Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2014
- 416 pagina's
- Uitgeverij: The House of Books
Flaptekst
Tobias Heller, oprichter en eigenaar van Heller Entertainment Factory, is een internationaal succesvolle televisieproducent. ‘Ik kom van ver,’ zegt hij over zichzelf. Maar ondanks zijn succes is er de voortdurende hunkering naar erkenning.
Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag wordt hij uitgenodigd als gast in "Een goed gesprek", hét interviewprogramma van de televisie. Gestreeld door het verzoek stemt Tobias Heller in, niet wetend dat de drie uur durende live-uitzending wel eens zijn ondergang zou kunnen betekenen.
Eerste zin
Het eerste telefoontje kwam midden tijdens de productiebespreking. ‘Yannis aan de lijn.’ Aan de toon waarop Suzanne de naam in mijn oor fluisterde, voelde ik meteen dat het foute boel was. Ik liet het gesprek door-verbinden naar de directiekamer en haastte me daarheen. ‘Met Tobias,’ zei ik na het horen van het klikje als teken dat Suzanne had neergelegdSamenvatting
Tobias Heller is een icoon in de commerciële tv-industrie. Hij is eigenaar van de Heller Entertainment Factory (HEF) en verantwoordelijk voor vele succesvolle, maar soms smakeloze televisieprogramma’s. Programma’s die het dus goed doen bij een groot publiek. De publieke omroep kijkt dan ook met enige jaloezie naar deze succesvolle man. Hij schuift aan bij het zomertelevisieprogramma "Een goed gesprek". De formule daarvan lijkt op die van "Zomergasten.": drie uur lang wordt een gast ondervraagd en dat wordt opgevrolijkt door filmpjes die hij zelf heeft uitgekozen en interviews met mensen uit zijn naaste omgeving.
Enkele maanden geleden heeft Tobias Heller al zijn toestemming gegeven voor het programma, maar intussen is er al heel wat gebeurd. Vlak voor de zondag dat het programma wordt opgenomen, is hij gebeld door de minister-president (een vrijgezel die op Mark Rutte lijkt) die hem minister van Kunst & Cultuur wil maken. Maar dat gegeven mag nog niet naar buiten. Tobias is een paar dagen later jarig (60) en wil met zijn bedrijf stoppen: hij wil het overdoen aan zijn schoonzoon Steven Boerhaven die met zijn ziekelijke dochter Esther is getrouwd. Zelf heeft hij zijn eerste vrouw Debbie (een alcoholiste) ingeruild voor een strakker en jonger exemplaar Xenia, een dochter van een presentator die bij hem in dienst is. De dag van de uitzending hebben ze ruzie gekregen over zijn houding en haar afkeer om op televisie op te treden.
Vlak voor de uitzending wordt ook nog bekend dat zijn zoon Marc (een luie, homofiele zoon met een vreemde Griekse vriend Yannis) vermist wordt op het Griekse eiland waar Tobias een mooi vakantiehuis heeft. Toch gaat hij op televisie onder het motto: "The show must go on."
Een paar uur televisie en vertellen over je eigen succes. Wat filmpjes die je zelf hebt uitgekozen en oude bekenden die over jou vertellen. Er kan weinig misgaan. Maar dat gaat er natuurlijk wel.
In de 8 hoofdstukken waarin Berg zijn verhaal indeelt, wisselen heden (de avond van het televisieprogramma) en het verleden (zijn jeugd in Limburg) elkaar af.
Verleden: Hellers jeugd
Jeu Tobias Creutzen is een kind van een Limburgse mijnwerker en een Duitse moeder (Heller). Hij is klein, ze zijn arm en Tobias stottert ook nog eens. Daarom wordt hij gepest op school. Zijn vader drinkt en zijn moeder wordt door hem mishandeld. Het wordt alleen maar erger als zijn vader bij een mijnongeluk beide benen verliest. Hij is dan een echte huistiran die ook zijn zoon slaat. Jeu wordt een jaar opgenomen als adoptiekind bij Tante Lenie en Ome Hans: het is hun morele plicht als zevendedagsadventisten, maar de beide meisjes in het gezin vinden dat niet leuk. Hun vader heeft teveel belangstelling voor Tobias. Hij heeft namelijk een filmhobby en wijdt zo Tobias in de wereld van de film in. Hans is op die manier medeverantwoordelijk voor de televisieloopbaan van Tobias.
Op een avond wanneer Tobias thuis is, drinkt zijn vader weer eens teveel en zijn moeder gaat stiekem naar een feestje van de buren. Tobias drukt een kussen op zijn vaders gezicht, maar niemand merkt iets: de dokter constateert een natuurlijke dood. Hier zie je natuurlijk een Oedipusmotief (lievelingetje van zijn moeder, hij doodt zijn vader).
Heden (het televisieprogramma)
De presentatrice van het programma is Gerti Linschoten. Ze is kunstrecensent en heeft zich in het verleden laatdunkend uitgelaten over Tobias' producties. Een van de voorbereidende redactrices, Renée Brouwer, is een zus van een jonge kerel die bij een van de avontuurlijke series van HEF bij een duiksprong om het leven is gekomen. Ze heeft nog een appeltje te schillen heeft met Tobias. Maar daar komt hij pas tijdens de uitzending achter. Gerti speelt een vies spelletje, want ze houdt zich niet aan de tevoren gemaakte afspraken:
- ze gaat bij de opening toch in op de vermissing van Marc
- ze laat de meisjes Fabienne en Vivi (de dochters van Leni en Hans) hun verhaal over Tobias vertellen: hij is een vervelend ventje en hij heeft zich ingelikt bij hun vader. Ze spugen hun gal over hem uit. Een laffe streek van het programma.
- Gerti wil het hebben over de mishandeling door zijn vader: hij wil er niet over spreken
- ze gaat door op zijn strenge optreden tegenover zijn medewerkers van HEF : als je niet doet wat er moet gebeuren, vlieg je eruit.
Wanneer ze steeds vervelender gaat doen, komt er ineens een vogel door het glas van de studio (een oude loods) vliegen. Het is noodweer Gerti is helemaal ontdaan. Tobias neemt het even over. De uitzending wordt stilgelegd.
Na een flinke pauze gaan ze verder en de eerst zo aangedane Gerti herstelt zich weer: ze drinkt steeds wodka. Ze gaat verder door op de relaties van Tobias die regelmatig vreemd is gegaan en een voorkeur heeft voor mooie jonge vrouwen.
Ze laten dan interviews zien met zijn (dronken) echtgenote Debbie en een interview met zijn moeder die aan het dementeren is waarin ze vertelt over de moord van Tobias op zijn vader. Het grote geheim is ontrafeld en heel Nederland kan meegenieten. Het is de ultieme wraak van Renée en Gerti alsmede van de opnameleider die vroeger voor HEF heeft gewerkt en door Tobias is ontslagen.
De episode van de mooie, jonge vrouw wordt in een flashback door Tobias verteld. Hij is gek van de jonge Xenia (15 jaar) die hem verleidt op het strand van Paros. Ze krijgen een seksuele relatie en zijn zoon Marc heeft dit gefilmd. Het is een chantage middel van Marc die nu veel geld krijgt van zijn vader. In 2002 raakt hij bovendien met zijn jacht betrokken bij een drugshandel en hij moet jaren zitten, maar zijn vader moet hem vrij kopen.
Later ontmoet Tobias Xenia weer in Parijs; hij zet dan de altijd bezopen Debbie aan de kant en kiest voor zijn jonge minnares. Het zijn natuurlijk geen daden waarmee hij minister kan worden en Gerti heeft haar wraak kunnen nemen. Maar ze maakt het nog erger. Ze laat namelijk Nederland weten dat Tobias een week voor het programma helemaal niet in Los Angeles is gewest, maar een privéjet heeft gehuurd om naar Paros in Griekenland te gaan. Hij ontmoet daar zijn zoon en het komt tot een enorme ruzie. Marc komt ongelukkig ten val en sterft. Tobias is ten einde raad en laat Marc verdwijnen door zijn lichaam in zee te dumpen en het jacht stuurloos te laten wegdrijven. Daarna is hij naar Nederland teruggekeerd. Maar Gerti heeft hem ontmaskerd. Hij beseft zijn val en zijn totale ontluistering. De uitzending wordt voortijdig beëindigd.
Maar dan blijkt dat het tweede deel van de uitzending (na de vogel) helemaal niet live de lucht is in gegaan. Het is wel op de computer opgenomen en de enige twee die het niet wisten, zijn Tobias en Gerti. Misschien kunnen advocaten het tweede deel alsnog verhinderen.
Steven heeft het al die tijd geweten en niet ingegrepen. Tobias beseft dat hij een foute keus heeft gemaakt door zijn schoonzoon tot opvolger te benomen.
Tobias gaat naar buiten en neemt zelf ook wraak: alle auto's, ook die van de regiewagen laat hij in vlammen opgaan en daarna rijdt hij zelf zijn Mercedes weg. Midden in de nacht weet hij wat hij gaat doen. Hij parkeert zijn auto onder een windmolen en besluit zelfmoord te plegen door zich te verdrinken. Wel heeft hij op dat moment nog een keer telefonisch contact met zijn demente moeder. Terwijl hij met haar praat, loopt hij het water in.
Personages
Xenia
Xenia blijft wat op de achtergrond. Toen ze 15 jaar was, was ze niet alleen aantrekkelijk maar ook verleidelijk. Tobias is erin getrapt en daarna zijn ze een seksuele relatie blijven onderhouden. Ze is kunstrecensente en heeft veel invloed op Tobias: ze hebben sameneen stichting (Dream) opgericht om jonge kunstenaars op weg te helpen. Op de ochtend van de uitzending hebben ze ruzie gekregen: ze waarschuwt Tobias voor de presentatrice die wel wraak op hem zal willen nemen. Maar het is te laat. Tobias gaat zijn ondergang tegemoet. ze komt aan het einde naar de studio gereden, maar kan Tobias niet meer helpen.
Marc
Marc is het zoontje dat het niet met zijn vader heeft getroffen. Daarnaast is hij homofiel, wat zijn vader ook niet erg leuk vindt. Hij heeft echter macht over zijn vader, omdat hij een videotape heeft van de vrijpartij tussen Tobias en Xenia toen die nog heel jong was. Zijn vader haalt hem ook nog uit de gevangenis wanneer hij veroordeeld is wegens drugshandel. Hij treedt als ene negatieve getuige op in het televisieprogramma.
Vrouw Heller
Een Duitse vrouw die de mishandeling van haar man moest ondergaan. ze vertroetelde haar eigen kind Tobias heel erg. Ze keken samen naar Duitse televisie. Ook als ze alleen overblijft, blijft ze Tobias als haar kleine jongen zien. Dat lijkt op een oedipusrelatie. Ze eindigt in het verpleeghuis, maar tot het laatste moment heeft ze contact met hem.
Tobias Heller
Elders op deze pagina wordt al veel verteld over Tobias. die van een lelijk, klein stotterend eendje een tv-icoon is geworden. Hij heeft die macht niet altijd op de goede wijze gebruikt. Hij pleegt overspel, gaat over lijken, krijgt een seksuele relatie met de veel jongere Xenia. Zijn val wordt door zijn tegenstanders zorgvuldig voorbereid. Binnen een week verandert hij van kandidaat voor een ministerspost tot verdachte van de moord op zijn zoon, waarvan heel Nederland getuige zou zijn, ware het niet dat de stroom uitgevallen was. Ook wordt bekend dat hij zijn vader heeft vermoord (maar dat is natuurlijk allang verjaard) Toch ziet hij zijn val als een afgang en terwijl hij met zijn lieve, maar demente moedertje spreekt loopt hij het water in om zelfmoord te plegen.
Steven Boerhaven
Steven lijkt het type van de ideale schoonzoon, maar als Tobias hem tot zijn opvolger heeft benoemd, laat hij zich tijdens de uitzending niet van de beste kant zien. Hij wist dat er niet meer live werd uitgezonden en laat Tobias toch struikelen. Hij had dat kunnen voorkomen.
Gerti Linschoten
De presentatrice heeft het doel om Tobias ten val te brengen. Ze heeft een hekel aan hem en aan de commerciële omroep. ze houdt zich niet aan de vooraf gemaakte afspraken en leidt Tobias naar zijn ondergang. En dat terwijl hij tijdens de uitzending met de binnenvallende vogel haar nog gered heeft. Ze piste toen letterlijk in haar broek van angst. Voor haar pleit is dat ze ook niet wist dat de uitzending niet meer live werd uitgezonden. Ze voelde zich ook bedonderd.
Fabiënne en Vivi
Ook de beide meisjes spelen een rol in het ten val brengen van Tobias. ze doen in hun interview valse uitspraken over Tobias om hun wraak te krijgen.
Quotes
"Nee, het is niet waar!’ Met een bruuske beweging trok ze haar oortje uit, gooide de zender op tafel en liep naar me toe. ‘Meneer Heller…’ Ze had zichtbaar moeite zich te beheersen. ‘Ik hoor net dat het laatste deel van het interview niet is uitgezonden omdat de satellietverbinding eruit lag.’ ‘Ik weet het.’ ‘Hoe weet u dat?’ Ik stak mijn BlackBerry omhoog" Bladzijde 357
"Met een wilde beweging schudt hij zichzelf los. Zijn slippers glijden over de steentjes, over het zand. Zijn voeten schieten weg. Met een droge klap slaat zijn achterhoofd tegen de onderste trede van de marmeren trap. Daar blijft hij liggen. Roerloos. Met open mond en donkere ogen starend naar de sterrenhemel. De zee ploft zachtjes op het strand. ‘Marc?’ Ik buig me over hem heen. ‘Marc…?" Bladzijde 349
"Tobias Heller in zijn blote reet, op heterdaad betrapt, met zijn pik in de tienerdochter van zijn beste vriend. Niet alleen ben ik strafbaar, als het nieuws uitlekt, heb ik nog een veel groter probleem. BEKENDE TELEVISIEPRODUCENT ‘DOET HET’ MET MINDERJARIGE. Ik zie de krantenkoppen al voor me. Weg goede naam, weg carrière, weg alles waar ik me een leven lang voor heb uitgesloofd." Bladzijde 297
"De vogel lag midden op tafel, precies tussen Gerti en mij in, tussen de glasscherven. Een groot beest. Geen idee wat het was. Zwarte veren, zwemvliespoten, een kop met een punkachtige kuif en een snavel met een gemeen scherp haakje. Uit de hals sijpelde bloed. Terwijl de vogel nog een paar laatste stuiptrekkingen vertoonde, dwarrelden er donkergekleurde veertjes naar beneden. Automatisch dacht ik aan het effect op de televisie. De veertjes oplichtend onder de studiolampen, als sneeuwvlokjes in een sneeuwbol. Een sprookjestafereel. Als er geen dode vogel op tafel zou liggen" Bladzijde 255
" Zoals hij daar lag. Zijn hoofd scheef, de kin op de borst, de ogen open, de mond verwrongen tot een grimas. Had hij geleden? Ik wilde het niet weten. Vergeleken met wat hij ons had aangedaan, zonken die paar seconden lijden in het niets. Ik schrok van mijn eigen harteloosheid. Deed het me dan helemaal niets? Ik ging naast moeder zitten, mijn rug naar vader, en legde een arm om haar heen. ‘Jetzt sind wir allein, wir zwei,’ riep moeder tussen het snikken door." Bladzijde 223
"Ik gaf de man met het ringbaardje een hand. Hij was een jaar of vijftig en duidelijk een nicht. Niet dat me dat iets kon schelen. Bij de televisie werken wel meer homoseksuele mannen. Ik dacht aan Marc, die ook nog een tijdje opnameleider was geweest. Hoeveel kansen had ik hem niet geboden? En desondanks was hij erin geslaagd om er zo’n puinhoop van te maken" Bladzijde 76
Thematiek
MachtHeller is een thriller/roman over macht. Vanuit een underdogpositie heeft Tobias een belangrijke positie binnen de tv-wereld kunnen veroveren. Zijn programma\'s leveren hoge kijkcijfers op, waarbij vaak over de smaak valt te twisten. Zulke mensen als Tobias maken veel vrienden maar ook vijanden. Van de laatste groep zijn er veel te vinden. Zijn vrouw Debbie is aan de kant gezet en heeft daarna naar de fles gegrepen. De relatie met zijn zoon Marc is slecht en het feit dat Tobias veel vriendinnetjes heeft gehad, maakt zijn positie ook niet sterker. Toch probeert de minister-president hem lekker te maken voor een baantje als minister. Ook wordt hij als gast uitgenodigd bij de zomeravondserie \"Een goed gesprek\". Bij dat programma werken ook een paar vijanden van hem: een opnameleider die hij ooit ontslagen heeft, een redactrice die een broer heeft verloren bij een van zijn programma\'s en een presentatrice die zijn bloed ook wel kan drinken. Ze zijn uit op zijn val en dat wordt schrijnend in beeld gebracht. Gelukkig is er nog een uitval van de elektriciteit. Toch is de val van Tobias compleet. Hij beseft dat ook, neemt nog een ultieme wraak op de samenstellers van het programma door hun auto\'s in de fik te steken en pleegt dan zelfmoord.
Motieven
Verkrachting/seksualiteit
Tobias is veel ouders als hij dochter van zijn vriend, Xenia, op het strand van Paros inwijdt in de liefde. Ze is pas 15 als hij een seksuele relatie met haar aangaat. Daarvan zijn door Marc opnamen gemaakt, waardoor die zijn vader kan chanteren.
Alcoholmisbruik
De vader van Tobias heeft een flink drankprobleem, zeker nadat hij zijn beide benen is kwijtgeraakt. Debbie is ook een alcoholiste, wat vooral wordt veroorzaakt omdat Tobias haar verlaten heeft.Maar ook Gerti Linschoten heeft een alcoholprobleem. Tijdens de uitzending drinkt ze wodka.
Zelfmoord
Tobias pleegt aan het einde van de roman zelfmoord.
Wraak
Het verhaal staat ook in het teken van wraak. Tobias neemt in zijn jeugd wraak op zijn vader die hem en zijn moeder mishandeld heeft. Marc neemt wraak op zijn vader, omdat die hem verwaarloosd heeft en hij macht over hem heeft door middel van een videotape met de vrijpartij van Tobias en de veel te jonge Xenia. Debbie neemt wraak tijdens de tv-uitzending door in een interview beschuldigende feiten over Tobias te melden. Zijn beide tijdelijke stiefzusjes Fabienne en Vivi nemen wraak in hun interview voor het televisieprogramma. Renée Brouwer neemt wraak op Tobias omdat ze haar broer verloren heeft in een tv-programma. Gerti Linschoten neemt wraak in de live-uitzending. Maar Tobias neemt weer wraak door alle auto’s in de fik te steken.
Moord
Tobias vermoordt zijn vader door een kussen in zijn gezicht te duwen.
Vader-zoonrelatie
Er zijn twee slechts vader-zoonrelaties in het boek aan te wijzen. Tobias heeft een hekel aan zijn vader die hij vermoordt. Marc heeft een hekel aan zijn vader omdat hij niet genoeg ruimte krijgt voor zijn ideeën. Bovendien is hij homofiel en zijn vader vindt dat hij een verkeerde Griekse vriend heeft.
Moeder-zoonrelatie
Er zit ook een dubbele moeder-zoonrelatie in het verhaal. Tobias heeft bijna een oedipale verhouding met zin moeder. Ze beschermt als haar kleine jongen, hij beschermt haar door zijn vader te doden. Debbie beschermt Marc meer dan Tobias doet en net als zijn vader neemt hij uiteindelijk de achternaam van zijn moeder aan. Hij heeft macht over zijn vader, maar kan hem niet doden zoals Tobias wel is gelukt. Toch wordt hij fataal voor zijn vader als hij ongelukkig ten val komt, overlijdt, waarna zijn vader zijn lichaam moet laten verdwijnen.
Overspel
Tobias pleegt in zijn huwelijk diverse keren overspel. Hij blijft uiteindelijk bij Xenia hangen.
Motto
Love, only love
Can bring back your love
someday I will be there, I will be there
(Scorpions: ‘Still loving you’ van Klaus Meine/Rudolf Schenker)
In deze thriller (roman) lijkt het er op dat het motto toch het meest verwijst naar de liefde van Tobias voor zijn moeder. Voor haar heeft hij als een echte Oidipus zijn vader vermoord. Hij heeft in de slotpassage nog contact met zijn moeder.
Opdracht
Voor N.
