Het pungelhuis door Annet Huizing

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Het pungelhuis
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Annet Huizing
Genre
Young Adult
Jeugdboek
Eerste uitgave
juni 2020
Pagina's
188
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Criminaliteit,
Dood,
Geestelijk gehandicapt,
Vader-zoonrelatie,
Vriendschap,
Familiebetrekkingen en -geheim
Prijzen
Thea Beckman (2022 Winnaar), Nederland Leest (2023 Winnaar)

Boekcover Het pungelhuis
Shadow
Het pungelhuis door Annet Huizing
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2023
  • 180 pagina's
  • Uitgeverij: Heel Nederland Leest

Flaptekst

‘Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.’ Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten. Het Pungelhuis werd bekroond met de Thea Beckmanprijs 2022 en de Jonge Beckman 2022.

Eerste zin

Mijn vader kan fietsen met één been. Hij heeft ook maar één been. Anderhalf, om precies te zijn. Hij kan fietsen met één been en een baby in een draagzak op z’n buik en z’n krukken over het stuur.

Samenvatting

Ole Akkerman (13 jaar) woont met zijn al oudere  vader Piet (68) en moeder Lena (58) in Utrecht. Hij heeft ook nog een gekke oom Arie die in Driebergen in een instelling zit. Ole weet niet beter dat hij geen opa en oma heeft. Maar ineens op 2 januari krijgt vader Piet een bericht dat Oles opa gestorven is. Hij heeft die man nooit gezien en er is ook geen begrafenis, want opa heeft zijn lichaam 'ter beschikking gesteld aan de wetenschap." 

Vader Piet krijgt wel een erfenis, maar dat blijkt een oude en vervallen woning in een Brabants dorp Orpel  te zijn. Die moet verkocht worden. maar dat lukt niet goed. Het kost alleen maar geld en dan besluiten Oles ouders dat ze gaan verhuizen naar die  plaats. Alleen, moeder Lena gaat eerst 100 dagen naar Tibet om er te mediteren. Lena is een wat zweverig type, heeft thuis echter wel de broek aan en vader Piet die met anderhalf been geboren is, heeft niet veel te vertellen, vindt Ole.

Als ze gaan verhuizen, valt het huis erg tegen: achterstallig onderhoud, er is geen verwarming en geen binnen-WC. Het huis is begroeid met wilde wingerd en de makelaar zegt dat het huis instort als je die weghaalt. Een plaatselijke aannemer offreert een te hoge prijs, maar in het dorp Orpel woont een aardige, oude Ier die wel wil helpen klussen. Hij werkt wel zwart, maar hij  is voor Ole een leuke vent. Ole helpt mee in de zomervakantie met klussen, maar moet daarna naar een nieuwe school, waar hij een buitenbeentje is. 

Buitenbeentje zoekt buitenbeentje. Met een Pools meisje Anastazja sluit hij vriendschap. Ze komt ook vaak naar de oude woning toe en ze vinden vreemde ijzeren voorwerpen. Dat zijn kraaienpoten. Die werden gebruikt bij de botersmokkel in de jaren zestig. Smokkelaars gooiden die op de weg als ze werden achtervolgd door de douane.
In België was in die tijd de roomboter erg duur en in Nederland was er een overschot. Smokkelaars konden daarmee veel geld verdienen: ze smokkelden de boter in jute zakken, die ze pungels noemden. Ole hoort dat zijn opa (Rooie) Piet zich ook met botersmokkel bezig hield. Hij werd gevreesd in het dorp, maar deed soms ook wel goede dingen (bijv. helpen bij de moeilijke bevalling van een veulen).

In de bieb leest Ole krantenberichten over de botersmokkel in de jaren zestig. Er zijn ook wel eens doden gevallen, want er deden in een later stadium ook criminelen aan mee.
Intussen gaat het financieel slecht, het huis wordt niet verkocht en er moet ook erfbelasting worden betaald.
Anastazja hangt met Ole een briefje op in een supermarkt: ze bieden werkruimte te huur aan. Een Vlaamse pottenbakster Pola meldt zich en wil per maand 400 € betalen. Het is een vrolijke tante en het humeur van vader Piet wordt veel beter. Is hij verliefd, denkt Ole? Pola palmt Piet wel een beetje in en leert hem o.a. potten bakken. Op een avond vertelt vader Piet waarom hij als zestienjarige jongen met zijn gekke broer Arie het huis van zijn vader verliet. Ze werden eigenlijk geestelijk mishandeld  en Arie oiok vastgebonden.

In ho 36 wordt daarna verteld over het ongeluk dat bij het smokkelen was gebeurd. Een vader van een klasgenootje Sjef die bij d douane was, verongelukte. Vader Piet was er bij. Hij had nooit durven vertellen hoe het ongeluk was gebeurd. Nu krijgt hij spijt  en hij heeft een schuldgevoel. Hij wil het verhaal aan Sjef (die nog leeft) gaan vertellen. Ole heeft Sjef al een keer ontmoet.

Maar eerst vinden Anastazja en Ole een grote, stoere vrachtwagen die onder hooibalen was in de schuur verstopt. Piet wil die nu kwijt : hij en Ole brengen de wagen naar België in een afgelegen bos. Onderweg worden ze aangehouden door de politie, maar ze hangen een smoes op door te zeggen dat ze naar dassen en egels zoeken.

Ole, Pola en Anastazja gaan met Piet mee naar Sjef. Die is eigenlijk niet heel erg boos, het ongeluk is zo lang geleden en het is al verjaard. Hij aanvaardt de excuses. Piet en Sjef sluiten vrede door een biertje te drinken.

Maar de financiële problemen worden groter en de makelaar die niets doet, heeft al 5000 € in rekening gebracht. Hij wil het geld niet terugstorten. Maar nu komt de familie in actie. Ook Anastazja's stoere ooms en de gebekte pottenbakster Pola gaan mee naar de makelaar en die wordt dan toch wel een beetje wit om zijn neus. Hij geeft snel het geld terug. Als ze het succes vieren, staat ineens moeder Lena voor de deur. Ze heeft wel veel geleerd in Tibet, maar zal nooit meer 100 dagen weggaan, belooft ze. Ze besluiten met zijn allen in het grote huis te gaan wonen, dat is een stuk voordeliger. En bovendien heel gezellig.

Twee maanden later leest Ole in het Smokkelmuseum een krant waarin staat dat er in België een vrachtauto uit de jaren zestig is aangetroffen. Waarschijnlijk een auto die bij een ongeluk betrokken was.

Personages

Ole Akkerman

Ole is dertien jaar en woont met zijn ouders Piet en Lena in Utrecht. Hij heeft nauwelijks familie, alleen een gekke oom Arie. Hij heeft ook geen opa en oma, totdat hij op 2 januari hoort dat zijn opa Piet overleden is. Zijn vader heeft dat geheim gehouden. Die heeft sinds zijn zestiende geen contact gehad. Ze erven het huis, maar om financiële redenen worden z\e min of meer gedwongen naar het huis vlak bij de Belgische grens te verhuizen. Maar moeder Lena gaat eerst 100 dagen naar Tibet om te mediteren. Met zijn vader en een leuke Ier knappen ze de woning een beetje op. Ole ontmoet Anastazja, een Pools meisje, en ze brengen in de schoolvakantie samen veel tijd door. Anastazja is een slimme meid die goede voorstellen doet. Intussen komt Oler veel te weten over de botersmokkel waaraan ook zijn opa geld verdiende. In het dorp Orpel was opa Piet niet zo geliefd. Ole brengt met zijn vader de ontdekte smokkelauto naar een bos in België.

Vader Piet Akkerman

Vader Piet is geboren met anderhalf been, waarmee hij zelfs kon fietsen. Hij heeft een slechte jeugd gehad met een nare vader Rooie Piet. Op zijn zestiende is zoon Piet betrokken geweest bij een smokkelzaak en daarbij is een slachtoffer gevallen. Het is de vader van een schoolgenootje Sjef. Piet besluit uit huis te gaan en neemt zijn gekke broer Arie mee (die wordt vaak vastgebonden door opa). Daarna heeft hij geen contact met zijn vader gehad. Hij (nu 68 jaar) wordt verrast door zijn dood. piet zit wel een beetje onder de plak bij zijn vrouw Lena die tien jaar jonger is en altijd alleen op vakantie gaat. Als de nood hoog is , financieel gezien, en ze besluiten om naar Brabant te verhuizen, gaat zij mediteren in Tibet. Hij laat het over zich heen komen. Na het opknappen van het geërfde huis verhuren ze een gedeelte van de woning aan een Vlaamse pottenbakster Pola. Dat is een een leuke, vrolijke vrouw en even lijkt het erop dat Piet voor haar charmes valt. Dat ziet ook Ole. Maar als aan het eind de problemen van Piet en Ole voorbij zijn, staat ineens moeder Lena weer voor de deur.

Lena

Er wordt niet veel verteld over Lena. Ja, ze is 58. Ole vertelt dat ze een beetje vreemd is. Ze volgt vaak therapieën, maar hij merkt nauwelijks resultaat. Ze gaat naar Tibet om te mediteren, terwijl vader en zoon moeten verhuizen. Ze komt aan het einde terug naar de woning en zegt voorlopig niet zo lang meer weg te gaan. Een kleine rol dus voor haar.

Anastazja

Anastazja is een Poolse immigrante. Ze woont met haar moeder in een stacaravan. Het is een leuk, vlot meisje dat slim is, maar de vreemde Nederlandse woorden en uitdrukkingen begrijpt ze nog niet. Daar vraagt ze dan de betekenis van. Het is een komisch effect in het boek. Ze stelt voor de woning te verhuren en dat lukt. Pola, de pottenbakster, komt de woning binnen. Ook Pola's familie (sterke ooms die bouwvakker zijn) speelt nog een rol bij de terugvordering van het geld dat de makelaar al heeft geïncasseerd voor weinig werk.

Quotes

"M’n moeder was vijfenveertig toen ze me kreeg. Een grote verrassing, noemt ze me. Of een ongelukje, dat kan natuurlijk ook. Dat zegt zij niet, dat zeg ik. Nou ja, ik bén er, ongelukje of niet. M’n vader was vijfenvijftig. Hij is nu achtenzestig en met pensioen. Mensen die ons niet kennen, denken dat hij m’n opa is. Ja, echt. Soms vind ik dat leuk, want ik heb helemaal geen opa. Geen opa’s, geen oma’s. M’n ouders waren al jong wees. Tenminste, dat hebben ze me altijd verteld." Bladzijde 8
"Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging. Of eigenlijk de dag erna, op 2 januari." Bladzijde 10
""Een om in te bakken en voor taarten en zo. Er werd hier in het grensgebied altijd al veel gesmokkeld. Tabak nylonkousen, koeien, varkens, alcohol, je kunt het zo gek niet bedenken. Maarde boterhandel was enorm lucratief."": Lucratief", vroeg Anastazja. "Wat is dat nou weer?"" Bladzijde 70
""Sjef schoot in de lach. "Tjonge, je bent nog niet helemaal droog achter je oren, hè? Een pungel is een jutezak. Daar stoppen ze de smokkelwaar in en die hingen ze over hun schouder. En dan liepen ze over de bospaadjes naar België. Pungelen, heette dat. Dat was nog voor ze op grote schaal boter gingen smokkelen met auto's en trucks". Hij was weer even stil. "Toen is de ellende begonnen."" Bladzijde 86
""Was het leuk in Tibet??vroeg ik. "Niet leuk, wel goed. Ik vertel het nog wel een keer. Maar ik ga nooit meer bij jullie weg." "Gelukkig.". "Niet zo lang meer, in elk geval."Ze snoot haar neus en droogde haar gezicht af met een theedoek. "Ging het goed hier?" "Best wel. Ik vertel het nog wel een keer."." Bladzijde 176

