Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2024
- 229 pagina's
- Uitgeverij: Leopold
Flaptekst
Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie zat er achter dat mysterieuze masker? Wie is de mystery guest? Meesterlijk speelt Maren Stoffels met perspectieven en motieven, zoals alleen zij dat kan – met een moorddadig spannende pageturner als resultaat.
Eerste zin
Alsjeblieft, doe open. Ik gooi het tweede steentje tegen Pips raam; het geluid echoot door de stille straat. Straks worden haar ouders nog wakker... Pips telefoon staat uit. Mijn berichtjes komen niet bij haar aan; daarom ben ik hierheen gelopen.Samenvatting
Mirza is een pubermeisje dat een relatie heeft met Pip. Ze noemt Pip soms een saai meisje. Ze is op bezoek, maar wordt door Pips vader weggestuurd en onderweg wordt Mirza geappt door een Mystery Guest (MG) die haar voorstelt spelletjes te spelen. Mirza heeft een broer met wie ze niet goed kan opschieten.
Mirza's broer komt thuis uit een opvangtehuis, we lezen dat hij een oud kerkje in de fik heeft gestoken (onder invloed van alcohol en drugs) De MG neemt contact op en stuurt Mirza naar een plek waar ze moet kiezen uit drie flessen die op een tafeltje staan. Daarvan moet ze ook een filmpje maken op haar telefoon. Van een van de flessen wordt ze ziek.
In het dorp ontmoet Mirza later een heel mooie jongen (Cody) die haar vraagt waar de uitkijktoren is. Het tweede spel dat de MG aan Mirza opdraagt, is dat ze drie minuten op de smalle reling van de uitkijktoren moet staan. Ze doet het en opeens is Norah daar, die haar driegt iets aan te doen. Norah is de ex van Pip. Maar ineens is ook Cody er. Mirza weet nu niet wie de MG is.
Met ene Mels is er iets in het verleden gebeurd met Mirza. Hij verschijnt ook weer ter plekke in zijn open auto. Hij neemt haar mee en wordt weer handtastelijk net als in het verleden. Mirza weet zich te bevrijden en gaat naar Pip. Ze praten ook over de vermoorde Shannon: de dader is nog steeds niet opgepakt. Shannon is een meisje uit het dorp: haar lichaam is in een weiland gevonden.
Ferijn doet thuis onaardig tegen Mirza en bedreigt haar zelfs. Intussen neemt de MG contact op met Mirza. Ze laat haar ook een belastende foto voor Mirza zien. Ze stelt een derde spel voor. Cody is bij haar en dan krijgt ze een opdracht om de kat Jax van Pip tussen de vangrails van een gevaarlijke snelweg te halen. Het lukt haar met hulp van Cody en ze brengen de kat naar Pip, die erg blij is.
Wat later neemt de MG weer contact op. Ze laat zien wie er op de foto staat en dat is Mirza zelf. Ze heeft een jerrycan in haar handen en dat is het bewijs dat niet Ferijn maar Mirza de fik in het kerkje heeft aangestoken en ook dat ze Ferijn de schuld in de schoenen heeft gestoken. Op een feestje in het dorp heeft de MG tien stuks posters opgehangen met de foto van Mirza. Ze haalt ze overal weg, maar de laatste is in handen van haar moeder gekomen. Die confronteert haar ermee en Mirza loopt weg. Ze wordt opnieuw naar een plek met brand gelokt. De MG verschijnt daar ook rn wil Mirza vermoorden.
Daarna gaat het verhaal terug in de tijd: van december tot aan juli
- Pip heeft gezien hoe Mirza de oude kerk in de fik heeft gestoken. Ze weet dat Mirza hem heeft aangegeven waardoor hij naar een opvangtehuis moest. Mirza heeft dus gelogen over dit incident.
- het meisje Shannon wordt vermoord, maar er is nog geen dader gevonden. Mels wordt er in het dorp voor aangezien.
- Mirza is alleen uitgegaan en wordt door Mels weggebracht: er vindt een verkrachting plaatst en Mels wordt opgepakt. Hij zou haar drugs (GHB) hebben toegediend.