Titelverklaring
De titel is niet zo lastig te verklaren. Tobias Heller is het vertellend personage en naar hem is het boek vernoemd. Eigenlijk heeft hij een andere achternaam (Creutzen), maar hij heeft de naam van zijn moeder (een Duitse) aangenomen. De geschiedenis herhaalt zich wanneer zijn eigen zoon de naam van Debbie aanneemt.
Structuur & perspectief
De uitgebreide psychologische thriller (maar je zou het ook gewoon een roman kunnen noemen) wordt onderverdeeld in 8 vrij lage hoofdstukken die geen titel hebben. In de hoofdstukken gaat de verteller heel gemakkelijk over van het heden naar het verleden over. Tijdens de opname van het televisieprogramma schakelt hij zelf in flashbacks terug naar zijn verleden met zijn vader. Ook wordt ongemerkt tussen de o.t.t. en o.v.t geschakeld.
Tobias Heller (zijn BN-naam) is een ik-verteller en omdat hij aan het einde van het verhaal zelfmoord pleegt, moeten sommige passages in de o.t.t. worden verteld.
In dit verhaal kun je goed zien hoe onbetrouwbaar een ik-verteller kan zijn. In het begin namelijk wordt Marc vermist en Tobias laat aan de lezer weten dat hij niet weet waar zijn zoon is en dat die mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Later wordt het vuur door Geri Linschoten aan zijn schenen gelegd en dan vertelt hij als ik-verteller over de dood van zijn zoon, die hij vervolgens in de Griekse golven laat verdwijnen.
Decor
Er zijn twee belangrijke verhaaldraden. het verleden is gesitueerd in de Limburgse mijnstreek. Tobias (Jeu Creutzen) is opgegroeid in een kolonie die tegenwoordig Parkstad (dus Kerkrade) wordt genoemd.
Het heden speelt zich echter af in Amsterdam, waar de opnamen van het televisieprogramma zijn. Het is dan zondag 7 juli en Tobias wordt een paar dagen later zestig jaar. Het is dan 2013. Dat betekent dat hij in 1953 geboren moet zijn.
Wanneer hij bijna twaalf jaar is, vermoordt hij zijn vader. Het is dan dus 1965. Vanaf dat jaartal wordt er samengevat verteld over de jaren die er tussen zitten. In 1992 begint hij een seksuele relatie met de toen nog maar 15-jarige Xenia.
Ook is er nog een episode die op het Griekse eilandje Paros speelt, een week voordat de opnamen zijn van "Een goed gesprek." Dat is de passage waarin Tobias min of meer verantwoordelijk is voor de dood van zijn zoon Marc.
Er zijn dus drie perioden van belang: de jeugd van Tobias, de periode daartussen en 2013, wanneer in één week tijd zijn hele bestaan wordt omgekeerd. Er zijn ook drie plaatsen van belang: de kolonie van zijn jeugd, het Griekse eiland Paros en de opnamestudio in Amsterdam-Noord. Het laatste decor is een mooi voorbeeld van een belangenruimte. (Onder de zweetlampen in de studio wordt het Tobias erg moeilijk gemaakt: hij wordt in die uitzending ontmaskerd)
Stijl
Michael Berg heeft een fraaie, vertellende stijl die als "een trein leest." Ook de dialogen die hij schrijft, zijn heel natuurlijk d.w.z. aangepast aan zijn personages. De metaforen die hij gebruikt zijn niet lastig te herleiden, meestal kort en helder, zoals dit bij het vertellend personage van Tobias Heller hoort: een zakenman die op financieel gewin uit is en voor wie kijkcijfers heel belangrijk zijn. Zo'n type uit zich niet in omslachtige en poëtische bewoordingen.
Slotzin
‘Nee, moeder.’ ‘Wenn du nur glücklich bist.’ Nog een tevreden zucht. ‘Dag, Kleiner.’ ‘Dag, moeder.’ Ik druk het gesprek weg en richt mijn blik op de zon die alsmaar groter en ronder wordt en me uitnodigend toelacht. Van het donker naar het licht, mompel ik, en ik loop verder het water in.Beoordeling
Michael Berg staat bekend om zijn literaire thrillers. In 2013 won hij met Nacht in Parijs de Gouden Strop. "Heller" behoort niet tot de serie thrillers die Berg schreef. Je kunt je ook gerust afvragen of "Heller" wel een thriller is. In dat geval zou het etiket "psychologische thriller" beter zijn dan "literaire thriller." Maar er lijkt m.i. niets mis met een andere aanduiding: psychologische roman. het is dan wel een echt spannende roman geworden waarin de televisie-icoon Tobias heller door zijn omgeving naar de ondergang wordt geleid. Berg kan zeker een goed verhaal vertellen dat vanaf het begint tot het einde spanning oproept. Ook de structuur (de doorlopende afwisseling van heden en verleden) draagt bij aan die spanning. Wanneer het vertellend personage in het nauw gebracht wordt, heb je als lezer twee gevoelens: medelijden en genoegdoening. Tobias heeft erom gevraagd door zo te leven, maar de manier waarop zijn collega's en concurrenten hem naar de slachtbank leiden is meelijwekkend.
"Heller" is een verhaal dat scholieren zeker zal aanspreken en Michael berg lijkt een geboren verteller. Daar is niets mis mee en zeker niet wanneer je scholier bent en verplicht wordt een aantal boeken moet lezen. In die situatie is "Heller" echt een aanrader.
Recensies
"Michael heeft hier laten zien, door uit zijn comfort zone te stappen dat hij een zeer goed schrijver is die ons nog hopelijk heel lang blijft verrassen met hele spannende boeken want dit psychologische spannende verhaal is wat mij betreft meer een roman met een zeer bijzonder plot. Met zeer weinig geweld maar heel menselijk, zo eenvoudig maar o zo spannnend. " http://www.crimezone.nl/w...Heller.htm
"Er heerst tijdens het hele boek een soort onderhuidse spanning. De lezer snapt dat er iets aan de hand is, maar wat? En wanneer en op welke manier wordt dit uiteindelijk duidelijk? Wat mij betreft blijft het ook bij die onderhuidse spanning. Het boek werd nergens echt spannend. Ook het plot kon me niet verrassen. Jammer! Ik heb het boek met veel plezier gelezen, want het zit knap in elkaar. Maar een thriller? Ik twijfel aan dat label." http://wieschrijftblijft....hael-berg/
"Heller is een vlot leesbaar verhaal dat zeker doet denken aan mensen en programma’s die wij kennen. Aanrader voor de liefhebbers van een spannende roman waarbij de psyche van de mens centraal staat. Je ziet iemand langzaam op zijn ondergang afstevenen en je kunt het alleen maar aanschouwen." http://www.vrouwenthrille...9044343106
"Met Heller laat Michael Berg in ieder geval zien dat hij ook in staat is om buiten het thrillergenre een goed verhaal te vertellen. De sfeer, stijl en richting van het boek doen een beetje denken aan Het diner van Herman Koch. Een verhaal dat zich ontvouwt tijdens een avondje aan een tafel waar niet alles loopt zoals gewenst. Ondanks dat Heller niet heel sympathiek is, krijg je zelf ook een ongemakkelijk gevoel tijdens het hele interview. En op dat moment merk je dat er een uitstekende verteller aan het woord is." http://seventyeight.nl/re...es/heller/
"Het studiogesprek is een goed uitgespeelde perspectiefkwestie, dat functioneert als een spiegelpaleis. Wat Heller denkt en zich herinnert, kan middels andermans getuigenis in een compleet ander daglicht komen te staan. Ook zit er in de ontknoping nog een verrassende tournure - die zagen we echt niet aankomen. Bergs opvolger van de Gouden Strop-winnaar is beslist een serieuze kandidaat voor een tweede bekroning. " http://www.nu.nl/boek/371...eller.html
"Michael Berg laat in Heller werelden botsen: zeg maar Sterren springen van SBS6 (tatoeëerder Dikke Dennis en de bejaarde mediapersoonlijkheid Marijke Helwegen die van de hoge duikplank duiken) versus Zomergasten. Die botsing tussen cultuur met een kleine c en cultuur met een grote C maakt van Heller ook een boek met diepgang. Charles den Tex en René Appel moeten inschikken; met Michael Berg heeft zich een nieuwe topauteur in het thrillergenre aangediend." http://www.nrclux.nl/hell...t/1285180/
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden