Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2010
- 245 pagina's
- Uitgeverij: AmboAnthos
Flaptekst
Jurist Dink Storp is bijna vijftig. Zijn vader leeft nog en zijn vrouw, met wie hij een jongvolwassen zoon heeft, is best oké. De midlifecrisis is zonder Harleys of affaires aan hem voorbij gegaan, maar echt gelukkig is hij niet. Zijn baan bij het Instituut voor Financiële Waarborg begint hem steeds meer tegen te staan en zijn baas maakt hem het leven zuur. Hoe nu verder? Als hij niet zo’n last had van obstipatie, zou Dink om zijn situatie kunnen lachen.
Wanneer de ellende een dieptepunt bereikt besluit Dink dat hij nog één keer iets wil doen wat de moeite waard is. Niet alleen wil hij de wereld een dienst bewijzen en het justitiële systeem een loer draaien, vooral wil hij nog eenmaal een intense emotie voelen, de kick beleven van iets doen wat hij nooit eerder heeft gedaan. Hij besluit om zijn gehate baas te vermoorden.
Een moord voorbereiden en uitvoeren blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn. Zal Dink, voorheen een volstrekt normale en rechtschapen burger, ook werkelijk tot zijn daad overgaan?
Een met vaart en humor geschreven psychologische thriller over een man die gebukt gaat onder levensvragen, zich met zelfspot staande houdt en zich uiteindelijk vastklampt aan een laatste poging zijn leven zin te geven.
Eerste zin
Samenvatting
Dink Storp is jurist. Hij is 48 jaar oud. Hij is in dienst bij het IVFW. Instituut voor Financiële Waarborg. Hij is bijna 25 jaar getrouwd met Barbara, maar hun huwelijk is nauwelijks nog spannend te noemen. Er is nauwelijks geen sprake meer van seks, hartstochtelijk al helemaal niet.
Dirk heeft een verschrikkelijke baas De Kandell, die hem ook liever kwijt dan rijk is. Dat stimuleert niet echt in je bestaan. Dink heeft zijn moeder negen jaar geleden verloren. Zijn vader leeft nog en die bezoekt hij regelmatig.
In het begin van het verhaal zijn er meteen al darmproblemen voor Dink. Hij heeft last van obstipatie (hij kan niet poepen) en dat wordt op zich wel humoristisch beschreven. Zijn baas zet hem en zijn medewerkers in het weekend erna aan het werk. Wanneer ze met zijn drieën het hele weekend hebben gewerkt om een fraudezaak aan te pakken, blijkt dat helemaal voor niets te zijn geweest. De Kandell heeft al weer wat anders op het oog.
De problemen met de darmen worden steeds groter. Hij moet een endoscopie ondergaan. Maar op een zeker moment wordt de obstructie van zijn darmen zo groot dat hij stront uit zijn mond kotst. Een nogal gore bedoening.
Hij moet dan meteen een maag -en darmonderzoek ondergaan en dan blijkt dat een tumor de ontlasting behoorlijk in de weg zit. Tegelijkertijd doen ze onderzoeken bij hem om te kijken of er uitzaaiingen zijn. Die zijn er inderdaad en hij wordt door de doktoren opgegeven.
Een ander probleem komt om de hoek kijken: zijn zoon Iwan komt thuis met een nieuwe vriendin. Ten minste dat denkt Dink, maar de vriendin blijkt een vriend te zijn. Is zijn enige zoon ook nog homo. Toch vindt hij het niet heel erg. Zijn vader leeft dus nog, maar hij wil zijn vader nog niet vertellen dat hij ongeneeslijk ziek is.
Op het IVFW krijgt hij van De Kandell de schuld van een verdwenen dossier. Later blijkt dat de Kandell het dossier zelf verduisterd heeft en dat hij de schuld in de schoenen van Dink wil schuiven. Dat lukt en Dink wordt oneervol ontslagen. Rest Dink natuurlijk nog één ding en dat is zich wreken op zijn baas. Het kan hem natuurlijk allemaal niets meer schelen: hij gaat namelijk toch dood aan zijn darmtumor.
Hij overweegt diverse mogelijkheden om De Kandell te doden. Tenslotte kiest hij voor het pistool. Via allerlei omwegen en connecties krijgt hij uiteindelijk een pistool in handen. Op een van de eerste dagen gaat het mis, want zijn baas is niet op die dag aanwezig. Maar op 6 april lukt het wel. Hij wordt na de aanslag meteen gearresteerd, maar hij is zo ziek dat hij in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Tweeënhalve week later hoort hij dat zijn rivaal niet gestorven is, maar wel zijn strottenhoofd kwijt is. Daarna sterft hij vlak voor zijn 49e verjaardag in de ziekenhuisgevangenis.
In het nawoord van De Kandell wordt verteld dat hij Storp een loser vindt. Zelfs een aanslag kon hij niet met succes afronden. Wel beseft hij dat zijn leven tot nu toe alleen maar uit werken bestond. Hij besluit met zijn vrouw en kinderen op een cruise te gaan.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden