Mijn onvergetelijke ontvoerder door Greet Beukenkamp

Zeker Weten Goed
Foto van Aniek
Boekcover Mijn onvergetelijke ontvoerder
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Greet Beukenkamp
Genre
Young Adult
Eerste uitgave
mei 2017
Pagina's
205
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Mijn onvergetelijke ontvoerder
Shadow
Mijn onvergetelijke ontvoerder door Greet Beukenkamp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 205 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Eerste zin

Het is vrijdag, hebben ze me gezegd. Ik was zo in de war dat ik niet meer wist welke dag van de week het was.

Samenvatting

Vrijdag
Hoofdpersoon Daphne zit opgesloten in een donkere kelder. Er volgt een flashback naar hoe ze ontvoerd werd: vanaf haar fiets werd ze een busje ingesleurd door twee mannen met bivakmutsen. ‘De Bolle’ en ‘de Lange’ zijn de namen die ze voor elkaar gebruiken. Ze reden naar een afgelegen huis waar nog iemand was: ‘de Jongen’. Hij is iets aardiger dan de andere twee en geeft haar een blocnote en leesboeken. De blocnote wordt haar dagboek waarin ze haar gedachten kwijt kan. De kelder heeft een klein, vies raampje waardoor ze naar buiten kan kijken, ze heeft uitzicht op een rij coniferen en een forsythiastruik.

Zaterdag 
De ontvoerders maken een foto van Daphne ter bewijs. Ze denkt aan thuis. Ze is rijk doordat haar vader veel werkt en een succesvol bedrijf heeft, daardoor heeft ze ook veel neppe vrienden. De Jongen, die het vaakst langskomt in de kelder, geeft ze een naam: David. Ze wordt boos op hem, maar heeft dan ook weer spijt omdat hij als enige een praatje met haar maakt en spullen meeneemt.

Zondag
Ze is geslagen door de Bolle nadat ze gilde om een spin, de Jongen sust de situatie. Ze praat nog wat meer met hem en hij neemt een lichtje voor haar mee. Daphne denkt aan haar ouders: haar vader is altijd druk met werk, haar band met haar moeder is moeilijk omdat ze erg verschillen. Ze had een broertje, Bertje, die vijf jaar geleden is overleden.

Maandag
Daphne doet sportoefeningen om een beetje te blijven bewegen, heeft korte gesprekken met ‘David’ en denkt veel aan thuis. Over negen dagen wordt ze zestien. David neemt weer nieuwe boeken voor haar mee. Ze praten en lachen samen, het voelt erg onwezenlijk. Daphnes vader heeft tegen de afspraken in de politie ingeschakeld, Daphne moet een dreigende brief schrijven uit naam van de ontvoerders.

Dinsdag
David neemt schone kleding mee. Daphne bedenkt om met het gloeilampje morsecode te seinen naar voorbijrijdende auto’s. De derde auto blijkt de Bolle te zijn, stormt woedend de kelder in en valt haar aan maar David grijpt in. Tijdens het gevecht tussen hen gaat zijn bivakmuts per ongeluk af. Later op de avond bedreigt de Bolle haar nog verbaal.

Woensdag
David komt gehavend de kelder in, gevecht blijkbaar boven afgemaakt. Daphne ziet een kat voor het kleine raam van de kelder. Ze heeft weer een gesprek met David en begint hem langzaam echt leuk te vinden. Schrijft een gedichtje over hem. Ze denkt aan haar moeder en hoe die haar beste vriendin Eline veroordeelt.

Donderdag
Stress en paniek bij de Bolle omdat er een politieauto langsreed. Hij zou Daphne het liefste uit de weg ruimen. Er is een muis in haar kelder, die vermindert haar eenzame gevoel. Daphne denkt na over wat ze in de toekomst nog allemaal wil.

Vrijdag
Daphne doet weer wat oefeningen en heeft een lang gesprek met David. Ze mist wel een andere gesprekspartner dan hij. De Bolle gluurt door het raampje naar binnen terwijl ze zich omkleedt. Ze wordt boos, als reactie gooit de Bolle afval voor het raam waardoor ze niet meer naar buiten kan kijken. David reageert onverschillig hierop, waardoor ze uitvalt tegen hem. De muis is er weer, haar aanwezigheid is een troost.

Zaterdag
Ze mist muziek. David haalt het vuilnis weg voor haar raam. Daphne voelt zich verliefder worden op hem. Ze moet een video opnemen voor haar vader. Na het opnemen randt de Bolle haar aan. Davids bezoekjes aan haar worden korter.

Zondag
Daphne is nog verliefder op David. Hij komt in de avond dronken naar beneden, de overdracht van haar voor het losgeld is bijna rond. De Bolle komt later ook dronken en zonder bivakmuts naar beneden, wil haar verkrachten maar de andere twee zijn er op tijd bij. Als ze weggaan vergeten ze de deur op slot te doen. Daphne gaat op verkenning maar alle buitendeuren zitten wel op slot. Probeert via het keukenraampje naar buiten te gaan, maar David is er ineens en trekt haar naar binnen en zet haar terug in de kelder.

Maandag
Ze denkt na over haar verwarrende gevoelens voor David, hij blijft een misdadiger. Ze steelt zelf ook wel eens bij winkels, denkt na over waarom. David komt weer ontbijt brengen, hij vertelt kort over zijn jeugd. De Lange wordt boos omdat ze praten. Ze probeert hem te overtuigen dat ze maar weinig weet over David. Daphne denkt weer aan haar verslechterde band met haar moeder. Ze voelt zich steeds meer volwassen worden.

Dinsdag
Er is lekkage omdat de Bolle is gevallen in de douche. Er ontstaat een laagje water in de kelder, wordt ook weer opgeruimd. Ze doet een ontsnappingspoging door een vork in het slot te doen, mislukt. De overdracht van het geld gaat niet goed: het geld ligt er niet. Ontvoerders zijn boos, de Bolle bedreigt Daphne en wil dat ze weer een brief schrijft. David troost haar daarna. Ze probeert hem te overtuigen haar te helpen ontsnappen, lukt niet.

Woensdag 
Daphne is jarig, David heeft een armbandje en gebakjes voor haar meegenomen. Ze houdt van hem en is ervan overtuigd dat hij ook van haar houdt. Als hij later op de dag weer langskomt stoeien ze een beetje en vallen ze op het bed, de Lange ‘betrapt’ hen. Daphne is weer alleen en denkt aan hoe het zal zijn als ze terugkomt van de ontvoering. De Lange komt nu haar eten brengen, ze weigert het en heeft dus geen eten.

Donderdag 
Ze wordt angstig wakker, heeft een nachtmerrie gehad. Ze gaat voor haar raampje staan en ziet een politieauto, waarop ze het raam inslaat en heel hard schreeuwt. Zonder effect, maar de Lange heeft het wel gehoord en slaat haar in elkaar. Het raam wordt met houten planken dichtgetimmerd, nu kan ze de forsythiastruik niet meer zien. De Jongen is niet thuis. Later komt hij een lichtje maken en haar troosten. Bij het avondeten maken ze ook nog een praatje, maar is hij ineens kortaf.

Vrijdag 
Ze leest weer een liefdesromannetje ter afleiding. David is nog steeds kortaf. Ze denkt aan thuis. Het einde van de ontvoering lijkt nu echt nabij, ze voelt veel spanning in het huis. Ook nog steeds verliefd op David. De muis komt ook weer even langs.

Zaterdag 
Alle drie de ontvoerders zijn een tijdje weg, Daphne wordt gek van de stilte. De muis is er weer en heeft baby’s gekregen. David komt ’s avonds weer eten brengen, is nerveus en doet wederom kortaf. Hij zegt dat ze voor haar eigen veiligheid de stoel onder de deurklink moet zetten. Het losgeld is binnen, de andere twee ontvoerders willen haar het liefste uit de weg ruimen. David blijft in de kelder slapen.

Zondag 
Daphne is de hele nacht wakker gebleven. Andere twee ontvoerders rammelen aan de deur, David heeft hun pistool en staat erop dat alles volgens de afspraken die van tevoren gemaakt zijn verloopt.

Woensdag
Daphne is weer thuis. Ze is op het politiebureau geweest en herenigd met haar ouders. Voor even het gevoel een gezin te zijn. Ze heeft een paar blaadjes aan haar notitieblok geplakt om de laatste dingen op te schrijven: ze is door haar ontvoerders in de auto gezet en langs de weg eruit gezet. Bij het wegrijden keek ze nog één keer om en zag ze de forsythiastruik bloeien. David heeft haar onderweg niet meer aangekeken. Nadat ze eruit was gezet werd ze herkend door twee passanten, die haar naar de politie hebben gebracht. Ze heeft een aantal verhoren gehad, haar vader heeft een psycholoog geregeld maar die vindt ze niet fijn. Ze kan wel goed praten met haar beste vriendin Eline en ze heeft met omi gebeld, de moeder van haar vader. Ook heeft ze samen met haar moeder gehuild en gezegd dat ze van elkaar houden.

Vrijdag 
Ze heeft Eline haar hele dagboek laten lezen, die reageert erg begripvol. De Bolle is intussen al opgepakt, de andere twee zijn spoorloos. Ze kan David nog niet volledig vergeten. Eline mag mee op vakantie.

Personages

Daphne

De hoofdpersoon van het verhaal, vanuit wie de tekst geschreven wordt. Ze is vijftien en wordt tijdens de ontvoering zestien. Ze woont met haar vader en moeder in een groot huis en heeft een eigen paard, Beryl.

de Lange

Eén van de drie ontvoerders. Hij lijkt een beetje het hoofd van de ontvoering te zijn, de persoon die uiteindelijk alles bepaalt. Hij is dus lang en ook dun en heeft priemende ogen die door je ziel heen kijken volgens Daphne.

de Bolle

Eén van de drie ontvoerders. Hij is een beetje de rechterhand van de Lange en is de meest agressieve van de drie. Hij zou Daphne het liefste uit de weg ruimen, bedreigt haar meerdere keren en heeft haar ook een keer aangerand. Hij heeft gemene varkensoogjes volgens Daphne.

de Jongen

Eén van de drie ontvoerders. Hij is de jongste en lijkt erbij gehaald te zijn door de andere twee om alle klusjes te doen en te koken. Daphne noemt hem David en ze vangt een keer op dat hij eigenlijk Dave heet. Hij is blond, heeft mooie ogen en is gespierd volgens Daphne. Verder is hij dus best aardig tegen Daphne en beschermt hij haar tegen de andere twee.

Ouders van Daphne

De vader van Daphne verdient veel met zijn succesvolle bedrijf, maar werkt dan ook bijna alleen maar. Hij praat niet veel met zijn dochter. De moeder van Daphne geeft volgens Daphne vooral veel om uiterlijk vertoon, spullen en de 'goede' vrienden hebben. In veel dingen zijn Daphne en haar moeder het tegenovergestelde en ze hebben dan ook vaak ruzie.

Quotes

"Ik voel aan alles dat ik haar teleurstel. Maar begrijpt ze dan niet dat ik ook teleurgesteld ben in haar? Teleurgesteld omdat ze me afwijst en omdat ze me niet accepteert zoals ik ben. Ik weet het, voor haar ben ik ook niet altijd even aardig, maar ik verlang soms zo naar gewoon een beetje warmte." Bladzijde 48
"Wat moet ik doen? Ik verveel me en tegelijkertijd ben ik bang. In het donker wordt de hoop afval voor mijn raam een dreigend monster. Hij beneemt mij niet alleen mijn uitzicht, maar veroorzaakt ook een onberedeneerde angst. Ik voel me nu pas echt opgesloten." Bladzijde 103
"David, wat ben je toch een schat. Heb je me soms horen huilen? Je bent speciaal naar beneden gekomen om me te troosten. Je begreep hoe ik eraan toe was na die afschuwelijke dreigementen van de Bolle. Je hebt me in je armen genomen en me als een klein kind zacht heen en weer gewiegd. Je hebt me aangekeken en gefluisterd: 'Stil maar, je komt hieruit. Daar zorg ik voor.'" Bladzijde 152
"Lief dagboek, ik klamp me aan je vast als een drenkeling aan een stuk wrakhout. Je bent mijn enige houvast in een zee van angst. Hoe loopt dit af? Kom ik vrij of overleef ik het niet? En hoe zal het met David vergaan? Wat als we elkaar nooit meer zien?" Bladzijde 188

Thematiek

Ontvoering

Het hele verhaal bestaat uit de ontvoering van Daphne: het begint als ze vier dagen opgesloten zit en het eindigt als ze weer één dag thuis is. Je krijgt alles van de ontvoering mee door de ogen van Daphne: wat er iedere dag gebeurt, welke gedachten er opkomen tijdens zo'n ontvoering en welke gevoelens ze heeft: van angst tot liefde.

Motieven

Stockholmsyndroom

Een belangrijke ontwikkeling in het boek is dat Daphne steeds verliefder wordt op haar jongste ontvoerder, die ze David noemt. Ze vindt het zelf ook verwarrend omdat ze rationeel weet dat hij net zo goed bijdraagt aan haar ontvoering en een misdadiger is. Toch voelt ze zich aangetrokken tot hem en weet ze op een gegeven moment ook zeker dat hij haar leuk vindt.

Familierelaties

Daphne heeft veel gedachten over haar band met haar ouders. Haar vader werkt veel waardoor ze hem bijna nooit spreekt, maar ze heeft wel altijd het idee dat hij trots op haar is. Met haar moeder heeft ze een erg gecompliceerde band. Ze verschillen in bijna alles, waardoor ze vaak botsen. Daphne voelt zich niet geaccepteerd door haar moeder en mist een warme band, ze heeft het gevoel dat haar moeder niet blij met haar is.

Natuur

Daphne is erg begaan met milieu, planten en dieren. Door haar raampje heeft ze uitzicht op coniferen en een forsythiastruik. Meerdere keren beschrijft ze de staat van deze planten. Zo krijgt de forsythiastruik steeds meer knoppen, en stelt ze zich voor dat als ze de struik ziet bloeien, ze dan veilig uit deze situatie zal komen. Ook dieren spelen een belangrijke rol voor Daphne: ze heeft thuis een paard, wordt blij van de aanwezigheid van een muis in haar kelder en de kat en later de mus voor haar raam dienen als een welkome, fijne afleiding voor haar.

Titelverklaring

De titel slaat op de jongste van de drie ontvoerders, 'de Jongen'. Daphne heeft de naam 'David' voor hem bedacht. Ze wordt verliefd op hem omdat hij als enige wel aardig tegen haar is en een soort afleiding is van de situatie. Ook na de ontvoering, als ze weer thuis is, kan ze hem en haar gevoelens voor hem nog niet vergeten.

Structuur & perspectief

Alle tekst in het boek is de tekst die Daphne op de blocnote die ze van de Jongen heeft gekregen schrijft. Het is dus geschreven in dagboekvorm, vanuit het perspectief van Daphne. Het boek bestaat uit negentien korte hoofdstukken, elke dag is een hoofdstuk.

Decor

Het verhaal speelt zich bijna helemaal af in de kelder van een oud huis, waarin Daphne opgesloten is. Ze zit daar in totaal 21 dagen opgesloten, het verhaal begint op de vierde dag. Daarna schrijft ze nog twee keer als ze weer thuis is, bij haar ouders in hun villa. Daphne schrijft ook veel herinneringen op, van haar vroege jeugd tot gebeurtenissen van een paar weken geleden.

Stijl

Het boek is dus geschreven in dagboekvorm, waardoor het woordgebruik vrij simpel is en de zinnen ook niet zo lang zijn. De hoofdstukken zijn ook relatief kort, gemiddeld 14 bladzijden.

Slotzin

Het metaal glanst zacht en is even warm als mijn lippen. Ik zal het altijd dragen. Er wordt gebeld, daar is Eline.

Bijzonderheden

Het verhaal laat je het Stockholmsyndroom ervaren. Dit is een syndroom waarbij het slachtoffer, in dit geval de ontvoerde Daphne, de dader, in dit geval de de jongste van de ontvoerders, aardig begint te vinden of zelfs verliefd wordt op diegene, zoals in dit boek.

Beoordeling

Het boek neemt je erg goed mee in de belevingswereld van Daphne. Haar gedachten en hoe ze deze opschrijft zijn inderdaad typisch voor een vijftienjarig meisje, waardoor ik me soms ook wel ging storen aan de wat kinderlijke en verwaande gedachten en meningen. Ook vond ik het jammer dat er op persoonlijke omstandigheden, zoals haar overleden broertje, niet altijd even diep in werd gegaan. Verder vond ik het wel fijn dat het boek vlot weglas door de redelijk korte hoofdstukken. De gebeurtenissen wisselden elkaar op een goed tempo af.

Recensies

""Beukenkamp schrijft heel beeldend, wat het boek levensecht doet overkomen. Ze gaat in tot de kleine details, zo beschrijft ze de kleder waar Daphne gevangen zit precies. Dit zorgt ervoor dat je het helemaal voor je ziet en het voelt alsof je er zelf bent."" https://www.chicklit.nl/b...ontvoerder
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.735 scholieren gingen je al voor!

Boekenquiz 5 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat is de relatie tussen Daphne en David in het begin en hoe ontwikkelt deze zich door het verhaal heen?
Hoe verandert Daphne's visie op haar leven buiten de ontvoering in de loop van het verhaal?
Waarom wordt Daphne ontvoerd?
Wat is de rol van de Bolle in het verhaal?
Hoe wordt Daphne's eenzaamheid en isolatie voorgesteld in het verhaal?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.