- Pip begint een vreemd spel te spelen: ze verzint een Norah en maakt afspraken met Mirza over hoe ze die 'mag inzetten' in ene relatie. Het is dus een dubbele persoonlijkheid.
- Mels en Ferijn komen bij elkaar en denken dat ze beiden door Mirza zijn 'genaaid'.
- Mels belt Pip en die verzint een een wreed plan. Ze wil Mirza bepaalde opdrachten laten doen die afgeleid zijn van haar leugens.
- Pip verzint ook nog ene derde personage, de mooie jongen Cody. Pip= Norah= Cody.
- Pip lokt Mirza naar de plek: ze is de Mystery Guest en de vijf spelletjes hadden alle te maken met 'streken' die Mirza had uitgehaald. Pip steekt Mirza neer met een mes.
- Pip wordt opgepakt.
- Mels rijdt in september weg uit dit dorp met gestoorde gekken.
Mels bekent als hij wegrijdt dat hij een geheim heeft. Hij heeft Shannon vermoord.
Personages
Mirza
Mirza lijkt eerst erg onschuldig, maar gaandeweg in het boek wordt het de lezer wel duidelijk dat ze dat eigenlijk niet is. Ze heeft haar broer verraden, terwijl hij niet de brand heeft gestoken in het kerkje. Ze heeft Mels beschuldigd van het toedienen van een drug. Ze strooit ook met leugens naar Pip. Ze kan helemaal niet met haar moeder en broer opschieten. Een ik-figuur is geen betrouwbare verteller, dus we komen de waarheid pas te weten as Pip een boekje opendoet. Mirza is geen saaie meid , maar wel avontuurlijk ingesteld: ze durft veel. Maar haar onbetrouwbaarheid kost haar het leven.
Pip / Norah / Cody
Pip is ook niet helemaal mentaal in orde. Ze is daarnaast de vriendin van Mirza: ze zoenen met elkaar. Maar Pip komt erachter dat Mirza niet de waarheid in veel situaties spreekt. Ze heeft haar betrapt met een jerrycan benzine. En ze heeft daarvan een foto genomen. Maar ze heeft de ware toedracht geheim gehouden. Heel vreemd is dat Pip drie persoonlijkheden heeft. Die van haarzelf, van Norah (een jaloerse vriendin) en van Cody (een aantrekkelijke jongen) Pip zint op wraak en beraamt met Mels en Ferijn het plan met de Mystery Guest. Maar ze mag natuurlijk Mirza niet vermoorden. Mels noemt haar als hij uit het dorp wegrijdt, een gestoorde gek.
Quotes
"Ik klik op de profielfoto, maar het ene oog is totaal onherkenbaar. Wie moet dit voorstellen? Ik lees de zin op mijn scherm nog drie keer, maar ik kan er geen enkele aanwijzing uithalen. Waarom zou een onbekend iemand vragen of ik me verveel? [ ik= Mirza]" Bladzijde 14
"Bij het woord gevangenis valt er een stilte. Eigenwijz is officieel geen gevangenis, maar een inrichting voor probleemjongeren. Een privékliniek, waar jongeren bijna iedere dag therapie krijgen." Bladzijde 42
"Ik denk terug aan die nacht in december, dat ik Ferijn pillen zag slikken met wat vrienden bij Outcast. Een tijdje later kwamen de rookpluimen boven het bos uit. [Ik = Mirza]" Bladzijde 85
"Ik denk aan het flesje water, waar kennelijk GHB in zat. Het is zo ongelooflijk vuil.... Mirza heeft me erin geluisd. Ze wil me laten opdraaien voor iets wat ik helemaal niet gedaan heb. [ ik = Mels]" Bladzijde 187
"Bij dat laatste woord kijkt ze me aan. Pips ogen focussen op de mijne. Ik zie Cody's blik, Norahs grijns en Pips sproetensnor. Ik zie niet meer waar de een ophoudt en de ander begint. Dit spelletje hadden we nooit moeten spelen [Ik= Mirza]" Bladzijde 222
Thematiek
WhodunnitDit verhaal is een echte whodunit. Wie heeft in het verleden Shannon vermoord? De dader is nooit gevonden. Wie is de Mystery Guest, want die gaat uiteindelijk Mirza vermoorden.? Door de raadselachtige appjes speelt de Mystery Guest een belangrijke rol bij de rode draad die door het verhaal loopt.
Motieven
Moord
Er worden in het kleine dorp twee moorden gepleegd. De moord op Shannon en de moord op Mirza.
Drugs
Mirza beweert dat Ferijn onder invloed van drugs brand heeft gesticht in het oude kerkje. Mirza beweert dat Mels haar gedrogeerd heeft met GHB en door hem verkracht is. Mels is en drugsdealer.
Alcoholgebruik
Er wordt stevig gedronken in het dorp, zeker in het dorpshuis Outcast. Pip en Mirza worden regelmatig dronken .Ferijn drinkt ook te veel en Mirza ziet haar kans schoon haar nare broer Ferijn te beschuldigen van het in de brand steken van de oude kerk.
Moeder-zoon-dochterrelatie
De moeder van Mirza trekt in haar ogen altijd partij voor haar gewelddadige broer. Ferijn is een moeders kind, in ieder geval haar lievelingetjes. Mirza haar daarom haar moeder. Ze laat merken dat ze haar moeder haat. Ferijn haat zijn zusje omdat ze hem verraden heeft. Mirza haat hem, omdat Ferijn nogal gewelddadig uit de band kan schieten.
Leugens
In het tweede (verleden) deel van het boek vertelt Pip dat Mirza vaak leugens verspreid heeft. In het plan dat ze heeft opgesteld om Mirza te straffen heeft ze spelletjes bedacht die te maken hebben met de leugens van Mirza ( nl. de zogenaamde zelfmoordpoging door van de uitkijktoren te springen, het zogenaamd redden van een hond, het toedienen van GHB door Mels, het in de brand steken van het kerkje door haar broer,)
Verraad
Mirza verraadt eigenlijk haar broer: die heeft geen brand gesticht, maar ze geeft hem wel aan bij de politie. Mirza beschuldigt Mels ook van het toedien van een drug voordat ze verkracht wordt.
Lesbische vriendinnen
Pip en Mirza hebben lesbische gevoelens voor elkaar: ze zoenen o.a. met elkaar. Norah is de verzonnen ex van Pip.
Andere persoonlijkheid aannemen
In de relatie tussen Mirza en Pip gebeurt iets vreemds. Pip neemt twee keer een andere persoonlijkheid aan: Norah is een jaloerse vriendin en Cody is een verleidelijke jongen. Beiden krijgen op die manier een 'verhouding' ten opzichte van Mirza.
Titelverklaring
Mirza wordt geconfronteerd met appjes van een Mystery Guest. Die weet iets naars van haar, ze chanteert haar en dwingt haar mee te doen aan wrede spelletjes Mirza weet niet wie het is en ze verdenkt vrijwel iedereen. Is het een hij of een zij? Aan het einde van het verhaal wordt onthuld wie de mystery guest is.
Structuur & perspectief
Dit boek heeft een heleboel korte hoofdstukljes en dat is best fijn om te lezen. Er is een verhaalheden dat zich in de maanden juli en augustus afspeelt. Daarin is de ik-figuur Mirza. Er staat steeds boven de hoofdstukken met wie Mirza in dat hoofdstuk praat of omgaat. Als ze aan het einde van de maand augustus vermoord wordt, schiet het verhaal terug naar de maanden december tot en met augustus. Daarin krijgen we te maken met ik-vertellers als Pip, Ferijn, Mels en de twee varianten die Pip heeft bedacht (Norah en Cody.)
In het allerlaatste hoofdstuk gaan we in het verhaalheden verder naar de maand september en daarin wordt door Mels ook onthuld wie Shannon heeft vermoord.
De vertellers vertellen allen in de o.t.t
Het verhaal wordt dus niet-chronologisch verteld. Het einde is verrassend.
Steeds komen ook drie personages aan het woord die alle drie bekennen dat ze de moord hebben gepleegd: Pip, Norah en Cody. Uiteindelijk dat het één en dezelfde persoon is.
Decor
Over het decor wordt niet zoveel prijsgegeven. De ik-vertellers wonen allemaal ergens in een klein dorp in Nederland, maar in welke provincie dat dorp ligt, wordt niet verteld. Ook over de leeftijden van de personages wordt nauwelijks iets verteld. Over naar school gaan wordt niet gesproken maar de meisjes zijn pubermeisjes. Ferijn en Mels zijn wat ouder Mels heeft namelijk zijn rijbewijs.
Wat de tijd betreft wordt alleen vermeld dat het verhaalheden de maand juli, augustus en aan het einde van het boek september betreft. Je weet echter niet in welk jaar het verhaal speelt.
Na de moord op Mirza springt het verhaal terug naar de maanden december tot en met juni. Dan wordt ook voor de lezer duidelijk wat de bedenkelijke rol van Mirza in het verhaal is geweest.
Stijl
Maren Stoffels heeft een gemakkelijk leesbare stijl. Ze gebruikt geen moeilijke woorden en geen ingewikkelde zinnen. Er staan veel dialogen afgedrukt in korte hoofdstukjes. Dat maakt het lezen plezierig. Er is sprake van tienertaal. De bladspiegel wordt ook heel ruimtelijk, omdat de Mystery Guest gebruik maakt van appjes die duidelijk herkenbaar in een lettertype zijn afgedrukt.
Boven de hoofdstukken staat steeds over wie het hoofdstuk gaat. Het eerstgenoemde personage is dan steeds de ik-figuur.
Slotzin
Maar Shannon lag daadwerkelijk hier, achter dat hek. Hoe ik kan weten dat ze precies hier gevonden is? Zoals ik al zei: "Dit dorp zit vol gestoorden. .... Dus, kun je een geheimpje bewaren?Beoordeling
Maren Stoffels heeft weer een heel spannende thriller geschreven voor scholieren van 13 +.
De hoofdstukjes in het boek zijn kort en staan vol met dialogen. Ook gebruiikt de schrijfster tienertaal.
De plot is erg origineel en aan het vertelt de schrijfster hoe ze op dat idee gekomen is.
Je vliegt door de hoofdstukken heen en de oplossing van het whodunit-verhaal is verrassend.
Een aanrader voor scholieren die van een spannend boek houden.
Geschikt voor de onderbouw van havo en vwo. Misschien mag het boek op het vmbo voor Nederlands worden gelezen in VMBO-4.
Recensies
"Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen van Maren Stoffels en wauw wat een geweldig spannend boek. Maren heeft de gave om de spanning echt heel subtiel maar wel verslavend te vertellen. Ik was wel een beetje verwart door alle personages maar dat komt aan het einde van het boek allemaal op zijn pootjes terecht. Voor een Young Adult vind ik het verhaal echt volwassen en vlot geschreven en de plottwist is echt schokkend. Ik geef dit boek 4 sterren dat komt vanwege de verwarring rond de personages." https://www.hebban.nl/rec...tery-guest
"Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. In elk hoofdstuk komt Mirza met een ander personage voor. Bijvoorbeeld Mirza & Pip of Mirza & Mystery guest. Hierdoor krijg je veel inzicht op het verhaal en mis je geen detail van wat er gebeurd is. In het verhaal wordt aangegeven in welk tijdbestek het plaatsvindt. Dat maakt de tijdlijn van het verhaal erg overzichtelijk. [......] Naar mate je het einde nadert, hoe meer je in de war raakt met wie Mirza nou werkelijk vermoord heeft. Maren heeft een plottwist neergezet op papier waar je u tegen zegt. Een echte mindfuck; gestoord maar tegelijkertijd ook geniaal!" https://www.hebban.nl/rec...tery-guest
Bronnen
Trailer voor de thriller.
https://www.google.nl/sea...Toffels&gsGeschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.
REACTIES
1 seconde geleden