Thematiek

Botersmokkel

Het verhaal gaat over de botersmokkelaars in de grensstreek tussen Nederland en België in de jaren zestig van de vorige eeuw. De roomboter was in België heel duur en in Nederland was er een overschot aan roomboter, omdat er in Nederland veel meer margarine (nepboter) werd gebruikt. . De Nederlanders wilden daarom boter smokkelen naar België en die daar flink duurder verkopen. In het begin ging het simpel: met een jutezak (pungel) over donkere bospaadjes naar België lopen. Later pakten ook criminelen de smokkel op en werd de strijd veel harder. De douane zat achter de smokkelaars aan en probeerde de handel te voorkomen. De gevechten tussen de twee groepen werden steeds heftiger: achtervolgingen in auto's het uitstrooien van kraaienpoten en het gebruiken van felle schijnwerpers waren wapens in die strijd., Het verhaal gaat o.a. over een fataal ongeluk waarbij Piet als zestienjarige betrokken was en de dood van Sjefs vader.

Motieven

De dood

De dood van opa Akkerman is de motor van een verhaal. Ole wist niet dat hij een opa had. Dat had men in de familie verzwegen. Met de dood van Rooie Piet komt het verhaal op gang. Hij wordt bovendien niet begraven of gecremeerd. Hij stelt zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap. Dat houdt in dat medische studenten in het lijk mogen snijden om te oefenen. Een andere dood is die van Sjefs vader. Oles vader moest mee op smokkeltocht en bij de laatste actie verongelukte de vader van Sjef.

Het familiegeheim

Ole wist niet dat hij een opa heeft gehad. Zijn vader had vat voor hem geheim gehouden. Maar ineens komt er een telefoontje van de notaris dat Rooie Piet overleden is. Oom Arie behoort ook tot het familiegeheim. Hij zit in een inrichting in Driebergen en uit zijn mond kom weinig zinnigs: g g g Ole verzint voor de schoolkinderen dat hij wel een opa heeft. Hij kiest alleen een foto van George Clooney

Schuldgevoel

Vader Piet heeft aan het ongeluk met de vader van Sjef een schuldgevoel overgehouden. Hij heeft spijt dat hij de toedracht van het ongeluk niet heeft gedeeld met de familie van Sjef. Hij wil nu zoveel jaar later zijn excuses gaan aanbieden. Ole wil dat eigenlijk niet, maar Sjef zelf is blij dat Piet komt en dat hij de problemen met Piet kan bijleggen.

Relatie tussen geliefden

De relatie tussen Piet en Lena is wel bijzonder. Ole beschrijft die: zijn moeder Lena is wel een een paar keer op therapie geweest, overigens zonder dat hij resultaat gemerkt heeft, zegt hij. Als z e op het punt staan om te verhuizen van Utrecht naar Orpel, haakt ze af en zegt dat ze eerst 100 dagen naar Tibet wil om te mediteren. Vader Piet kan niet tegen haar op. Als de veel leukere pottenbakster Pola in het verhaal en in zijn woning opduikt, lijkt het erop alsof er een romance ontstaat tussen Piet en Pol;a. Maar die lijn wordt niet uitgewerkt en aan het einde is zelfs Lena weer terug. Zonder slag of stoot neemt Pa Piet haar weer graag in huis.

Vader-zoon

Er zijn enkele vader-zoonrelaties in het verhaal. Rooie Piet en zoon Piet. De laatste heeft niet zo'n leuke jeugd gehad bij zijn vader in de woning. Zijn vader werd gevreesd in het dorp en kleine Piet had niet veel te vertellen. Hij zag ook hoe zijn broer Arie werd vastgebonden als ze het huis verlieten. Arie was geestelijke gehandicapt. Na het ongeluk met de douanier (de vader van een klasgenoot) wilde Piet uit het huis weg en hij nam Arie met hem mee. Piet heeft zelf een wat vreemde relatie met Ole. Hij was al 55 jaar toen hij Ole kreeg en die heeft dus een heel oude vader. Ole en zijn vader gaan in het huis van opa Piet wonen en Ole geeft zijn vader nog wel een advies : bijvoorbeeld de Ier Gary in huis nemen om karweitjes op te knappen. Papa Piet wil dat eigenlijk niet, maar er is geen geld en dan gaat vader ook akkoord. Datzelfde geldt voor het verhuren van een deel van de woning van het pungelhuis aan de pottenbakster. Ole vindt dat zijn vader dat moet doen. Piet wil liever alleen blijven wonen. De verhouding is niet slecht, maar ook niet heel goed: Ole vertelt dat ze onder de maaltijd vrijwel niets zeiden en dat ze daarom maarde radio aanzetten, dan praatte er tenminste nog iémand. Ole vertelt ook dat hij in de zomervakantie samen met zijn vader gaat fietsen, moeder is dan weer op stap in haar eentje og volgt weer een therapie. Hij mist zijn moeder dan helemaal niet.

Geestelijk gehandicapt

Arie Akkerman is de broer van Piet Akkerman. Hij is niet goed bij zijn hoofd en komt in zijn woorden niet vaak verder dan een schraperig keelgeluid: g g g . Hij zit daarom in een instelling. Ole verzint een vrouw en zes kinderen op internet.

Fantasie

Ole heeft geen oma's en opa's. De andere kinderen uit zijn klas wel. Hij verzint een opa met een foto. Maar hij weet niet dat hij een foto van de bekende filmster George Clooney gebruikt. De juf herkent die man wel en ze roept zijn ouders op school om te vragen wat er met haar leerling aan de hand is.

Vriendschap

Ole heeft op school een ander buitenbeentje gevonden in de Poolse Anastazja. Ze verkeren in elkaars nabijheid op school en na school. Het meisje komt ook in de woning van opa. Ze helpt mee met opruimen. Ze vinden samen de doos met kraaienpoten en later ontdekken ze de stoere truck waarmee de boter werd gesmokkeld. Het meisje begrijpt niet alle Nederlandse woorden, maar is verder handig en slim. Later wordt besloten dat ze met twee hele families in het grote huis gaan wonen.

Opdracht

Voor Mathieu

Titelverklaring

Het pungelhuis is de woning waar ten tijde van de botersmokkel de pungels ( jute zakken) werden verstopt voor de douaniers die achter de smokkelaars aan zaten. Smokkelaars werden pungelaars  genoemd.

Structuur & perspectief

Het jeugdboek telt 43 hoofddstukken zonder titel. Het verhaal  wordt verteld door de 13-jarige Ole Akkermans in de ik-vorm. Het is een actueel verhaal, maar het onderwerp is een geschiedenis die een jaar of vijftig ervoor heeft gespeeld in de grensstreek tussen Nederland en België.
Ole vertelt zijn verhaal in chronologische volgorde, maar in twee hoofdstukken (32 en 36) vertelt zijn vader Piet de voorgeschiedenis: zijn vertrek uit het ouderlijk huis en een beschrijving van een fataal ongeluk met een douanier.. Die beide teksten komen uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Ze zijn in het boek gecursiveerd afgedrukt.

Na het fictieve verhaal geeft Annet Huizing in een nawoord hoe ze op het idee gekomen is om dit verhaal van de botersmokkelaars te schrijven.

Decor

In 1967 gebeurde het ongeluk met de vader van Sjef. Zoon Piet was toen zestien jaar en hij verliet daarna het ouderlijk huis. Piet is in het heden 68 jaar. Dat is 52 jaar later. Het heden speelt zich dus af in het jaar 2019.

De plaatsen van handeling zijn eerst Utrecht en Driebergen (oom Arie). Maar de familie gaat verhuizen naar het Brabantse dorp Orpel. In het nawoord zegt Annet Huizing dat dit een niet-bestaand dorp is. Het ligt in de buurt van de Belgische grens. Daar speelde zich destijds de  roombotersmokkel af.

Stijl

Annet Huizing heeft een vlotte schrijfstijl die heel prettig leesbaar is. Er staan veel dialogen in de tekst en dat leest altijd fijn. Ole, de verteller, heeft een leuke manier van vertellen. Hij relativeert wat er om hem heen gebeurt (o.a. met zijn moeder die naar Tibet gaat) met een lichte vorm van humor. 

Een paar voorbeelden van Oles humor:
- (blz. 29:" Dus een soort therapie? vroeg ik. Ze was al vaker in therapie geweest, maar dan gewoon in Utrecht. Je merkte er nooit zoveel van")
- (blz. 52: Getver, wat een ranzige man was m'n opa. Als ze hem op de universiteit maar wel goed gewassen hebben voordat ze 'm in de koelkast schoven. Arme studenten.")
- (blz. 105:"Maar ik vond dat ze wel eens terug mocht komen. Vooral eten met z'n tweeën was saai. Meestal zetten we de radio aan. Praatte er tenminste nog iémand.")

Een ander grappig stijleffect heeft het personage Anastazja die uit Polen komt en Nederlandse woorden en uitdrukkingen niet weet of begrijpt.

Slotzin

Anastazja keek me aan: "Hebben jullie ....?" "Wat"?" Ze grijnsde: "Laat maar." "Kom ", zei ik, "we gaan een abrikozenijsje halen."

Bijzonderheden

Dit boek wordt aan leerlingen vanaf 11 jaar ter beschikking gesteld tijdens de actie HEEL NEDERLAND LEEST- junior ( oktober 2023)
Het boek verscheen in de eerste druk in juli 2020 en de schrijfster won daarmee de Thea Beckmanprijs 2022..

Beoordeling

Een mooi cadeau.
Het Pungehuis is een prachtig geschreven verhaal over een historisch feit in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Annet Huizing heeft veel voorwerk verricht voor deze historische roman.
Het verhaal is in zekere zin best spannend: hoe zal het aflopen met Ole, zijn vader en zijn moeder.
Leuk verhaal om in de klas te bespreken.

Recensies

"Huizing weet er met haar soepele schrijfstijl een onderhoudend, sfeervol en redelijk spannend verhaal van te maken waarin de historische uitleg net aan in balans blijft. Dat geldt in mindere mate voor de ontwikkeling van de personages en dat is jammer. De invloed van de behoorlijk ingrijpende ontwikkelingen en ontdekkingen op het gemoed van de 13-jarige Ole is te weinig uitgewerkt. Hij heeft gelukkig nog wel een rol in de losse eindjes van de smokkelgeschiedenis maar is ook daar vooral de bijrijder." https://bazarow.com/recen...ungelhuis/
"Het eerste wat gezegd moet worden over Het pungelhuis is dat de schrijfstijl uitzonderlijk aangenaam is. Vlot, helder en gewoon heel erg fijn. Het gebrek aan actie en spanning kan voor sommigen misschien een afknapper zijn, maar wat ons betreft heeft dit verhaal geen uitzonderlijke avonturen nodig. De kracht van het verhaal zit hem in de fijne personages, droge humor en interessante setting. Die setting is ook nog eens origineel" https://pluizuit.be/boek/...ungelhuis/
"Het boek is erg goed geschreven, het familieverhaal wordt stukje bij beetje prijsgegeven met soms een onverwachte plotwending. Af en toe is het zelfs ook grappig. Annet Huizing heeft in haar nawoord goed uitgelegd hoe ze dit verhaal heeft kunnen schrijven. Ze geeft hiermee en met het verhaal een mooi inkijkje in de Brabantse smokkelgeschiedenis. 1" https://www.hebban.nl/rec...pungelhuis
"Er wordt zoveel niet uitgesproken of zelfs ontkend dat het ook voor Ole steeds duidelijker wordt dat er ergens in het verleden van zijn vader en opa geheimen zitten. De schrijfstijl van Annet Huizing is soepel en ze weet zonder ook al te veel woorden nare gebeurtenissen te vertellen. Daarnaast is het ook beeldend en, soms onbedoeld, erg grappig. [...] Hoewel de botersmokkel en de gevaren daarvan het onderwerp zijn in het boek ligt de nadruk op de gevolgen hiervan voor met name Ole’s vader en diens broer Arie. Aan het einde van het verhaal is het dan ook vader die eindelijk verlossing vindt, welke uitwerking dit heeft op Ole’s ontwikkeling wordt niet verder uitgewerkt. Deze keuze heeft ook invloed op de mate van actie en spanning, die niet heel hoog zijn. Desondanks is Het Pungelhuis een heerlijk boek om te lezen, waarbij de geschiedenis perfect zit ingepast binnen een goed verteld verhaal." http://www.nienkekinderbo...t-huizing/
"In het verhaal wordt duidelijk hoe het verleden iemand kan blijven beïnvloeden (vader en Adrie). Het verleden begraven wil Oles vader ondanks zijn verwoede pogingen om het te vergeten, maar niet lukken. En door in het huis te gaan wonen, komt alles terug boven. Je ziet ook in de houding van de oudere dorpelingen dat zo’n onverwerkt verleden blijft doorleven. Naast de puzzel die je als lezer samen met Ole probeert te leggen over wat er nu juist gebeurd is, is ook dat een heel interessant gegeven. Hoe weegt een actie van lang geleden nu nog door, hoe gaat iemand daar mee om" https://www.lees-wijzer.b...ungelhuis/

Bronnen

Artikel over de Thea Beckmanprijs
https://www.tzum.info/202...rijs-2022/
Kijk voor de afbeelding van de kraaienpoten en de geschiedenis ervan op deze wikipedia-pagina.
https://nl.wikipedia.org/.../Voetangel
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.747 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Boekenquiz 18 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat is een pungelhuis?
Het boek bestaat uit 43 hoofdstukjes zonder titel en een nawoord van de schrijfster Huizing.
Bewering I : Ole is een jongen van een jaar of dertiern.
Bewering II: Hij heeft gevoel voor humor.
Bewering III : Hij heeft veel fanatasie.
Ole heeft meer op met zijn vader dan met zijn moeder.
Bewering I : Een pungel is een katoenen zak om boter te smokkelen.
Bewering II : Smokkelaars werden pingelaars genoemd.
Wat is het thema/onderwerp van dit jeugdboek?
Wat zijn kraaienpoten?
Schuldgevoel en vriendschap zijn twee belangrijke motieven in dit boek.
In welk jaar speelt het heden?
Welke plaatsen spelen een rol in het verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Orpel is een bestaand dorp in Noord-Brabant
Waarom verhuist het gezin naar Noord-Brabant?
Bewering I : Vader Piet is een populaire postbode.
Bewering II: Vader Piet heeft maar één been.
Bewering III: Vader Piet hield veel van zijn eigen vader Rooie Piet
Bewering IV: Vader Piet is echt de baas in huis.
Tussen welke landen ontstaat in de jaren zestig een levendige botersmokkel?
Vriendschap, de dood en het Rooms-Katholieke geloof spelen een grote rol in het verhaal?
Bewering I: Pola is Pools.
Bewering II: Ze is pottenbakster
Bewering III: Ze is een slimme en vrolijke vrouw.
Bewering IV: Pola is verliefd op vader Piet, denkt Ole.
Bewering I: Sjef is niet langer boos op Piet vanwege de dood van zijn vader.
Bewering II: De makelaar van Piet heeft geprobeerd hem af te leggen.
Bewering III: Met enige dreiging krijgt Vader Piet toch zijn geld weer terug.
Waarom gaan Ole en zijn ouders niet naar de begrafenis van zijn opa?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.