Loverboys door Helen Vreeswijk

Zeker Weten Goed
Foto van Robyn
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door Robyn
  • Zeker Weten Goed
  • 29 november 2021
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2005
Pagina's
317
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Loverboys
Shadow
Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 313 pagina's
  • Uitgeverij: Van Goor Uitgeverij Uniebroek

Flaptekst

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Eerste zin

Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag.

Samenvatting

Lisa en Kelly zijn allebei onzekere meisjes van vijftien jaar. Ze zitten in Culemborg op school en zijn vriendinnen. Allebei hebben ze geen goede relatie met hun ouders: Kelly ziet haar ouders nooit en Lisa heeft steeds ruzie, vooral over geld. Fatiha zit ook bij hen op school en Lisa mag haar niet. Fatiha daagt ze uit om mee te gaan stelen. Lisa wil eerst niet, maar doet uiteindelijk toch mee, vooral om indruk te maken op Kelly dat zij een veel leukere vriendin is dan Fatiha. Fatiha neemt ze mee naar een café en daar ontmoeten ze Mo en Ramon. Allebei zijn ze onder de indruk van Mo. 

Mo komt vaak langs op school en vraagt dan naar Lisa. Lisa is tot over haar oren verliefd op hem geworden en is helemaal verbaasd dat hij haar ook leuk vindt. Mo overlaadt haar met cadeautjes en neemt haar en Kelly vaak mee naar het huis van Ramon. Kelly gaat meer met Ramon om, ook al is hij veel ouder. 

Thuis heeft Lisa hier ruzie over: haar moeder vertrouwt het niet. Het gaat zo ver dat Lisa niet meer thuis wilt wonen en met Mo bij Ramon blijft. Dan krijgt haar moeder een auto-ongeluk en komt ze in het ziekenhuis te liggen. Haar oom Joost gaat thuis helpen en heeft door dat er iets niet helemaal goed is met Mo. Lisa weigert om naar hem te luisteren. 

Mo zet Lisa en Kelly tegen elkaar op: tegen allebei zegt hij dat ze hem van elkaar af willen pakken. Omdat zowel Lisa als Kelly verliefd zijn op Mo, gaan ze daar helemaal in mee. Mo belooft ook voor allebei een huis, inmiddels praten Lisa en Kelly niet meer met elkaar. Mo neemt Kelly mee naar Antwerpen, waar ze gaat werken in een club en bordeel: Hot lips. Allemaal met een smoes dat hij allemaal geld is verloren. Kelly krijgt cocaïne van Mo en daardoor houdt ze het wel vol, al wordt ze zelfs een keer erg mishandeld door een 'klant'. 

Ook Lisa gaat mee met Mo, hij zou een huis voor haar hebben geregeld. Lisa's moeder en Joost weten helemaal niet hoe ze met Lisa moeten omgaan, daardoor kon Lisa zomaar weg. Ook bij Lisa heeft Mo het verhaal dat hij geld is verloren: de enige oplossing is Lisa die moet tippelen. Lisa is inmiddels bang geworden voor de woede uitbarstingen van Mo, dus ze stemt in. 

Lisa hoeft gelukkig niet echt te tippelen, want dikke Lien, de vrouw des huizes in Hot lips, heeft door dat Mo een pooier is. Ze besluit Kelly te helpen en Lien heeft een vriendin die vlakbij Lisa woont. De twee vrouwen regelen dat Lisa met een nepklant mee kan gaan, zodat ze het echte werk niet hoeft te doen. 

Ze regelen een ingewikkelde ontsnappingspoging, die maar net lukt omdat Kelly Mo nog even met een mes neerstak. Uiteindelijk lukt het allemaal en zien Kelly en Lisa hun ouders weer, die eigenlijk alleen maar bezorgd waren al die tijd. Ze moeten wel onderduiken, want Mo wilde wraak nemen. De meiden doen aangifte en Mo en Ramon worden opgepakt. Ze kunnen gelukkig verder met hun leven.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Lisa

Hoofdpersonage. Een onzeker meisje van vijftien jaar, die als puber niet goed met haar moeder om kan gaan. Ze wil bijvoorbeeld geld voor nieuwe kleren, maar dat heeft haar moeder niet. Ze is in het begin wantrouwig als Fatiha Kelly beïnvloedt om te gaan stelen, maar kiest dan toch voor haar ego: zij wil ook stoer doen. Hierdoor loopt ze in de val van Mo.

Kelly

Vriendin van Lisa, maar door Mo worden ze tegen elkaar opgezet. Kelly is snel beïnvloedbaar en gaat dus snel in dingen mee, ook bijvoorbeeld met drugs. Wanneer dikke Lien haar probeert te helpen, komt ze echter tot inzicht.

Mo

Een loverboy. Hij exploiteert allerlei meisjes, die 'voor hem' de prostitutie ingaan en hem steeds geld blijven afstaan. Hij dealt tegelijkertijd ook in drugs en geeft de meisjes allerlei drugs, zodat ze verslaafd raken en afhankelijk van hem blijven. Hij is altijd op zoek naar nieuwe prooien, waarbij hij zijn nichtje Fatiha gebruikt om nieuwe, beïnvloedbare meisjes te vinden.

Dikke Lien

De vrouw des huizes in het bordeel in Antwerpen, met een heel eigen verleden in de prostitutie. Ze heeft al langer door dat er iets niet helemaal goed is met Mo en dan durft ze ook de stappen te zetten om hem te ontmantelen. Ze zet haar leven op het spel om Lisa en Kelly te redden.

Quotes

"Snelle handen grepen de jongen vast en rukten hem van Lisa los. Beschermend stond Mo voor de meisjes: zijn ogen schoten vuur en zijn handen waren tot vuisten gebald. Hij bewoog zijn lippen nauwelijks toen hij zei: 'Blijf met je vieze poten van ze af. Rot op, ga ergens anders de bink uithangen.'" Bladzijde 31
"Ze maakte constant ruzie met haar moeder, die haar elke dag heviger leek te irriteren. Dat kwam omdat ze haar vader zo vreselijk miste. Sinds hij in een flatje in Amsterdam woonde, zag ze hem nog zelden. Hij had een zwak voor vrouwen en telkens werd hij opnieuw verliefd." Bladzijde 5
"Hij trok haar naar zich toe en drukte zijn lippen tegen de hare. Het was een kus vol vuur en passie. Hij fluisterde in haar oor dat hij naar het huis van Ramon wilde, en zij stemde in. Ze hadden seks en na afloop lagen ze intens gelukkig in elkaars armen. Ze rookten hasj en Lisa vergat alles om haar heen. Ze vergat het bezoekuur in het ziekenhuis en Joost met zijn avondeten. Alles was onbelangrijk geworden, alleen hun liefde telde nog." Bladzijde 119
"Kelly's hart zong toen ze zijn stem herkende. 'Mo?' Ze vloog hem om de hals en kuste hem onstuimig op de mond. 'Ik heb je zo gemist.' 'Rustig meisje. De klanten worden straks jaloers. Hoe lang moet je nog?' 'Drie uur', antwoordde ze met een benauwd stemmetje. 'Dat red ik nooit. Ik ben bekaf.' 'Welnee, lieverd. Die drie uurtjes zijn zo om. Als zij het kunnen, dan jij ook.' Hij knikte met zijn hoofd naar de andere serveersters die langs de tafeltjes zwierden." Bladzijde 125
"Lisa pakte de tas van de grond en haalde de kleding tevoorschijn. Ze waren weer vrij, de nachtmerrie was voorbij. Ze konden het nauwelijks geloven. Met trillende vingers en een zenuwachtig gegiechel wisselden de meisjes van kleding." Bladzijde 297

Thematiek

Vriendschap

Lisa en Kelly zijn beste vriendinnen, maar worden door jaloezie en door Mo uit elkaar gedreven. Later zien ze elkaar helemaal niet meer, omdat Kelly in Antwerpen zit. Door dikke Lien komen ze toch weer bij elkaar.

Prostitutie

Lisa en Kelly worden er allebei door Mo ingeluisd. Hij heeft steeds smoesjes waardoor ze krap bij kas zitten en dan voelen Lisa en Kelly zich schuldig. Hij oppert dan dat ze naar bed kunnen gaan met mannen, zodat ze geld kunnen verdienen. Lisa en Kelly voelen zich zo schuldig, dat ze daarmee instemmen. Lisa heeft later wel door dat Mo gevaarlijk is, dus ze doet toch maar wat hij zegt: anders krijgt ze klappen.

Kwetsbaarheid

Zowel Lisa als Kelly zijn kwetsbare meisjes. Dat is wel een thema in dit boek, omdat loverboys altijd op zoek gaan naar kwetsbare meisjes, omdat deze makkelijker te beïnvloeden zijn. Zo kan hij ze tegen hun ouders opzetten, omdat ze al geen goede relatie met ze hebben. Zo raken ze uiteindelijk helemaal geïsoleerd. Gelukkig kregen Lisa en Kelly hulp van dikke Lien, die heel doortastend te werk ging en tot de meisjes door wist te dringen.

Motieven

Drugs

Mo introduceert Lisa en Kelly eerst in de softdrugs, later krijgt Kelly zelfs cocaïne van hem. Mo dealt ook in deze drugs. Hierdoor zijn de meisjes nog meer te beïnvloeden: ze doen alles voor hem met hernieuwde energie. Tegelijkertijd denken ze niet meer aan andere dingen: bijvoorbeeld Lisa toen haar moeder in het ziekenhuis lag.

Homoseksualiteit

Joost, de oom van Lisa is homo. Er wordt een paar keer in het verhaal naar verwezen: vooral naar zijn eerdere ervaringen met geweld vanwege zijn homoseksualiteit. Joost is tegelijkertijd heel argwanend tegenover Mo. Hij wordt in elkaar geslagen in opdracht van Mo, deels vanwege zijn homoseksualiteit en deels vanwege zijn argwaan.

Trivia

Helen Vreeswijk is zelf rechercheur geweest. Al haar verhalen zijn dus op haar eigen ervaringen gebaseerd.

Titelverklaring

'Loverboys' is een informatieve titel: het gaat over de loverboy Mo die samenwerkt met Ramon (ook een loverboy). De verhaallijn draait om het spel dat deze loverboys spelen.

Structuur & perspectief

Het boek heeft 27 hoofdstukken, daarna komen nog twee onderdelen: 'zeven stappen van een loverboy' en 'nawoord van de auteur'. Binnen de hoofdstukken wordt soms gewisseld tussen het perspectief van Lisa en Kelly door middel van een witregel. Tussen hoofdstukken in is er vaak een sprongetje in de tijd. 

Er is een auctoriaal perspectief, er is dus een alwetende verteller. De focalisatie (door wiens ogen je het verhaal beleefd) wisselt tussen Lisa en Kelly, maar soms komen hun ouders ook aan bod. 

Decor

Lisa en Kelly wonen in Culemborg en het verhaal speelt zich in het begin daar af: op school, thuis en in het centrum. Kelly gaat naar een seksclub ('Hot lips') in Antwerpen en Lisa gaat uiteindelijk naar een rosse buurt ergens in Nederland. Mo rijdt steeds heen en weer tussen alle locaties waar hij meisjes heeft zitten. 

Het verhaal beslaat waarschijnlijk ongeveer een half jaar. Op het einde is er een stukje dat meer een proloog lijkt: er wordt een grote sprong in de tijd gemaakt en er wordt verteld dat Kelly tegenwoordig als verpleegster werkt en haar school heeft afgemaakt. 

Stijl

De stijl wordt gekenmerkt door veel dialogen, maar deze worden wel versterkt met beschrijvingen van hoe iemand erbij staat bijvoorbeeld: "Mo maakte een verontschuldigend gebaar. 'Dat was anders niet mijn bedoeling maar het moest allemaal zo echt mogelijk lijken.'" (p. 35). Verder zie je dat dit boek uit 2005 komt: de moeder van Lisa wordt steevast 'mevrouw Aldra' genoemd, iets dat ik niet zo snel voor me zou zien in de huidige tijd. 

Slotzin

Joost heeft Lisa liefdevol opgevangen in zijn appartement. Mevrouw Aldra verkocht haar huis in Culemborg en is haar enkele maanden later gevolgd. Kelly ging voor enkele weken naar een afkickcentrum om van haar verslaving af te komen. Daarna trok ze bij haar opa en oma in. Ze heeft haar school afgemaakt en werkt nu als verpleegster in een ziekenhuis.

Beoordeling

Dit is een heel spannend boek, waarin je helemaal meeleeft met de personages. Ik had zelf nog iets meer achtergrond van Kelly willen weten. Nu was Lisa het hoofdpersonage en leek Kelly er een beetje bij te hangen, omdat ik wel veel las over de ervaringen van Kelly in Antwerpen, terwijl je haar gedachten niet echt te weten komt.

Recensies

"Lisa en Kelly zijn twee jonge en vrij naïeve personages. Hierdoor kon ik mij niet goed inleven, aangezien de dames zo ver van mij afstaan. Ik zou al meteen alarm slaan als ik in zulke situaties terecht kwam, terwijl de dames tot over hun oren verliefd worden op Mo. Hier kon ik mij enorm aan storen, aangezien je als lezer overduidelijk ziet dat Mo totaal geen normale jongen is. De dames zijn dus niet al te snugger, maar dat is natuurlijk wel essentieel voor het verhaal, aangezien ze anders nooit in zulke erge situaties verzeild kunnen raken. Mo was voor mij een enorme stoorfactor en naar aanloop van het einde was ik erg benieuwd of de Lisa en Kelly weer veilig zouden kunnen zijn, waardoor ik haast het boek niet weg kon leggen. De schrijfstijl van Helen is ook heel vlot, waardoor je dit boek heel snel uit kan hebben." https://deleesclubvanalle...loverboys/
"Het blijft altijd heftig om te lezen over dit soort onderwerpen. Wat mij betreft super belangrijk om in heel Nederland met alle brugklassers over te spreken, zodat het zo veel mogelijk voorkomen kan worden zoals Helen in het nawoord zegt." https://www.goodreads.com...-loverboys

Overhoor jezelf

Hoe oud zijn Lisa en Kelly?
De belangrijkste loverboy in dit verhaal is Ramon.
'Loverboys' is geen informatieve titel.
Wie helpt Lisa en Kelly om te ontsnappen?
Lisa moet werken in Hot lips.
Twee motieven in dit verhaal zijn drugs en homoseksualiteit.
Wat zijn thema's in dit verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.853 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"

Ook geschreven door Robyn