Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2014
- 91 pagina's
- Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Flaptekst
AN DE REIZIGER Het streekvervoer in Drenthe is kortgezegd aldus: indien er al iets langskomt is het een collectebus. `Pessimisme kun je leren is het levensmotto van dichter-schrijver Lévi Weemoedt. Met zijn `Kleine Trilogie der Treurigheid (Geduldig lijden, Geen bloemen en Zand erover) brak hij omstreeks 1980 vele harten met een voor poëzie onverwacht hoge verkoop tot gevolg. Daarna verscheen nog af en toe een kleine bundel waarin de dichter rapporteerde over zijn bestaan, voor het laatst in 1999 met Rijk verleden: TERUGBLIK IN EEN GLAS JENEVER k Had een sprookjeshuwelijk, achteraf beschouwd. Maar ik was alleen met de heks getrouwd. In 2007 volgde nog Vanaf de dag dat ik mensen zag, Weemoedts verzamelde gedichten met een `Korte inhoud van het voorafgaande : Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden, dood en begraven: wát een tijden! Hierna werd het stil rondom de dichter, die zich inmiddels in Assen (`tweemaal as ) gevestigd zou hebben. Maar ziedaar, met enige vertraging, in het droevige najaar van 2014, vijftien jaar na zijn laatste bundel, is er een nieuwe Weemoedt. Goddank, hij heeft zich niet vernieuwd en zijn stem klinkt somberder dan ooit!
Samenvatting
Het heeft geen zin een samenvatting van de inhoud van de bundel te maken. Het gaat hier om kleine gedichtjes die beter wat de inhoud ervan onder de thematiek en de motieven kunnen worden beschreven. Voor de inhoud wordt daar dan ook naar verwezen.
Personages
De dichter
In een bundel gedichten is er geen sprake van romanpersonages. De enige die je leert kennen, is de dichter zelf. Hij geeft in de bundel kritiek op d e liefde, verzuurde vrouwen en de maatschappij. Ook is er een sterk doodsverlangen in de gedichten te bespeuren. De dichter is weemoedig van karakter en heeft ook wel lastige perioden in zijn leven achter de rug. Hij is het voorbeeld van de romanticus pur sang: het verlangen naar het niet-nu en het niet -hier.
Quotes
"BIO In de Natuurwinkel sta je al gauw naast een zure meervoudig onverzadigde vrouw" Bladzijde 37
"Hoe dichter bij de kerst hoe kribbiger zij werd" Bladzijde 88
"Op mijn Uitvaart O, de dragers, ze zullen mijn moeheid voelen Laatste rustplaats zei u? Eerste, zal je bedoelen!" Bladzijde 74
"A Tale of Two Cities Amsterdam, die grote stad die is gebouwd op palen En Vlaardingen, dat klotegat berust geheel op falen" Bladzijde 65
"FORENS In trein sta ik dichter op een vrouw geplet dan 's avonds op mijn echtgenote in bed." Bladzijde 47
"Grafsteen De Heer is mijn herder Bekijk het maar verder" Bladzijde 91
Thematiek
DoodDe dood staat vaak centraal in de gedichten van Levi Weemoedt. Ook in deze bundel zijn er weer enkele te vinden. Bijv. Al in het motto en verder in Grafsteen (zie onder citaten) Op mijn uitvaart Bijgeloof (over op vrijdag sneuvelen in WOI) Laatste Station Screening paradox Geest (een waargeefster geeft aan dat de dichter er al niet meer had mogen zijn volgens zijn levenslijn)
Liefdesrelatie: problemen/ echtscheidingEen ander vaak voorkomend thema in het werk van Weemoedt is de onmogelijkheid van een gelukkig liefde. Dat berust soms wel maar vaak ook niet op een autobiografisch gegeven. Met zijn tweede vrouw Karen was de dichter heel gelukkig. Zij overleed in 2002. geleden. Liefdesgedichten zijn o.a. Advent (zie bij citaten) Klimop (over geuren en liefdesverdriet) Gezonde liefde Kerstkaart (Weinig voorspoed toegewenst) Record ( Mijn tweede vrouw is zo snel weggelopen dat ze de eerste nog heeft ingehaald) Valentijn ( Ik zag mijn ex vandaag en stom: ze had haar ontrouwring nog om)
Motieven
Seksualiteit
Escort (Amanda heeft meer mannen ontvangen dan een Congrescentrum) VVV (Hoe dichter bij Hattem, hoe minder van dattem) Seksuele voorlichting (aan zijn zoon)
Haat
Wanneer een liefde niet beantwoord wordt, ligt "haat" er dicht bij. De dichter hoopt dan dat er met de geliefde iets gebeurt.
Eenzaamheid & isolement
Eenzaamheid is te vinden in : Desparate Housewife (zijn huis is vervuild) Carriere ( Alles is al weg; hij is maar gaan drinken) Tevredenheidstest (hij geeft zijn leven een vier)
Kindertijd & kinderleed
In de gedichten van Weemoedt komt het motief van een slechte kindertijd/moeizame opvoeding vaak voor.ook dat is niet helemaal op biografische gegevens gebaseerd. Hij heeft in Vlaardingen zijn gymnasium-opleiding kunnen voltooien. 22-10-48 (over zijn geboortekaartje en de ellende die hem in zijn leven te wachten staat) Visioen (O als kind al zag ik ons gezin als een familiegraf met nog niemand erin) Warm Nest (Ieder gezin is een pleeggezin. Alleen wat er gepleegd wordt, daar verschillen ze in)
Maatschappijkritiek
Geestelijke verzorging (hoed je voor humanisten) Maatschappelijk ladder ( zakenmensen zijn slecht) Antimuseumlied( kritiek op het bijna verplichten van het bezoeken van musea) Tale of two cities (Vlaardingen-zijn geboorteplaats op de hak- zie hieronder bij citaten) Ook "In Maasboulevard" zit kritiek op Vlaardingen. Drenten (ook maar een stelletje slome duikelaars) Bankiers ( op geld belust) Treinen (met vertraging)
Vrouwenproblematiek
Sommige vrouwen zijn zo vervelend en zuur. Een vrouw moet gewoon lief zijn en liefst niet creatief. In de gedichten: Bio (zie bij citaten) Schietgebed Alsjeblieft!
Motto
De dag is kort
De dood nabij
dus aan de slag
geen mijmerij!
Trivia
Lévi Weemoedt heet eigenlijk Izaak van Wijk. Hij schrijft al jaren gedichten in de trant van Piet Paaltjes (klein en geestig). Ze gaan vaak over eenzaamheid, ongelukkige liefdes en de dood.
In juli 2014 heeft de dichter twee zware hartoperaties ondergaan. Als hij het niet gered had, zou zijn bundel na zijn dood zijn verschenen: het "ideaal"voor een romanticus.
Titelverklaring
De titel verwijst naar het tijdstip dat heeft gezeten tussen de vorige bundel weemoedige gedichten en deze nieuwe editie. Dat heeft maar liefst vijftien jaar geduurd. Dat wijst dus op enige vertraging.
Structuur & perspectief
De bundel bestaat uit 84 gedichten, die meestal erg klein zijn. Het langste gedicht beslaat twee pagina's. De kortste gedichten tellen slechts enkele regels. Er is geen onderverdeling in de gedichten gemaakt. Wat thematiek betreft staan ze door elkaar heen: gedichten over dood, eenzaamheid, ongelukkige liefde, maatschappijobservaties.
Wat de vorm betreft zitten er deze keer geen sonnetten in de bundel wat in vorige bundels vaak wel het geval was.
Er zijn enkele typografische gedichten: Maatschappelijke ladder (in de vorm van een ladder) Plastisch (over vrouwen met grote borsten die toch plat kunnen zijn) Art Deco (vaas) Geen stijl (een gedicht in de vorm van een moderne stoel)
Stijl
Het belangrijkste stijlkenmerk in deze bundel is de relativerende humor. Humor in de romantische zin van het woord. Met een harde opmerking je gevoelens proberen te onderdrukken. In zijn stijl wordt Weemoedt altijd vergeleken met zijn grote voorganger in dit genre Piet Paaltjes. Die vergelijking is op zich wel terecht, maar er zit natuurlijk een hele grote tijdspanne tussen het werk van Levi Weemoedt en Paaltjes.
Kerstkaart
Mijn vrouw heeft een ander
ze wil uit elkaar
Dus: Prettige Pestdagen
& een Pleuris Nieuwjaar!
Beoordeling
Sommige scholen en docenten stellen voor vwo-leerlingen een bundel poëzie verplicht. Dan is de deze bundel van Weemoedt een aanrader. Je zult er veel plezier aan beleven: de gedichten zijn kort en vaak erg leuk. Toch zit er achter enkele gedichten meer dan je zou denken. Achter de woordspeling speelt vaak een diepere andere gedachte of een vorm van krtiek.
Bovendien boek je als je deze bundel leest een enorme tijdwinst, want over deze bundel doe je nog geen uur. Is dat even meegenomen in die drukke tijd voor jullie!
Ik ken de dichter persoonlijk, omdat hij een ex-collega Nederlands van mij op Westland-Zuid in Vlaardingen is geweest. Bovendien voetbalden we samen in Vlaardingen (vv. Zwaluwen) in hetzelfde team.
Hij is destijds van Vlaardingen naar Drenthe verhuisd. Ik ben zijn werk wel blijven volgen. Andere dichtbundels zijn ook leuk om te lezen.
Ook erg grappig is zijn boekje over school en een overspannen leraar: De Ziekte van Lodensteijn.
Recensies
"De gewezen leraar Nederlands weet met deze twintigste bundel wederom een (schater)lach op het gezicht van de lezer te toveren. De gedichten zijn kort en treffend." http://www.hebban.nl/rece...vertraging
"Dat resulteert in min of meer literair bedoelde sick jokes waarvan de ironie eigenlijk een echt traantje laat. De grap als lapmiddel en tegelijk om de lolbroek uit te hangen." http://8weekly.nl/recensi...ick-jokes/
"Zijn vorige reguliere bundel verscheen nog in het laatste jaar van de vorige eeuw, maar 15 jaar na dato verschijnt de nieuwste bundel van Lévi Weemoedt. Met de nodige ironie heeft Weemoedt de bundel Met enige vertraging genoemd. " http://www.tzum.info/2014...we-poezie/
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden