar oud. Hij is in dienst bij het IVFW. Instituut voor Financiële Waarborg. Hij is bijna 25 jaar getrouwd met Barbara, maar hun huwelijk is nauwelijks nog spannend te noemen. Er is nauwelijks geen sprake meer van seks, hartstochtelijk al helemaal niet.
Dirk heeft een verschrikkelijke baas De Kandell, die hem ook liever kwijt dan rijk is. Dat stimuleert niet echt in je bestaan. Dink heeft zijn moeder negen jaar geleden verloren. Zijn vader leeft nog en die bezoekt hij regelmatig.

In het begin van het verhaal zijn er meteen al darmproblemen voor Dink. Hij heeft last van obstipatie (hij kan niet poepen) en dat wordt op zich wel humoristisch beschreven. Zijn baas zet hem en zijn medewerkers in het weekend erna aan het werk. Wanneer ze met zijn drieën het hele weekend hebben gewerkt om een fraudezaak aan te pakken, blijkt dat helemaal voor niets te zijn geweest. De Kandell heeft al weer wat anders op het oog.

De problemen met de darmen worden steeds groter. Hij moet een endoscopie ondergaan. Maar op een zeker moment wordt de obstructie van zijn darmen zo groot dat hij stront uit zijn mond kotst. Een nogal gore bedoening.
Hij moet dan meteen een maag -en darmonderzoek ondergaan en dan blijkt dat een tumor de ontlasting behoorlijk in de weg zit. Tegelijkertijd doen ze onderzoeken bij hem om te kijken of er uitzaaiingen zijn. Die zijn er inderdaad en hij wordt door de doktoren opgegeven.
Een ander probleem komt om de hoek kijken: zijn zoon Iwan komt thuis met een nieuwe vriendin. Ten minste dat denkt Dink, maar de vriendin blijkt een vriend te zijn. Is zijn enige zoon ook nog homo. Toch vindt hij het niet heel erg. Zijn vader leeft dus nog, maar hij wil zijn vader nog niet vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is.

Op het IVFW krijgt hij van De Kandell de schuld van een verdwenen dossier. Later blijkt dat de Kandell het dossier zelf verduisterd heeft en dat hij de schuld in de schoenen van Dink wil schuiven. Dat lukt en Dink wordt oneervol ontslagen. Rest Dink natuurlijk nog één ding en dat is zich wreken op zijn baas. Het kan hem natuurlijk allemaal niets meer schelen: hij gaat namelijk toch dood aan zijn darmtumor. 
Hij overweegt diverse mogelijkheden om De Kandell te doden. Tenslotte kiest hij voor het pistool. Via allerlei omwegen en connecties krijgt hij uiteindelijk een pistool in handen. Op een van de eerste dagen gaat het mis, want zijn baas is niet op die dag aanwezig. Maar op 6 april lukt het wel. Hij wordt na de aanslag meteen gearresteerd, maar hij is zo ziek dat hij in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Tweeënhalve week later hoort hij dat zijn rivaal niet gestorven is, maar wel zijn strottenhoofd kwijt is. Daarna sterft hij vlak voor zijn 49e verjaardag in de ziekenhuisgevangenis.
In het nawoord van De Kandell wordt verteld dat hij Storp een loser vindt. Zelfs een aanslag kon hij niet met succes afronden. Wel beseft hij dat zijn leven tot nu toe alleen maar uit werken bestond. Hij besluit met zijn vrouw en kinderen op een cruise te gaan.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Thematiek

Ernstige ziekte

Dink Storp lijdt aan darmkanker, waardoor hij heel veel problemen heeft met zijn maag, darmen en ontlasting. Het is een terminale ziekte, die de beslissingen in zijn leven (zoals de aanslag op zijn baas) beïnvloedt.

Motieven

Uitgebloeide liefdesrelatie

De relatie tussen Dink en zijn vrouw, die 25 jaar getrouwd zijn, is uitgeblust. Ze hebben geen seks meer

Homoseksualiteit

Dinks zoon Iwan blijkt homo te zijn.

Wraak

Dink neemt wraak op zijn baas, die hem altijd dwars gezeten heeft en uiteindelijk onterecht heeft ontslagen.

Fraude

Dinks baas pleegt fraude door verduistering van documenten, waarvan hij Dink de schuld geeft.

Titelverklaring

De titel van het boek komt enkele keren letterlijk in de tekst voor. Wanneer Dink Storp veel last krijgt van zijn darmen, zegt de internist dat hij een “obstructie”in zijn darmen heeft. Die blijkt later veroorzaakt te zijn door kanker.

Structuur & perspectief

Er is een proloog waarin wordt aangegeven dat er uit alle ellende toch nog iets goed is voortgekomen. Een trefzeker pistoolschot zou de leegte van zijn bestaan vullen. De mensheid zou hij er een dienst mee bewijzen.

Het verhaal daarna wordt verteld in 32 genummerde hoofdstukken waarin Dink Storp de personale verteller is in de o.v.t Maar deze hoofdstukken hebben ook auctoriale trekjes bijv. het laatste hoofdstuk waarin Dink het lootje legt.

Daarnaast zijn er 5 hoofdstukken die in een kleiner type zijn afgedrukt en niet meetellen in de nummering waarin De Kandell de verteller is. Ook deze man vertelt in de o.v.t.

Decor

De tijdlagen van het verhaal 
Het verhaal wordt beschreven van januari 2008 tot 23 april 2008.

Het decor van de handeling 
De handeling speelt zich af in Amsterdam.

Beoordeling

“Obstructie” is wel in de karakteristieke stijl van thriller uitgeverij AmboAnthos uitgegeven en ook de cover staat ook “literaire thriller”, maar het verhaal voldoet helemaal niet aan de eisen van een thriller. Er zit geen spanning in, en het is geen whodunit. Er worden geen dwaalsporen voor de lezer uitgezet en ga zo maar door.
Het is veel meer een komische (soms zelfs parodieachtige) roman over een man die een conflict heeft met zijn leeftijd, zijn vrouw en zijn baas. Op de laatste wil hij wraak nemen, maar zelfs daarin slaagt hij niet helemaal. Dink wordt daardoor toch bijna een karikatuur. Want van een man op zijn positie mag je anno 2008 toch wel verwachten dat hij weet dat er websites als “YouTube” bestaan waarop je filmpjes van muziekoptredens kunt terugzien, dat hij weet wat het tijdverdrijf paintballen inhoudt (zeker als je in het bedrijfsleven zit en een jonge volwassen zoon hebt) en dat hij op de hoogte is van termen als “chillen en dissen.” Maar nee, Dink kent alle drie de verschijnselen niet. Dat wil er bij mij niet in of je moet inderdaad een karikatuur van je hoofdpersoon willen maken. Ook zijn baas is een karikatuur van een vervelende leidinggevende. Er deugt weinig aan hem.

Wie het boek met de verwachting oppakt om een spannende thriller te gaan lezen, komt bedrogen uit. Het is een humoristische roman die echter niet al te veel indruk op me heeft gemaakt. Vakantieliteratuur, noem ik het meestal. Jammer genoeg werd hij pas na de zomervakantie uitgebracht. Daarom heb ik maar tot de herfstvakantie gewacht.
Aardig tijdverdrijf om te lezen voor je lijst, maar meer ook niet: 1 punt. 

Aan de stijl van Hazenberg kun je wel opmaken dat ze kan schrijven. In plaats van thrillers zou ze zich beter kunnen richten op een serieuze roman. Humoristische kwaliteiten kun je haar echter niet ontzeggen, maar ze moet wel oppassen voor het creëren van karikaturen.

Recensies

"Thriller of niet, Suzanne Hazenberg heeft een fantastisch boek geschreven met uitzonderlijk scherpe observaties. " http://www.parool.nl/paro...ctie.dhtml

Bronnen

Website van de schrijfster
http://www.suzannehazenberg.nl/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.366 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obstructie door Suzanne Hazenberg"

Ook geschreven door Cees